Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Regenzuil regenwater benutten

Hemelwater benutten steeds populairder

Regenzuil regenwater benuttenOndanks of misschien dankzij de eurocrisis en de tanende onroerend goed markt wordt er steeds meer gebruik gemaakt van het hemelwater wat op de Nederlandse daken valt. Was het twintig jaar geleden nog iets voor de echte milieufreaks, tegenwoordig is het benutten van hemelwater algemeen geaccepteerd. Niet verwonderlijk want het past bij de steeds groter worden groep mensen die bewuster en minder afhankelijk van anderen willen leven.

Milieubesef en het kunnen anticiperen op veranderingen doen steeds meer mensen besluiten op te schuiven richting een meer zelfvoorzienende (autarkische) levensstijl. Daarmee is het benutten van hemelwater of het zoveel mogelijk sluiten van de waterkringloop op woningniveau niet bijzonder maar eigenlijk juist voor de hand liggend. Overtollig hemelwater wordt middels infiltratie in de bodem gebracht en gaat niet samen met het afvalwater naar de rioolwaterzuivering. Op die manier verbruikt de waterzuivering alleen energie voor het zuiveren van vies en niet van schoon water. De overheid stelt het overigens al lang verplicht om bij nieuwbouwprojecten hemelwater en afvalwater gescheiden af te voeren. Daarmee komt de volgende logische stap, het benutten van hemelwater snel in beeld. Voor de prijs van een korte vakantie met het hele gezin heeft het zelfde gezin een hemelwatersysteem en heeft daar nog vele jaren plezier van, misschien wel even veel of meer zelfs als het een door te veel hemelwater verstoorde vakantie zou zijn geweest.

Het benutten van hemelwater begint bij de aloude regenton. De volgende stap, de Regenzuil, bestaat inmiddels ook al weer ruim tien jaar en staat nog altijd op eenzame hoogte qua ontwerp, volume en kwaliteit. Hemelwatersystemen hebben door de jaren heen steeds efficiëntere filters en energiezuinigere pompen gekregen. Duurzaam bouwen houdt dus niet op bij dikke isolatie en zonnepanelen. Op watergebied beginnen we net op stoom te raken.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.