Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Mengkraan

Energie- en waterbesparende mengkraan

Impact
Milieuwinst
3,3 liter / min
Kosten
139,15 euro
Terugverdientijd
34 dagen
Sluiten
Toelichting

In één jaar bespaar je 3,3L * 525.960 min = 1.735.668 L of 1.735,7 m3 drinkwater. Als we de prijs van 0,87 euro per m3 drinkwater aannemen, bespaar je per jaar 1.510 euro. De terugverdientijd is dan 34 dagen. 

Duurzamer leven doe je niet in één keer. Maar probeer bij alles wat je nieuw aanschaft na te gaan of er ook een betere, milieuvriendelijke keuze is. Ook voor wastafelmengkranen is er een zuiniger variant op de markt. In de door Hansgrohe ontwikkelde Coolstart energie- en waterbesparende kraan zijn twee manieren van besparen verenigd. De kranen gebruiken zowel minder energie als minder water, zonder verlies aan comfort. Een techniek die inefficiëntie van de populaire eengreeps mengkraan oplost en stiekem meer bespaart dan je denkt.

1
Energiebesparende kraan

We houden van mooie strakke designkranen daarom hebben de eengreeps mengkranen bij veel mensen de voorkeur. Deze kranen combineren de warm- en koudwater functie met één hendel. Waar je waarschijnlijk nooit bij stil gestaan hebt is dat dit veel onnodig warm watervraag oplevert. Een reguliere mengkraan staat namelijk meestal op de stand waarop je deze de laatste keer gebruikt hebt. Als dat warmer dan gewoon koud was, slaat de warmwater voorziening daardoor direct aan als je de kraan opnieuw opent. Ook al heb je deze keer alleen koud water nodig. Dit gebeurd onbedoeld veel vaker dan je denkt. Resultaat veel energieverlies en snellere slijtage van je ketel. Hansgrohe heeft hier bij de ontwikkeling van de Coolstart over nagedacht. De Coolstart zorgt er voor dat je de kraan altijd opent met koud water. Alleen voor warmwater draai je de kraan naar links. Dan pas wordt het water warm gemaakt. De warmwater vraag is op deze manier kleiner en zo wordt er energie bespaard. Ook wordt de verwarmingsinstallatie minder vaak gebruikt en heeft het daardoor een langere levensduur.

2
Waterbesparende kraan

Water besparende perlator

Daarnaast zijn alle kranen van Hansgrohe, dus ook de Coolstart-series, standaard voorzien van de duurzame Ecosmart waterbeparende technologie. Hiermee is het waterverbruik van de kraan naar 5 liter per minuut teruggebracht. Dit is 60% minder dan het waterverbruik van gewone kranen. Door het bijmengen van lucht en het gebruik van een perlator komt er ondanks dat geen miezerstraaltje uit de kraan en voel je niet dat je op dat moment water bespaart.

De meeste energie- en waterbesparende kranen zijn duurder en  concurreren qua prijs dan ook met veel reguliere wastafelmengkranen. Een waterbesparende kraan is een mooie stap. Maar wist je dat 80% van je warm water via je douchekop gaat? Wij hebben hier de beste waterbesparende douchekoppen voor je vergeleken.

Waterbesparende mengkraan kopen

Wastafel mengkraan - Logis ééngreeps 100 CoolStart - met trekwaste

Wastafel mengkraan - Logis ééngreeps 100 CoolStart - met trekwaste

€118,99
Kraan voor de wastafel met de energiebesparende technologieën AirPower, ComfortZone, CoolStart en EcoSmart.
Waterbesparende Straal regelaar Mikado M24

Waterbesparende Straal regelaar Mikado M24

€7,42
waterbesparende straalregelaar M24 (draai in de kraan). Bij kalkaanslag gewoon met de vinger over het siliconen-rooster wrijven aan de uitstroomopening om de kalk te verwijderen.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
4 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.