Energie- en waterbesparende mengkraan

Geplaatst op 12 december 2012 in Duurzaam wonen

Duurzamer leven doe je niet in één keer. Maar probeer bij alles wat je nieuw aanschaft na te gaan of er ook een betere, milieuvriendelijke keuze is. Ook voor wastafelmengkranen is er nu een zuiniger variant op de markt gebracht. De door Hansgrohe ontwikkelde Coolstart kranen hebben zelfs twee manieren van besparen in zich verenigd. De kranen gebruiken zowel minder energie als minder water, zonder verlies aan comfort. Een techniek die inefficiëntie van de populaire eengreeps mengkraan oplost en stiekem meer bespaart dan je denkt.

Minder energie verbruik

We houden van mooie strakke designkranen daarom hebben de eengreeps mengkranen bij veel mensen de voorkeur. Deze kranen combineren de warm- en koudwater functie met één hendel. Waar je waarschijnlijk nooit bij stil gestaan hebt is dat dit veel onnodig warm watervraag oplevert. Een reguliere mengkraan staat namelijk meestal op de stand waarop je deze de laatste keer gebruikt hebt. Als dat warmer dan gewoon koud was, slaat de warmwater voorziening daardoor direct aan als je de kraan opnieuw opent. Ook al heb je deze keer alleen koud water nodig. Dit gebeurd onbedoeld veel vaker dan je denkt. Resultaat veel energieverlies en snellere slijtage van je ketel. Hansgrohe heeft hier bij de ontwikkeling van de Coolstart over nagedacht. De Coolstart zorgt er voor dat je de kraan altijd opent met koud water. Alleen voor warmwater draai je de kraan naar links. Dan pas wordt het water warm gemaakt. De warmwater vraag is op deze manier kleiner en zo wordt er energie bespaard. Ook wordt de verwarmingsinstallatie minder vaak gebruikt en heeft het daardoor een langere levensduur.

Minder water verbruik

Daarnaast zijn alle kranen van Hansgrohe, dus ook de Coolstart-series, standaard voorzien van de duurzame Ecosmart waterbeparende technologie. Hiermee is het waterverbruik van de kraan naar 5 liter per minuut teruggebracht. Dit is 60% minder dan het waterverbruik van gewone kranen. Door het bijmengen van lucht en het gebruik van een perlator komt er ondanks dat geen miezerstraaltje uit de kraan en voel je niet dat je op dat moment water bespaart.

De prijzen van de Coolstart kranen beginnen bij €139,15 incl BTW. En daarmee kunnen ze in prijs concurreren met veel reguliere wastafelmengkranen.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld