Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
bijensterfte tegen aan - wat jij kunt doen

Alles over bijensterfte en wat jij daaraan kunt veranderen

Bijensterfte is een groot probleem. Door giftige bestrijdingsmiddelen, minder groen en klimaatverandering sterven bijen namelijk massaal uit. Sommige soorten zijn er zelfs al niet meer. En dat is zorgelijk, want bijen zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit en het verbouwen van gewassen. En het zijn natuurlijke fantastische dieren. Wist je bijvoorbeeld dat bijen een van de meeste intelligente insectensoorten is? Zo is het wetenschappers gelukt om bijen complexe taken te leren. Maak je je ook zorgen? We zetten op een rij wat jij kunt bijdragen om bijensterfte tegen te gaan.

De oorzaken: Hoe komt het dat bijen uitsterven? 

  •  Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, zowel door boeren als door mensen in de tuin. Dat is schadelijk en dodelijk voor bijen omdat ze zo gif binnenkrijgen. Denk hierbij ook aan middelen waarbij je groene aanslag op tuintegels weg kunt halen of onkruid wil verwijderen, die kunnen erg schadelijk zijn voor insecten. Gebruik geen middelen waar neonicotinoïden in zitten. Staat er op het etiket: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid? Dat zijn de stoffen waar de bijen en andere insecten aan dood gaan
  • Bijen kunnen minder voedsel vinden, omdat er steeds minder groen is. Veel mensen kiezen voor een onderhoudsarme tuin en betegelen alles, waardoor er geen ruimte meer is voor bomen, stuiken of bloemen waarvan bijen leven.
  • Klimaatverandering speelt ook een rol. De aarde warmt op en insecten zoals de bij sterven daardoor uit of verplaatsen zich naar een ander leefgebied.
bijensterfte tegen aan - wat jij kunt doen

Wat jij kunt doen om bijensterfte tegen te gaan

  • Zorg voor voldoende bloemen in je tuin of op je balkon. Bijen verzamelen namelijk nectar en stuifmeel dat in bloemen zit. Een betegelde onderhoudsarme tuin lijkt misschien handig, maar is allesbehalve duurzaam en milieuvriendelijk. Als je mee wilt helpen om bijensterfte terug te dringen, plaats dan bloemen in je tuin – in bakken, borders of op een andere creatieve duurzame manier, een klein stukje groen of een opgelichte tegel helpt al. Hier vind je een handig overzicht van welke bloemen in welke maanden het beste zijn voor de bij.
  • Sowieso helpt meer groen in je omgeving creëren. De daken en muren van de meeste steden zijn nu betonnen woestijnen, waar insecten (en met de hitte ook mensen) moeilijk kunnen overleven. Een groen dak aanleggen, een verticale tuin aanleggen of simpelweg je tegels verwijderen en meer groen aanleggen helpt om meer voedsel en onderdak te bieden voor insecten. En het kan in de stad een oase zijn voor insecten die op pad zijn. 
  • Ook een moestuin is bevordelijk voor bijen. Daarvoor hoef je niet per se een grote tuin te hebben, het kan ook prima op een balkon, bijvoorbeeld door verticaal te tuinieren. Kruiden waarvan bijen houden in de moestuin zijn onder andere bieslook, tijm, rozemarijn, citroenmelisse en dille.
    TIP: Let er op dat de planten die je koopt biologisch zijn. Veel zaden van planten worden door kwekers in het gif gedompeld, waardoor de je plantjes eerder slecht dan goed zijn voor de bijen.

 

  • Heb je een grote tuin? Overweeg dan om fruitstruiken of bomen te plaatsen. Denk aan struiken waaraan rode of zwarte bessen groeien of appel-, peer- en pruimenbomen. Naast dat je er zelf ook gebruik van kunt maken, is het ook goed voor de bijen.
  • Zoek een alternatief voor bestrijdingsmiddelen. Gebruik geen gif in de tuin om onkruid te bestrijden of ongedierte van planten weg te houden, wie dat toch wil doen kan beter een ecologische variant kiezen die bijvriendelijk is, zoals deze. Voor groene aanslag op tuintegels is het beter om schoonmaakazijn te mijden, beter is het om met een harde borstel aan de slag te gaan of met een hoge drukspuit. Hier vind je daar meer natuurlijke tips voor.

Het bijenhotel

Als laatste tip om bijensterfte tegen te gaan kun je denken aan een bijenhotel. Er zijn kleine varianten die je kunt ophangen op je balkon, waarin stukjes opgerold hout zitten waarin bijen kunnen nestelen, maar er zijn ook grotere varianten.

Capi europe bijenhotel

Capi Europe - Bijenhotel

Natuurmonumenten insectenhuis zeshoek

Natuurmonumenten Insectenhuis Zeshoek

Navaris xl insectenhotel

Navaris XL insectenhotel

Hoewel bijen in de tuin dus zeer welkom zijn, snappen we dat je liever geen wespen tegenkomt. In dit artikel leer je meer over het natuurlijk bestrijden van wespen en het duurzaam verwijderen van een wespennest

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook