Alles over bijensterfte en wat jij daaraan kunt veranderen

Bijensterfte is een groot probleem. Door giftige bestrijdingsmiddelen, minder groen en klimaatverandering sterven bijen namelijk massaal uit. Sommige soorten zijn er zelfs al niet meer. En dat is zorgelijk, want bijen zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit en het verbouwen van gewassen. En het zijn natuurlijke fantastische dieren. Wist je bijvoorbeeld dat bijen een van de meeste intelligente insectensoorten is? Zo is het wetenschappers gelukt om bijen complexe taken te leren. Maak je je ook zorgen? We zetten op een rij wat jij kunt bijdragen om bijensterfte tegen te gaan.

De oorzaken: Hoe komt het dat bijen uitsterven? 

  •  Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, zowel door boeren als door mensen in de tuin. Dat is schadelijk en dodelijk voor bijen omdat ze zo gif binnenkrijgen. Denk hierbij ook aan middelen waarbij je groene aanslag op tuintegels weg kunt halen of onkruid wil verwijderen, die kunnen erg schadelijk zijn voor insecten. Gebruik geen middelen waar neonicotinoïden in zitten. Staat er op het etiket: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid? Dat zijn de stoffen waar de bijen en andere insecten aan dood gaan
  • Bijen kunnen minder voedsel vinden, omdat er steeds minder groen is. Veel mensen kiezen voor een onderhoudsarme tuin en betegelen alles, waardoor er geen ruimte meer is voor bomen, stuiken of bloemen waarvan bijen leven.
  • Klimaatverandering speelt ook een rol. De aarde warmt op en insecten zoals de bij sterven daardoor uit of verplaatsen zich naar een ander leefgebied.
bijensterfte tegen aan - wat jij kunt doen

Wat jij kunt doen om bijensterfte tegen te gaan

  • Zorg voor voldoende bloemen in je tuin of op je balkon. Bijen verzamelen namelijk nectar en stuifmeel dat in bloemen zit. Een betegelde onderhoudsarme tuin lijkt misschien handig, maar is allesbehalve duurzaam en milieuvriendelijk. Als je mee wilt helpen om bijensterfte terug te dringen, plaats dan bloemen in je tuin – in bakken, borders of op een andere creatieve duurzame manier, een klein stukje groen of een opgelichte tegel helpt al. Hier vind je een handig overzicht van welke bloemen in welke maanden het beste zijn voor de bij.
  • Ook een moestuin is bevordelijk voor bijen. Daarvoor hoef je niet per se een grote tuin te hebben, het kan ook prima op een balkon, bijvoorbeeld door verticaal te tuinieren. Kruiden waarvan bijen houden in de moestuin zijn onder andere bieslook, tijm, rozemarijn, citroenmelisse en dille.
    TIP: Let er op dat de planten die je koopt biologisch zijn. Veel zaden van planten worden door kwekers in het gif gedompeld, waardoor de je plantjes eerder slecht dan goed zijn voor de bijen.

 

  • Heb je een grote tuin? Overweeg dan om fruitstruiken of bomen te plaatsen. Denk aan struiken waaraan rode of zwarte bessen groeien of appel-, peer- en pruimenbomen. Naast dat je er zelf ook gebruik van kunt maken, is het ook goed voor de bijen.
  • Zoek een alternatief voor bestrijdingsmiddelen. Gebruik geen gif in de tuin om onkruid te bestrijden of ongedierte van planten weg te houden, wie dat toch wil doen kan beter een ecologische variant kiezen die bijvriendelijk is, zoals deze. Voor groene aanslag op tuintegels is het beter om schoonmaakazijn te mijden, beter is het om met een harde borstel aan de slag te gaan of met een hoge drukspuit. Hier vind je daar meer natuurlijke tips voor.

Het bijenhotel

Als laatste tip om bijensterfte tegen te gaan kun je denken aan een bijenhotel. Er zijn kleine varianten die je kunt ophangen op je balkon, waarin stukjes opgerold hout zitten waarin bijen kunnen nestelen, maar er zijn ook grotere varianten.

Gerelateerde artikelen

insectensterfte wat jij kunt doen
Dieren

Insecten sterven uit – wat je kunt doen om insectensterfte te voorkomen

In de afgelopen dertig jaar is het aantal insecten maar liefst met 75 procent afgenomen. Dat heeft natuurlijk te maken met klimaatverandering, maar ook met het feit dat er steeds minder groen is in Nederland en dat er nog steeds teveel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit is wat jij kunt doen in de tuin om insectensterfte tegen te gaan.
De oorzaken: Waarom sterven insecten uit?

Er is steeds minder ruimte voor natuur, ook in Nederland. Natuurgebied moet vaak plaatsmaken voor nieuwe huizen of een nieuwe weg. Op die manier zijn er minder stuiken, bomen en ander groen waar insecten leven.
Klimaatverandering speelt ook een rol, insecten trekken weg uit hun oorspronkelijke leefgebied of sterven uit omdat het te heet is. Vooral bijen, vlinders en kevers hebben het moeilijk. Voor andere insecten kan het juist weer goed gaan, maar de balans in soorten insecten is zeker verstoord.
Er worden nog steeds veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, vooral door boeren die de oogst moeten laten lukken. Dat is giftig voor insecten. Ook wordt het gras op weilanden kort gemaaid en is er minder plaats voor wildgroei.

Welke insecten hebben het vooral moeilijk?
Libellen, steenvliegen, platwormen, krekels en sprinkhanen staan vooral hoog op de rode lijst voor bedreigde insecten. Dat betekent dat er steeds meer soorten uitsterven of al zijn uitgestorven. Qua vlinders gaat ook erg slecht, volgens het CBS zijn er namelijk 80 procent minder vlinders in Nederland vergeleken met eind negentiende eeuw.

Tips: je tuin lenteklaar maken op een insectvriendelijke manier

Voorbereiding is het halve werk, zeker als je je tuin lenteklaar wilt maken én rekening wilt houden met insecten. Als je schoonmaakmiddelen voor de tuin koopt, let er dan op of ze ecovriendelijk zijn en rekening houden met bijvoorbeeld bijen. Dat is vooral belangrijk bij het schoonmaken van de tegels in de tuin. Schoonmaakazijn gebruiken is een absolute no-go, want dat is dodelijk voor de insecten die in de bodem leven. Kies dus voor een hogedrukspuit of maak schoon met een ecologisch middel, wel zo insectvriendelijk.
Ruim niet te rigoureus alle herfstbladeren op in je tuin of op je balkon. Voor insecten – en ook voor egels – is het fijn om in hoopjes bladeren te vertoeven.
- Kies voor bloemen of planten waar bijen en andere insecten blij van worden. Denk aan een klimop, kamperfoelie, duifkruid (voor bijen én vlinders) en lavendel.
Een moestuin of een klein hoekje met daarin zelfgezaaide kruiden? Als je insecten op weg wilt helpen, kun je ervoor kiezen om ook oregano, dille, marjolein of tijm te planten. Sommige insecten komen namelijk op de geur van deze kruiden af.
Koop een insectenhotel of maak er zelf een. Er zijn specifieke kastjes voor bijen, lieveheersbeestjes en vlinders die je gemakkelijk op kunt hangen.

Heb je geen tuin en geen balkon maar wil je toch iets doen?
Zet een plantenbak voor je deur, hang een insectenhotel op of kijk eens naar de opties die je samen met buren kunt doen. Misschien is er een gezamenlijke (moes)tuin of kun je bij de grond rondom bomen in je straat bloemen planten. Alle kleine beetjes helpen.
Gerelateerde artikelen

Lees verder

Paula Heeger

Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.