Infrarood

We willen graag de overstap maken van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Naast het gebruik van een warmtepomp of zonneboiler is het ook mogelijk om je huis elektrisch te verwarmen. We kennen de standaard elektrische kachels die verwarmen door middel van convectie. Zie ook elektrisch verwarmen. Infrarood is ook elektrisch maar maakt gebruik van stralingswarmte. In combinatie met zonne- of windenergie kan elektrische infraroodverwarming als C02-vrij beschouwd worden en bijdragen tot een energieneutrale woning. Elektrisch verwarmen kan daarmee een duurzaam verwarmingsalternatief zijn.

Infrarood verwarming badkamer duurzaam

Stralingswarmte in plaats van convectie

Het grote voordeel van infraroodpanelen is dat ze niet de lucht verwarmen zoals bij een traditionele radiator maar de objecten in de ruimte. Ook wij als mens worden door deze stralingswarmte opgewarmd en het net is alsof je in de zon staat.

Infrarood als bijverwarming

Infrarood verwarming als hoofd verwarming is alleen interessant bij woningen met een zeer lage warmtevraag zoals bijvoorbeeld bij een passiefhuis. Bij bestaande bouw en minder goed geïsoleerde woningen hebben alternatieve aardgasvrije verwarmingsbronnen zoals warmtepompen de voorkeur boven het elektrisch verwarmen van een huis. Infrarood panelen kunnen wel interessant zijn als bijverwarming. Het grote voordeel  is dat je zeer lokaal kunt verwarmen. Bijvoorbeeld in de badkamer, werkkamer maar ook bij de bank in de huiskamer. Door in de buurt te zijn van een infrarood paneel heb je het warm en kun je de thermostaat een paar graden terugzetten en dat bespaart natuurlijk energie.

Elektrisch verwarmen vaak niet beste keuze

Op internet worden de rendementen van infrarood panelen erg de hemel in geprezen. Ga je daadwerkelijk je huis volledig verwarmen met infrarood dan liggen de kosten nu nog hoger dan bij een gasverwarming of verwarming door een warmtepomp. In een onderzoek heeft de DWA de kosten van infraroodverwarming (IR) vergeleken met alternatieve oplossingen met warmtepompen (IWP). Hieruit blijkt dat de aanschafkosten lager liggen maar de verbruikskosten door de jaren heen hoger zijn.

Vergelijking elektrisch verwarmen met warmtepomp

Het wordt natuurlijk een ander verhaal als de elektriciteit volledig wordt betrokken via eigen zonnepanelen. Dit is in praktijk niet eenvoudig want wanneer in de winter de warmtevraag het hoogst is dan is de opbrengst uit zonne-energie juist het laagst. Doordat we steeds meer duurzame energie opwekken geloven we wel dat elektrisch verwarmen een steeds belangrijkere rol gaat spelen in een duurzaam huis.

Tips voor het gebruik van elektrische verwarming

  • Kies altijd voor verwarming met infrarood (stralingswarmte) boven een elektrische kachel (convectiewarmte)
  • Infraroodwarmte levert zeer snel warmte en is dus ideaal voor ruimten waar je weinig en kort vertoeft.
  • Voor de badkamer kan een elektrisch systeem een goede keuze zijn, maar ook hier heeft in vele gevallen een cv installatie of warmtepomp de voorkeur.
  • Infraroodverwarming kan de badkamer snel verwarmen. Dit kan de ideale oplossing zijn als je ’s ochtends niet het hele huis via de cv wilt verwarmen omdat je maar kort in huis bent.
  • Kies altijd een kachel met thermostaat. Mocht je de kachel een keer vergeten terug- of uit te zetten dan blijft een kacheltje zonder thermostaat altijd op vol vermogen werken. Met thermostaat slaat het kacheltje af als de juiste temperatuur is bereikt.
  • Elektrische verwarming heeft niet of nauwelijks onderhoud nodig.
  • Voor infraroodverwarming is er nog geen keurmerk waardoor het lastig is om producten met elkaar te vergelijken.
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.