Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Infrarood verwarming badkamer duurzaam

Infrarood verwarming

We willen graag de overstap maken van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Naast het gebruik van een warmtepomp of zonneboiler is het ook mogelijk om je huis elektrisch te verwarmen. Maar de standaard elektrische (convectie)kachels zijn niet altijd de meest duurzame keuze. Zie hiervoor ook elektrisch verwarmen. Infrarood verwarming is ook elektrisch, maar maakt gebruik van stralingswarmte in plaats van convectie. In combinatie met zonne- of windenergie kan elektrische infrarood verwarming als CO2-vrij beschouwd worden en daarmee bijdragen tot een energieneutrale woning. Elektrisch verwarmen wordt daarmee een duurzaam verwarmingsalternatief!

Je huis verwarmen met infrarood

De meeste elektrische kachels werken door middel van convectie. Dit betekent dat opgewarmde lucht stijgt, en die de koude lucht naar beneden drukt. Vervolgens wordt deze koude lucht weer opgewarmd, stijgt deze weer naar boven. Het proces herhaalt zich, en er ontstaat circulatie van de lucht. Infraroodkachels zijn ook elektrisch, maar maken gebruik van stralingswarmte. Infraroodpanelen verwarmen daarmee niet de lucht, zoals een traditionele (elektrische) verwarming, maar de objecten in de ruimte. Ook wij als mens worden door deze stralingswarmte opgewarmd. Daardoor voelt het net alsof je in het zonnetje staat! Over je gezondheid hoef je je overigens geen zorgen te maken: infrarood verwarming is niet schadelijk.

Elektrisch verwarmen

Op internet wordt het rendement van infrarood panelen vaak erg zonnig weergeven. Maar als je je huis volledig zou verwarmen met infrarood, liggen de kosten (nu nog) hoger dan bij een gasverwarming of verwarming door een warmtepomp. In een onderzoek heeft de DWA de kosten van infrarood verwarming (IR) vergeleken met alternatieve oplossingen met warmtepompen (IWP). Hieruit blijkt dat de aanschafkosten lager liggen maar de verbruikskosten door de jaren heen hoger zijn.

Vergelijking elektrisch verwarmen met warmtepomp

Het wordt natuurlijk een ander verhaal als de elektriciteit volledig wordt opgewekt via eigen zonnepanelen. Dit is in praktijk niet eenvoudig, aangezien in de winter de warmtevraag het hoogst is en de opbrengst uit zonnepanelen juist het laagst. Maar, omdat we steeds meer duurzame energie opwekken geloven we wel dat elektrisch verwarmen een steeds belangrijkere rol gaat spelen in een duurzaam huis.

De beste infraroodverwarming tot 10m2

Wij hadden hier een vergelijking gemaakt van infraroodkachels. De verschillende kachels zijn alleen zo snel uitverkocht, dat dit voor ons niet goed meer is bij te houden. Je kan het beste direct op een webshop kijken. Je kan hier op bol.com en hier op coolblue.nl een overzicht vinden van de best beoordeelde nog verkrijgbare infraroodkachels 

1
Durensa dimbare infrarood verwarmer

Durensa dimbare infrarood verwarmer
Kwaliteit
8,6
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.3/10
Voordelen
Aanbevolen voor een ruimte tot 2 vierkante meter
Vermogen tot 150 Watt
Veel warmtestanden (dimbaar)
Geschikt voor de werkkamer
Gemakkelijk onder bureau te plakken (voor het verwarmen van de benen + voeten)
Nadelen
Niet geschikt voor de badkamer
Geen aan-uit schakelaar (moet via het stopcontact)
Omschrijving
Infrarood bureau verwarming regelbaar 10 - 150 watt Met deze compacte en zelfklevende infrarood verwarming kan men een bureau verwarmen welke in een koude of moeilijk te verwarmen plaats staat. Men kleeft de plaat aan de onderkant van een bureau en stelt de (traploze) dimmer in op de gewenste capaciteit. De dimmer is in de nabijheid van de gebruiker, waardoor men NIET naar het stopcontact hoeft te lopen om de gewenste stand in te schakelen. Door de straling van deze infrarood verwarming zullen de benen en voeten van de persoon die aan het bureau zit aangenaam warm worden en zal een comfortabele zone verkregen worden.
...
Beste prijs

2
Quality Heating infrarood bureau verwarming

Quality heating infrarood paneel
Kwaliteit
8,2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
Aanbevolen voor een ruimte tot 3 vierkante meter
Vermogen tot 150 Watt
3 warmtestanden
Geschikt voor de werkkamer
Geen gereedschap nodig voor montage
Nadelen
Niet geschikt voor de badkamer
De verwarmingsplaat moet zelf op het paneel geplakt worden
Omschrijving
Creëer met de mobiele infrarood verwarming curve paneel de ideale werkplek die niet te koud of te warm is. Dit paneel zorgt voor een behaaglijke warmte in uw kantoor, slaapkamer of bij het bankstel.
...
Beste prijs

3
Inoverhome infrarood Verwarmingspaneel

Inoverhome infrarood paneel
Kwaliteit
7,9
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Aanbevolen voor een ruimte tot 5 vierkante meter
Vermogen tot 450 Watt
1 warmtestand
Geschikt voor de werkkamer en badkamer
Zeer strak design, minder dan 1 cm dik
Nadelen
Niet dimbaar
Geen aan-uit schakelaar (moet via het stopcontact)
Omschrijving
De inoverhome infrarood verwarmingen zijn unieke producten, die een economische vorm van verwarming combineren met een zeer esthetisch design. Deze panelen zijn voornamelijk bestemd voor de verwarming van de interieurs, waarin ze ook als een belangrijk design element functioneren. Ze zijn een ideale vorm van verwarming voor een lage-energie-woningen, waar met lage kosten voldoen aan de eisen m.b.t. Lage temperatuur verwarming.
...
Beste prijs

De beste infraroodverwarming vanaf 10 m2

1
Eurom Sani 400 Wifi Zwart

Eurom Sani 400 Wifi Zwart
Kwaliteit
8,6
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
Aanbevolen voor een ruimte tot 10 vierkante meter
Vermogen tot 400 Watt
1 warmtestand
Geschikt voor de werkkamer en badkamer
Te bedienen via de Smart app (automatisch in te stellen weekprogramma)
Nadelen
Duurt lang voor de ruimte goed warm is
Montage van het paneel en installatie van de app kost vrij veel tijd
Omschrijving
De Eurom Sani 400 Wifi is geschikt voor bijverwaming in ruimtes tot 10 vierkante meter. Zo stap je niet vanuit een warme douche in een koude badkamer, wel zo prettig. Deze kachel mag je niet op elke plek in de badkamer plaatsen. Kijk daarom altijd in de handleiding waar je hem wel of niet mag plaatsen. Verbind de kachel met de Eurom Smart App en je bedient de kachel vanaf een afstand. Zo stel je de warmte-intensiteit geheel naar eigen wens in. Een infrarood kachel verwarmt personen of objecten en niet de omgeving. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en is de kachel energiezuiniger dan bijvoorbeeld ventilator- of convectorkachels.
...
Beste prijs

2
Eurom Mon Soleil DSP 650 Wifi

Eurom Mon Soleil DSP 650 Wifi
Kwaliteit
8,2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.1/10
Voordelen
Aanbevolen voor een ruimte tot 18 vierkante meter
Vermogen tot 650 Watt
1 warmtestand
Geschikt voor de werkkamer
Te bedienen via de Smart app (automatisch in te stellen weekprogramma)
Nadelen
Niet geschikt voor de badkamer
Groot paneel in verhouding tot de afgegeven warmte
Omschrijving
Met de Eurom Mon Soleil DSP 650 Wifi is een kamer tot 18 vierkante meter altijd op de juiste temperatuur. Deze infrarood kachel beschikt namelijk over een weektimer, waarmee je precies instelt wanneer de kachel de kamer moet verwarmen. Dankzij de open raam detectie schakelt de kachel automatisch uit als de temperatuur in de ruimte snel daalt. Handig, want zo verspil je niet onnodig energie. Ook beschikt deze kachel over een eco stand, waarmee hij de ruimte op 16 graden Celsius houdt. Om de instellingen aan te passen gebruik je de knoppen op de verwarming, de meegeleverde afstandsbediening of de Eurom Smart app. De Mon Soleil DSP 650 Wifi hang je aan de wand of zet je op de grond.
...
Beste prijs

3
Ecosun infrarood paneel met korrel structuur

Ecosun infrarood paneel met korrel structuur
Kwaliteit
8,1
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.9/10
Voordelen
Aanbevolen voor een ruimte tot 11 vierkante meter
Vermogen tot 1000 Watt
1 warmtestand
Geschikt voor de werkkamer en badkamer
Kan ook aan het plafond geïnstalleerd worden
Nadelen
Relatief duur
Ophangbeugel is niet heel sterk
Omschrijving
De Ecosun paneel met granol structuur kan eenvoudig worden gemonteerd aan de wand of aan het plafond. Dit paneel is uitgevoerd met een witte structuur verf, wat ervoor zorgt dat de warmte zorgvuldig wordt verdeeld over de gehele ruimte. Dankzij de IP44 klasse is dit paneel tevens zeer veilig en waterbestendig, dus u kunt het bijvoorbeeld ook in de badkamer toepassen. Dit paneel is volledig opgebouwd uit aluminium en daardoor zeer licht van gewicht.
...
Beste prijs

Infrarood als bijverwarming

Infrarood als hoofdverwarming is alleen interessant voor woningen met een zeer lage warmtevraag. Zoals bijvoorbeeld in een passiefhuis. Bij bestaande bouw en minder goed geïsoleerde woningen hebben alternatieve aardgasvrije verwarmingsbronnen zoals warmtepompen de voorkeur boven elektrisch verwarmen. Infrarood panelen kunnen wel interessant zijn als bijverwarming. Het grote voordeel is dat je zeer lokaal kunt verwarmen. Bijvoorbeeld in de badkamer, werkkamer maar ook bij de bank in de huiskamer. De panelen zijn het meest rendabel als ze aan het plafond hangen (op zo’n 2,6 meter hoogte). Door in de buurt te zijn van een infrarood paneel heb je het warm en kun je de thermostaat een paar graden terugzetten. En dat bespaart natuurlijk energie.

Infrarood verwarming in huis

 • Infrarood in de werkkamer
  Zoals in onze top 3 van beste kleine infraroodverwarming te zien is, zijn er speciale infraroodpanelen voor in de werkkamer. Deze kun je naast of onder je bureau plakken, waardoor je lokaal warmte kunt creëren. Erg handig als je thuis werkt, een koukleum bent, en je de hele dag op ongeveer dezelfde plek bevindt. 
 • Infrarood vloerverwarming
  Infraroodvloerverwarming wordt vaak als duurzaam aangeprezen. Maar eigenlijk is dit niet veel anders dan elektrische vloerverwarming. Het rendement is in veel gevallen gelijk. Alleen bij ruimtes kleiner dan 10 vierkante meter is infrarood vloerverwarming duurzamer dan andere soorten (elektrische) vloerverwarming. Wel is infrarood vloerverwarming voor de meeste ruimtes goedkoper om aan te schaffen en gemakkelijker om te leggen dan de meeste andere soorten vloerverwarming.
 • Infrarood in de schuur
  Naast de werkkamer, zolder of andere kleine werkplek rondom het huis waar je niet zo vaak komt is infrarood een goede uitkomst om je schuur lokaal te verwarmen. Is de ruimte groot dan kun je als alternatief een airco nemen die verwarmt, ook bekend als een lucht-luchtwarmtepomp.

Infraroodverwarming laten installeren in het huis

 • Wij adviseren in eerste instantie geen infrarood als hoofdverwarming te nemen. Maar het kan natuurlijk zijn dat dit in jouw huis niet anders kan of dat je het in bijv. een ruimte als je werkkamer of badkamer professioneel wilt laten installeren. 
 • Via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster kan je vrijblijvend bij verschillende infrarood installatie bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 
 

Infrarood verwarming nadelen

 • Infrarood verwarming geeft lokale warmte, en is daarom vooral geschikt voor ruimtes die goed homogeen verwarmd kunnen worden. Dat komt omdat infrarood stralingswarmte afgeeft, in plaats van convectiewarmte. Het verwarmt objecten die het tegenkomt, en niet de lucht. Daarom zijn bijvoorbeeld L-vormige kamers moeilijk warm te krijgen met infrarood.
 • Het wegwerken van bedrading kan lastig zijn, zeker bij montage op het plafond. Daarnaast kan het zijn dat er nieuwe elektriciteitskabels aangelegd moeten worden. Dit kan (hoge) montagekosten met zich meebrengen.
 • Grote ruimtes (met een oppervlakte van meer dan 20 vierkante meter) zijn niet goed te verwarmen met infrarood.

Tips en conclusies

1
Met infrarood kies je voor een effectievere vorm van verwarming met stralingswarmte, in plaats van een verwarming met convectiewarmte zoals met de andere elektrische kachels.
2
Je huis verwarmen met infrarood betekent snelle en lokale warmte. Het is daarmee ideaal voor ruimten waar je weinig en kort in verblijft. Het heeft weinig zin om de panelen aan te laten als je zelf niet in de ruimte bent, aangezien de lucht niet wordt opgewarmd.
3
Voor de badkamer kan een elektrisch systeem een goede keuze zijn, maar ook hier heeft in vele gevallen een cv installatie of warmtepomp de voorkeur.
4
Infrarood verwarming kan een badkamer snel verwarmen. Dit is ideaal als je ’s ochtends niet het hele huis via de cv wilt verwarmen omdat je maar kort in huis bent.
5
Kies altijd een kachel met thermostaat. Mocht je dan een keer vergeten zijn de kachel terug- of uit te zetten, blijft een kacheltje zonder thermostaat altijd op vol vermogen werken. Met thermostaat slaat het kacheltje af als de juiste temperatuur is bereikt.
6
Elektrische verwarming heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het is nog onbekend hoe lang infraroodpanelen gemiddeld meegaan.
7
Voor infrarood verwarming is er nog geen keurmerk waardoor het lastig is om producten met elkaar te vergelijken.

Meer in deze categorie

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Handig en overzichtelijk artikel, thanks.

Ik was op zoek naar een IR verwarming die ik als bijverwarming kan gebruiken komende winter. Iets wat ik bv bij mijn stoel kan zetten, maar niet per se onder mijn bureau plak. Jammer genoeg hebben jullie het daar helemaal niet over. Kunnen jullie ook nog iets zinnigs zeggen over verplaatsbare IR verwarminkjes die je als bijverwarming kunt gebruiken?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.