We willen graag de overstap maken van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Naast het gebruik van een warmtepomp of zonneboiler is het ook mogelijk om je huis elektrisch te verwarmen. We kennen de standaard elektrische kachels die verwarmen door middel van convectie. Zie ook elektrisch verwarmen. Infrarood is ook elektrisch maar maakt gebruik van stralingswarmte. In combinatie met zonne- of windenergie kan elektrische infraroodverwarming als C02-vrij beschouwd worden en bijdragen tot een energieneutrale woning. Elektrisch verwarmen kan daarmee een duurzaam verwarmingsalternatief zijn.
Stralingswarmte in plaats van convectie
Het grote voordeel van infraroodpanelen is dat ze niet de lucht verwarmen zoals bij een traditionele radiator maar de objecten in de ruimte. Ook wij als mens worden door deze stralingswarmte opgewarmd en het net is alsof je in de zon staat.
Infrarood als bijverwarming
Infrarood verwarming als hoofd verwarming is alleen interessant bij woningen met een zeer lage warmtevraag zoals bijvoorbeeld bij een passiefhuis. Bij bestaande bouw en minder goed geïsoleerde woningen hebben alternatieve aardgasvrije verwarmingsbronnen zoals warmtepompen de voorkeur boven het elektrisch verwarmen van een huis. Infrarood panelen kunnen wel interessant zijn als bijverwarming. Het grote voordeel is dat je zeer lokaal kunt verwarmen. Bijvoorbeeld in de badkamer, werkkamer maar ook bij de bank in de huiskamer. Door in de buurt te zijn van een infrarood paneel heb je het warm en kun je de thermostaat een paar graden terugzetten en dat bespaart natuurlijk energie.
Elektrisch verwarmen vaak niet beste keuze
Op internet worden de rendementen van infrarood panelen erg de hemel in geprezen. Ga je daadwerkelijk je huis volledig verwarmen met infrarood dan liggen de kosten nu nog hoger dan bij een gasverwarming of verwarming door een warmtepomp. In een onderzoek heeft de DWA de kosten van infraroodverwarming (IR) vergeleken met alternatieve oplossingen met warmtepompen (IWP). Hieruit blijkt dat de aanschafkosten lager liggen maar de verbruikskosten door de jaren heen hoger zijn.
Het wordt natuurlijk een ander verhaal als de elektriciteit volledig wordt betrokken via eigen zonnepanelen. Dit is in praktijk niet eenvoudig want wanneer in de winter de warmtevraag het hoogst is dan is de opbrengst uit zonne-energie juist het laagst. Doordat we steeds meer duurzame energie opwekken geloven we wel dat elektrisch verwarmen een steeds belangrijkere rol gaat spelen in een duurzaam huis.
Tips voor het gebruik van elektrische verwarming
- Kies altijd voor verwarming met infrarood (stralingswarmte) boven een elektrische kachel (convectiewarmte)
- Infraroodwarmte levert zeer snel warmte en is dus ideaal voor ruimten waar je weinig en kort vertoeft.
- Voor de badkamer kan een elektrisch systeem een goede keuze zijn, maar ook hier heeft in vele gevallen een cv installatie of warmtepomp de voorkeur.
- Infraroodverwarming kan de badkamer snel verwarmen. Dit kan de ideale oplossing zijn als je ’s ochtends niet het hele huis via de cv wilt verwarmen omdat je maar kort in huis bent.
- Kies altijd een kachel met thermostaat. Mocht je de kachel een keer vergeten terug- of uit te zetten dan blijft een kacheltje zonder thermostaat altijd op vol vermogen werken. Met thermostaat slaat het kacheltje af als de juiste temperatuur is bereikt.
- Elektrische verwarming heeft niet of nauwelijks onderhoud nodig.
- Voor infraroodverwarming is er nog geen keurmerk waardoor het lastig is om producten met elkaar te vergelijken.
Artikelen
Overzicht subsidies duurzaam verbouwen 2020
Heb je verbouwplannen en zou je tegelijkertijd graag je huis verduurzamen? Dan zijn er in 2020 een aantal subsidies die interessant voor je kunnen zijn….
Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken
Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk, en ook huishoudens gaan op zoek naar maatregelen die bijdragen aan een gezonder milieu – en natuurlijk een lagere energierekening….
Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis
We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het gewoon verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Waar…
Pelletketel als volwaardige cv-installatie
De pelletkachel is tegenwoordig helemaal hip. Het nadeel is alleen dat je slechts één ruimte verwarmt. De grotere broer, de pelletketel, daarentegen neemt de volledige…
Frisse lucht in huis
Er wordt geschat dat mensen gemiddeld ongeveer 90% van hun tijd binnen zijn. We wisten al dat de binnenlucht twee tot vijf keer meer vervuild…