Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wollen tapijt duurzaam

Wollen tapijt

Impact
Milieuwinst
Redelijk materiaal
Kosten
125-500 p/m1
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7/10

Wol komen we wel vaker tegen in het interieur, denk bijvoorbeeld aan het schapenvachtje dat je over je stoel legt om het net even wat gezelliger te maken. Een wollen kleed op de vloer kan natuurlijk ook. Maar wat dacht je van wollen tapijt? Wollen vloerbedekking bestaat namelijk ook en is een duurzame optie als je een nieuwe vloer wilt nemen. Dit is alles wat je wilt weten over wollen tapijt.

wollen tapijt wollen vloerbedekking

Wollen tapijt: wat is dat precies?

Anders dan bij sisal vloerbedekking is het bij wollen tapijt makkelijker raden wat de oorsprong is. Wol komt namelijk in de meeste gevallen van schapen, dat zien we ook terug bij de vloerbedekking. Er zijn ook andere soorten wol, denk aan geitenwol (mohair en kasjmir), konijnenwol (angora) of wol van de alpaca. De meeste vloerbedekking die nu op de markt is komt van schapen.

‘Wol heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een fijne en gezellige sfeer in de ruimte’

Hoe wordt een wollen tapijt dan precies gemaakt? De zuivere wol wordt eerst op een natuurlijke ondergrond geweven, zoals je hiernaast kunt zien. Deze ondergrond kan bijvoorbeeld van linnen of katoen zijn. Daaronder is weer een laag van natuurlatex aangebracht. Uiteindelijk ontstaat er zo een natuurlijk materiaal dat je als vloerbedekking kunt gebruiken. En dat is naast lekker warm aan je voeten ook erg gezellig. Wol heeft namelijk een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een fijne sfeer in de ruimte. Ook voordelig: het is brandwerend én geluiddempend.

Voor- en nadelen van wollen tapijt

Elke vloer heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Van kokos tapijt tot jute tapijt, we bekijken bij elk type vloer goed wat er nu écht duurzaam aan is. Dit zijn de voor- en nadelen van wollen tapijt.

Voordelen

 1. Een vloer van wol gaat relatief lang mee – zo’n 15 tot 30 jaar. Van alle natuurlijke zachte materialen voor de vloer is wol het meest slijtvast.
 2. Wollen tapijt is verkrijgbaar in verschillende structuren en kleuren.  Meestal zijn deze kleuren naturel, denk aan wit- of beigetinten. Maar de wol kan ook in fellere kleuren geverfd zijn. Tegenwoordig is er enorm veel keuze in wol voor op de vloer.
 3. Wollen tapijt is vrijwel volledig gemaakt van natuurlijke materialen en heeft een natuurlijke uitstraling.
 4. Het tapijt heeft een geluiddempend effect.
 5. Wol is brandwerend. Dat komt omdat het verbrandingspunt hoog ligt, namelijk rond de 600 graden. Het is daarom ook een veilig materiaal voor op de vloer.
 6. Wol is volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar.
 
 

Nadelen

 1. Er is sprake van enige milieubelasting. Wol levert namelijk een milieubelasting op door de pesticiden die gebruikt worden voor het bestrijden van de parasieten in de vacht van het schaap. Vergeleken met andere vloeren is deze milieubelasting laag – bij een kokos vloer moet het materiaal bijvoorbeeld nog uit een ander land komen, wat voor milieubelasting in de vorm van veel CO2-uitstoot zorgt. 
 2. Er kan sprake zijn van milieubelasting in de vorm van CO2-uitstoot. Let er daarom goed op uit welk land de wol vandaan komt. Hoe lokaler, hoe beter en duurzamer. Veel wol komt namelijk uit Australië, China en Nieuw-Zeeland.
 3. Er kunnen giftige stoffen in wol zitten. Let er bij aankoop van de vloer op dat de rug van natuurlatex is en niet van een kunstmatig materiaal, omdat dit giftige stoffen kan bevatten. 

Wollen tapijt

natuur tapijt wollen kleed wollen tapijt wollen vloerbedekking
Kwaliteit
7,5
Materiaal
Redelijk duurzaam
Prijs
€125 - 500 p/m1
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7/10
Omschrijving
Wollen vloerbedekking komt vaak uit verre landen, wat de milieu-uitstoot een stuk hoger maakt. De vloer is een stuk duurzamer als de wol lokaal is geproduceerd. Let daar dus goed op!
...

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

 • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Tips?

We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.