Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in woningen soms tweemaal zo ongezond is als de buitenlucht. Een slecht binnenklimaat wordt steeds vaker genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen (astma). Aangezien we tegenwoordig meer dan 90% van de tijd binnen verblijven is het belangrijk om daar eens bij stil te staan.

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn er verschillende zaken van belang: de temperatuur moet aangenaam zijn, er moet voldoende daglicht aanwezig zijn en de luchtkwaliteit moet goed zijn. En met die luchtkwaliteit is het steeds vaker slecht gesteld. Huizen worden potdicht geïsoleerd. Goed voor het verlagen van de energierekening, maar niet altijd voor het binnenklimaat. De ventilatie van woningen laat vaak te wensen over doordat mensen te weinig luchten, maar ook steeds vaker door slecht functioneerde ventilatiesystemen. Om het binnenklimaat te verbeteren moet er gekeken worden naar luchtvervuilende bronnen in huis en zal de vervuilde lucht beter moeten worden afgevoerd.binnenklimaat

Vervuiling lucht vermijden

In de eerste plaats moeten we natuurlijk proberen te vermijden dat er vervuiling van de lucht plaatsvindt in huis. Daarvoor moeten we kijken naar vervuilende bronnen in huis, zoals:

 • Allerlei reinigingsproducten (zoals chloorproducten en ontstoppingsmiddelen)
 • Slecht functionerende verwarmingstoestellen (cv ketel, haard)
 • Menselijk gebruik (koken,tabaksrook, virussen)
 • Gebruikte materialen (Tapijt, verf, verlijmd plaatmateriaal)
 • Bacteriën, schimmels, huisstofmijt

Vervuilde lucht afvoeren

Voor een gezond binnenklimaat moeten we de vervuilde lucht en het vocht zoveel mogelijk afvoeren. Dit gebeurt door een dagelijkse goede ventilatie. Er zijn verschillende manieren om je huis te ventileren. Een woning moet ook geventileerd worden als we niet thuis zijn, zodat we bij thuiskomst in een fris huis terecht komen.

Tips voor een gezonder binnenklimaat

 • Als het gaat om binnenklimaat dan is een juiste ventilatie het allerbelangrijkst. Dus ventileren, ventileren…
Lucht alle leefruimten een kwartier per dag. Dit zorg voor frisse lucht in huis en je voert de vochtige vervuilde lucht af, zonder de woning te veel te laten afkoelen.
 • Kies voor duurzame en natuurlijke producten in huis (vloer, verf). Deze producten geven geen giftige dampen af.
 • Kies natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
 • Het grootste risico zijn slecht werkende toestellen die de ruimte verwarmen of het water. Denk daarbij aan je cv ketel maar ook de steeds vaker toegepaste gashaard. Wees extra alert als apparaten niet zijn aangesloten op een luchtafvoer zoals bijvoorbeeld de geiser. Overige punten van aandacht zijn goed onderhoud (laat regelmatig de cv ketel checken) en juist gebruik. Verder moet de luchtafvoer natuurlijk naar behoren fungeren en niet verstopt zijn.
 • Kook met de deksels op de pannen, vervuilt de lucht minder en bespaart energie.
 • Voorkom teveel vocht in huis en maak na het schoonmaken en douchen alles goed droog. Probeer ook zoveel mogelijk de was buiten te drogen of met de ramen open.
 • Lees ook: het effect van isolatie op het binnenklimaat

Artikelen

Laad meer
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Alle reacties
0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx