Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energielabelduurzaamthuis

Stappenplan voor energielabel huis aanvragen

Moet jij binnenkort een energielabel aanvragen voor je huis? In dit artikel lees je alle stappen die je moet ondernemen bij de aanvraag van een energielabelHet energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken. Goed voor het milieu, en voor de energierekening. Per 1 januari 2021 is het verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen als je je woning wilt verkopen of verhuren. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.

Energielabel huis aanvragen

Ben je een woningeigenaar en verkoop of verhuur je je woning? Dan ben je verplicht om een geldig energielabel op je huis te hebben. Ook ben je verplicht om het label te melden in verkoop-advertenties van je huis, zoals op Funda en Facebook.

Om het energielabel aan te vragen, maak je een afspraak met een energieadviseur. Deze komt vervolgens langs om de woning op te meten en gegevens op te vragen zoals facturen, foto’s en bouwtekeningen. Zo’n bezoek duurt gemiddeld zo’n 1.5 tot 2 uur. Vervolgens wordt op basis van deze gegevens een berekening gemaakt en de energiezuinigheid van je huis vastgesteld. ‘

De klassen verschillen van energielabel A++++ (zeer energiezuinig) tot label G (zeer onzuinig). Met het label kan je flink wat kosten besparen; voor de portemonnee maar uiteraard ook voor het milieu. Ook geldt: hoe hoger de klasse van het energielabel, hoe meer je woning waard is. 

Energielabelduurzaamthuis

In een oogopslag is te zien hoe energiezuinig een gebouw is.

  • De energieprestatie van het gebouw wordt weergegeven in een energie-index en in een gestandaardiseerde energieklasse (A t/m G en kleuren). Zeer energiezuinige gebouwen hebben een A en zijn heldergroen, zeer onzuinige panden hebben een G en zijn felrood. Dit is te vergelijken met de energielabels die in de witgoedsector worden gehanteerd (bijvoorbeeld bij koelkasten).
  • Daarnaast geeft het energielabel bij bestaande bouw een lijstje met mogelijke maatregelen die de energieprestatie van het gebouw kunnen verbeteren. Zie ook dit voorbeeld certificaat
  • Het energielabel is 10 jaar geldig.

Waar let de energieadviseur op?

De energieadviseur bepaalt het energielabel van je woning aan de hand van het bouwjaar, de oppervlakte van je woning, het soort woning en andere kenmerken die het energieverbruik van je huis bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kenmerken:

1
Gevelisolatie
2
Soort glas
3
Vloerisolatie
4
Type verwarming
5
Ventilatiesystem
6
Zonnepanelen en/of zonneboiler

Stappenplan energielabel huis aanvragen

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel eigenlijk? Hieronder hebben we alle stappen voor je op een rijtje gezet.

1
Zoek een energieadviseur

Als eerst zoek je een energieadviseur in de buurt. Dit kan je eenvoudig doen via de website Centraal register techniek. Op basis van jouw postcode kan je een erkende energieadviseur vinden en een aantal offertes aanvragen om de prijs en kwaliteit te vergelijken. Kies een adviseur die je het meeste vertrouwen geeft. Let hierbij ook op de reviews.

2
Bevestig de offerte en maak een afspraak

Wanneer je de offerte bevestigt kun je een afspraak maken met de energieadviseur. Let op: doe dit optijd! Op dit moment zijn de wachttijden lang, dus het kan soms maanden duren voordat er plek is

3
Energieadviseur aan huis

De energieadviseur komt aan huis om te kijken hoe zuinig jouw woning is. Zorg dat je zelf aanwezig bent en zoveel mogelijk informatie van je huis hebt verzameld, zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van zonnepanelen. De adviseur kijkt binnen ongeveer 2 uur naar hoe de woning is geïsoleerd, wat voor ketel je hebt, naar wat voor verwarmingssysteem of type glas in het huis zit, enzovoort. 

4
Registratie van het energielabel

De energieadviseur maakt een berekening van de energieprestatie van je huis en registreert het eindoordeel vervolgens in de EP-online database. Vanaf dit moment is het energielabel 10 jaar geldig.

5
Ontvangst afschrift label

Op basis van het uiteindelijke energielabel kun je maatregelen nemen om je huis nog energiezuiniger te maken!  Op onze site geven we praktische tips om de duurzaamheid in je huis te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld je huis beter isoleren, zonnepanelen op je dak leggen, of een energiezuinige koelkast aanschaffen. Lees in dit artikel 10 gouden tips om je huis nog duurzamer te maken.

6
Maak je huis nóg zuiniger

Op basis van het uiteindelijke energielabel kun je maatregelen nemen om je huis nog energiezuiniger te maken!  Op onze site geven we praktische tips om de duurzaamheid in je huis te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld je huis beter isoleren, zonnepanelen op je dak leggen, of een energiezuinige koelkast aanschaffen. Lees in dit artikel 10 gouden tips om je huis nog duurzamer te maken.

Problemen met energielabel huis aanvragen

Vergeleken met het vorige label brengt het nieuwe energielabel meer kosten met zich mee. Volgens de site van het Rijksoverheid ligt dit bedrag gemiddeld tussen de €100 euro voor appartementen en €190 euro voor eengezinswoningen. In de praktijk blijkt dit echter veel duurder en kunnen prijzen oplopen tot €500 euro. 

De uiteindelijke prijs hangt af van het type woning waarin je woont, maar ook van welke informatie beschikbaar is en hoe veel tijd een energieadviseur nodig heeft voor de inspectie van de woning. Daarnaast is op het moment een tekort aan erkende energieadviseuren, waardoor wachttijden en prijzen voor afspraken flink kunnen oplopen.

Welke energieadviseur moet ik nemen?

Het is dus belangrijk om een betrouwbare energieadviseur in te schakelen. Maar hoe vind je die? Check altijd recensies van de verschillende energieadviseurs, en vraag jezelf af of de prijs-kwaliteit verhouding klopt. Je kan offertes aanvragen bij verschillende leveranciers om prijzen voor energieadviseurs te vergelijken.

Eén van de partijen die adviseurs aan huis aanbieden is Energielabel-kopen.nl. Zij zijn onderdeel van Homekeur en bieden een overzicht van onafhankelijke adviseurs. 

Beoordeling
4.7/5

9.2/10 van 382 reviews op google en bouwtechnischekeuring.nl (voor homekeur)

Energielabel-kopen.nl (Homekeur)

De adviseurs moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Homekeur werkt met het platform energielabel kopen samen met meer dan 300 gediplomeerde inspecteurs in het hele land. Prijzen voor een afspraak zijn rond de € 349,00 (tot 500m3)
Onze keuze

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.