Zonnepanelen kopen begint met het goed vergelijken van de beste zonnepanelen installateurs. Wij vergeleken een groot aantal zonnepanelen bedrijven op basis van reviews en de belangrijkste kwaliteiten van zonnepalen installateurs. Hieruit kwamen Solease, StroomVanDeZon en zonnemarkt.nl naar voren. Ontdek hier waar je op moet letten bij de installatie van zonnepanelen op jouw dak, vergelijk installatie bedrijven en vraag vrijblijvend verschillende offertes aan.
1Waar let ik op bij zonnepanelen kopen
Het gaat erom dat je zonnepanelen professioneel worden geïnstalleerd en zo lang mogelijk meegaan, met zo veel mogelijk energie tegenover zo min mogelijk kosten.
Hoe langer de garantie, hoe beter. Op zonnepanelen wordt meestal minstens 10 jaar fabrieksgarantie gegeven door de fabrikant. Daarnaast wordt er minimaal 25 jaar lineaire vermogensgarantie gegeven. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten kunnen opwekken. Installatiebedrijven leveren meestal nog rond de 10 jaar installatiegarantie op het totaalpakket (omvormer, aansluiting etc). Let goed op dat het garantiedocument van de fabrikant op jouw naam staat, met daarop de serienummers van de panelen. Mocht er iets met de installateur gebeuren, dan heb jij je garantie nog.
Zo kom je er achter welk zonnepanelen bedrijf jou het meeste vertrouwen geeft. Let daarbij ook op reviews. Vraag altijd meer dan 1 offerte op, en vraag degene waar je het meeste vertrouwen in hebt om langs te komen voor een inschatting. Overvraag de installatiebedrijven ook niet. Vraag maximaal 3 offertes bij verschillende bedrijven per keer aan. Als die niet bevallen, kan je het bij andere bedrijven proberen.
Je zou niet meer dan 10-50% van tevoren hoeven te betalen. Verzeker jezelf ervan dat er geen onverwachte meerkosten volgen en dat het offertebedrag definitief is. Betaal digitaal, zodat er later geen gedoe over geld kan ontstaan.
Check ook of er aanpassingen nodig zijn in je meterkast. Vraag of de installateur ook papierwerk doet, zoals de BTW-teruggave en de aanmelding bij je netbeheerder of energiemaatschappij.
Wachttijden kunnen afhankelijk van de drukte sterk variëren. De installatie zelf duurt ongeveer een dag.
Vraag om een gegarandeerde opbrengst op de dag van installatie. Zonnepanelen kunnen met het transport en met de installatie beschadigen, waardoor je vanaf dag 1 al een lagere productie kan hebben. Ook kan een installateur een paneel verkeerd monteren of in de schaduw plaatsen
Maak duidelijke afspraken over welke panelen je krijgt. Een installateur kan ervoor kiezen een product van gelijkwaardige kwaliteit te leveren. Omdat de definitie van ‘gelijkwaardig’ heel breed is, kunnen dit alsnog aanzienlijk minder goede panelen zijn.
2Vergelijk vrijblijvend zonnepanelen bedrijven en vind de beste zonnepanelen installateur
Wij hebben verschillende bedrijven voor jou vergeleken. Deze bedrijven verzorgen verkoop en installatie van zonnepanelen. Installatie op jouw dak is maatwerk en kosten hangen af van de keuzes die jij maakt. Offertes aanvragen kan geheel vrijblijvend.
1Solease
2StroomVanDeZon
3Zonnemarkt.nl
4NLstroom
5Zonnepanelencentra
6Metdezon
3Ervaringen met zonnepanelen kopen
4Kosten en baten zonnepanelen kopen
Als je voor een zonnepanelen installateur gaat, is het verstandig er één van de zonnepanelen bedrijven te kiezen met goede beoordelingen, garanties en ondersteuning. De zonnepanelen installateurs uit de bovenstaande vergelijking hebben een groot aantal soorten zonnepanelen beschikbaar. Als je voor een installatie gaat, zal ongeveer 70% van je kosten materiaal zijn en de overige 30% de installatie.
Om je een idee te geven van de kosten en baten van zonnepanelen hebben we hieronder een overzicht van de kosten en opbrengsten bijgevoegd, op basis van een 2 persoonshuishouden. Voor het voorbeeld van 9 zonnepanelen kan je rond de 3500 euro aan kosten verwachten. Dat kan echter verschillen per situatie. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan als je zonnepanelen gaat kopen
5Veelgestelde vragen over zonnepanelen installaties
Met vogelwering leg je een strook om de panelen heen om te voorkomen dat de panelen beschadigen door de vogels. Een vogelwering is ook goed voor vogels. Anders gaan ze hun nestje in de lente maken onder je panelen. Maar de eieren worden vervolgens door de hitte kapot gekookt.
Je kan een app bij je zonnepanelen nemen die het verbruik meet met een notificatie systeem voor als je panelen niet meer werken. Dit voorkomt dat je er niets van merkt als je panelen uitstaan. Daarmee kun je namelijk een paar honderd euro aan inkomsten missen.
Zonnepanelen combineren met groen op je dak is helaas uitdagend. Het groen zorgt al snel voor vervuiling/onkruid op je panelen. Een randje mos rond je paneel geeft al fors minder opbrengst. Het is ook lastig voor de plantjes om het goed te doen naast de panelen. Deze worden al snel 70 tot 80 graden. En er komt geen neerslag onder de panelen, dus de plantjes drogen snel uit.
Dakisolatie is altijd zeer verstandig om te doen. In de meeste gevallen vanaf de binnenkant. Als je huis voor 1992 voor het laatst is geïsoleerd kan het verstandig zijn hiernaar te laten kijken.
Met een kleinere VVE van 3 of 4 mensen is het goed te doen om samen panelen te regelen. Voor grote gebouwen (hoogbouw) wordt het al snel minder rendabel om zonnepanelen voor iedereen aan te leggen. De kabels naar ieder appartement apart in de VVE is duur. Als de VVE te groot is kan het al snel teveel aan kosten worden voor te weinig energie per huishouden. In binnensteden is er vaak niet genoeg ruimte om panelen te plaatsen op de (veelal oude) panden. Je kan dan beter instappen bij een solarfarm op een bedrijfspand of bij een zonnecoöperatie.
Kijk wat je persoonlijke duurzaamheidsplannen zijn in de toekomst. In plaats van fossiel kan je zelf opgewekte elektra gebruiken voor veel zaken. Als je elektrisch gaat rijden heb je als snel 4000 kWh extra nodig, voor een warmtepomp 4000 kWh en voor een gemiddeld huishouden 4000 kWh. Dat vraagt om een 12.000 kWh zonnepanelen installatie. Je hebt 16 M2 voor 4000 KWH nodig. Dat is dan uiteindelijk 48 M2 aan panelen. En die moeten ook nog in een goede hoek met enige loopruimte liggen. Zoveel ruimte hebben veel mensen niet. En als je het hebt vergt het wel enige planning. Maak dus vooraf dat plan voor de toekomst, zodat je weet waar je naartoe werkt. Je hoeft de panelen ook niet allemaal tegelijk te nemen. Kijk hoeveel panelen je nodig hebt op basis van je stroomverbruik en koop er pas meer op het moment dat je deze nodig hebt.
Kopen is uiteindelijk economisch beter dan huren. Geld lenen kost maar een paar procent rente, maar door het rendement van zonnepanelen verdien je een veelvoud van die paar procent ieder jaar terug. Met steun van de overheid wordt oa. de energiebespaarlening gefaciliteerd. Als kopen financieel lastig is en/of je wilt worden ontzorgd, is huren zeker een optie. Dit is altijd beter dan geen zonnepanelen nemen. Zie ook de pagina over zonnepanelen huren.
De meest voorkomende fouten in panelen zijn cel breuken en vochtintreding. De achterkant gaat kleine barstjes vertonen en de isolatie van de zonnecellen kan het begeven. Ook raken panelen soms ongemerkt al beschadigd bij de installatie en het transport. Daarom is kwaliteit belangrijk. Er zal met standaard glas-folie panelen een langzame lineaire afname zijn van rendement. Na 10 tot 15 jaar raken kunnen de polymeren bij sommige panelen verstoord raken door het zonlicht en de elementen.