Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen min

Zonnepanelen kopen: tips & vergelijk zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen kopen begint met het goed vergelijken van de beste zonnepanelen installateurs. Wij vergeleken een groot aantal zonnepanelen bedrijven op basis van reviews en de belangrijkste kwaliteiten van zonnepalen installateurs. Hieruit kwamen Solease, StroomVanDeZon en zonnemarkt.nl naar voren. Ontdek hier waar je op moet letten bij de installatie van zonnepanelen op jouw dak, vergelijk installatie bedrijven en vraag vrijblijvend verschillende offertes aan.

1
Waar let ik op bij zonnepanelen kopen

1
Let op de verhouding tussen kosten, energieopbrengst en garantie

Het gaat erom dat je zonnepanelen professioneel worden geïnstalleerd en zo lang mogelijk meegaan, met zo veel mogelijk energie tegenover zo min mogelijk kosten. 

2
Let op de garanties

Hoe langer de garantie, hoe beter.  Op zonnepanelen wordt meestal minstens 10 jaar fabrieksgarantie gegeven door de fabrikant. Daarnaast wordt er minimaal 25 jaar lineaire vermogensgarantie gegeven. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten kunnen opwekken. Installatiebedrijven leveren meestal nog rond de 10 jaar installatiegarantie op het totaalpakket (omvormer, aansluiting etc). Let goed op dat het garantiedocument van de fabrikant op jouw naam staat, met daarop de serienummers van de panelen. Mocht er iets met de installateur gebeuren, dan heb jij je garantie nog.

3
Vergelijk zonnepanelen installateurs

Zo kom je er achter welk zonnepanelen bedrijf jou het meeste vertrouwen geeft. Let daarbij ook op reviews. Vraag altijd meer dan 1 offerte op, en vraag degene waar je het meeste vertrouwen in hebt om langs te komen voor een inschatting. Overvraag de installatiebedrijven ook niet. Vraag maximaal 3 offertes bij verschillende bedrijven per keer aan. Als die niet bevallen, kan je het bij andere bedrijven proberen. 

4
Betaal niet teveel vooraf en let op bij de betalingen

Je zou niet meer dan 10-50% van tevoren hoeven te betalen. Verzeker jezelf ervan dat er geen onverwachte meerkosten volgen en dat het offertebedrag definitief is. Betaal digitaal, zodat er later geen gedoe over geld kan ontstaan. 

5
Kijk of de zonnepanelen installateur echt het totaalplaatje doet

Check ook of er aanpassingen nodig zijn in je meterkast. Vraag of de installateur ook papierwerk doet, zoals de BTW-teruggave en de aanmelding bij je netbeheerder of energiemaatschappij. 

6
Spreek een datum af voor de installatie

Wachttijden kunnen afhankelijk van de drukte sterk variëren. De installatie zelf duurt ongeveer een dag. 

7
Maak heldere afspraken over de opbrengst en het type panelen

Vraag om een gegarandeerde opbrengst op de dag van installatie. Zonnepanelen kunnen met het transport en met de installatie beschadigen, waardoor je vanaf dag 1 al een lagere productie kan hebben. Ook kan een installateur een paneel verkeerd monteren of in de schaduw plaatsen

Maak duidelijke afspraken over welke panelen je krijgt. Een installateur kan ervoor kiezen een product van gelijkwaardige kwaliteit te leveren. Omdat de definitie van ‘gelijkwaardig’ heel breed is, kunnen dit alsnog aanzienlijk minder goede panelen zijn. 

2
Vergelijk vrijblijvend zonnepanelen bedrijven en vind de beste zonnepanelen installateur

Wij hebben verschillende bedrijven voor jou vergeleken. Deze bedrijven verzorgen verkoop en installatie van zonnepanelen. Installatie op jouw dak is maatwerk en kosten hangen af van de keuzes die jij maakt. Offertes aanvragen kan geheel vrijblijvend.

1
Solease

Solease zonnepanelen op het dak
Kwaliteit
9,1
Garantie
10 - 25 jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.1/10
Voordelen
Persoonlijk advies voor jouw situatie
Hulp bij terugvraag BTW
A-merk JaSolar panelen
Verhuurt ook panelen
Lokale, ervaren en gecertificeerde installateurs
Nadelen
Beperkt assortiment zonnepanelen
Omschrijving
Solease is een jong bedrijf met de missie om voor iedereen de drempel voor zonne-energie zo laag mogelijk te maken. En dat wordt opgemerkt. In 2015 zijn ze uitgeroepen tot ‘gamechanger’. Solease is een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid en winst maken niet als primair doel ziet, maar als middel om voort te blijven bestaan en duurzame impact te vergroten.
...

2
StroomVanDeZon

Vandezon
Kwaliteit
8,6
Garantie
15 - 25 jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
Persoonlijk advies thuis voor jouw situatie
Volledige BTW teruggave service
A-merk panelen met o.a. SolarEdge, AEG, Autarco en REC
Binnen 2 weken geïnstalleerd door vakkundige installatieteams
Laagste prijs garantie en unieke KWh-garantie
Nadelen
Nog een relatief nieuw bedrijf
Alleen actief in Flevoland, Noord Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland
Omschrijving
StroomVanDeZon maakt de keuze voor zonne-energie makkelijk en inzichtelijk. Door de strakke georganiseerde en geautomatiseerde organisatie en aanpak kunnen ze een aanbieding doen die volgens hen 10% onder de gemiddelde marktprijs ligt. Dit kunnen ze doen doordat ze strakke afspraken hebben met de beste partners en ook door grotere volumes. In de aanpak benadrukken ze het risicoloze beleggingsaspect van zonne-energie op eigen dak en maken ze inzichtelijk dat met verduurzamen direct geld is te verdienen.
...

3
Zonnemarkt.nl

Zonnemarkt
Kwaliteit
8,3
Garantie
10 - 25 jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.3/10
Voordelen
Persoonlijk advies voor jouw situatie
Hulp bij terugvraag BTW
A-merk panelen met o.a. Sunpower, Denim Solar en Suntech Power
Doorgaans binnen 48 uur geleverd
Professionele installateurs
Nadelen
Enkele opmerkingen over de kwaliteit van de installatie online te vinden
Omschrijving
Zonnemarkt is een vooruitstrevende onderneming, gespecialiseerd in de levering en installatie van zonnestroomsystemen. Naast het assortiment van zonnestroom producten, bieden ze ook deskundig advies over het beste systeem in uw specifieke situatie.
...

4
NLstroom

Nlstroom
Kwaliteit
8,0
Garantie
5 - 30 jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Persoonlijk advies voor jouw situatie
Hulp bij terugvraag BTW
A merk panelen zoals: Solarwatt en winaico
Verhuurt ook panelen
Professionele en gecertificeerde installateurs
Nadelen
Levert alleen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Nog relatief weinig beoordelingen
Omschrijving
Sinds 2013 is NL Stroom actief op de energiemarkt. Zij hebben een passie om Nederland te verduurzamen. NL stroom begrijpt dat het soms moeilijk is, daarom maken wij de mogelijkheden voor u inzichtelijk en begeleiden wij u bij uw energieoplossing. Zo zijn wij goed voor elkaar. Ons doel is een soepel en correct verlopende energietransitie met de beste oplossing, tegen de beste voorwaarden en de hoogste klanttevredenheid
...

5
Zonnepanelencentra

Zonnepanelencentra
Kwaliteit
8,0
Garantie
10 - 25 jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Persoonlijk advies voor jouw situatie
Hulp bij terugvraag BTW
Veel A-merk panelen met o.a. Suntech, CanadianSolar en JaSolar.
Laagste prijs garantie
Lokale, ervaren en gecertificeerde installateurs
Nadelen
Hele trage reacties van de klantcontact op vragen
Omschrijving
Zonnepanelen Centra is opgericht in 2011. Een jonge ondernemer had de ambitie om de wereld te ondersteunen op een duurzame manier. Al snel kwam deze ondernemer uit bij zonnepanelen door middel van zonne-energie. Waarom niet gebruik maken van een onuitputbare energiebron die ingezet kan worden voor een duurzamer milieu?
...

6
Metdezon

Zonnepanelen
Kwaliteit
6,9
Garantie
12 - 25 jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.9/10
Voordelen
Persoonlijk advies voor jouw situatie
Hulp bij terugvraag BTW
A merk panelen met oa. Phono Solar, Jasolar en Boviet
Duurzame partner van gemeenten
Contracten met lokale installateurs
Nadelen
Enkele klachten over de nazorg van zonnepanelen bij MetDeZon
Omschrijving
MetDeZon is een bekwame leverancier van zonnepanelen. Meer dan tien jaar geleden zijn zij begonnen met het leveren van zonnestroomsystemen aan de consumenten die graag voorop wilden lopen met het verduurzamen van Nederland. Of het nu gaat om het leveren van doe-het-zelfpakketten of pakketten geïnstalleerd door de erkende installateurs; bij MetDeZon kunt u terecht voor een snel, helder en duidelijk advies.
...

3
Ervaringen met zonnepanelen kopen

De zonnepanelen van Jantien en Arthur

4
Kosten en baten zonnepanelen kopen

Als je voor een zonnepanelen installateur gaat, is het verstandig er één van de zonnepanelen bedrijven te kiezen met goede beoordelingen, garanties en ondersteuning. De zonnepanelen installateurs uit de bovenstaande vergelijking hebben een groot aantal soorten zonnepanelen beschikbaar. Als je voor een installatie gaat, zal ongeveer 70% van je kosten materiaal zijn en de overige 30% de installatie.

 

Om je een idee te geven van de kosten en baten van zonnepanelen hebben we hieronder een overzicht van de kosten en opbrengsten bijgevoegd, op basis van een 2 persoonshuishouden. Voor het voorbeeld van 9 zonnepanelen kan je rond de 3500 euro aan kosten verwachten. Dat kan echter verschillen per situatie. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan als je zonnepanelen gaat kopen

5
Veelgestelde vragen over zonnepanelen installaties

1
Wat zijn leuke duurzame combinatietips met zonnepanelen?

Met vogelwering leg je een strook om de panelen heen om te voorkomen dat de panelen beschadigen door de vogels. Een vogelwering is ook goed voor vogels. Anders gaan ze hun nestje in de lente maken onder je panelen. Maar de eieren worden vervolgens door de hitte kapot gekookt. 

Je kan een app bij je zonnepanelen nemen die het verbruik meet met een notificatie systeem voor als je panelen niet meer werken. Dit voorkomt dat je er niets van merkt als je panelen uitstaan. Daarmee kun je namelijk een paar honderd euro aan inkomsten missen.

Zonnepanelen combineren met groen op je dak is helaas uitdagend. Het groen zorgt al snel voor vervuiling/onkruid op je panelen. Een randje mos rond je paneel geeft al fors minder opbrengst. Het is ook lastig voor de plantjes om het goed te doen naast de panelen. Deze worden al snel 70 tot 80 graden. En er komt geen neerslag onder de panelen, dus de plantjes drogen snel uit.

Dakisolatie is altijd zeer verstandig om te doen. In de meeste gevallen vanaf de binnenkant. Als je huis voor 1992 voor het laatst is geïsoleerd kan het verstandig zijn hiernaar te laten kijken.

 

2
Heeft het zin om panelen te nemen als we met een groep relatief weinig dakoppervlakte hebben?

Met een kleinere VVE van 3 of 4 mensen is het goed te doen om samen panelen te regelen. Voor grote gebouwen (hoogbouw) wordt het al snel minder rendabel om zonnepanelen voor iedereen aan te leggen. De kabels naar ieder appartement apart in de VVE is duur. Als de VVE te groot is kan het al snel teveel aan kosten worden voor te weinig energie per huishouden. In binnensteden is er vaak niet genoeg ruimte om panelen te plaatsen op de (veelal oude) panden. Je kan dan beter instappen bij een solarfarm op een bedrijfspand of bij een zonnecoöperatie.

3
Met welke verduurzamingen in mijn huis heb ik wat meer panelen nodig?

Kijk wat je persoonlijke duurzaamheidsplannen zijn in de toekomst. In plaats van fossiel kan je zelf opgewekte elektra gebruiken voor veel zaken. Als je elektrisch gaat rijden heb je als snel 4000 kWh extra nodig, voor een warmtepomp 4000 kWh en voor een gemiddeld huishouden 4000 kWh. Dat vraagt om een 12.000 kWh zonnepanelen installatie. Je hebt 16 M2 voor 4000 KWH nodig. Dat is dan uiteindelijk 48 M2 aan panelen. En die moeten ook nog in een goede hoek met enige loopruimte liggen. Zoveel ruimte hebben veel mensen niet. En als je het hebt vergt het wel enige planning. Maak dus vooraf dat plan voor de toekomst, zodat je weet waar je naartoe werkt. Je hoeft de panelen ook niet allemaal tegelijk te nemen. Kijk hoeveel panelen je nodig hebt op basis van je stroomverbruik en koop er pas meer op het moment dat je deze nodig hebt.

 

4
Kan ik beter zonnepanelen huren of kopen?

Kopen is uiteindelijk economisch beter dan huren. Geld lenen kost maar een paar procent rente, maar door het rendement van zonnepanelen verdien je een veelvoud van die paar procent ieder jaar terug. Met steun van de overheid wordt oa. de energiebespaarlening gefaciliteerd. Als kopen financieel lastig is en/of je wilt worden ontzorgd, is huren zeker een optie. Dit is altijd beter dan geen zonnepanelen nemen. Zie ook de pagina over zonnepanelen huren

 

5
Waar gaan zonnepanelen uiteindelijk kapot door?

De meest voorkomende fouten in panelen zijn cel breuken en vochtintreding. De achterkant gaat kleine barstjes vertonen en de isolatie van de zonnecellen kan het begeven. Ook raken panelen soms ongemerkt al beschadigd bij de installatie en het transport. Daarom is kwaliteit belangrijk. Er zal met standaard glas-folie panelen een langzame lineaire afname zijn van rendement. Na 10 tot 15 jaar raken kunnen de polymeren bij sommige panelen verstoord raken door het zonlicht en de elementen. 

 

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.