Ook al het gaat om gas kan het een stuk groener. Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt gemiddeld 1600 m3 aardgas per jaar. Aardgas is een relatief schone energiebron, maar is niet hernieuwbaar. Het liefst willen we in Nederland van het gas af want in de toekomst kunnen we in Nederland niet genoeg groen gas produceren om al onze huizen te verwarmen. Bij huidige stand van zaken is dit echter bij bestaande bouw een best complexe en kostbare zaak. Het eenvoudigst is om te kiezen voor groen gas (biogas) of CO₂-gecompenseerd gas.
Wat is groen gas
Groen gas kan geproduceerd worden via vergisting of vergassing. Bij vergisting breken bacteriën organisch materiaal af en ontstaat er gas, oftewel biogas. Bij vergassing wordt het materiaal niet afgebroken door bacteriën maar door verhitting. Door weinig zuurstof aan de verbranding toe te voegen ontstaat er een gas, wat na bewerking kan worden gebruikt. Energieleveranciers kunnen aardgas ook ‘groen maken’ door de CO2 uitstoot te compenseren. Denk daarbij aan het aanplanten en beschermen van bossen en investeringen in projecten om duurzame energie op te wekken.
Verschil aardgas en biogas
Aardgas bevat net als andere fossiele brandstoffen CO2 (broeikasgas) dat miljoenen jaren geleden door planten is opgeslagen. Deze kooldioxide kwam destijds dus niet in de atmosfeer na sterfte van de planten. Door het huidige gebruik van ons aardgas brengen we deze ‘opgeslagen’ koolstofdioxide weer in de lucht. Bij het gebruik van groen gas komt er kooldioxide vrij die nog niet lang daarvoor door de planten uit onze atmosfeer was opgenomen (dus niet extra). Vanwege de biologische oorsprong is biogas een hernieuwbare duurzame energiebron.
Net als bij energie is de productie en levering van gas ontkoppelt. Dit betekent dat leveranciers van groen gas hun gas toevoegen aan het aardgasnet waar het vermengt wordt met aardgas. De producenten van groen gas krijgen voor de levering certificaten toegewezen. Het certificatensysteem zorgt er zo voor dat er niet meer biogas wordt verkocht dan er wordt geproduceerd.
Kosten groen gas
Door de compensatie en investeringen is groen gas wel iets duurder, momenteel 2 cent per m3. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit 3 euro per maand extra.
Waarom kiezen voor groen gas of biogas
Zolang afgedankte biomassa gebruikt wordt voor het produceren van groen gas en er geen concurrentie ontstaat met de voedselproductie is de milieuwinst van groen gas ten opzichte van het gebruik van het bestaande aardgas groot. Door te kiezen voor groen gas neemt het percentage schoon gas toe in het bestaande aardgasnet. Hierdoor zal de vraag stijgen en zullen de investeringen in de productie van groene energie toenemen. Zeker in de transitiefase naar gasloze huizen is het een goede keuze te kiezen voor groen gas.
Artikelen
Lage energieprijzen, historisch laag!
Momenteel zijn er historisch lage energieprijzen. Toch maakt een groot deel van de Nederlandse huishoudens hier geen gebruik van. Dat is jammer, want door over…
Altijd de goedkoopste én groenste energieleverancier!
Bij een duurzame levensstijl hoort minder energieverbruik en natuurlijk groene energie. De energiemarkt is ingewikkeld en helaas niet transparant. Daardoor is het een tijdrovende klus…
Wie is de groenste energieleverancier 2020?
Lang niet alle stroom is even duurzaam. Je merkt het natuurlijk niet in het alledaags gebruik maar voor het milieu en de toekomstige energievoorziening is…
Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis
We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het gewoon verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Waar…
Koken op half gas veel energiezuiniger
Koken op gas is in vergelijking met elektrisch koken via inductie of op keramische platen, veel zuiniger in gebruik. Wilt u zuinig koken, dan biedt…
Wie is de groenste energieleverancier 2008?
De groenste energieleverancier Eneco is de groenste energieleverancier van stroom in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace. De graadmeter geeft aan in hoeverre…