Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Groen gas verwarmen huis

Gas

Ook al het gaat om gas kan het een stuk groener. Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt gemiddeld 1600 m3 aardgas per jaar. Aardgas is een relatief schone energiebron, maar is niet hernieuwbaar. Het liefst willen we in Nederland van het gas af want in de toekomst kunnen we in Nederland niet genoeg groen gas produceren om al onze huizen te verwarmen. Bij huidige stand van zaken is dit echter bij bestaande bouw een best complexe en kostbare zaak. Het eenvoudigst is om te kiezen voor groen gas (biogas) of CO₂-gecompenseerd gas.  

Groen gas verwarmen huis

Wat is groen gas

Groen gas kan geproduceerd worden via vergisting of vergassing. Bij vergisting breken bacteriën organisch materiaal af en ontstaat er gas, oftewel biogas. Bij vergassing wordt het materiaal niet afgebroken door bacteriën maar door verhitting. Door weinig zuurstof aan de verbranding toe te voegen ontstaat er een gas, wat na bewerking kan worden gebruikt. Energieleveranciers kunnen aardgas ook ‘groen maken’ door de CO2 uitstoot te compenseren. Denk daarbij aan het aanplanten en beschermen van bossen en investeringen in projecten om duurzame energie op te wekken.

Verschil aardgas en biogas

Aardgas bevat net als andere fossiele brandstoffen CO2 (broeikasgas) dat miljoenen jaren geleden door planten is opgeslagen. Deze kooldioxide kwam destijds dus niet in de atmosfeer na sterfte van de planten. Door het huidige gebruik van ons aardgas brengen we deze ‘opgeslagen’ koolstofdioxide weer in de lucht. Bij het gebruik van groen gas komt er kooldioxide vrij die nog niet lang daarvoor door de planten uit onze atmosfeer was opgenomen (dus niet extra). Vanwege de biologische oorsprong is biogas een hernieuwbare duurzame energiebron.

Net als bij energie is de productie en levering van gas ontkoppelt. Dit betekent dat leveranciers van groen gas hun gas toevoegen aan het aardgasnet waar het vermengt wordt met aardgas. De producenten van groen gas krijgen voor de levering certificaten toegewezen. Het certificatensysteem zorgt er zo voor dat er niet meer biogas wordt verkocht dan er wordt geproduceerd.

Kosten groen gas

Door de compensatie en investeringen is groen gas wel iets duurder, momenteel 2 cent per m3. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit 3 euro per maand extra.

Waarom kiezen voor groen gas of biogas

Zolang afgedankte biomassa gebruikt wordt voor het produceren van groen gas en er geen concurrentie ontstaat met de voedselproductie is de milieuwinst van groen gas ten opzichte van het gebruik van het bestaande aardgas groot. Door te kiezen voor groen gas neemt het percentage schoon gas toe in het bestaande aardgasnet. Hierdoor zal de vraag stijgen en zullen de investeringen in de productie van groene energie toenemen. Zeker in de transitiefase naar gasloze huizen is het een goede keuze te kiezen voor groen gas.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Biogas wordt gemengd met aardgas?? Worden ketels die gewoonlijk aardgas verbranden niet negatief beïnvloed door de extra CO2? Ik ben gewoon verrast hierdoor, had het nog nooit eerder gehoord. En wat als men enkel biogas zou willen gebruiken, voor een biogas WKK bijvoorbeeld, hoe werkt dat nu?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.