Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
zonnepanelen huren, zonnepanelen schoonmaken

Zo doe je dat: zonnepanelen schoonmaken

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen vraag je je ongetwijfeld eens af of je je zonnepanelen moet schoonmaken. Ze worden natuurlijk schoongespoeld door de regen, maar moet er af en toe ook een sopje overheen? In dit artikel leggen we je meer uit over zonnepanelen schoonmaken op een duurzame (en veilige!) manier.

zonnepanelen huren, zonnepanelen schoonmaken

Wat je moet weten over zonnepanelen schoonmaken

Of je al zonnepanelen op je dak hebt of denkt aan zonnepanelen huren of kopen: een beetje informatie over deze populaire platen hebben op het dak is altijd handig. Moet je je zonnepanelen namelijk schoonmaken of hoeft dat niet? In principe hoeft het niet. De regen spoelt je zonnepanelen namelijk voldoende schoon eens in de zoveel tijd. Ook sneeuw maakt je panelen weer helemaal fris.

Je zonnepanelen schoonmaken is wel een verstandig idee als je veel last hebt van een boom die dichtbij je huis staat. Als de boom veel bloemen (met stuifmeel) en/of bladeren laat vallen kunnen deze op je panelen komen te liggen. Ook opstuivend zand, waar je last van kunt hebben als je in een huis bij de kust woont, komt je zonnepanelen niet echt ten goede. Ons advies als je je zonnepanelen wilt schoonmaken? Maak je zonnepanelen schoon in maart of april. Hierdoor zijn ze helemaal fris voordat de lente en vooral de zomer van start gaan en je de meeste zonuren hebt. Die wil je uiteraard meepakken met schone panelen die de energie opnemen.

How to: zonnepanelen schoonmaken

1
Gebruik een tuinslang om de zonnepanelen schoon te spuiten
zonnepanelen huren, zonnepanelen schoonmaken

De beste en meest veilige manier om je zonnepanelen schoon te maken is door een tuinslang te gebruiken. Sluit de tuinslang aan op een (buiten)kraan en spuit hiermee de zonnepanelen schoon terwijl je beneden op de grond staat. Doe dit met lauwwarm water. Begin in een lichte stand en spuit de panelen schoon op de medium stand.

Let op: maak je zonnepanelen schoon terwijl je in je voor- of achtertuin staat. Leun nooit uit een dakraam. Professionele hulp nodig omdat je er niet goed bij kunt? Dit kost tussen de 50 en 200 euro, afhankelijk van het aantal panelen. Als jouw panelen iets moeilijker bereikbaar zijn, omdat je bijvoorbeeld zonnepanelen op een dakkapel hebt, dan raden wij aan om professionele hulp te zoeken. 

2
Verwijder vlekken van vogelpoep
zonnepanelen huren, zonnepanelen schoonmaken

Vlekken van vogelpoep of andere donkere vlekken kunnen als schaduw worden gezien. Hierdoor neemt je zonnepaneel minder zon op. Verwijder deze met de harde stand van je tuinslang. Een uitschuifbare schoonmaakstok met een zachte spons kan ook goed werken. Als je een plat dak hebt kun je met lauwwarm water - gebruik liever geen schoonmaakmiddel! - en een zachte spons aan de slag. Gebruik nooit een schuurspons of harde spons, dat zorgt voor beschadigingen.

 

Let wel op dat je jezelf hierbij niet in gevaar brengt. Leun bijvoorbeeld nooit uit een raam om bij panelen te kunnen.

3
Neem de randjes van de zonnepanelen mee
zonnepanelen huren, zonnepanelen schoonmaken

Ook de randen van het zonnepaneel worden erg vies. Probeer dit zo goed mogelijk te verwijderen met je tuinslang. Als dat niet werkt, kun je het met een uitschuifbare schoonmaakstok proberen. Zorg de ergste viezigheid is verdwenen. Losweken is meestal ook al voldoende. De regen doet de rest!

Hoe je zonnepanelen reinigen?
Hoe je zonnepanelen reinigen?
Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.