Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Hr ketel

  HR-ketel

  De nieuwste generatie ketels zijn de HR ketels. Het verschil met de gewone CV-ketel (centrale verwarming) of VR-ketel (verbeterd rendement) is het benutten van de warmte uit de waterdamp (via condensatie) die vrijkomt bij de verbranding van gas.

  Hr ketel

  In de CV / VR ketel verdwijnt deze warmte via de afvoerpijp. De HR ketel gebruikt deze warmte voor het verwarmen van water of lucht. Hierdoor verbruikt een HR ketel bijna een kwart minder energie dan de eerste generatie cv ketels. Daarnaast is de uitstoot van CO2 en stikstofdioxide lager wat ten goede komt aan het milieu.

  Een HR ketel herken je aan het gaskeurlabel. Er zijn drie klassen: HR 100, HR104 en HR 107. De meeste ketels in Nederland beschikken bijna allemaal over HR 107. Het getal 107 staat voor  het rendement, in dit geval 107%.

  HR-combiketel

  Met de HR-combiketel stook je de centrale verwarming en verwarm je het tapwater dat uit de kraan komt. Het grote voordeel is dat er maar een gasaansluiting en luchtafvoer aanwezig hoeft te zijn en de combiketel is daardoor extra energiebesparend. In de meeste Nederlandse huizen wordt momenteel een combiketel geplaatst.

  Rendement HR-ketel

  De oudere VR ketels hebben een rendement van 83%. Dit betekent dat 83% van de warmte wordt benut voor de verwarming van het huis. Met de nieuwste HR ketels is het mogelijk om meer dan 100% te halen. Omdat deze ketel de teruggewonnen warmte hergebruikt om het water mee te verwarmen. Als dat rendement bijvoorbeeld tien procent is en het rendement van de ketel zelf is 97 procent, dan komt het totaalrendement daarmee dus op 107 procent.
  Heb je thuis een oude ketel (ouder dan 10 jaar) dan heb je waarschijnlijk een VR ketel hangen. In de meeste gevallen loont het dan om over te stappen naar een  duurzamere HR ketel. Met een HR 107 ketel kun je gemiddeld tussen de €150 en €200 besparen ten opzichte van je oude VR ketel.

  Hier volgt een overzicht van het rendement van verschillende soorten ketels.

  • Conventionele ketel – rendement tot 75%
  • VR ketel (Verbeterd Rendement) – meer dan 80% rendement
  • HR Ketel (Hoog Rendement) – meer dan 90% rendement

   

  Lage temperatuur verwarming

  Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor vloerverwarming en wandverwarming. De oppervlakten van de warmte-afgevende lichamen zijn erg groot, waardoor het mogelijk is met een lagere watertemperatuur het huis te verwarmen. En juist bij een lage temperatuur is een HR-ketel extra energiezuinig en het rendement groter.

  Tips voor duurzame verwarming met HR-ketel

  1
  Breng vloerverwarming aan
  Vloerverwarming

  Ga je grondig verbouwen, dan kan het interessant zijn om ook lage temperatuur vloerverwarming aan te brengen.

  2
  Neem een nieuwe HR ketel
  Ketel
  Als je cv ketel ouder is dan 2006 dan kan het al interessant zijn om een nieuwe HR ketel te nemen. Ketels na 2006 hebben een grote sprong gemaakt in rendement. Laat het door een goede installateur doorrekenen. Let op dat je niet ten onrechte een nieuwe ketel krijgt geadviseerd.
  3
  Verlaag temperatuur naar 60 graden
  Thermostat
  Breng de watertemperatuur van je HR ketel (kun je instellen op de ketel) terug naar 60 graden. Hoe lager de ingestelde temperatuur hoe efficiënter de HR-ketel werkt. Natuurlijk moet de warmte wel genoeg zijn om het huis voldoende te verwarmen.
  4
  Stap over naar een radiothermostaat
  Google nest learning thermostat de generatie

  De meeste mensen hebben een thermostaat in de woonkamer die de verwarming verzorgt in huis. Om nog efficiënter en duurzamer met de warmte om te gaan kun je gebruik maken van een radiothermostaat of een slimme thermostaat. Zodat je in alle vertrekken is huis een andere temperatuur kunt instellen.

  Meer in deze categorie

  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  1 Reactie
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.