HR-ketel

Hr ketelDe nieuwste generatie ketels zijn de HR ketels. Het verschil met de gewone CV-ketel (centrale verwarming) of VR-ketel (verbeterd rendement) is het benutten van de warmte uit de waterdamp (via condensatie) die vrijkomt bij de verbranding van gas.

In de CV/ VR ketel verdwijnt deze warmte via de afvoerpijp. De HR ketel gebruikt deze warmte voor het verwarmen van water of lucht. Hierdoor verbruikt een HR ketel bijna een kwart minder energie dan de eerste generatie cv ketels. Daarnaast is de uitstoot van CO2 en stikstofdioxide lager wat ten goede komt aan het milieu.

Een HR ketel herken je aan het gaskeurlabel. Er zijn drie klassen: HR 100, HR104 en HR 107. De meeste ketels in Nederland beschikken bijna allemaal over HR 107. Het getal 107 staat voor  het rendement, in dit geval 107%.

HR-combiketel

Met de HR-combiketel stook je de centrale verwarming en verwarm je het tapwater dat uit de kraan komt. Het grote voordeel is dat er maar een gasaansluiting en luchtafvoer aanwezig hoeft te zijn en de combiketel is daardoor extra energiebesparend. In de meeste Nederlandse huizen wordt momenteel een combiketel geplaatst.

Rendement HR-ketel

Gaskeur hr ketel

De oudere VR ketels hebben een rendement van 83%. Dit betekent dat 83% van de warmte wordt benut voor de verwarming van het huis. Met de nieuwste HR ketels is het mogelijk om meer dan 100% te halen. Omdat deze ketel de teruggewonnen warmte hergebruikt om het water mee te verwarmen. Als dat rendement bijvoorbeeld tien procent is en het rendement van de ketel zelf is 97 procent, dan komt het totaalrendement daarmee dus op 107 procent.

Rendement van cv ketels

  • Conventionele ketel – rendement tot 75%
  • VR ketel (Verbeterd Rendement) – meer dan 80% rendement
  • HR Ketel (Hoog Rendement) – meer dan 90% rendement

Besparing HR-ketel

Heb je thuis een oude ketel (ouder dan 10 jaar) dan heb je waarschijnlijk een VR ketel hangen. In de meeste gevallen loont het dan om over te stappen naar een  duurzamere HR ketel. Met een HR 107 ketel kun je gemiddeld tussen de € 150- 200 besparen ten opzichte van je oude VR ketel

Lage temperatuur verwarming

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor vloerverwarming en wandverwarming. De oppervlakten van de warmteafgevende lichamen zijn erg groot, waardoor het mogelijk is met een lagere watertemperatuur het huis te verwarmen. En juist bij een lage temperatuur is een HR-ketel extra energiezuinig en het rendement groter.

Tips voor duurzame verwarming met HR-ketel

  • Ga je grondig verbouwen, dan kan het interessant zijn om ook lage temperatuur vloerverwarming aan te brengen.
  • Als je cv ketel ouder is dan 2006 dan kan het al interessant zijn om een nieuwe HR ketel te nemen. Ketels na 2006 hebben een grote sprong gemaakt in rendement. Laat het door een goede installateur doorrekenen. Let op dat je niet ten onrechte een nieuwe ketel krijgt geadviseerd.
  • Breng de watertemperatuur van je HR ketel (kun je instellen op de ketel) terug naar 60 graden. Hoe lager de ingestelde temperatuur hoe efficiënter de HR-ketel werkt. Natuurlijk moet de warmte wel genoeg zijn om het huis voldoende te verwarmen.
  • De meeste mensen hebben een thermostaat in de woonkamer die de verwarming verzorgt in huis. Om nog efficiënter en duurzamer met de warmte om te gaan kun je gebruik maken van radiatorthermostaten. Zodat je in alle vertrekken is huis een andere temperatuur kunt instellen.
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.