Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Mountain of garbage in bantar gebang with some excavator scaled

Recycling

Milieuwinst
610 kilo СО2 p/j
Kosten
80 euro
Terugverdientijd
minder dan 1 jaar
Gemak
1 uur
Subsidie
Nee

Wat is recycling en hoe kan ik dit nog beter doen? Wat zijn de kosten en baten van recyclen? Op deze vragen zullen we je antwoord geven.

Wat is recycling?

Recycling betekent het opnieuw gebruiken van materialen. Een voorwaarde voor recycling is in de meeste gevallen het voorsoorteren van de basismaterialen, zoals glas, papier, plastic, textiel en metaal. Deze basismaterialen kunnen vervolgens weer als grondstoffen in het productieproces worden hergebruikt.

Je afval scheiden en aan recycling doen in Nederland heeft echt meerwaarde, omdat de ondersteunende recycling infrastructuur in Nederland ook goed geregeld is. Afval wordt gescheiden opgehaald. De uitdaging in Nederland ligt dan ook meer in afval voorkomen.

Het belangrijkste voordeel van recycling is dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn, waardoor er winder minder aardolie of bomenkap nodig is. Dit zorgt ervoor dat er meer natuur overblijft. En hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Er zijn minder nieuwe grondstoffen nodig, waardoor bijvoorbeeld minder bomen voor papier gekapt hoeven worden, of er minder aardolie nodig is voor de productie van plastic.

Recycling is wat anders dan hergebruik of afval vermijden. Met hergebruik worden producten (of onderdelen daarvan) opnieuw gebruikt zonder dat de grondstoffen daarbij zijn gescheiden. Hier zullen we wel nader op ingaan, omdat we jou met alle activiteiten rond afval willen helpen.

Vermijd afval

Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik geen wegwerpbekers, maar neem een mok mee naar je werk, studie of het station. Gebruik een broodtrommel in plaats van boterhamzakjes. En neem een digitale krant in plaats van een papieren.

Verpakt eten vermijden is niet altijd beter voor het milieu. Verpakkingen helpen namelijk voedsel langer goed te houden, zodat je het niet hoeft weg te gooien. De verpakkingen zijn minder schadelijk voor het milieu dan het voedsel verspillen. Verpakkingsvrij leven kan wel milieuwinst opleveren, maar alleen als je erop let dat je geen eten verspilt.

De belangrijkste maatregel om afval te vermijden is minder kopen. Veel mensen kopen spullen die ze niet nodig hebben. Die belanden uiteindelijk bij het afval. Terwijl er materiaal, brandstof en mankracht voor is gebruikt. Textiel en elektrische apparaten hebben bijvoorbeeld een behoorlijke CO2-afdruk. Denk dus na voordat je iets koopt.

Plastic tassen en papieren tassen zijn vaak ook een bron van afval. Vermijd deze door zelf een tas mee te nemen als je gaat winkelen.

Door te consuminderen voorkom je ook afvalproductie. Kijk ook op consuminderen tips voor meer info. En duurzame apparaten aanschaffen die langer meegaan helpt ook afval verminderen. Zo hoef je bijvoorbeeld minder lampjes weg te gooien als ze duurzamer zijn. Zie hiervoor ook de pagina over energie besparen in huis. Zie ook de site van milieucentraal voor een overzicht van alle maatregelen die je kan nemen om je afval te verminderen.

Welke tas is het beste voor het milieu?
Welke tas is het beste voor het milieu?

Repareer spullen en gooi ze niet weg!

Veel kapotte spullen kan je gemakkelijk (laten) repareren. Dat levert veel milieuwinst op.

Repareren is (bijna) altijd beter dan vervangen. Ook als je een oud apparaat vervangt door een modern, energiezuinig apparaat. Dat is omdat de productie van elektrische apparaten veel CO2 kost. Ook de materialen waarvan ze zijn gemaakt zijn soms slecht voor het milieu.

Repareren kan vaak door een onderdeel te vervangen. Dat bestel je bij de producent. Sommige merken bieden reparatie aan.

Een andere optie is langsgaan bij een ‘Repaircafe’. Daar zijn handige vrijwilligers die veel apparaten kunnen repareren. Je kan ook hulp vragen aan een monteur, bijvoorbeeld bij www.monteuropafstand.nl.

Voor kleding geldt ook: repareer en verstel zo veel mogelijk. De CO2 en chemische stoffen die nodig zijn om nieuwe kleding te maken, zijn erg slecht voor het milieu.

Verkoop of geef weg

Je kan oude spullen en kleding weggeven. Aan vrienden of kennissen, of nog gemakkelijker, naar een kringloopwinkel. Je kan ze ook online aanbieden. Op marktplaats.nl, bijvoorbeeld. Mensen zijn vaak bereid spullen af te halen, zelfs grote meubels. Zo help je andere mensen en help je het milieu. Als je er geld voor vraagt, verdien je er ook nog iets mee.

Doe aan recycling

Gooi ‘ afval’ dat je niet meer nodig hebt niet zomaar bij restafval. Gebruik de groenafvalbak, de papierbak en de glasbak en doe aan recycling. Verder kan je tegenwoordig vaak ook plastic en textiel scheiden. Voor (kapotte) kleding zijn er aparte bakken. Chemisch afval en batterijen breng je naar de milieustraat. Op die manier houd je waarschijnlijk nog maar weinig restafval over.

Er zijn machines die afval kunnen sorteren, maar daarbij gaat veel materiaal verloren. Dat wordt als restafval verbrand. Maar als je je afval scheidt, kunnen de materialen vaak wél worden hergebruikt. Er blijft als het goed is maar heel weinig restafval over, als je al je overige vervuiling goed scheidt.

Naar een circulaire economie

We willen de emissies van ons afval te beperken en het milieu schoon houden. Om dit te bereiken moeten we een kringloopeconomie of een circulaire economie neerzetten. Dit is een economisch systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Kijk hier hoe een circulaire economie bij jou in de buurt wordt ervaren.

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook