Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
antibacteriële zeep

Wat je moet weten over antibacteriële zeep

Je ziet het steeds vaker op verpakkingen staan: ‘antibacterieel’. Tegenwoordig zijn middelen met antibacteriële eigenschappen niet meer alleen in zeep toegevoegd. Deze middelen zitten ook al standaard in meer dan 700 producten zoals sponzen, tandpasta, scheercrème, mascara, make-up en deodorant. Maar ook matrassen, sportkleding en schoenen zijn vaak al voorbehandeld met antibacteriële middelen. Je komt dus dagelijks zonder het te weten in aanraking met een grote hoeveelheid aan producten die een antibacteriële werking toegevoegd hebben gekregen. In ieder huishouden is bijna wel een zeeppompje bij de gootsteen te vinden met antibacteriële zeep, zeker in tijden van corona. In dit artikel leggen we je meer uit over antibacteriële zeep.

Gezondheid en antibacteriële zeep

Antibacteriële middelen zijn minder goed voor de gezondheid zijn dan gedacht, zo blijkt uit dit onderzoek van de Gezondheidsraad. ‘Producten die op een betere hygiëne gericht zijn, kunnen ertoe leiden dat mensen juist sneller ziek worden’, staat in het artikel van NOS. Het is dus verstandig deze producten zoveel mogelijk te mijden en alleen te gebruiken als het écht nodig is. Anders is het beter om je handen met water en zeep te reinigen.

antibacteriële zeep

Antibacteriële middelen beschermen niet tegen virussen

We vergeten voor het gemak dat virussen de grootste verspreider zijn van ziekten en dat producten met een antibacteriële werking hier geen enkele invloed op hebben. Daarbij zijn de middelen die claimen een bacteriedodend effect te hebben en bedoeld zijn voor huishoudelijk gebruik sterk verdund. In dit filmpje van Quest wordt daar meer over uitgelegd.

Ze hebben geen tot weinig effect op bacteriën. De antibacteriële schoonmaakmiddelen die in ziekenhuizen worden gebruikt hebben een veel sterkere concentratie en zijn wel effectief. Maar ook enkel bedoeld voor mensen met een ziekte of directe infectie, zoals bijvoorbeeld bij corona.

Qua corona raadt het RIVM ook aan om je handen met water en zeep te wassen.

Antibacteriële werking schoonmaakproducten niet aangetoond

Het is niet aangetoond dat het gebruik van antibacteriële producten bedoeld voor huishoudelijk gebruik beter schoonhouden dan zeep en water. In Amerikaanse studies is aangetoond dat gewone zeep en water net zo goed schoonmaken als de huishoudproducten met antibacteriële werking. Sterker nog, door de toevoegingen wordt niet alleen vuil verwijderd maar worden bacteriën op je handen die juist goed voor ons zijn ook aangetast. Terwijl de dosis te laag is om echte bacteriën aan te pakken. Het met water wegspoelen van bacteriën met water is aangetoond even effectief en reinigend.

Dus water en zeep en de rust nemen om goed te wassen is voldoende. En stukken gezonder dan dat je in aanraking komt met chemische extra’s. Want deze extra’s komen via de huid in het lichaam wat bij meer kans geeft op resistentie tegen antibiotica. Het toegenomen gebruik van antibacteriële producten zou een verklaring zijn voor de toename van resistente bacteriën van de laatste jaren.

Hoe het zit met Triclosan in antibacteriële zeep

De meest voorkomende stof die gebruikt wordt om bacteriën te doden is Triclosan. Triclosan is een krachtig bacteriedodend middel en is ook schimmelwerend. We kunnen hiermee stellen dat er letterlijk een pesticide wordt gebruikt om bacteriedodend te zijn en er dus pesticide in deze soort van handzeep zit. Geen fijn idee. Deze pesticiden zijn sterk verontreinigend voor ons milieu en worden tegenwoordig al gevonden in het oppervlaktewater.

In waterzuiveringsinstallaties wordt Triclosan ongeveer voor 95% afgebroken, de rest blijft in het water achter. Er zijn resten gevonden in vissoorten maar ook in het menselijk lichaam en bijvoorbeeld in moedermelk bij borstvoeding. Triclosan kan de schildklier en andere hormonen verstoren, invloed hebben op de vruchtbaarheid, bijdragen aan groeistoornissen en de kans op kanker verhogen. Binnen de Europese Unie mag een product maximaal 0,3% Triclosan bevatten.

antibacteriële zeep

1
Method Handzeep Roze Grapefruit

Onze keuze
Method Handzeep Roze Grapefruit
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.8/10
Voordelen
Fles van gerecycled materiaal
Natuurlijk
Verkrijgbaar in de supermarkt
Vegan
Nadelen
Bevat parfum, niet goed zeer gevoelige huid
Omschrijving
Method handzepen zijn in veel verschillende geuren verkrijgbaar. Verder bevatten de zepen duurzame ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Ook zit er Aloë Vera, vitamine E en glycerine in om je handen zacht te houden. De handzeep is vrij van parabenen en bevat geen triclosan.
...
Beste prijs

2
Marcel's Green Soap Handsoap Tonka & Muguet

Marcel's Green Soap Handsoap Tonka & Muguet
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
99% biologisch afbraakbaar
Natuurlijk
Verpakking van gerecycled plastic
Nadelen
Duurder dan gemiddeld
Omschrijving
Marcel’s Green Soap handzeep is plantaardig en verrijkt met biologische oliën en parfum. Er zijn veel verschillende geuren waar je uit kunt kiezen. Ook is het merk redelijk goed verkrijgbaar offline.
...
Beste prijs

3
Avril Lichaams- & Handzeep Oranjebloesem

Faith in Nature Handzeep Lavendel & Geranium
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
Biologisch afbreekbaar
Natuurlijk
Parfumvrij
Vegan Society Gecertificeerd
Nadelen
Offline moeilijk verkrijgbaar
Omschrijving
De producten van Faith In Nature komen uit het Verenigd Koninkrijk. De handzeep is biologisch en natuurlijk. Ook is het geschikt voor alle huidtypes, er zit namelijk geen parfum in en geen parabenen, SLES en kunstmatige kleurstoffen.
...
Beste prijs

Kies zeep zonder antibacteriële werking

Let eens op alle producten waarop vermeld staat dat het een bacteriedodend effect heeft. Je zult verbaasd staan hoeveel producten je al in huis hebt met het middel Triclosan. Niet alleen antibacteriële zeep bevat dit ingrediënt. Ook aan tandpasta’s en vele verzorgingsproducten wordt deze stof regelmatig toegevoegd. Hierdoor kom je vaak veel meer in aanraking met deze stof dan gezond voor je is. In onze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids geven we je meer tips voor ecologische schoonmaakmiddelen.

Voor handzeep kun je beter gewone zeep gebruiken. Ook andere middelen zijn eenvoudig te vervangen door goed op de verpakking te kijken. Grote merken als Palmolive, Clearasil, Colgate en Biotherme gebruiken het middel, let dus goed op welke zeep je koopt. 

Goed handen wassen voldoet

Wat het wassen van handen betreft: was je handen 15 à 30 seconden met water en gewone handzeep (of baking soda) en hou deze richtlijnen van het RIVM aan. Je zult hiermee 90% van de bacteriën verwijderen. Droog je handen altijd goed af met een schone handdoek, want juist daar nestelen bacteriën zich. Regelmatig de handdoek vervangen is ook belangrijk. Zo zijn je handen weer schoon zonder antibacteriële zeep.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gewoon zoals je (groot)moeder vroeger al had. Zand, (groene) zeep, soda, azijn.

Dat zijn nog altijd mijn favoriete middelen als ik een echt goede reiniging wil <3 en tenminste niet zo gevaarlijk!

Weg met al die troep! Ontdek de vele toepassingsmogelijkheden van baking soda.

Moet je maar eens kijken ..steeds meer mensen met kanker ,steeds jonger,steeds heftiger ,,steeds meer miljarden gespendeerd in kanker onderzoek,,,

en de industrie en overheid versterken alleen maar de maatschappelijke obsessie met hygiëne en bacterie angsten van de mensen .
steeds meer miljarden in waterzuivering ,steeds hogere gemeentelijke belastingen ,,ongelooflijk dat er geen ministerie en overheid instanties bestaan waar men zich van dit bewust is ,,,

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.