Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
witte vliegen bestrijden Pexels scott webb

Witte vliegen bestrijden op een natuurlijke manier

Je eigen groene tuin of botanische paradijs in huis wil je goed onderhouden. Helaas kan het voorkomen dat kleine insecten je bladeren aantasten, bijvoorbeeld witte vliegen. Wil je witte vliegen bestrijden maar dan wel op een natuurlijke manier? In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken van de witte vlieg, hoe je ze kunt voorkomen en hebben we tips voor witte vliegen bestrijden.

witte vliegen bestrijden

Wat zijn witte vliegen?

Witte vliegen of motluizen zijn kleine luizen met hartvormige vleugels die je vaak op planten ziet. Je vindt witte vliegen op planten in huis en buiten, waar ze de stoffen uit de bladeren van je planten zuigen. Ook scheiden witte vliegen honingdauw uit, wat zorgt dat schimmels sneller groeien. Doordat ze veel eitjes leggen kan er snel een plaag ontstaan. Witte vliegen bestrijden is daarom vaak nodig.

Witte vliegen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zo heb je er na één plaag hopelijk niet weer last van. Dit zijn de beste tips om witte vliegen te voorkomen.

1
Hou de nieuwe planten die je hebt gekocht, apart van de planten die je al hebt. Zo kunnen eventuele witte vliegen in je andere planten niet overspringen. Doe dit ook als je geen witte vliegjes spot, want ze zijn met het blote oog niet altijd te zien.
2
Spray je nieuwe planten preventief in met neemolie om witte vliegen te voorkomen. De vliegjes kunnen namelijk niet tegen water en al helemaal niet tegen neemolie. Een goede preventie dus, want zo krijg je geen witte vliegen op de bladeren. Spray je planten ook aan het eind van de zomer in met neemolie voordat je ze naar binnen haalt. Hou de buitenplanten daarna een paar dagen apart van je binnenplanten om een eventuele plaag voor te zijn.
3
Inspecteer je planten regelmatig. Witte vliegen bestrijden is moeilijker dan witte vliegen voorkomen, dus check je planten binnen en buiten regelmatig zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Oorzaken van witte vliegen

1
Te lage luchtvochtigheid. Witte vliegen tasten je binnenplanten eerder aan als er weinig vocht in de lucht zit. Zorg dus voor een luchtbevochtiger of zet een bakje water op je centrale verwarming.
2
Temperaturen boven de 20 graden. De grootste oorzaak is net als bij spintmijten het feit dat de temperaturen in Nederland steeds hoger zijn en er vaker hittegolven voorkomen. Daar gedijt de witte vlieg namelijk bij.
3
Teveel plantenvoeding gebruiken. Het schijnt dat witte vliegen op sommige soorten plantenvoeding af kunnen komen zoals stikstofmest. Hoewel dit nog niet uit onderzoek is gebleken, is het verstandig hier een beetje rekening mee te houden. Bovendien is teveel plantenvoeding nooit goed voor je plant.

Witte vliegen bestrijden

1
Witte vliegen bestrijden met water

Net als bij spintmijten bestrijden is water de optie die je als eerste wilt proberen bij het witte vliegen bestrijden. Helemaal natuurlijk en diervriendelijk. Je sprayt de beestjes namelijk van de bladeren af. Doe een beetje water in een plantenspuit en inspecteer de bladeren van je planten goed. Haal hele aangetaste bladeren eventueel weg als de plaag heel ernstig is, of zet de gehele plant onder je douche om vervolgens met water af te spoelen.

2
Witte vliegen bestrijden met neemolie

Ook bij de witte vlieg werkt neemolie erg goed ter bestrijding. Deze natuurlijke olie is sowieso perfect om in huis te hebben als je een duurzame en natuurlijke tuin hebt, het werkt bijvoorbeeld ook bij wolluis bestrijden en spintmijten bestrijden. Met deze olie bestrijd je insecten namelijk op een diervriendelijke manier. Je maakt de insecten er niet mee dood, maar de neemolie zorgt er wel voor dat de insecten met eitjes en al weg zullen gaan. Doe een beetje neemolie in een plantenspuit of dep voorzichtig op de bladeren van de planten. Herhaal het proces regelmatig en je zult zien dat de witte vliegen snel verdwijnen.

Neemolie ml puur glazen fles

Neemolie - 250 ml - 100% Puur - Glazen fles

spintmijten bestrijden

Biogroei - Adalia | 100 larven van lieveheersbeestjes

Chrysopa larven van gaasvlieg

Chrysopa 1000 | Larven van gaasvlieg

witte vliegen bestrijden
Bron: Scot Nelson, Flickr

3
Witte vliegen bestrijden met zelfgemaakte spray

Naast water en neemolie kun je ook heel makkelijk je eigen insectenspray maken. Witte vliegen bestrijden doe je namelijk ook met knoflook en ui. Zo maak je je eigen insectenspray waardoor de witte vliegen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

DIY: Je eigen insectenspray voor witte vliegen bestrijden

1
Verzamel de ingrediënten

Neem een knoflookbol, een (rode) ui, een beetje cayennepeper en wat afwasmiddel en zet dit klaar.

2
Maak een mengsel van ui, knoflook en cayennepeper

Doe de knoflook, de ui en de cayennepeper in een kom en mix met een staafmixer. Een keukenmachine gebruiken kan ook. Zorg dat het een glad mengsel wordt. 

3
Voeg het water toe

Is het mengsel klaar? Meng het dan samen met één liter water en laat een uur staan zodat het kan intrekken. 

4
Zeef het mengsel en voeg het afwasmiddel toe

Nadat het mengsel een uur is ingetrokken is het tijd om te zeven. Gebruik een kaasdoek of zeef en schenk het mengsel over in een schenkkan. Voeg daarna wat vloeibaar wasmiddel toe en meng alles nogmaals door.

5
Vul een plantenspuit met je insectenspray

Je bent klaar voor het witte vliegen bestrijden! Schenk het mengsel over in een plantenspuit en spray je bladeren in met je zelfgemaakte insectenspray. Spray de bladeren van je planten hier twee keer per dag flink mee in gedurende een week. Je kunt deze DIY-spray een week lang bewaren. Nog last van witte vliegen daarna? Maak dan een nieuw mengsel om nog een week twee keer per dag op je planten te gebruiken.

4
Witte vliegen bestrijden met natuurlijke vijanden

Je kunt er ook voor kiezen om natuurlijke vijanden van de witte vlieg in te zetten. Dat kun je doen door je planten op strategische plekken in de tuin te zetten, bijvoorbeeld op een plek waar veel lieveheersbeestjes voorkomen. Natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje en de gaasvlieg eten de witte vliegen namelijk op. Geen lieveheersbeestjes of gaasvliegen in je tuin? Dan kun je ze ook kopen om de witte vliegen op deze manier te bestrijden.

In de video hieronder kan je zien hoe je witte vliegen in de praktijk kan aanpakken.  Moeite met een filmpje in het Engels? Klik op het tandwieltje om ondertiteling in te stellen.

How Identify and Treat Whiteflies in Your Vegetable Garden: Hose, Soap & Oil, 3 Cycles - TRG 2015
How Identify and Treat Whiteflies in Your Vegetable Garden: Hose, Soap & Oil, 3 Cycles - TRG 2015

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.