Een zonneboiler zet via een collector op het dak zonlicht om in warmte en verwarmt daarmee de vloeistof (een combinatie van water en antivries) die door leidingen in de zonnecollector loopt. Vervolgens loopt deze leiding terug naar de boiler waar hij de warmte weer afgeeft aan het water. De boiler verwarmt eventueel het water extra bij om de gewenste gebruikstempertauur te verkrijgen. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om je huis te verwarmen of als warm tapwater dienen.

Zonneboiler rendement duurzaamDoor de eenvoud van het systeem (weinig onderhoud) en de relatief lage kosten, zijn zonneboilers enorm populair. Vooral in de mediterrane gebieden is de groei enorm, maar ook in ons koude kikkerlandje is een zonneboiler interessant. Zelfs op een koude en zonnige winterdag levert de zonnecollector warm water. Een zonneboiler komt het best tot zijn recht bij speciaal ontwikkelde nieuwbouw woningen, maar zijn ook interessant bij de bestaande bouw.

Zonneboilersystemen

Bij zonneboilers kennen we eigenlijk twee systemen. Het open systeem welke je eigenlijk kunt vergelijken met een radiator op het dak waarlangs het water wordt gepompt. Dit systeem zie je met name in de warmere landen. In Nederland kennen wij over het algemeen het gesloten systeem die werkt met twee circuits en een pomp. In de zonnecollector zit een speciale vloeistof die niet kan bevriezen. De pomp zorgt ervoor dat het systeem alleen ‘loopt’ als de zonnecollector energie kan leveren.

Zonneboilersysteem

Terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboiler kost gemiddeld € 1800 tot € 3000 meer dan een gewone HR-combiketel. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer € 150 per jaar. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de terugverdientijd daarmee 12 jaar. Hiermee is de terugverdientijd korter dan bij zonnepanelen. Met subsidies is deze periode nog verder terug te brengen. Zie ook overzicht subsidie zonne-energie.  Door de eenvoud van het systeem stimuleren de overheid en diverse gemeenten de aanschaf van een zonneboiler. Ook is de verwachting dat de gasprijzen komende jaren flink zullen stijgen. Kortom een zonneboiler wordt financieel steeds interessanter. En natuurlijk lever je ook een goede bijdrage aan het milieu door ongeveer 5000 kilo CO2 minder uit te stoten.

Combinatie vloer- wandverwarming

Een zonneboiler komt het best tot zijn recht via vloer- en wandverwarming. Doordat deze systemen gebruik maken van een lage temperatuur (45 graden) hoeft de cv het water nauwelijks bij te verwarmen wat energie bespaart. Ook zijn de bestaande HR ketels bij deze temperaturen het meest efficiënt.

Tips en overwegingen voor zonneboiler verwarming

  • Met een zonneboiler benut je gratis de energie van de zon. Zelfs op bewolkte dagen levert hij warmte door de ‘absorptie’ van licht.
  • Een zonneboiler is in Nederland het goedkoopste en eenvoudigste systeem om zonne-energie te benutten met de kortste terugverdientijd.
  • Een zonnecollector is een robuuste techniek die weinig onderhoud nodig heeft en niet gevoelig is voor storingen.
  • Een zonneboiler is relatief eenvoudig te installeren en kan geplaatst worden naast het bestaande verarmingssysteem.
  • Een zonnecolletor komt het best tot zijn recht op het zuiden onder een hoek van 45 graden, waar hij op het warmste punt van de dag de energie kan benutten.

Artikelen

Laad meer
0 0 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Inline Feedback
Alle reacties
4
0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx