Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonneboiler rendement duurzaam

Zonneboiler kopen

Wil jij voortaan graag douchen op zonne-energie? Dan moet je misschien een zonneboiler kopen. Dit slimme systeem, bestaande uit een zonnecollector op het dak en een watervoorraadvat,  gebruikt zonne-energie om het water in je huis te verwarmen. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik. Maar wat kost een zonneboiler eigenlijk? En hoeveel levert hij op? In dit artikel geven je tips voor het kopen van een zonneboiler. 

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler zet via een collector op het dak zonlicht om in warmte. Daarmee verwarmt daarmee de boiler de vloeistof (een combinatie van water en antivries) die door leidingen in de zonnecollector loopt. Vervolgens loopt deze leiding terug naar de boiler waar hij de warmte weer afgeeft aan het water. De boiler verwarmt eventueel het water extra bij om de gewenste gebruikstempertauur te verkrijgen. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om je huis te verwarmen of als warm tapwater dienen.

Door de eenvoud van het systeem (weinig onderhoud) en de relatief lage kosten, zijn zonneboilers enorm populair. Zelfs op een koude en zonnige winterdag levert de zonnecollector warm water. Een zonneboiler komt het best tot zijn recht bij speciaal ontwikkelde nieuwbouw woningen, maar zijn ook interessant bij de bestaande bouw.

Zonneboilersystemen

Bij zonneboilers kennen we eigenlijk twee systemen. Het eerste systeem is het open systeem. Deze kun je eigenlijk het best vergelijken met een radiator op het dak waarlangs het water wordt gepompt. Dit systeem zie je met name in de warmere landen. Het tweede systeem is het gesloten systeem. Dit systeem wordt vooral in Nederland gebruikt. Het werkt met twee circuits en een pomp. In de zonnecollector zit een speciale vloeistof die niet kan bevriezen. De pomp zorgt ervoor dat het systeem alleen ‘loopt’ als de zonnecollector energie kan leveren. In de afbeelding hieronder zie je hoe dit werkt.

Zonneboilersysteem

Combinatie met vloer- wandverwarming

Een zonneboiler komt het best tot zijn recht via vloer- en wandverwarming. Doordat deze systemen gebruik maken van een lage temperatuur (45 graden) hoeft de cv het water nauwelijks bij te verwarmen, wat energie bespaart. Ook zijn de bestaande HR ketels bij deze temperaturen het meest efficiënt.

Zonneboiler duurzame warmte

Terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboiler kopen kost gemiddeld € 1800 tot € 3000 meer dan een gewone HR-combiketel. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer € 150 per jaar. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de terugverdientijd daarmee 12 jaar. Met subsidie is deze periode nog verder terug te brengen.

Subsidies zonneboiler kopen

Door de eenvoud van het systeem stimuleren de overheid en diverse gemeenten de aanschaf van een zonneboiler via subsidies. Zie hier het overzicht subsidie zonne-energie. Ook is de verwachting dat de gasprijzen komende jaren flink zullen stijgen. Een zonneboiler kopen wordt daardoor financieel steeds interessanter. En natuurlijk lever je ook een goede bijdrage aan het milieu door bij een gezingswoning een paar duizend kilo CO2 minder uit te stoten.

Tips en overwegingen voor zonneboiler kopen

 • Het is belangrijk dat je de grootte van het voorraadvat aanpast aan het huishouden en het bijbehorende waterverbruik. Als je een te kleine zonnecollector neemt, moet de cv-ketel namelijk bijspringen. Voor 4 personen wordt een collector van 3,5 m2 met een opslagvat van 150 liter aangeraden.
 • Vraag uitgebreid advies aan een installateur. Bijvoorbeeld over wat voor type je het beste kunt kiezen.
 • Er is een subsidie beschikbaar voor zonneboiler kopen.
 • Om een zonneboiler te installeren moet je cv-ketel het keurmerk Gaskeur-NZ hebben. Het is dus handig om dit tevoren te controleren. Als dit bij jouw ketel niet het geval is, dan kun je speciale aansluitsets aanschaffen om de boiler te installeren.
 • Je kunt het beste je zonneboiler laten installeren door een vakman. 
 • Als je al een warmtepomp en zonnepanelen gaat nemen, kijk dan nog even goed of het meerwaarde heeft ook nog een zonneboiler te nemen. Meer systemen is altijd complexer. En de omzet van energie van de zonnepanelen, naar de warmte uit een warmtepomp is vaak effectiever dan energie direct uit de zonneboiler. Zie ook ons artikel over een zonneboiler of warmtepomp
 • Als je nog een stapje verder wilt gaan dan kan je ook een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen installeren. Meer info over zonnepanelen installeren vind je hier.

Wel of geen zonneboiler? 

 • Met een zonneboiler benut je gratis de energie van de zon. Zelfs op bewolkte dagen levert hij warmte door de ‘absorptie’ van licht.
 • Een zonnecollector is een robuuste techniek die weinig onderhoud nodig heeft en niet gevoelig is voor storingen.
 • Een zonneboiler is relatief eenvoudig te installeren en kan geplaatst worden naast het bestaande verarmingssysteem.
 • Koop geen zonneboiler als je al een warmtepomp en zonnepanelen hebt. In aanvulling op een systeem of gas of als je geen zonnepanelen hebt is een zonneboiler een mooie aanvulling. 
 • Een zonnecollector komt het best tot zijn recht op het zuiden onder een hoek van 45 graden, waar hij op het warmste punt van de dag de energie kan benutten.

Zonneboiler kopen? 

 • Laat je door een installateur goed adviseren over de verschillende opties bij zonneboilers en vergelijk offertes op prijs en kwaliteit.
 • Via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster kan je vrijblijvend bij verschillende zonneboiler bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.  Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat ik mij af vraag is het volgende.
Schuin 5,88m dak x 5,44m breed.
15 standaard panelen 3×5 portret.
(Jaarverbruik 4800 kWh & 1780 m3)
Wat levert meer ?
( jaar rendement & terug verdien tijd)

15x pv + luchtwaterpomp
15x pv op warmteprofielen + water warmtepomp
15x pvt + water warmtepomp

10x pv + 5x zon-collector
10x pv + 5x zon-collector op warmteprofielen + water warmtepomp

Mooi artikel. De terugverdientijd van zonnepanelen is 6 jaar tegenwoordig. Het zal erom spannen of dit een argument is voor zonneboiler.

Mooi artikel. De terugverdientijd van zonnepanelen is 6 jaar tegenwoordig. Het zal erom spannen of dit een argument is voor zonneboiler.

Hoi ik zou graag een offerte willen
Voor een zonneboiler met panelen graag hoor ik nog van u

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.