Zonneboiler kopen

Wil jij voortaan graag douchen op zonne-energie? Dan moet je misschien een zonneboiler kopen. Dit slimme systeem, bestaande uit een zonnecollector op het dak en een watervoorraadvat,  gebruikt zonne-energie om het water in je huis te verwarmen. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik. Maar wat kost een zonneboiler eigenlijk? En hoeveel levert hij op? In dit artikel geven je tips voor het kopen van een zonneboiler. 

Zonneboiler rendement duurzaam

Hoe werkt het?

Een zonneboiler zet via een collector op het dak zonlicht om in warmte. Daarmee verwarmt daarmee de boiler de vloeistof (een combinatie van water en antivries) die door leidingen in de zonnecollector loopt. Vervolgens loopt deze leiding terug naar de boiler waar hij de warmte weer afgeeft aan het water. De boiler verwarmt eventueel het water extra bij om de gewenste gebruikstempertauur te verkrijgen. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om je huis te verwarmen of als warm tapwater dienen.

Eenvoud systeem

Door de eenvoud van het systeem (weinig onderhoud) en de relatief lage kosten, zijn zonneboilers enorm populair. Zelfs op een koude en zonnige winterdag levert de zonnecollector warm water. Een zonneboiler komt het best tot zijn recht bij speciaal ontwikkelde nieuwbouw woningen, maar zijn ook interessant bij de bestaande bouw.

Zonneboilersystemen

Bij zonneboilers kennen we eigenlijk twee systemen. Het eerste systeem is het open systeem. Deze kun je eigenlijk het best vergelijken met een radiator op het dak waarlangs het water wordt gepompt. Dit systeem zie je met name in de warmere landen. Het tweede systeem is het gesloten systeem. Dit systeem wordt vooral in Nederland gebruikt. Het werkt met twee circuits en een pomp. In de zonnecollector zit een speciale vloeistof die niet kan bevriezen. De pomp zorgt ervoor dat het systeem alleen ‘loopt’ als de zonnecollector energie kan leveren. In het plaatje hieronder zie je hoe het systeem werkt. 

Zonneboilersysteem

Terugverdientijd zonneboiler kopen

Een zonneboiler kopen kost gemiddeld € 1800 tot € 3000 meer dan een gewone HR-combiketel. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer € 150 per jaar. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de terugverdientijd daarmee 12 jaar. Met subsidie is deze periode nog verder terug te brengen.

Subsidies zonneboiler kopen

Door de eenvoud van het systeem stimuleren de overheid en diverse gemeenten de aanschaf van een zonneboiler via subsidies. Zie hier het overzicht subsidie zonne-energie. Ook is de verwachting dat de gasprijzen komende jaren flink zullen stijgen. Een zonneboiler kopen wordt daardoor financieel steeds interessanter. En natuurlijk lever je ook een goede bijdrage aan het milieu door bij een gezingswoning een paar duizend kilo CO2 minder uit te stoten.

Combinatie vloer- wandverwarming

Een zonneboiler komt het best tot zijn recht via vloer- en wandverwarming. Doordat deze systemen gebruik maken van een lage temperatuur (45 graden) hoeft de cv het water nauwelijks bij te verwarmen wat energie bespaart. Ook zijn de bestaande HR ketels bij deze temperaturen het meest efficiënt.

Tips en overwegingen voor zonneboiler kopen

 • Het is belangrijk dat je de grootte van het voorraadvat aanpast aan het huishouden en het bijbehorende waterverbruik. Als je een te kleine zonnecollector neemt, moet de cv-ketel namelijk bijspringen. Voor 4 personen wordt een collector van 3,5 m2 met een opslagvat van 150 liter aangeraden.
 • Vraag uitgebreid advies aan een installateur. Bijvoorbeeld over wat voor type je het beste kunt kiezen.
 • Er is een subsidie beschikbaar voor zonneboiler kopen.
 • Om een zonneboiler te installeren moet je cv-ketel het keurmerk Gaskeur-NZ hebben. Het is dus handig om dit tevoren te controleren. Als dit bij jouw ketel niet het geval is, dan kun je speciale aansluitsets aanschaffen om de boiler te installeren.
 • Je kunt het beste je zonneboiler laten installeren door een vakman. Een overzicht van gecertificeerde installateurs vind je op Qbisnl.
 • Als je nog een stapje verder wilt gaan dan kan je ook een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen installeren. Meer info over zonnepanelen installeren vind je hier.

Conclusie zonneboiler kopen

 • Met een zonneboiler benut je gratis de energie van de zon. Zelfs op bewolkte dagen levert hij warmte door de ‘absorptie’ van licht.
 • Een zonnecollector is een robuuste techniek die weinig onderhoud nodig heeft en niet gevoelig is voor storingen.
 • Een zonneboiler is relatief eenvoudig te installeren en kan geplaatst worden naast het bestaande verarmingssysteem.
 • Een zonnecollector komt het best tot zijn recht op het zuiden onder een hoek van 45 graden, waar hij op het warmste punt van de dag de energie kan benutten.

Zonneboiler kopen? De beste op een rij

De consumentenbond heeft samen met Europese zusterorganisaties zonneboilers getest. In een laboratorium onderzochten ze hoe goed de zonneboilersystemen het doen. Ze keken onder andere naar of de collectors de zonnewarmte optimaal benutten, of het voorraadvat goed is geïsoleerd, en of de boilers weersbestendig zijn. Ook zochten ze uit of de boilers makkelijk te onderhouden en te installeren zijn. De volgende drie zonneboilers kwamen als best uit de test!

1. Nefit Solarline 120

Beoordeling
4.7/5

9.5/10 van 26 reviews op Coolblue en Bol.com

Voordelen

Nefit SolarLine

Nefit SolarLine is al jaren het meest verkochte zonneboilersysteem van Nederland, en nu aantrekkelijker dan ooit. Nefit introduceerde op de VSK 2014 een nieuwe generatie SolarLine zonnecollectoren met een fors hogere opbrengst. Bovendien zijn binnen het Nefit/Bosch-programma interessante nieuwe combinaties mogelijk, waarmee u zeer concurrerende oplossingen kunt bieden. Voor particulieren, maar ook voor grootverbruikers. Denk bijvoorbeeld aan sportcomplexen, campings, horeca en agrarische toepassingen.

Nieuwe generatie zonnecollectoren.

De nieuwe SolarLine zonnecollectoren zijn 10 cm hoger en 3 cm breder dan de vorige generatie. Door een innovatieve absorberconstructie wordt de zonnewarmte nog beter overdragen op de Solarvloeistof. De opbrengst van het systeem is daardoor met maar liefst 15% toegenomen!

Gunstigste prijs-prestatieverhouding.

De nieuws SolarLine systemen worden als kant-en-klare pakketten geleverd voor extra installatiegemak. De nieuwe collectoren zijn zowel in horizontale, als verticale uitvoering leverbaar. Plaatsing is mogelijk op en in schuine daken, op platte daken en aan de gevel. Dat de boiler in sommige situaties hoger wordt geplaatst, maakt voor SolarLine niet uit. Zelfs vijf verdiepingen hoogteverschil is geen probleem.

Beste prijs

2. Remeha RemaSOL boilervat 150SE-1S

Beoordeling
4/5

7.9/10 van 407 reviews op Beslist

Voordelen

Remeha RemaSOL 150SE-1S 2C

 • Drukgevuld zonneboilersysteem voor warm tapwater
 • Makkelijk te plaatsen onder bestaande of nieuwe cv-ketel, door geringe hoogte zonneboiler
 • De tank wordt door een magnesiumanode tegen corrosie beschermd
 • Solar station met geïntegreerde regelaar en expansievat op het boilervat
 • Hoge opbrengst: 6.4 GJ/jaar met 2 DB200 collectoren
 • Afmetingen Boiler systeem HxBxD 951x604x924 mm
 • Inclusief montage

De RemaSOL 150SE-1S is volledig uitgerust met een technisch solar station, een veiligheidsvoorziening, een
expansievat, een pomp, een zonneregelaar, kranen afsluiter met anti-thermosifon, thermometers, handmatige
ontluchter, groep zonneveiligheid en een manometer.

Remeha RemaSOL zonneboilersysteem 150 liter OP DAK 2 collectoren horizontaal
Remeha biedt zonlichtsystemen voor elke woonsituatie. Van rijtjeshuis tot royale vrijstaande woning; voor eenpersoonshuishoudens en voor grote gezinnen.

Besparing


De Remeha zonlichtsystemen leveren een forse geldbesparing op, vermindering van de CO²-uitstoot en extra warmwatercomfort. Bespaar tot 60% op de kosten voor warm water.

Combinatie- en installatiegemak


Plaatsing van een nieuwe ketel kunt u combineren met een tot drie lichte, compacte zonnecollectoren en kwalitatief hoogwaardige boilers in oplopende klassen en litercapaciteit. De hoogste klassen zijn bovendien full equiped boilers (inclusief voorgemonteerd Solar station, regelaar en expansievat) voor nog meer installatiegemak.

Collector voor elke positie


De collectoren van Remeha zijn licht van gewicht en zodanig samengesteld dat ze snel en eenvoudig te installeren zijn. Om het installatiewerk te vereenvoudigen kunt u de collector zowel ’op-dak’, ’in-dak’ als ’plat-dak’ monteren. Daarnaast heeft u de keuze uit horizontale of verticale montage, waarvoor twee aparte uitvoeringen beschikbaar zijn. Op die manier kunt u in elke situatie de meeste optimale plaatsing realiseren.

Beste prijs

3. Vaillant Aurostep Plus VIH S2 250

Beoordeling
3.9/5

7.5/10 beoordeling door Consumentenbond

Voordelen

uurzaam warmwatercomfort met tot wel 40% meer warm water per minuut!

Duurzaam douchen en in bad gaan, dat kan met de auroSTEP plus zonneboiler. De auroSTEP plus zonneboiler van Vaillant zorgt voor een krachtigere straal heerlijk warm water onder de douche en een sneller gevuld bad. Dankzij gebruik van zonne-energie belast u het milieu en uw portemonnee veel minder.

In combinatie met de auroSTEP plus zonneboiler kan een hr-ketel van Vaillant extra warm water per minuut leveren. Tot wel 40 procent meer ten opzichte van vergelijkbare ketels. Zelfs in de winter profiteert u van zonnewarmte met de auroSTEP plus zonneboiler. De zonneboiler zorgt voor een hogere begintemperatuur van het 'koude' water waardoor de Vaillant combiketel grotere hoeveelheden water snel kan verwarmen.

Zomer zonneboiler kopen

In de zomer bereikt het water in de zonneboiler al snel een temperatuur van 60 graden. Dat is genoeg voor uw Vaillant hr-ketel om het water rechtstreeks aan de warmwaterkraan te kunnen leveren, zonder het bij te verwarmen. Heeft het water in de zonneboiler de maximale temperatuur bereikt? Dan stopt de pomp, dit bespaart energie, vervolgens loopt de zonverwarmde collectorvloeistof automatisch terug in de verwarmingsspiraal.

De voordelen van de Vaillant auroSTEP plus zonneboiler:

 • Tot wel 40% meer warm water per minuut in combinatie met een Vaillant hr-ketel;
 • Tot wel 55% besparing op uw energieverbruik voor warm water;
 • Tot wel 55% minder CO2 uitstoot;
 • Voor grote en kleine huishoudens;
 • Royaal 150 l boilervat met 1 of 2 zonnecollectoren;
 • Horizontale en verticale zonnecollectoren;
 • Jaaropbrengst 4,1 GJ bij 1 verticale zonnecollector en 5,6 GJ bij 2 verticale zonnecollectoren;
 • Snelle en eenvoudige installatie;
 • Werkzaam in combinate met allSTOR buffersysteem.

De auroSTEP plus zonneboiler kan overal in huis worden geplaatst, zolang het toestel maar lager staat dan de zonnecollectoren.

auroSTEP plus zonneboiler in de winter

De auroSTEP plus zonneboiler heeft een royale inhoud van 150 liter. Daarmee is de zonneboiler niet alleen geschikt voor kleine maar juist ook voor grotere gezinnen. De auroSTEP plus wordt geleverd met één of twee zonnecollectoren. Het voordeel van twee zonnecollectoren is dat het boilervat vaker volledig is opgewarmd.

Bestaat uw huishouden uit meer dan twee personen of gebruikt u een comfortdouche? Dan adviseert Vaillant de auroSTEP plus met twee collectoren. Uw installateur kan u ook helpen bij het maken van een goede keuze.

Beste prijs

Gerelateerde artikelen

Zonneboiler duurzame warmte

Subsidie Zonneboiler

Bekijk landelijke subsidie ‘Investeringssubsidie Duurzame warmte’. Actueel subsidie overzicht zonneboiler in jouw gemeente met gratis subsidietool.

Lees verder
Solar water heater

Zonneboiler of warmtepomp?

Met een zonneboiler of warmtepomp bespaar je op je gasrekening, en verklein je tegelijkertijd je klimaatimpact. In dit artikel lees je alles over de kosten en baten van investeren in een zonneboiler of warmtepomp.

Lees verder
Warmtepomp huis

De warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp? Hoe installer ik een warmtepomp? Wat zijn de kosten en baten? Ontdek hier de antwoorden op en meer.

Lees verder
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat ik mij af vraag is het volgende.
Schuin 5,88m dak x 5,44m breed.
15 standaard panelen 3×5 portret.
(Jaarverbruik 4800 kWh & 1780 m3)
Wat levert meer ?
( jaar rendement & terug verdien tijd)

15x pv + luchtwaterpomp
15x pv op warmteprofielen + water warmtepomp
15x pvt + water warmtepomp

10x pv + 5x zon-collector
10x pv + 5x zon-collector op warmteprofielen + water warmtepomp

Mooi artikel. De terugverdientijd van zonnepanelen is 6 jaar tegenwoordig. Het zal erom spannen of dit een argument is voor zonneboiler.

Mooi artikel. De terugverdientijd van zonnepanelen is 6 jaar tegenwoordig. Het zal erom spannen of dit een argument is voor zonneboiler.

Hoi ik zou graag een offerte willen
Voor een zonneboiler met panelen graag hoor ik nog van u

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.