Meegroei meubels

Geplaatst op 31 augustus 2012 in Duurzaam wonen

Vanuit duurzaam oogpunt zouden we de gedachte dat een meubel gekocht wordt voor een paar jaar achter ons moeten laten. Koop meubels die een leven lang mee gaan. Kies een bankje dat na 10 jaar nog waard is om opnieuw te laten bekleden, Of koop een fauteuil die zo tijdloos is dat hij na 20 jaar met je kind mee op kamers kan. Initieel ben je dan vaak wat meer geld kwijt, maar de tijd betaalt dat terug. Bij meubels voor kinderen speelt nog een andere factor mee. Kinderen groeien. Meubels worden te klein. Maar ook op dat gebied zijn duurzame keuzes te maken.

Growing table

Neem bijvoorbeeld deze prachtige set kindermeubels. Voor kinderen vanaf 2 jaar. De poten van de stoel, het bankje en de tafel bestaan uit verschillende schroefbare stukken. Met het groeien van het kind kunnen de poten verlengd worden door er een stuk tussen te schroeven. Ook het bijbehorende kastje is stapelbaar en op allerlei manieren te gebruiken. De verschillende onderdelen zijn zo mooi vormgegeven dat ze ook na de kindertijd een plekje in huis verdienen. Als bijzettafeltje bijvoorbeeld.
Growing table is ontworpen door Olaf Schroeder voor Pure Position en is in Nederland onder andere te verkrijgen bij Ecodesignmeubel.nl.

Kili baby & juniorbed

Een ander mooi meegroeimeubelstuk is het bed van het Zweedse merk Sebra. Het retro ledikant wordt een peuter/kleuterbed door de uiteinden uit elkaar te schuiven en de zijkanten weg te nemen. De hoge ronde uiteinden geven de peuter een fijn geborgen gevoel. Als het bed te klein wordt schuif je de uiteinden weer terug en zet er een van de zijkanten weer in. Daarmee wordt het een soort nest, waarin nog jaren gespeeld en gelezen kan worden. Oa te koop via whatsupbaby.com.

Vikare meegroeibed

Helemaal verrast waren we toen we ontdekten dat ons favoriete meegroeibed van Ikea ‘Vikare’ niet meer te verkrijgen is in de winkel. Het was volgens de Ikea filosofie misschien iets te duurzaam en verkopen ze liever wat vaker een bed.  Maar gelukkig vind je op Marktplaats.nl nog vele exemplaren voor bijna niets (tweedehands, nog duurzamer). De strakke vormgeving is de naam ‘design’ waardig. Met opgeklapt hoofd- en voeteneind is het een kleuterbed met een lengte van 1,30 m. In de volgende fase kan het voeteneind naar beneden gedaan worden. Een helemaal uitgevouwen is het een regulier 1-persoonsbed.

Reacties (1)
21/09/12 • 20:48

Erg handige concepten. Vooral het mee groeien met de kinderen van de stoelen en tafels. Wat een briljant idee. Kostenbesparend en zorgt ook voor vertrouwdheid met het materiaal. Goed gedaan.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Mérens Natuurlijk slapen

Bedden, boxsprings, matrassen

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld