Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Interior

Zo zorg je voor een duurzaam interieur met stijlvolle meubels

De circulaire economie is booming en ook op het gebied van interieur ontdekken we steeds meer duurzame ontwikkelingen. Volgens het toonaangevende VT-wonen waait er een duurzame wind door de woonindustrie. Samen met interieurstyliste Sjouke ontwikkelden we een handig stappenplan, waarmee jij je interieur stijlvol inricht met duurzame meubels én het milieu zo min mogelijk belast.

1
Koester wat je al hebt of geef het door

Dsc Jpeg

Sjoukje behoudt het liefst wat ze al heeft. Ze begint met inventariseren van wat er al in de ruimte aanwezig is en hoe ze dit kan aanvullen met duurzame meubels en accessoires. Zo geef je het huidige interieur een upgrade met dat wat voor jou noodzakelijk is. Met onderstaande vragen maak je dit concreet: 

 • Wat wil ik behouden?
 • Wat wil ik toevoegen qua (klein) meubilair, verlichting en accessoires
 • Wat mis ik nog in het geheel qua sfeer of persoonlijkheid


Past een item écht niet meer de huidige woontrend of jouw persoonlijke interieurwensen en overweeg je het weg te doen? Bekijk dan eerst of je het kan upcyclen: dit betekent dat je ‘oude’ producten in een nieuw jasje steekt. Voeg bijvoorbeeld verschillende kasten en oude tafeltjes samen en creëer zo één wandmeubel. Likje verf erover en jouw persoonlijke, duurzame meubelstuk is klaar!

Gaat het item toch de deur uit? Verkoop het dan via Marktplaats, breng het kosteloos naar de plaatselijke Kringloop of deel het via diverse ‘Gratis Af Te Halen’ groepen op Facebook. Het doorverkopen of delen van bestaande producten sluit naadloos aan bij de circulaire economie, waarbij het hergebruik van grondstoffen en producten centraal staat. Dat verstopte tafeltje op zolder? Wie weet maak je er iemand anders blij mee.

2
Brainstorm en maak je wensen inzichtelijk

Zodra je weet wat je mist brainstorm dan over je toekomstige droominterieur en breng concreet in kaart waar toekomstige, duurzame meubels of accessoires aan moeten voldoen. Zo voorkom je impulsaankopen en kan je de zoektocht naar een fris interieur heel gericht starten.

 • Mis je warmte en gezelligheid? Dit creëer je door zachte kleuren, warme sfeerverlichtingen en natuurlijke materialen zoals hout, wol en textiel. Laat je inspireren via Pinterest, Instagram en interieurmagazines en maak je ideale leefruimte inzichtelijk door middel van een moodboard.

 • Mis je persoonlijkheid? Dit voeg je toe met items die een verhaal vertellen. Werp een blik op de zolder van je ouders of grootouders. Dat antieke theekastje van oma kan een prachtige toevoeging zijn. Verzamel ethisch verantwoorde souvenirs tijdens je reizen als tastbare herinnering

 • Mis je het gevoel van een geheel, ofwel het gevoel dat de ruimte één is? Herhaal de kleuren, materialen en/of vormen die al aanwezig zijn in de ruimte op subtiele wijze. Laat de muurkleur bijvoorbeeld terugkomen in een kussens op de bank.

3
Slim speuren naar tweedehands items

Nu je duidelijk voor ogen hebt welke stijl je wil neerzetten kan de zoektocht naar duurzame meubels en accessoires beginnen. Het tweedehands aanbod is enorm en kan overweldigend zijn. Met onderstaande tips hou je de focus:

 • Sjoukje raadt aan om een notitie op op telefoon te maken, zodat dit altijd dichtbij is. Je kan zomaar in die leuke kringloopwinkel op de hoek of een online thrift-shop belanden. Omschrijf in datzelfde lijstje waar je op moet letten qua materiaal, kleur en vorm. Op deze manier zoek je gericht en verdwaal je niet in de overvloed van aangeboden tweedehands spullen.

 • Speur in etappes: Verwacht niet dat je in één keer alles bij elkaar speurt. Tweedehands inkopen is een kwestie van geduld. Het aanbod kan per dag verschillen. In ons artikel ‘Duurzaam Tweedehands Interieur’ maken we voor jou helder inzichtelijk hoe en waar je die tweedehands parels scoort.

 • Mix & match voor rust: Een interieur met tweedehands meubels en accessoires kan zorgen voor een retro-overkill. Zorg er daarom voor dat je verschillende stijlen mixt. Combineer rotan eetkamerstoelen uit de jaren ’70 bijvoorbeeld met een strakke witte tafel van een duurzame meubelmaker en een kleurrijk Perzisch kleed. Zo’n creatieve combinatie brengt sfeer in huis en voorkomt een te uitgesproken retro uitstraling.

Dsc Kopie Jpeg

4
Ga voor lokale, duurzame meubels

Upcycling en tweedehands aankopen zijn verreweg het meest duurzaam. Maar ga je toch liever voor nieuw? Let bij de aankoop van duurzame meubels en accessoires op de grondstof – het liefst gerecycled – en ga altijd voor lokaal geproduceerd. 

 • Lokaal en duurzaam design: In Nederland poppen er steeds meer designmerken op met duurzame, lokaal geproduceerde meubels. Zo vind je online een mooi aanbod, kijk eens op de website van Nel, Goossens of Beuk. De leukste duurzame woonaccessoires en betaalbare kunst vind je vaak op arts & craft-markten, zoals de Sunday Market of Feel Good Market, waar jonge designers hun handgemaakte items tentoonstellen.
 • Houten meubels, het kan duurzaam: Er bestaan veel wisselende ideeën over hout, maar is het voorzien van een keurmerk dan is het redelijk duurzaam. Denk aan hout met FSC- of PEFC-keurmerk. Als hout dit kenmerk heeft, betekent het dat het afkomstig is uit bossen met duurzaam bosbeheer. Als je hout wil gebruiken in je interieur – want ja ook wij houden van prachtige eikenhouten tafels – ga dan altijd voor hout met een dergelijk keurmerk.
 • Tijdloos metaal: Rondom metaal zijn er wisselende ideeën met betrekking tot het milieu. De productie van metaal is allesbehalve duurzaam: aluminium en stalen meubels lijken daarom in eerste instantie geen goed idee. Anderzijds gaat een metalen meubel wel ontzettend lang mee en is het goed recyclebaar. Ook binnen verschillende soorten metaal geldt dat het ene metaal beter is voor het milieu dan het andere. Zo is de CO2-uitstoot bij de productie van aluminium tot tien keer meer dan bij staal. Kortom: metalen meubels in een duurzaam interieur het kan. Ga hierin alleen niet mee in kortstondige trends, kies altijd voor een tijdloos exemplaar voor een leven lang plezier.

 

Marijke Bleijswijk

Marijke Bleijswijk

Als nomade schrijft Marijke onderweg over een bewuste leefstijl. Vanuit haar camper - thuis, kantoor en shop op wielen - verkoopt ze upcycled, vintage kleding en handcrafted sieraden. Inspiratie haalt ze uit kunst, eco-communities en de natuur. Het liefst schrijft ze dan ook over creativiteit binnen de circulaire economie, thriften en een groene omgeving.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.