Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
duurzaam interieur

Zo zorg je voor een duurzaam interieur in huis

Gezamenlijk werken we naar een duurzame toekomst. Wist je al dat meubilair veel invloed heeft op duurzaamheid? Zodra een nieuwe woontrend verschijnt, meestal ieder jaar, zijn mensen geneigd een deel van het huidige meubilair en interieur weg te gooien. De zolder staat immers een keertje vol en het is leuk om zo nu en dan het interieur aan te passen. Volgens MeubelVisie gooien we in Europa enorm veel meubilair weg. Het gaat om 3 miljoen keukens, 12 miljoen kasten, ruim 18 miljoen matrassen en 21 miljoen stoelen. Ontzettend zonde dus! Daarom is recycling van materialen populairder dan ooit en bovendien een stuk duurzamer. Met deze tips zorg je voor een duurzaam interieur in jouw huis.

1
Meubilair hergebruiken of een tweede leven geven

Het is logisch dat je in de loop der tijd eens nieuw meubilair wil aanschaffen. Je kunt het naar de stort brengen, maar je kunt er ook andere mensen blij mee maken. Zo zijn er talloze kringloopwinkels in Nederland waar je je spullen gratis naartoe kunt brengen. Deze winkels worden vaak door vrijwilligers gerund. Zij verkopen jouw meubels weer door voor een laag bedrag. Ook kun je ervoor kiezen om de meubels zelf te verkopen of weg te geven. Denk aan de verkoop op Marktplaats of Facebook Marketplace. Dit past perfect binnen de circulaire economie, waarbij bestaande materialen zo lang mogelijk worden gedeeld. Dat tafeltje waar je niets meer mee doet? Wie weet maak je er iemand anders blij mee en gaat het nog een ronde mee. 

Ook kun je kiezen voor upcyclen. Dat betekent dat je van je oude meubel iets nieuws maakt. Voeg bijvoorbeeld verschillende kasten en oude tafeltjes samen tot een wandmeubel en geef het een lik verf. Onwijs duurzaam én heel erg leuk om zelf te doen. Hallo duurzaam interieur!

duurzaam interieur tips

2
Ga voor duurzame houten meubels

Het is slim om zo lang mogelijk met je eigen meubels te doen of tweedehands meubels aan te schaffen. Ga je toch voor nieuw meubilair? Ook dat kan duurzaam. Het belangrijkste daarbij is om te letten op het materiaal waar het van is gemaakt, dat heeft namelijk een grote impact op het milieu. Dit zijn de duurzame materialen waar je op kunt letten.

Er bestaan veel wisselende ideeën over hout, maar in principe is dit materiaal redelijk duurzaam. Toch moeten we ons ook bewust zijn van de hoeveelheid hout die we gebruiken. We kunnen niet eindeloos bomen kappen voor houten meubilair. Daarom zijn er diverse initiatieven in het leven geroepen. Denk aan hout met FSC- of PEFC-keurmerk. Als hout dit kenmerk heeft, betekent het dat het afkomstig is uit bossen met duurzaam bosbeheer. Als je hout wil gebruiken voor een kast, ronde eettafel eiken of tv-meubel, ga dan voor hout met een dergelijk keurmerk.

3
Kies (eventueel) voor metalen meubels

Ook bij metaal zijn wisselende ideeën met betrekking tot het milieu. Vooral de productie van metaal is allesbehalve duurzaam. Aluminium en stalen meubels lijken daarmee geen goed idee. Anderzijds gaat een metalen meubel wel ontzettend lang mee en is het goed recyclebaar. Ook binnen metalen geldt dat het ene metaal beter is voor het milieu dan het andere. Zo is de CO2-uitstoot bij de productie van aluminium tot tien keer meer dan bij staal. Kortom: metalen meubels in een duurzaam interieur kunnen wel, maar denk er goed over na voor je iets koopt.

Paula

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.