Mobiele zonnepanelen, stekker erin en besparen maar!

Zonne-energie is ideaal voor mensen die graag hun eigen duurzame energie willen opwekken. Maar als je huurt of in een appartement woont zijn er vaak weinig mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen – of er moeten veel aanpassingen worden gedaan. Zit jij in zo’n situatie of ga je binnenkort op reis? Dan zijn mobiele zonnepanelen misschien wel de oplossing voor jou.

Wat zijn mobiele zonnepanelen?

Mobiele zonnepanelen, de naam zegt het eigenlijk al: dit zijn zonnepanelen die overal mee naar toe te nemen zijn. Ze hoeven namelijk niet aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. De panelen hebben een ingebouwde accu, waarin de zonne-energie opgeslagen wordt, en op elk moment van de dag gebruikt kan worden. Dat maakt ze vooral perfect voor (huur)woningen, waar het niet altijd mogelijk is of wordt toegestaan om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Je hebt namelijk geen dak nodig om deze panelen te plaatsen. Met een eenvoudig bevestigingssysteem kunnen ze worden opgehangen aan het balkon of de gevel. Of je zet ze in de tuin of op een dakterras met een speciaal frame.

‘Als je gaat verhuizen neem je deze draagbare zonnepanelen een stuk makkelijker mee’

Om voldoende rendement uit je zonnepanelen te halen, zet je ze op een locatie neer waar veel zon komt. Ook zijn de mobiele zonnepanelen erg geschikt voor plaatsen waar er geen aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is, zoals op een camping of op zee. Je kunt de panelen gemakkelijk gebruiken om je camper of boot van stroom te voorzien. Maar ook voor kleinere toepassingen zijn mobiele zonnepanelen geschikt. Zo kun je met solar opladers je mobiele telefoon, laptop en andere gadgets eenvoudig opladen. Deze zonnepanelen en powerbank zijn heel klein en daarmee kan je op de camping je mobile devices makkelijk opladen, 

mobiele zonnepanelen
Bron: Joyce Cory, Flickr.com

Milieubesparing mobiele zonnepanelen

Mobiele zonnepanelen zijn een duurzame keuze. De panelen zetten namelijk licht van de zon om in elektrische stroom. Er wordt dus gebruik gemaakt van een schone, duurzame en groene energiebron.

Toch moeten we erbij zeggen dat de mobiele zonnepanelen iets minder duurzaam zijn dan de standaard zonnepanelen die je kan kopen en gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet. Dit heeft te maken met de ingebouwde accu die in de mobiele zonnepanelen zit. De winning van de grondstoffen die voor de accu’s worden gebruikt is namelijk een milieuonvriendelijk proces. Er valt op dit terrein nog een hoop te winnen aan duurzame verbeteringen.

mobiele zonnepanelen

Opbrengst mobiele zonnepanelen

De mobiele zonnepanelen zijn dus minder duurzaam dan standaard zonnepanelen. Maar hoeveel leveren ze op? In vergelijking met standaard zonnepanelen is het rendement van mobiele zonnepanelen aanzienlijk lager. Gemiddeld genomen wordt maar de helft van de energie opgewekt. De lagere opbrengst heeft te maken met de accu van de mobiele zonnepanelen. Waar reguliere zonnepanelen onbeperkt stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet, stoppen de mobiele zonnepanelen met het opnemen van zonlicht zodra de accu vol zit. Ook betaal je voor de mobiele zonnepanelen meer aanschafkosten per 100 wp (wattpiek) dan voor een netgekoppeld systeem. 

Conclusie: standaard of mobiele zonnepanelen?

Wil je graag zonnepanelen installeren maar twijfel je of je standaard of mobiele zonnepanelen wilt installeren? Bedenk eerst waar je de zonnepanelen wilt plaatsen. Is dit mogelijk op je dak? Dan kun je het best voor de standaard zonnepanelen gaan die aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn en zonnepanelen laten installeren door een bedrijf. Deze zijn duurzamer, hebben een hogere opbrengst en zijn vaak voordeliger om aan te schaffen.

Kan je geen zonnepanelen op je dak leggen, bijvoorbeeld omdat de eigenaar dit niet toestaat of omdat je een plat dak hebt? Of wil je zonnepanelen plaatsen op een locatie waar aansluiting op het net niet mogelijk is, zoals bijvoorbeeld op de camping? Dan zijn de mobiele zonnepanelen een goede optie!

Solarpanels portable

Mobiele zonnepanelen: voor- en nadelen

Mobiele zonnepanelen wekken stroom op uit zonne-energie, een duurzame energiebron. Toch maakt de ingebouwde accu ze toch wat minder milieuvriendelijk dan de reguliere zonnepanelen. Ook zijn ze vrij prijzig en is het rendement een stuk lager dan de standaard zonnepanelen.

Maar het grote voordeel van de mobiele zonnepanelen is dat ze niet aangesloten hoeven te worden op het elektriciteitsnet. Het is niet nodig om de panelen uitgebreid te installeren en in de meterkast plaatsen is niet nodig met de zonnepanelen met stekker. Je kunt ze dus overal mee naar toe verplaatsen. Dit maakt de mobiele zonnepanelen uitermate geschikt om mee te nemen op reis.

De beste mobiele zonnepanelen op een rij

Beoordeling
4.6/5

4.5/5 van 830 reviews op Solar Power Supply

Voordelen

Het Goal Zero Nomad 20 Draagbaar Zonnepaneel

Het Goal Zero Nomad 20 Draagbaar Zonnepaneel 20 watt is een gemakkelijk mee te nemen zonnepaneel waar je smartphones en kleine powerbanks mee oplaadt. De Nomad weegt 1 kilo en is opgevouwen ongeveer 30 bij 19 centimeter; het paneel dus past prima in je rugzak. De Nomad 20 heeft een usb A output en een 8 millimeter output. Sluit je eigen oplaadkabel aan op de usb poort om bijvoorbeeld je smartphone op te laden. De poort levert 10 watt, maar in de praktijk blijft daar gemiddeld 6,5 watt van over.

Opladen Goal Zero Nomad 20 Draagbaar Zonnepaneel

Je smartphone opladen duurt dus 2,5 à 5 uur, afhankelijk van het weer. De 8 millimeter connector sluit je aan op de 8 millimeter poort van een Goal Zero powerbank. Het zonnepaneel levert dan 20 watt vermogen, waar in de praktijk ongeveer 13 watt van overblijft. Je bent dus een ruime dag bezig met het opladen van bijvoorbeeld de Goal Zero Sherpa 100. Ga voor de Nomad 50 als je sneller grote powerbanks of power stations wilt opladen. Achterop de Nomad 20 zit een verstelbare standaard om je zonnepaneel mee in de goede hoek te zetten. De panelen zelf kunnen tegen spatwater; zorg alleen dat de connectoren niet nat worden.

Beste prijs

2. Offgridtec FSP-2 Ultra Foldable Solar Panel

Beoordeling
4.7/5

4.5/5 van 189 reviews op Amazon

Voordelen

Dit systeem heeft bijzonder compacte afmetingen: 560 x 440 x 20 mm opgevouwen en is daarom ideaal om op te bergen --- met een gewicht van 5,1 kg is het zonnesysteem super draagbaar en bijna overal te gebruiken. Het materiaal is waterdicht. De technische gegevens in één oogopslag:

Modulespanning (Pmax): 20,88V --- Modulestroom (Imp): 5,97A --- Nullastspanning (Voc): 24,64V --- Kortsluitstroom (Isc): 6,32 A ---

Afmetingen open: 560 x 1320 x 7 mm

Afmetingen gesloten: 560 x 440 x 20 mm

Temperatuurcoëfficiënt spanning: -0,30% / ℃

Temperatuurcoëfficiënt vermogen: -0,393% / ℃

Geleverd met Victron MPPT SmartSolar 75/15 15A MPPT-controller:

Het apparaat kan worden geconfigureerd en uitgelezen via Bluetooth - download eenvoudig de gratis Victron Connect-app en maak verbinding via Bluetooth ---

Geen beperkingen met betrekking tot het batterijtype: Laadspanningen kunnen vrij worden geconfigureerd --- 12V-verbruikers tot 15A kunnen direct op de controller worden bediend 6,0m 5mm² aansluitkabel van de FSP-2 naar de solar laadregelaar met Anderson connector aan de solar zijde --- 0,5m 5mm² aansluitkabel.

Anderson connector (voor vaste schroefverbinding op de laadregelaar) --- 1m accu-aansluitkabel solar laadregelaar naar accu met voorgemonteerde krokodillenklemmen aan de accuzijde --- kortsluitvaste aansluiting op de accu

dankzij de geïntegreerde platte zekeringhouder met 15A ATO-zekering.

Alleen hoogwaardige componenten: van de Sunpower zonnecellen tot het superpraktische plug-in systeem voor de kabelaansluiting en de Victron laadregelaar, deze set bestaat alleen uit de hoogste kwaliteit materialen

Beste prijs

3. Polaroid SP100 717-843063 Lader op zonne-energie 5600 mA 100 W

Beoordeling
4.7/5

4/5 van 1 review op Conrad

Voordelen

Specificaties:

  • Afm. (lxbxh) geopend 1350 x 720 x 4 mm
  • Laadstroom bij 36 V: 2800 mA
  • Onbelaste spanning: 22,3 V/42,7 V
  • Kortsluitspanning: 6080 mA/3040 mA

Beste prijs

Hier lees je meer over alle mogelijkheden rond zonne-energiezonnepanelen kopen of huren, vergelijken we installateurs zodat je weet waar je zonnepanelen kan kopen en vergelijken we bedrijven waar waar zonnepanelen huren mogelijk is.

Babette

Babette

Als redacteur bij Duurzaamthuis neem ik jullie graag mee in mijn zoektocht naar een duurzamer leven. Van zonnepanelen, energielabels, kleding tot duurzamer reizen, alle facetten van het dagelijkse leven komen aan bod.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik zie dat dit al een wat ouder artikel is, maar ik had hier nog nooit van gehoord. Wat een te gek idee. Weet je of deze zonnepanelen inmiddels al in Nederland verkrijgbaar zijn?

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.