In Nederland gebruiken we ruim 80% van ons warme water om te douchen. Met een waterbesparende douchekop kun je flink besparen. Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks 7400 liter warm water en ongeveer 40 m3 aan gas. Daarmee bespaar je zo’n 40 euro per jaar. Ook een duurzame en zuinige douchekop kopen? Wij zetten de beste douchekoppen voor je op een rij.
1Hier moet je op letten als je een zuinige douchekop wilt kopen
Waterverbruik per minuut
Als je een waterbesparende douchekop wilt kopen, dan is het waterverbruik per minuut het belangrijkst. Waterbesparende douches zouden tussen de 4,2 tot 6,9 liter water per minuut moeten gebruiken. Let er ook op dat je meteen de slang vervangt. De druk bij een waterbesparende douche is namelijk wat hoger – daardoor kan er lekkage ontstaan bij oude slangen. Die hogere druk zorgt ervoor dat het water hetzelfde voelt als een normale douchekop – of zelfs beter.
Zuinige stand
Als je eenmaal onder de waterbesparende douchekop staat, gebruik je natuurlijk de zuinigste stand. Wij hebben op basis van een vergelijking van reviews, eigenschappen en de hoeveelheid waterbesparing de beste modellen op een rij gezet. Kijk hieronder welke duurzame douchekop voor jou geschikt is.
De beste waterbesparende douchekop
De Tiger Splash Turbo Saver is de zuinige douchekop die bij ons het beste uit de vergelijking komt als het gaan om ecologische keuze. Het lage waterverbruik van 5,0 liter per minuut (en zelfs nog lager gemeten door één van onze lezers) en de prijs-kwaliteitverhouding maken dit een uitstekende koop. Qua regendouche kun je het beste voor de Hansgrohe Raindance Select Air Ecosmart gaan. In vergelijking met andere regendouches is dit namelijk een van de meest zuinige opties.
Meer lezen over dit onderwerp? Hier vind je meer over energie besparen en water besparen.
2Top 6: zuinige douchekoppen
1Tiger Splash Turbo Saver
2Niebla waterbesparende handdouche 5 L/min
3Grohe Vitalio Start II Douchekop
4Grohe Euphoria Mono Douchekop
5Grohe New Tempesta Cosmopolitan 100
6Hansgrohe Raindance Select Air Ecosmart Handdouche
Review Hansgrohe Raindance en Grohe Vitalio start
Wij hebben twee van de waterbesparende douchekoppen uit onze top-6 ook zelf uitgeprobeerd. De Hansgrohe Raindance had de beste ervaring en is qua regendouche een goede duurzame keuze, maar de Grohe Vitalio Start vonden we duurzamer. Deze had een positieve ervaring en verbruikt bovendien een stuk minder water.
3Top 3: complete duurzame douchesets
Als je je douchekop vervangt, kies dan niet meteen voor een compleet nieuwe doucheset. Het is duurzamer je oude set te houden en alleen je douchekop (en doucheslang) te vervangen. Mocht je toch voor een complete set willen gaan, dan vind je hieronder drie sets die wij je zouden aanraden.
1Hansgrohe HG Crometta Vario / Ecostat 1001CL
2GROHE New Tempesta Doucheset 90cm
3Tiger Tyne Doucheset
4Eenvoudig besparen met een doorstroombegrenzer
Een doorstroombegrenzer is een eenvoudige en economisch alternatief voor de waterbesparende douchekop. Je kunt deze inzetten om ervoor te zorgen dat je niet meer water verbruikt per minuut dan de begrenzer aangeeft, met behoud van de waterdruk!
Het elastische ringetje past zich aan aan de waterdruk, en reguleert daarmee hoeveel water er daadwerkelijk uit de kraan of douche komt. Daarom zijn doorstroombegrenzers ook een uitkomst wanneer je waterdruk gelijk wilt verdelen over meerdere kranen of douches.
Je kunt een doorstroombegrenzer inzetten tussen de douchekop en de doucheslang, tussen de thermostaatkraan en het begin van de doucheslang, óf onder de CV ketel.
Let op:
- Kies de juiste maat om lekkage te voorkomen
- In combinatie met een waterbesparende douchekop kan de ring voor te weinig druk zorgen.
- De meeste waterbesparende douchekoppen voegen lucht toe aan het water zodat je nog steeds een volumineuze straal ervaart. Dit doet een doorstroombegrenzer niet.
Lees hier meer over doorstroombegrenzers en welke uit onze test het beste bleek!
Douche - Doorstroombegrenzer set 3 stuks; 4L / 6L / 7L
Douche - Doorstroombegrenzer - PCW-02 - 5 L/min 5 liter/min
Doorstroombegrenzer 5L
5Extra tips om te besparen in de badkamer
Korter douchen
Ook korter douchen zorgt voor een vermindering van de milieubelasting in je duurzame badkamer. 5 minuten douchen in plaats van het gemiddelde van 9 minuten bespaart op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Dat is samen goed voor een besparing van 60 euro voor een gemiddeld huishouden. Als alle Nederlanders dit zouden doen besparen we ieder jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas, dus 490 miljoen euro.
Douchen duurzamer dan in bad
Wil je besparen op energie? Stap dan ook minder vaak in bad. Een douche nemen is beter en duurzamer. Een gemiddeld bad kost namelijk bijna het dubbele aan water en energie als een douche.
Timer
Een andere tip naast een duurzame douchekop is een timer in de douche. Er zijn digitale douchewekkers waarmee je een douchebeurt kunt meten. Zo douche je bijvoorbeeld precies drie of vijf minuten, afhankelijk van hoe lang je nodig denkt te hebben. Ook een simpele zandloper in de douche die je met een zuignap ophangt, werkt prima. Handig, want zo bespaar je wederom douchewater. En wist je dat je ‘m ook voor het tandenpoetsen kunt gebruiken?
Ik heb me er ook eens in verdiept en er zijn erg veel valkuilen.
Zo heeft Grohe er een handje van om besparing in procenten op zijn producten te zetten maar die procenten zijn vaak niet gebaseerd op Nederlandse situaties.
Zo verbruiken we gemiddeld in Nederland 10 liter water per minuut met een “gewone” douchekop, maar Grohe stelt bij zijn waterbesparende douchekoppen dat hun 7 liter p/m douchekoppen een besparing van 60% opleveren, terwijl dat dus maar gemiddeld 30% is.
Dan vraag ik me nog iets af waar ik nog geen definitief antwoord op heb kunnen vinden:
Sommige aanbieders stellen ook dat hun douchekop bijvoorbeeld 3,5 liter p/m bij 1 bar verbruikt.
In mijn regio is de waterdruk ongeveer 2 bar, moet ik die 3,5 liter dan maal twee doen, of is zo’n douchekop dan ook echt op 3,5 liter gemaximeerd, ongeacht de waterdruk?
Pfffff
Inmiddels ben ik er achter dat douchekoppen waar bij staat dat ze bijvoorbeeld 3,5 liter p/m verbruiken bij 1 bar, dus inderdaad verdubbelen in verbruik als je bijvoorbeeld 2 bar waterdruk in je leidingen hebt.
Zoals ik in een andere reactie ook al aangaf, er is een heel voordelig alternatief voor al die dure douchekoppen;
Gewoon je oude douchekop gebruiken en er een doorstroombegrenzer in plaatsen van Neoperl, zoek maar eens op Neoperl PCW-01 en PCW-02.
Zo’n begrenzer gaat nooit boven zijn maximale verbruik uit, ongeacht de waterdruk.
Het enige wat je zal moeten testen is waar de grens ligt tussen besparen en comfort, zo klinkt 5 liter per minuut mooi maar is misschien voor wat grotere douchekoppen te weinig.
(die begrenzers bestaan in een range van 5 -12 liter per minuut.
Ik vind dit een vreemd selectief onderzoek.
Zelf douche ik al weer twee jaar onder de spotgoedkope (nog geen €15) Tiger Splash Eco Turbo. Lekker simpele douchekop die er niet uitziet maar heerlijk stevige stralen produceert en minder dan 5 liter (feitelijk 4,1l/min) water per minuut verbruikt. Dat is heel wat beter dan alle hier zogenaamd geteste douchekoppen…
Maar hé, Tiger is geen luxe Grohe (welke Grohe bedoelen jullie eigenlijk?) maar gewoon een betaalbare echt zuinige oplossing.
Ook deze Tiger heeft goede reviews idd. En ze geven ook zelf aan dat deze waterbesparend is, maar op de webshops waar ik heb gekeken zie ik niet het aantal liter per minuut. Als je een deeplink hebt van een plek waar de fabrikant dit meldt (dan zijn ze er ook aansprakelijk op), nemen we hem graag mee in de vergelijking op prijs, kwaliteit en waterbesparing en kijken we hoe hoog die komt.
Ik heb ergens online een foto van de verpakking van de Tiger gevonden;
Ergens op de achterzijde staat een diagram dat laat zien dat de waterdoorstroom afhankelijk is van de druk in je leidingen. Zo verbruikt hij bij 1 bar druk 3,5 liter, maar bij 2 bar wordt dat dus het dubbele, 7 liter. En zo voort.
Een veel handiger iets dan al die dure douchekoppen is een Neoperl doorstroombegrenzer te kopen voor een paar euro en die in je bestaande douchekop te doen. Zoek maar eens op de Neoperl PCW-01 of PCW-02
Daarmee heb je altijd een vaste doorstroom, zonder drukverlies.
Enige wat je even uit moet testen is tot welke besparing je wil gaan, zo klinkt 5 liter per minuut mooi, maar zeker voor wat grotere douchekoppen is dat misschien net te weinig.
Helemaal mee eens! De doorstroombegrenzer is een eenvoudige en goedkope manier om toch veel water te besparen. In de update van deze pagina hebben we de doorstroombegrenzer toegevoegd. Dank voor het meedenken.
Beste Rem van Nuijsenburg, in de update van deze pagina hebben we de Tiger splash turbo meegenomen en we waren zelfs zo enthousiast over de zuinigheid van de kleine douchekop, dat hij de eerste plaats in de top 6 heeft behaald! Dank voor het meedenken. We waarderen je input!
Goedenavond, het valt mij wel op dat er 5vd 6 van Grohe zijn. Hoop dat ze ook echt goed zijn. Nr 6 heb ik laatst gebruikt en thuis getest, die blijkt alleen met de slechtste stand +-7 liter water per minuut te gebruiken. Maar dan douche je totaal niet lekker. Welke ik overal mis is die van Niebla, die heb ik nu zelf ook weer gekocht. Andere technologie, doucht erg goed en is zuiniger dan al deze die hierboven genoemd worden. Zou mooi zijn als die kan worden toegevoegd.
Dank voor je tip, Mariska! We kijken naar kwaliteit, waterbesparing en prijs. Het klopt zeker dat deze douchekop goede reviews heeft. En ze geven zelf aan deze waterbesparend is, maar op de webshops waar wij hebben gekeken zien ik niet het aantal liter per minuut. Als je een deeplink hebt van een plek waar de fabrikant het aandurft dit te melden, nemen we hem graag mee op prijs, kwaliteit en waterbesparing en kijken we hoe hoog die komt.
Bij Niebla staat bij elke douchekop netjes vermeld wat het verbruik is in l/min.
Dank, ik zie het. Fijn dat ze dit zijn gaan doen & nemen we mee met de update van deze pagina.
Dag Mariska, in de update van deze pagina, hebben we de Niebla meegenomen. We zijn het met je eens dat deze douchekop een mooie plek in de top 6 verdient. Dank je wel voor je input!
N.a.v. de aanbeveling op deze site een Grohe Euphoria Mono Douchekop aangeschaft ter waarde van €25,-. Meteen maar getest op waterverbruik met het volgende resultaat:
– zonder douchekop, 15,9 liter per minuut (warm water, ca. 38 graden Celsius)
– nieuwe Grohe Euphoria Mono Douchekop, 12,6 liter per minuut
– ‘oude’ (kalkvrije) douchekop van de Action (€ 4,49), 11,6 liter per minuut
De conclusie voor mijn situatie (boiler): Om water, energie en geld te besparen had ik de aankoop dus beter niet kunnen doen.
Veel dank voor je reactie en je meting hierbij! De Grohe Euphoria Mono Douchekop heeft volgens de fabrikant een verbruik van 5,7 liter per minuut. Zie ook: https://www.grohe.nl/nl_nl/euphoria-110-mono-handdouche-1-straalsoort-2726500E.html bij product kenmerken. Als jouw douche niet goed besparend is, lijkt mij dat deze niet voldoet aan de voorwaarden. Dan is die mogelijk defect en kan je hem inruilen. Ik heb zelf alleen de Grohe Vitalio start en en de Hangrohe raindance getest. Zie ook het filmfragment hier. Een kennis van mij had wel de Mono en gaf aan dat deze wel besparend is. Wat er verkeerd kan zijn gegaan bij dit model is dat je de niet besparende variant hiervan hebt. Die hebben ongelukkig genoeg dezelfde naam (beide Grohe Euphoria Mono), vind ik soms verwarrend. De besparende variant zou EAN nummer: 4005176885693 moeten hebben. Ik vind het wel waardevol om te horen als er toch iets mis is met de reeks.… Lees verder »
Bij “waterbesparing” staat het verbruik in liters per minuut, niet de besparing…
Beste Aart, bedankt voor je reactie. Dat komt omdat besparing relatief is ten opzichte van wat je nu in huis hebt. Wij weten dat niet en daarom vermelden we het verbruik. Ik zal het aanpassen om het duidelijker te maken!