Zo doe je dat: Schimmel schoonmaken met azijn

Eerder gaven we al algemene tips over schoonmaken met azijn. In dit artikel vertellen we je alles over schimmel schoonmaken met azijn.  Of je er nu last van hebt in de keuken of in de badkamer, op deze manier kun je het voorkomen of de hardnekkige schimmel doden.

schimmel schoonmaken met azijn

Wat is schimmel precies?

Je huis is je veilige omgeving en daar moet je je gezond en fit in kunnen bewegen. Maar heb je last van teveel vocht in je huis? Dan kan het zijn dat hier lichamelijk last van krijgt. Soms zie je op vochtigere plekken zwarte, witte, groene, gele of zelfs roze vlekjes ontstaan. Dat is schimmel. En het blijft vaak niet bij kleine vlekjes. Het begint met kleine stipjes, bijvoorbeeld op het plafond in je douche, maar voor je het weet zit je met grote plekken.

‘Het liefst wil je schimmel ecologisch verwijderen, zonder met gif aan de slag te moeten’

Het vocht hecht zich aan je muren en de schimmel heeft haar voedingsbodem gevonden. Jammer van je mooi geverfde muur en zeker niet fris. Maar vooral een teken dat er echt teveel vocht in je huis is. Dit wil je natuurlijk het liefst ecologisch verantwoord verwijderen en niet met gif aan de slag gaan. Azijn tegen schimmel is dan een goede oplossing. Het is goedkoop en natuurlijk en je kunt er naast schimmel doden ook nog een heleboel andere dingen mee schoonmaken. 

Schimmel komt vooral voor in de badkamer, keuken of wc

We zien vocht en schimmel vooral in ruimtes als badkamers, keukens en wc’s. De ruimtes waar we gebruik maken van water. Maar vergeet niet dat ook achter meubels het vocht op een warme donkere plek kan zorgen voor schimmel. En rondom ramen en op je kozijnen ontstaat eerder schimmel van vochtplekken door condensatie. Een overduidelijke oorzaak van vocht kan lekkage zijn. Overbodig om te vermelden dat een kleine lekkage al kan leiden tot een constante stroom vocht en dus ideaal is voor schimmel om hier te groeien.

Pexels pavel danilyuk

Klachten door schimmel

Een vochtig huis kan leiden tot klachten die vaak niet geheel duidelijk zijn. Komt die hoest eigenlijk door teveel vocht of een reactie op schimmelsporen in je huis? Dat kan. Vooral mensen met verminderde weerstand hebben eerder last. Neem het zekere voor het onzekere en behandel vocht en schimmel zoveel mogelijk. Het kan echt effect op onze gezondheid hebben. Klachten zijn: hoesten, prikkende ogen, veel niezen, een zere keel en soms zelfs een branderig gevoel in de longen.

‘Schimmels kunnen de oorzaak zijn van astmaklachen en allergische reacties veroorzaken’

Maar ook hoofdpijn, huiduitslag, oorontsteking en vermoeidheidsklachten kunnen ontstaan door schimmels en een omgeving met teveel vocht. Schimmels kunnen de oorzaak zijn van astmaklachten en allergische reacties veroorzaken. Dus als er schimmels in je huis zijn, vraagt dit echt om een goede aanpak. En dat kan ook prima zonder chemicaliën te gebruiken. Een duurzame manier zoals azijn tegen schimmel of schimmel schoonmaken met soda is namelijk net zo goed en beter voor mens en milieu. Maar voordat we doorgaan naar manieren van schimmel doden, vertellen we je eerst meer over de oorzaken van schimmel en schimmel voorkomen.

Ga op zoek naar de oorzaak: waar komt het vocht vandaan?

Kijk altijd eerst goed waar het vocht vandaan komt. Heb je misschien lekkage? Zijn je muren en kozijnen goed? Is je huis wel goed geïsoleerd? Druppelt er water door je plafond of door je dak? Ga dan eerst na wat er mis is en repareer het lek. Daarmee doorbreek je de aanvoer van vocht en dus de voedingsbodem van de schimmel en kun je overgaan tot het behandelen van de plek. Daarna kun je kijken wat het verschil is en eventueel verdere stappen zetten. 

Denk ook aan een luchtontvochtiger, waarmee je het vochtgehalte in huis kunt reguleren. Met een slimme luchtontvochtiger kun je op je telefoon het binnenklimaat in huis onder de loep nemen.

Schimmel voorkomen: goede ventilatie is belangrijk

Voordat je azijn tegen schimmel gaat gebruiken of voor een andere natuurlijke manier kiest, kun je beter eerst kijken wat je kunt doen om schimmel te voorkomen. Ventilatie is de eerste oplossing voor het ontstaan van vocht. Op je ramen en op je kozijn kunnen vanuit condensvorming schimmelplekken ontstaan. Vooral in je slaapkamer is het ontstaan van condens bij onvoldoende ventilatie heel normaal. Oplossing? Slaap met je ramen een stukje open of plaats roosters die open kunnen zodat er genoeg frisse lucht binnen komt.

Tip: Zet ook in je badkamer bij gebruik altijd een raam open. Hoe beter de ventilatie, hoe minder schimmel. Vaak hebben badkamers een ventilatiesysteem als er geen mogelijkheid is om een raam te openen. Zorg dat dit goed werkt of zet een raam open in een naastgelegen kamer. Lees hier onze artikelen over een gezond binnenklimaat.

 

ventileren

Nieuwbouwhuizen 

Hoe gek het ook klinkt, we zien tegenwoordig in nieuwbouwhuizen steeds meer vocht en schimmels ontstaan. Juist omdat deze huizen zo goed geïsoleerd zijn, is er te weinig ventilatie mogelijk en ontstaat er vocht. Zorg dus ook in een nieuw huis voor genoeg frisse lucht. Echt geen mogelijkheid tot meer ventilatie? Er zijn allerlei soorten vochtvreters te verkrijgen, zoals deze op basis van cederhout.

Schimmel verwijderen op een duurzame en natuurlijke manier

Schimmels zijn een organisme en kun je doden. Door een plek volledig droog te maken of door de schimmel zelf aan te pakken. In natte ruimtes zoals de badkamer zal er altijd vocht aanwezig zijn. Dus juist in dit soort ruimtes is het tijd om de schimmel zelf aan te pakken. Dit kun je doen met chemische middelen, maar er zijn ook meer natuurlijke en duurzame oplossingen voor dit probleem. Zoals we al even noemden, schimmel schoonmaken met azijn is bijvoorbeeld een prima manier. Hieronder een overzicht van ecologische, natuurlijke, geen giftige middelen tegen schimmel in je huis.

schimmel schoonmaken met azijn

1
Schimmel verwijderen met azijn

Uit onderzoek is gebleken dat azijn tegen schimmel zeer goed werkt en dat het al in 1x maar liefst 80% van de schimmel kan doden.

Neem een plantenspuit en doe hier pure ecologische azijn (hier te vinden) in. Spray op de schimmelplek en borstel de plek daarna stevig met een harde borstel. Herhaal dit gedurende de week een paar keer en kijk of de schimmel verdwijnt. 

Let op dat je de schimmelplek nooit droog met een borstel bewerkt. Als er nog schimmelsporen zijn, borstel je deze los, verspreid je ze in de lucht en is de kans groot dat je ze inademt of dat het over je kamer verder verspreid wordt. Altijd alleen nat bewerken.

2
Schimmel verwijderen met soda

We weten al lang dat wondermiddel baking soda niet te missen is als je je huis op een biologische manier schoon wilt houden. Dat is niet voor niets, de werking is geweldig en soda is bijna op alle schoon te maken delen in je huis te gebruiken. Schimmel verwijderen met soda is daarom ook een slim idee. Soda is een ontsmettingsmiddel dat we vanuit onze natuur hebben gekregen. Je kunt hier hoogwaardige baking soda in handige 454gr verpakking vinden

Schimmel verwijderen met soda? Zo doe je dat!

1
Meng een kop soda met 2 koppen water en doe dit in een plantenspuit
2
Spray met het sodamengsel op de schimmelplekken
3
Maak goed nat en borstel dit in totdat het echt vochtig is
4
Neem de plekken goed af met een natte doek
5
Laat drogen en herhaal als het nodig is nog een aantal keer

3
Schimmel verwijderen met citroen

Citroensap zuivert en reinigt. En de geur van citroen is misschien meer aan te raden dan die van azijn. Neem citroensap, meng met 1 kop water en spray op de te behandelen plek. Let wel op dat je bij een gekleurde muur bleekeffect kunt hebben. Maar misschien juist wel fijn om plekken te verwijderen. Spuit op de plek, laat inwerken, bevochtig nogmaals goed en neem met een schone natte doek de plek af. Herhaal een paar keer voor het beste effect.

4
Gebruik biologische middelen in plaats van chemische reinigers

Het merendeel van de middelen om schimmels aan te pakken bevatten chemicaliën die een aanslag zijn op ons milieu en ook niet bevordelijk zijn voor onze gezondheid. Kies als je echt voor een stevige aanpak gaat dan ook altijd voor een meer ecologische variant. Het merk BIOnyx heeft bijvoorbeeld goede 100% biologisch en natuurlijk afbreekbare schoonmaakmiddelen zonder chemische onderdelen.

schoonmaken met citroen

Heb jij nog tips als het gaat om schimmel doden of schimmel verwijderen met soda? We horen het graag van je in een reactie onder dit artikel!

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
4 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schimmel in de kelder door opstijgend vocht :zijn soda en azijn dan echt in staat om de schimmel te doden ? Kan dat ook samen ? of eventueel in combinatie met soda of azijn met citroen om bv geur van azijn te ‘neutraliseren’ ?

dank je voor de geweldige tips heb longaandoening en hier kan ik mee aan de slag

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.