Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Agf

15 redenen om over te stappen op biologische voeding

Is het een trend om beter na te denken over wat we eten? Of is het een ontwikkeling geworden waar mensen bewust over na blijven denken? Er zijn namelijk genoeg redenen om over te stappen naar biologische voeding. We hebben ze voor je op een rij gezet. 

1
In studies, herhaaldelijk uitgevoerd door verschillende organisaties, komt steeds opnieuw naar voren dat biologische voeding meer voedingsstoffen bevat dan 'traditionele' voeding. Ook op het gebied van aanwezige vitaminen scoort biologische voeding beter. De producten hebben bijvoorbeeld een hoger gehalte aan vitamine C, bevatten meer antioxidanten en meer mineralen als calcium, ijzer, chroom en magnesium. Kortom, de totale voedingswaarde ligt hoge
2
Biologische voeding is vrij van neurotoxines. Neurotoxines zijn stoffen die ons zenuwstelsel aantasten door de overdracht van zenuwimpulsen te blokkeren. De basis voor deze stoffen ontwikkeld is tijdens de Eerste Wereldoorlog, om het zenuwsysteem van soldaten van de tegenstander te beschadigen. In veel pesticiden, die worden gebruikt om ziekten en beestjes in voeding te bestrijden en voeding te beschermen tijdens transport, zitten neurotoxines. Restjes neurotoxines blijven vaak achter op traditioneel voedsel.
3
Voeding is belangrijk bij de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen van kinderen. Opgroeiende kinderen zijn daarnaast kwetsbaarder voor giftige stoffen. Door het aanbieden van biologische voeding weet je zeker dat je kinderen de juiste voedingsstoffen (zonder toegevoegd gif) binnenkrijgen, want in de biologische landbouw worden geen gifstoffen gebruikt.
4
Genetisch gemanipuleerde voeding wordt gekweekt met bepaalde, voor de teelt en verkoop handige, eigenschappen. Een van die eigenschappen is een in de plant geïntegreerd afweersysteem tegen ziekten en beestjes. Uit onderzoek is gebleken dat deze stoffen op het moment van bereiding van de voeding nog gewoon aanwezig zijn. En zelfs hun werking behouden op het moment dat wij de voeding opeten. Dus hoewel genetische gemanipuleerde voeding minder bespuiting nodig heeft, zitten de voor ons schadelijke stoffen al gewoon in de producten! In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van genetische modificatie. Meer over genetisch gemodificeerd voedsel, lees je in dit artikel.
5
Ons milieu en de natuur wordt direct geschaad door de stoffen die gebruikt worden bij het telen van onze traditionele voeding. Vervuiling is een groot risico voor planten, dieren, en ook voor de mens. Zelfs onder de huidige regelgeving, die het gebruik van vervuilende stoffen gelukkig steeds verder terugdringt, berokkenen we onze natuur nog steeds schade. Kwetsbare diersoorten zullen daarbij eerder getroffen worden.
Duurzame groenten tas krat
6
Biologische voeding is niet blootgesteld aan processen en gassen die het rijpings- of bedervingsproces beïnvloeden. Het rijpingsproces van traditioneel fruit wordt bijvoorbeeld versneld door extra ethyleen te injecteren. Er zijn mensen die allergisch zijn voor deze stoffen. Zij krijgen huiduitslag en jeuk. Door te kiezen voor biologische voeding, ontwijk je dit risico.
7
Mensen die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Doordat zij in aanraking komen met pesticiden en andere onnatuurlijke middelen, kunnen zij directe schade ondervinden. Uit onderzoek van Harvard is gebleken dat er onder mensen die blootgesteld waren aan pesticiden, een 70% (!) hoger risico liepen op Parkinson.
8
Biologische voeding smaakt beter. Er is veel meer behouden van het oorspronkelijke product en dat proef je!
9
Het gebruik van pesticiden, hormonen en groeistoffen bij de productie van voeding is iets van de laatste 200 jaar. De gevolgen van onze nieuwe productiemethoden zijn inmiddels in ons milieu terug te vinden. In negatieve zin helaas. Voeding zonder deze middelen heeft de mensheid in de eeuwen daarvoor echter prima voorzien van voedingsstoffen. Waarom zijn we het anders gaan doen? De meest duurzame manier van het verbouwen van producten is die zonder toepassing van onze laatste ‘ontworpen’ toevoegingen. Door terug te gaan naar de basis, kunnen we onze planeet sparen.
10
Een erg voorzichtige uitspraak die gedaan wordt door onderzoeksinstellingen is dat biologische voeding wellicht het risico op het krijgen van kanker kan verkleinen. Onderzoeken hebben aangetoond dat 60% van de herbiciden (chemische bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers) en 30% van de insecticiden de kans op het ontwikkelen van kanker vergroten. Deze stoffen zijn aanwezig in traditionele voeding, waarmee onze kans op het krijgen van kanker groter zou worden. Nogmaals, deze onderzoeken hebben nog geen 1-op-1 verband aan kunnen tonen.
11
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de belangrijkste bron van vervuiling van drinkwater voortkomt uit pesticiden die gebruikt worden om traditionele voeding te produceren. De helft van de Amerikaanse bevolking komt dagelijks in aanraking met drinkwater waarin pesticiden worden aantroffen. Hoe meer biologische voeding, hoe minder pesticiden, en hoe schoner ons drinkwater.
12
Door terug te gaan naar biologische teelt van kleinschalige biologische boerenbedrijven blijft het mogelijk voor boeren om onafhankelijk te kunnen blijven bestaan. Families kunnen in hun eigen onderhoud voorzien. Eigenlijk speelt hier het fairtrade principe, en zouden we door productie kleinschaliger te houden veel eerlijker met voeding om kunnen gaan.
Groente in kratten
13
Veel traditioneel vlees bevat toegevoegde antibiotica, hormonen en andere medicijnen. Dieren die gebruikt worden als voedselbron worden blootgesteld aan deze extra stoffen met als doel het product te verbeteren. Bij het eten van regulier vlees komen deze stoffen bij ons binnen. Biologisch vlees bevat deze toevoegingen niet. Daarbij wordt er bij het produceren van biologisch vlees steeds vaker aandacht besteed aan het welzijn van de dieren.
14
De precieze langetermijneffecten van de toevoegingen in voeding en onze werkwijze bij de productie zijn niet volledig bekend. Omdat we pas de laatste eeuwen deze toevoegingen zijn gaan gebruiken, kunnen wetenschappers het effect niet volledig overzien. Van biologische voeding weten we zeker dat het gezond is. Zolang we niet precies weten wat pesticiden, hormonen en herbiciden precies bij onszelf en ons milieu beschadigen, kunnen we onszelf beter niet opstellen als proefkonijn. Om een idee te geven, gemiddeld bestaat 80% van de totale voeding die we gebruiken inmiddels uit genetisch gemodificeerde voeding!
15
Door voedselproductie terug te brengen naar kleinschalige producenten en minder op grote schaal (lees: zo efficiënt en winstgevend mogelijk) te produceren, zal er een grotere diversiteit aan producten blijven bestaan. Niet alleen in onze schappen, maar vooral in de natuur en op het land waar het product gekweekt wordt. Er zal minder schade zijn voor dieren, het milieu en voor ons als mensen.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mooi artikel. Uit de oude doos, maar daarmee niet minder relevant anno 2016!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.