‘Duurzaam eten’. Het klinkt heel mooi, maar wat betekent het precies? En waar kun je op letten als je duurzaam wilt gaan eten? Dit is namelijk niet alleen het voedsel op je bord, maar ook bijvoorbeeld het (plastic) bord zelf en de manier waarmee je om gaat met het voedsel dat over blijft. Welke producten kun je wanneer het beste eten, en wat betekent dit voor hun duurzaamheid? Wij vertellen het je graag.
1Vegetarisch eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Dat houdt in dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Mensen worden vegetariër om uiteenlopende redenen. Sommigen willen dierenleed verminderen, anderen kiezen er voor vanuit gezondheids-, of milieuoverwegingen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van vlees 78 keer meer (!) CO2 uitstoot dan de productie van soja?
Er bestaan verschillende variaties op vegetarisch eten, zoals semi-vegetarisch, flexitarisch of veganistisch. In dit artikel hebben wij een lijst gemaakt van redenen om minder vlees of vegetarisch te eten. Inspiratie opdoen voor een vega maaltijd? Wij hebben vegetarische lunch tips verzameld. Ook leuk: dit kookboek met vegetarische gerechten onder de 5 euro. Want over 1 ding kunnen het we het eens zijn: dit behoort tot duurzaam eten!
10 Redenen om geen of minder vlees te eten
Het verschil in CO2 uitstoot tussen de productie van soja en vlees
Vegetarisch kookboek met gerechten onder 5 euro
Vegetarische lunch tips
2Bewust omgaan met genetisch gemodificeerd voedsel
Genetische modificatie betekent het veranderen van de eigenschappen van planten, bacteriën, of gisten. Hierdoor kan het nieuwe organisme bijvoorbeeld sneller groeien, grotere vruchten dragen of resistent worden tegen schadelijke insecten. Door GM ontstaan nuttige vitamines, enzymen, aromastoffen, en zelfs medicijnen. Toch is niet iedereen enthousiast over deze techniek. Want hoewel genetisch gemodificeerde organismen grondig getest worden, is de veiligheid van de consumptie van genetisch gemodificeerde gewassen op de lange termijn nog niet vastgesteld. In dit artikel bespreken we alles over genetisch gemodificeerd voedsel. Wil je een product aanschaffen waarvan je zeker weet dat het GMO vrij is? Kies voor biologische voeding. In de biologische sector wordt namelijk geen gebruik gemaakt van genetische modificatie.
15 redenen om over te stappen op biologische voeding
Bewust omgaan met genetisch gemodificeerd voedsel
3Duurzaam koken en bewaren
We gebruiken enorm veel plastic in ons dagelijks leven. Ontzettend handig, maar is al dat plastic niet gevaarlijk? Krijgen we niet veel te veel chemische stoffen binnen? Door kritisch te kijken naar het plastic en verschillende plastic codes kun je de hoeveelheid gif waar je mee in aanraking komt, beperken. Wij hebben in dit artikel alle plastic codes en hun betekenis op een rij gezet. Hoewel het lastig is om plastic volledig te vermijden, is het in de keuken vaak makkelijk te vervangen door glas en rvs producten.
Maar, ook de pan waar je jouw (vegetarische) gerecht in klaarmaakt is misschien niet zo duurzaam of gezond als je denkt. De anti-aanbak laag van veel (oude) pannen is gemaakt van PTFE, een stof die bij oververhitting giftig is. Kies in plaats van voor een pan van RVS of gietijzer. Ook geëmailleerde of keramische pannen zijn een zeer goede optie. Dit zijn ook nog eens de beste pannen op het gebied van duurzaamheid, want ze gaan waarschijnlijk een leven lang mee!
7 redenen om te kiezen voor Glas
Giftige stoffen in anti-aanbaklaag
Wat zijn de beste pannen? Een pan voor het leven
Hoe duurzaam is plastic? Alle plastic codes op een rij.
4Seizoensgroenten en -fruit
Daar sta je dan, in de supermarkt. Je wilt lekker en gezond eten kopen, wat daarnaast niet al te belastend is voor het milieu. Bovendien moet het natuurlijk een beetje betaalbaar blijven. Een flink lijstje eisen. Wat kun je dan het best in je mandje stoppen?
Wij adviseren seizoensgroenten en -fruit te eten. Dit zijn groenten en fruit die je het best in een bepaald seizoen kunt eten. Zo kun je aardbeien het best in de zomer eten en prei het best in de winter. In deze seizoenen is de milieubelasting om het product te produceren of te vervoeren relatief het laagst. Bovendien zijn seizoensgroenten erg gezond, en ook nog eens vriendelijk voor de portemonnee. In dit artikel zetten we alle voordelen en tips van seizoensgroenten en seizoensfruit eten, op een rijtje.
En je hoeft niet eens naar de supermarkt: als je kiest voor een (biologisch) groente- of fruitpakket, worden de vitaminen gewoon thuis bezorgd. Deze pakketten worden samengesteld op basis van het (lokale) seizoensaanbod. En jij kunt hier vervolgens mee aan de slag! Leuk, omdat je groenten eet die je anders niet zou kiezen of die je niet in de winkel tegenkomt. Soms lastig omdat er in de winter een minder gevarieerd aanbod is. Maar in ieder geval ontzettend duurzaam. Meer weten? Lees hier alles over duurzame, biologische groente- en fruitpakketten.
Slim groente & fruit bewaren
Veel keus biologische groente- en fruitpakketten
Waarom het beter is om seizoensgroenten te eten
5Voorkom voedselverspilling
Oud brood verwerken? Zo doe je dat
Voedselverspilling tegengaan
6Meer weten over een duurzame keuken
Wil je meer weten over een duurzame keuken? Wij vertellen je graag meer over de beste energiezuinige koelkast, een groene waterkoker, of een energie- en waterbesparende mengkraan.