Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kleine windmolen test

Kleine windmolen test: een windturbine voor thuis!

Veel bedrijven en particulieren tonen interesse in kleine windmolens als manier om duurzame energie op te wekken. Met een maximale lengte van 15 meter en een relatief klein vermogen zijn de turbines eenvoudig te plaatsen in de tuin of op je dak. Daarnaast maken ze veel minder geluid dan de grote windmolens. Maar hoeveel levert de kleine windmolen op?

1
Unieke test kleine windmolens (2010)

Skystream windmolen

Wij hebben verschillende onderzoeken op een rij gezet. Als eerste een test van onder andere Provincie Zeeland uit 2010. Daarnaast een onderzoek vanuit de Waterschappen uit 2020. Deze 2 onderzoeken richten zich beide op kleine windmolens die voor een gemiddeld huishouden te duur zullen zijn, maar die voor een groep of een bedrijf een hele mooie bijdrage kunnen leveren.

Tenslotte delen we in dit artikel de resultaten van een test naar verschillende kleine windmolens. Dit zijn windmolens die je (bijvoorbeeld bij Amazon) zelf kan aanschaffen. Deze windmolens zijn echter minder effectief dan de grotere. Want, hoe kleiner de windmolen, hoe minder effectief. Meer weten? In dit artikel bespreken we alles over een kleine windmolen voor thuis

De test

Voor de test startte, waren al enkele kinderziektes merkbaar in sommige turbines. Om de best mogelijke test uit te voeren, is gekozen om de molens, haar fabrikanten en de bovengenoemde partijen enkele maanden de tijd te geven om de windmolens in perfecte staat te krijgen.

Grote verschillen

Het eerste dat opvalt in de resultaten uit februari 2009, is dat de kleine molens het er niet erg goed vanaf brengen. Daarnaast zijn de verschillen in productie, kostprijs en prijs per kWh aanzienlijk. Als we naar de prijs/prestatie verhouding kijken, zien we grote verschillen tussen de nummer 1 en 3 van de test. De nummers 4 tot en met 11 zijn nauwelijks interessant te noemen. Bij de vergelijking is geen rekening gehouden met eventuele variabele kosten, zoals onderhoudskosten. Deze gegevens komen uit een onderzoek uitgevoerd door Provincie Zeeland.

De eerste kleine windturbine die we tegenkomen is de Energy Ball. Volgens de resultaten leverde de Energy Ball slechts enkele tientallen kWh per jaar. Wie met de Energy Ball zijn huishouden wil voorzien van energie, heeft er al snel een stuk of 60 nodig. Dit komt neer op een investering van ruim €200.000. Je kunt je dus afvragen of dit wel een investering is of gewoon weggegooid geld. Ik denk het laatste.

De best presterende kleine windmolens die we tegenkomen zijn de Montana en de Skystream. Met een rotordiameter van 4 tot 5 meter zijn dit ook de grootste van de kleine turbines. Hiermee kun je de conclusie trekken dat de kleine windmolen niet op kan tegen zijn grotere broer. Kortom: wie een kleine windturbine wil aanschaffen moet zich goed moet oriënteren. Vooral de Skystream lijkt dan een goede optie. Deze is met een aanschafprijs van een kleine €11.000 euro een stuk goedkoper dan de Montana.  De Montana (in deze test) wekt zo’n 400 kWh meer op maar  kost ook €8.000 meer. Eenvoudig gerekend is de terugverdientijd, zonder onderhoudskosten, van de Skystream  ongeveer 20 jaar.

2
Kleine windmolens en hun vermogen

WRE 30

wre_30

Opbrengst Leverancier: 900 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 425 kWh per jaar

WRE 60

wre_60 

Opbrengst Leverancier: 6000 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 505 kWh per jaar

Skystream

skystream

Opbrengst Leverancier: 1360 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 2219 kWh per jaar

Swift

swift

Opbrengst Leverancier: 1250 kWh per jaar 
Opbrengst tijdens test: 191 kWh per jaar

Energyball

energyball

Opbrengst Leverancier: 350 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 75 kWh per jaar

Turby

turby

Opbrengst Leverancier: 1485 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 264 kWh per jaar

 Windwalker

windwalker

Opbrengst Leverancier: 500 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 0 kWh per jaar (niet werkzaam)

Montana

montana

Opbrengst Leverancier: 4500 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 2843 kWh per jaar

Op basis van nieuw onderzoek van Stowa (2020) blijkt dat de Montana windmolen tegenwoordig zo’n 6000 kWh/jr kan opbrengen. De kosten voor deze molen: € 16.760.

Passaat

passaat

Opbrengst Leverancier: 1250 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 606 kWh per jaar

Airdolphin

airdolphin

Opbrengst Leverancier: 1800 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 411 kWh per jaar

 

Ampair

airdolphin

Opbrengst Leverancier: 1500 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 262 kWh per jaar

 

Kleine of grote windmolen?

Zoals eigenlijk al te verwachten was zijn de verschillen tussen de kleine windmolens niet alleen groot, maar de verschillen tussen kleine en grote windmolens zijn nog veel groter. Als uitgangspunt voor deze conclusie nemen we de Lagerwey LW 18/80, die al jaren vlakbij de locatie van het testveld staat. Deze levert circa 143.000 kWh per jaar. Dit voor een investering van ruim 30.000 Euro. Dat is goedkoper dan 10 kleine windturbines die in totaal nog minder produceren ook. De conclusie is dan eigenlijk ook dat we beter kunnen inzetten op de grote windmolens. Je kunt beter met een aantal mensen een grote windmolen aanschaffen dan allemaal een kleintje.

Subsidie kleine windmolen

Op dit moment zijn er nauwelijks overheidssubsidies voor het aanschaffen van een kleine windmolen. Er is geen nationaal beleid geformuleerd ten aanzien van kleine windturbines (afgezien van milieuregels). In sommige provincies en gemeenten worden subsidies verstrekt aan particulieren voor het aanschaffen van een kleine windmolen, wanneer dit past in het kader van lokaal klimaatbeleid. Informeer bij je lokale gemeente of dit het geval is in de gemeente of provincie waar je woont.

Conclusie: welke kleine windmolen moet ik kiezen?

Uit bovenstaande informatie kun je concluderen dat het onder voorwaarden (plaats, ligging) interessant kan zijn om een kleine windturbine aan te schaffen. Door middel van de verhoogde kleinverbruikers prijs en een goede standplaats kan een dergelijke kleine windmolen interessant zijn. Daarnaast ben je natuurlijk minder afhankelijk van de grote energieleveranciers. De ontwikkeling van kleine windmolens gaan momenteel enorm hard en elke dag verschijnen er nieuwe namen en types. Het rendement zal steeds verder worden verbeterd. Het advies is dan ook om naar de persoonlijke situatie te kijken en alles goed door te (laten) rekenen. 

3
Onderzoek kleine windmolen waterschappen (2020)

In dit rapport van Stichting Toegepast Waterbeheer (2020) is onderzoek gedaan naar de rol die kleine windturbines kunnen spelen in het energieneutraal maken van waterschappen. Het gaat in dit rapport om molens vanaf 15 meter hoog. Er wordt een overzicht gegeven van welke kleine windturbines op de Nederlandse markt zijn, welke kosten hierbij horen en wat ze opbrengen aan duurzame energie.

Volgens het rapport kunnen kleine windturbines een bijdrage leveren aan de ambitie van waterschappen om energieneutraal te worden, vooral in delen van het land waar het veel waait. Grote windturbines stuiten namelijk lokaal op veel weerstand vanwege landschapsvervuiling, milieuhinder en geluidsoverlast. Kleine windmolens daarentegen maken minder geluid en bederven het uitzicht in mindere mate. Ze hebben daarom meer kans op lokale acceptatie volgens het rapport. De windmolens die hier op een rij zijn gezet voor de waterschappen zijn net zo geschikt voor jou met een klein collectief, met je bedrijf of met je boerderij. Wat denk jij?  Lees hier meer over het onderzoek.

Onderzoek windmolens

Onderstaande de 2 beste exemplaren uit het onderzoek. 

Dwf windmolen
Mwf windmolen

4
Test kleine windmolen voor thuis

In het onderstaande fragment wordt een kleine 400 watt turbine uitgeprobeerd. Net als bij de test van de provincie lijken veel windmolens de capaciteit niet te halen. Goed om er rekening mee te houden dat het hier om de maximum capaciteit gaat. 

Is This 💰Cheap Turbine💰 Really 400 Watts? Best Value for 2020?
Is This 💰Cheap Turbine💰 Really 400 Watts? Best Value for 2020?

Dat een windmolen de maximale capaciteit niet haalt, heeft veel te maken met de windsnelheid. Zoals in de grafiek hier rechts te zien van de 400 W pikasola, levert een windmolen van 400 watt slecht 80 watt op bij een windkracht van 5 meter per seconde. Dit levert nog steeds een interessante hoeveelheid stroom op. Je produceert hiermee voor ongeveer 65,70 euro per jaar aan stroom met een kostenplaatje van 230 euro. Hier kan je een overzicht vinden van windmolens bij Amazon en hier een overzicht bij bol.com. 

Output windmolen

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
3.1 8 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

22 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kent iemand Freeenergygroup.eu ? Zij verdelen/installeren 10kW VWAT’s maar ik vind weinig andere informatie over ze dan hun website. Heeft iemand hier ervaring mee ?

Welk bedrijf kan mij informatie aanleveren voor windturbines thuis en het installeren er van

Wat vinden jullie van de tesup.nl windturbines?
Wat kan ik aan opbrengst per jaar verwachten?

Ik zie een molen, met wieken.
Deze is niet inzetbaar in de bebouwde omgeving en maakt herrie.

Tevens een Speelgoedje met 3 schoepjes.
Leuk als speelgoed maar niet voor echte energie.

Ik heb interesse in een windturbine die een jaar of 8 geleden een innovatie duurzaamheidsprijs in Nederland heeft gewonnen. Het gaat om een systeem wat op de nok van een dak wordt geplaatst en met een soort rotor systeem de dynamo aandrijft. In mijn beleving wordt dit modulair geleverd in eenheden van ca 1-1,25 meter lengte. De crux van het ontwerp ligt in de windsnelheidsverhoging die optreedt op een hellend dak, waardoor ook met matige wind een hoge turbinesnelheid wordt bereikt. Kent iemand dit systeem en/of de huidige leverancier?

ik denk dat je windwall bedoelt

Dit was de Ridgeblade van het Power collective.Is helaas om commerciële redenen gestopt en de technologie is verkocht. Rendement en vergunningplicht doorheen een rol. In NL was Libra Energy de houder van de technologie. Bart van den Bosch.

De Windside windturbine :
a) heeft de Duurzaamheidsprijs voor de “Wereld van Morgen” gewonnen. (ASN-Bank)
b) heeft de “Nederlandse EEP-Award” ontvangen van Pieter van Geel
c) is door Parijs uitgenodigd en heeft aldaar zeer feestelijk de
“Gouden Europese EEP-Award” ontvangen.

Windside Windturbines worden reeds 40 jaar geproduceerd.
Deze turbines worden vooral ingezet, op de meest extreme plaatsen ter wereld.
Windside Windturbines hebben zich daar als uiterst betrouwbaar bewezen.
Op Antarctica verwerken de turbines winden tussen de 70m/s en 80m/s.
Een 2-jarige test in Zeeland had voor Windside totaal geen toegevoegde waarde.

Wat bedoelt u met “Een 2-jarige test in Zeeland had voor Windside totaal geen toegevoegde waarde.” ? Kwam de turbine slecht uit de verf? Of vind u dat deze 2-jarige test geen zin heeft voor deze turbine?
Het lijkt mij juist zinvol om deze turbine in Zeeland te testen, samen met de concurrerende modellen. Bij een positieve uitkomst had dat toch gratis reclame geweest?

Is er ook een duidelijke site, met tekeningen etc. etc., om je eigen windmolen te bouwen?

Lou, gebruiken Maglev windturbines dit systeem toevallig niet?

Bij het bestuderen van het fenomeen windmolens kreeg ik een idee, nl. alle molens zijn volgens mij uitgevoerd met 1 verticale schoepenrad. Als je deze schoepenrad (met aangepaste schoepen) nou horizontaal op de mast plaatst, krijg je dan niet hetzelfde rendement? Tevens kun je op de mast meerdere schoepenraderen plaatsen. Mijn vraag is of dit een wereldidee is of reeds achterhaald?

lauw man echt spr leerzam ik kn glijk Vwo doen thanx Bro

Zijn er websites of webshops waar ik windmolens met elkaar kan vergelijken en bestellen?

Waardeloze test.
Nagenoeg geen serieuze turbines aanwezig.
Deelnemers dienden daar zelf ruim 2 jaar in te investeren.
Delta & Provincie Zeeland financierde de deelnemers niet.

Boivenstaande input is goed op een rij gezet en geeft een beeld van de huidige markt voor kleine windturbines goed weer. Het is een jonge markt met nog veel ontwikkelpotentieel. Nieuw op de Europese markt zijn de Raum windturbines. Ze bewijzen zich op dit moment op de testsite van de Universiteit van Gent te Oostende. Kijk op onze website groupw.eu en vorm zelf uw mening.

Interessant overzicht Dirk, bedankt voor de link!

Als ik het goed begrijp kan je dus eigenlijk het beste nog maar even wachten met de aanschaf, of je moet gelijk samen met anderen een grote molen neerzetten?

Beste Max, klopt helemaal als je een clubje bij elkaar krijgt is dat het mooist en dan samen een flinke molen zetten. Misschien is het een idee om jezelf aan te sluiten bij Windvogel.

Supplementief op het Artikel: Dit zijn Windmolens die zijn getest in NEDERLAND: er zijn wereldwijd nog meer producenten EN meerdere testvelden. Er zijn zeer zeker nog betere windmolens in vergelijking met de in het artikel genoemde windturbines, zoals bijvoorbeeld de Hetronix (www.hetronix.eu) en Bergey (www.bergey.com) windturbines. De aangeleverde informatie in deze test-resultaten is incompleet. Het aantal winduren van welke windsterkte zijn niet vermeld en ter referentie zeer voornaam. Ook de plaatsing is zeer zeker NIET optimaal, bij diverse windrichtingen is voor de achterliggende windmolens geen laminaire windstroming meer, waardoor hier gewoonweg niet goede resultaten kunnen worden verkregen. Veel aspekten van de Britse nationale testen zijn veel realistischer… Wat wel duidelijk vaststaat is dat als je gaat kijken (en de wind komt uit de goede richting) dan kun je eenvoudig zien welke windmolens ECHT goed zijn, en welke Niet. van de 350 Kleine Windturbines wereldwijd zijn echter maar zo’n 25 goede… Lees verder »

Zelfbouw lijkt me de enige oplossing om windenergie voor de klein verbruiker interessant te maken. Er zijn wel pioniers die bouwplannen hebben om dit te realizeren. stelwagensolarheating is een site die dit voor zonneboilersystemen doet.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.