Kleine windturbines zijn ‘in’. Vele bedrijven en particuliere huishoudens tonen interesse in deze manier van energie opwekken. Met een maximale lengte van 15 meter en een relatief klein vermogen zijn de turbines overal eenvoudig te plaatsen.  Je kunt in je eigen energie voorzien en je bent niet meer afhankelijk van enkele grote energieleveranciers die de prijzen ieder jaar verhogen. Lees ook mijn artikel over kleine windmolens.

skystream-windmolenDe Provincie Zeeland, DELTA N.V., Gemeente Sluis, stichting Zeeuwind en Greenlab kwamen op het idee om de kleine windmolens in een gelijkwaardige test met elkaar te vergelijken. De initiatiefnemers vonden in het Technopark in Schoondijke een geschikte locatie om de test uit te voeren, temeer omdat de gemiddelde windsnelheid hier een van de hoogste van Nederland is.

Unieke test van kleine windmolens

Het unieke van deze test is dat voor het eerst in de geschiedenis verschillende soorten turbines op hetzelfde terrein worden getest. Dit maakt het mogelijk om de windmolens ook echt met elkaar te vergelijken. Tijdens de test wordt er gekeken naar zaken als duurzaamheid, geluidshinder, rendement, kosten en omgevingsinvloeden. Zo kom je niet alleen te weten of deze energie écht beter is voor het milieu, maar ook of het technisch, economisch en planologisch aantrekkelijk is om het gebruik van kleine windturbines te stimuleren.

Start test kleine windmolens

Bij het begin van de test waren er al enkele kinderziektes merkbaar in sommige turbines. Om een zo optimaal mogelijke test uit te voeren, is gekozen om de molens, haar fabrikanten en de bovengenoemde partijen enkele maanden de tijd te geven om de windmolens in perfecte staat te krijgen.

Grote verschillen bij resultaten

Het eerste dat opvalt als je de resultaten uit februari 2009 in handen krijgt is dat de kleine molens het er niet erg goed vanaf brengen. Daarnaast zijn de verschillen in productie, kostprijs en prijs per kWh aanzienlijk. Als we naar de prijs prestatie verhouding kijken zien we grote verschillen tussen de nummer 1 en 3 van de test. De nummers 4 tot en met de laatste zijn nauwelijks interessant te noemen. Bij de vergelijking is geen rekening gehouden met eventuele variabele kosten, zoals onderhoudskosten.

De eerste kleine windturbine die we tegenkomen is de Energy Ball. Volgens de resultaten leverde de Energy Ball slechts enkele tientallen kWh per jaar. Wie met de Energy Ball zijn huishouden wil voorzien van energie, heeft er al snel een stuk of 60 nodig. Dit komt neer op een investering van ruim €200.000. Je kunt je dan afvragen of dit wel een investering is of gewoon weggegooid geld. Ik denk het laatste.

De best presterende kleine windmolens die we tegenkomen zijn de Montana en de Skystream. Met een rotordiameter van 4 tot 5 meter zijn dit ook de grootste van de kleine turbines. Hiermee kun je de conclusie trekken dat de kleine windmolens niet op kan tegen zijn grotere broer.
Feit blijft dat wie een kleine windturbine wil aanschaffen zich goed moet oriënteren op de markt. Vooral de Skystream lijkt dan een goede optie. Deze is met een aanschafprijs van een kleine €11.000 euro een stuk goedkoper dan de Montana.  De Montana (in deze test) wekt zo’n 400 kWh meer op maar  kost ook €8.000 meer. Eenvoudig gerekend is de terugverdientijd, zonder onderhoudskosten, van de Skystream  ongeveer 20 jaar.

Kleine of grote windmolens?

Zoals eigenlijk al te verwachten was zijn de verschillen tussen de kleine windmolens niet alleen groot, maar de verschillen tussen kleine en grote windmolens zijn nog veel groter. Als uitgangspunt voor deze conclusie nemen we de Lagerwey LW 18/80, die al jaren vlakbij de locatie van het testveld staat. Deze levert circa 143.000 kWh per jaar. Dit voor een investering van ruim 30.000 Euro meer dan voor 10 kleine windturbines die in totaal nog minder produceren ook. De conclusie is dan eigenlijk ook dat we beter kunnen inzetten op de grote windmolens. Je kunt beter met een aantal mensen een grote windmolen aanschaffen dan allemaal een kleintje.

Subsidie kleine windmolens

Omdat het vaak niet mogelijk is om een grote windmolen in je tuin te plaatsen, zet ik toch nog even de voordelen van de kleine variant op een rijtje. Zo hebben de kleine types voor particulieren wel degelijk enkele voordelen ten opzichte van de grote windmolens, namelijk de besparing op de kleinverbruikers prijs (ongeveer 25 cent per kWh). De kleinverbruikers prijs ligt enkele malen hoger door middel van een subsidieregeling van de overheid, waarmee ze het gebruik van dergelijke turbines wil stimuleren. Door deze regeling is de kleine molen voor particulieren eerder rendabel dan een grote.

Conclusie: welke windmolen moet ik kiezen?

Uit bovenstaande informatie kun je concluderen dat het onder voorwaarden (plaats, ligging) interessant kan zijn om een kleine windturbine aan te schaffen. Door middel van de verhoogde kleinverbruikers prijs en een goede standplaats kan een dergelijke kleine windmolen interessant zijn. Daarnaast ben je natuurlijk minder afhankelijk van de grote energieleveranciers. De ontwikkeling van kleine windmolens gaan momenteel enorm hard en elke dag verschijnen er nieuwe namen en types. Het rendement zal steeds verder worden verbeterd. Het advies is dan ook om naar de persoonlijke situatie te kijken en alles goed door te (laten) rekenen.

WRE 30

Opbrengst Leverancier: 900 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 425 kWh per jaar
wre_30

WRE 60

Opbrengst Leverancier: 6000 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 505 kWh per jaar
wre_60

Skystream

Opbrengst Leverancier: 1360 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 2219 kWh per jaar
skystream

Swift

Opbrengst Leverancier: 1250 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 191 kWh per jaar (9 maanden!)
swift

Energyball

Opbrengst Leverancier: 350 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 75 kWh per jaar
energyball

Turby

Opbrengst Leverancier: 1485 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 264 kWh per jaar
turby

Windwalker

Opbrengst Leverancier: 500 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 0 kWh per jaar (niet werkzaam geweest)
windwalker

Montana

Opbrengst Leverancier: 4500 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 2843 kWh per jaar
montana

Passaat

Opbrengst Leverancier: 1250 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 606 kWh per jaar
passaat

Airdolphin

Opbrengst Leverancier: 1800 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 411 kWh per jaar
airdolphin

Ampair

Opbrengst Leverancier: 1500 kWh per jaar
Opbrengst tijdens test: 262 kWh per jaar

Bron: Provincie Zeeland