Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Insulation

Huis isoleren

Milieuwinst
5.270 kilo СО2 p/j
Kosten
gem. €10.700
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
enkele dagen
Subsidie
Ja

Je huis isoleren is dé maatregel met de grootste impact op het milieu. Toch is nog drie op de vier huizen in Nederland is slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want met je huis isoleren kan je meer geld en CO2 per jaar besparen dan met een retourtje Thailand! Als je huis vóór 1992 is geïsoleerd, dan kan je er vanuit gaan dat er nog winst te halen is. Ontdek hier hoe je jouw vloer, muren, ramen en dak kan isoleren en kijk wat de beste isolatiebedrijven zijn. 

1
Welke subsidies voor je huis isoleren zijn er?

Duurzaam verbouwen subsidie overzicht 2020

Er zijn verschillende subsidies en regelingen voor isolatie. In 2019 is de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) uitgebracht. Hiermee kan je tot 10.000 euro van je isolatiemaatregelen laten subsidiëren.

Je moet minimaal 2 isolatiemaatregelen uit laten voeren door een bedrijf: je mag het niet zelf doen. Bij een spouwmuurisolatie die 800 euro kost, kan je denken aan 200 euro subsidie. Daarnaast zijn er in enkele gemeenten isolatiesubsidies.

3
Wat voor materialen kan ik het beste gebruiken?

duurzame isolatie

Als je gaat klussen, kan je het beter meteen goed doen. Kies dus voor een hoge isolatiewaarde. De extra kosten zijn laag, maar je bespaart er veel meer energie mee. Meer moeite kost het sowieso niet.

Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s als drijfgas is vanuit milieuoogpunt een afrader. De gebruikte HFK’s zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer natuurlijke isolatiematerialen op de markt. Alternatieven die een betere isolatie nog eenvoudiger maakt en bijdraagt aan een beter binnenklimaat. Bovendien is een goed geïsoleerd huis vaak ook minder vochtig als je voldoende ventileert  Zo blijft de lucht in je huis gezond.

8
Tips isolatiebedrijven & offertes aanvragen

Dakisolatie met hooi

Als je dan offertes gaat uitvragen voor je huis isoleren, waar moet je dan op letten?

  1. Vraag altijd meerdere offertes aan. Competitie op prijs en kwaliteit zorgt ervoor dat je voor jouw situatie het beste aanbod kan krijgen.
  2. Een ruwe indicatie voor de prijs staat hierboven. Kijk op deze rekentool van de vereniging eigen huis om nauwkeuriger de kosten in te schatten, op basis van het type isolatie en het aantal vierkante meters.
  3. Lees jezelf van tevoren goed in, zodat je weet wat je eventueel zelf wilt doen en wat je aan een bedrijf wilt overlaten en zodat je snapt waar het bedrijf mee bezig is. Enkele isolatiemaatregelen kan je prima zelf doen, zoals zolderisolatie aan de binnenkant, radiatorfolie en buizenisolatie.
De energiebespaarders

Vraag een duurzaamheidsadviseur om hulp

Niet ieder huis is even makkelijk. Het kan een hele klus zijn je huis te isoleren. Wij hebben hier de beste bedrijven voor duurzaamheidsadvies thuis met elkaar vergeleken. Zij kunnen jou thuis verder helpen en ontzorgen, als je daar behoefte aan hebt.

9
Veelgestelde vragen

1
Wat heb ik aan mijn huis isoleren
2
Hoe weet ik hoeveel ik nog kan isoleren
3
Wat zijn isolatie maatregelen per bouwjaar?

1. Wat heb ik aan mijn huis isoleren?

Goede isolatie is de beste eerste stap om duurzamer te wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee.

Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan wel 6% tot 8% schelen!

En niet onbelangrijk, door goede isolatie is het een stuk fijner wonen. Zo houdt een goed geïsoleerd huis warmte langer vast, is er minder tocht, minder condens en schimmel, heb je minder geluidsoverlast en warmere handen en voeten.

Isolatie kost relatief weinig moeite. Ingrijpende verbouwingen zijn niet nodig: vloerisolatie kan vaak in de kruipruimte worden geplaatst, isolatieglas wordt vanaf buiten gezet en ook muurisolatie wordt vanaf de buitenkant in je muur gespoten. Alleen dakisolatie gebeurt aan de binnenkant en vraagt dus dat je de zolder opruimt.

Isoleren is ook de eerste randvoorwaarde voor andere duurzame maatregelen. Als je van het gas af wilt met een warmtepomp heb je eerst een goed geïsoleerd huis nodig. Zie ook hoe werkt een warmtepomp. Zie verder ook onze pagina over energie besparen in huis voor andere duurzame maatregelen om je energieverbruik terug te brengen. 

2. Hoe weet ik hoeveel ik nog kan isoleren?

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van wat er al is. Heb je daar geen idee van? Het gemakkelijkste is vaak even contact te zoeken met de vorige bewoners of naar de bouwtekeningen te kijken.

Vind je daar niet wat je zoekt? Kijk dan eerst naar het bouwjaar. Dat kan je vinden op het kadaster, een site van de overheid. Hier kun je met je adres het bouwjaar van je huis achterhalen. Dat geeft vaak een idee van wat er al aan isolatie in je huis is. Als jouw huis voor 1992 is geïsoleerd, kan je ervan uitgaan dat je nog winst kan halen. Zie hieronder maatregelen per bouwjaar. Zie de pagina’s over je vloer, muren, ramen en dak voor meer details. 

Je kunt ook een thermal leak detector inzetten. Dit apparaatje laat zien waar warmte precies weglekt, en hoe snel dit gaat.

3. Wat zijn isolatie maatregelen per bouwjaar?

Als de laatste isolatie van je huis voor 1974 is, raden we je aan offertes te vragen voor gehele huis. 

Huizen tot en met 1974 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren al wel iets verbeterd. Vaak is dat dakisolatie en dubbel glas. Als de verbeteringen al wat ouder zijn (van voor de jaren ’90), dan is het waarschijnlijk matige isolatie. De dakisolatie en het glas kun je dan beter vervangen. Vloer- en gevelisolatie is er meestal niet.

Is de laatste isolatie tussen 1975 – 1991 was, dan raden we isolatie op maat aan.

Huizen uit de periode 1975 tot 1991 hebben vaak matige spouwmuurisolatie en dakisolatie. De ramen in de woonkamer hebben ‘oud’ dubbel glas dat matig isoleert. Vloerisolatie is er vaak niet. Het is de moeite waard om extra isolatiemateriaal aan te brengen, de ramen beter te isoleren en HR++ of driedubbel glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je de kozijnen of ramen moet vervangen of de zolder gaat verbouwen. Vloer- en gevelisolatie zijn extra opties voor meer verbetering.

Is je huis van na 1992, dan is isolatie alleen nog gedeeltelijk mogelijk, of als je je huis energieneutraal wilt maken.

Voor huizen die na 1992 gebouwd of volledig gerenoveerd zijn, is het meestal niet zo effectief om verder te isoleren. De kosten- en milieubesparingen zijn niet zo groot meer. Alleen als je voor volledig energieneutraal wilt gaan, is dit de moeite waard.

In huizen van voor of uit het jaar 2000 is nog geen driedubbelglas of HR++ geplaatst. Daarmee kun je nog flink verbeteren. Als je vloer nog van voor 2000 is, kan extra vloerisolatie interessant zijn. Vanaf het bouwjaar 2000 is de isolatie meestal goed geregeld in Nederlandse woningen.

Onze ervaring met vloerisolatie!
Onze ervaring met vloerisolatie!
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

3.7 7 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook