Huis isoleren

Impact
Milieuwinst
5.270 kilo СО2 p/j
Kosten
gem. €10.700
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
enkele dagen
Subsidie
Ja
Je huis isoleren is dé maatregel met de grootste impact op het milieu. Toch is nog drie op de vier huizen in Nederland is slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want met je huis isoleren kan je meer geld en CO2 per jaar besparen dan met een retourtje Thailand! Als je huis vóór 1992 is geïsoleerd, dan kan je er vanuit gaan dat er nog winst te halen is. Ontdek hier hoe je jouw vloer, muren, ramen en dak kan isoleren en kijk wat de beste isolatiebedrijven zijn. 

1. Welke subsidies voor je huis isoleren zijn er?

Er zijn verschillende subsidies en regelingen voor isolatie. In 2019 is de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) uitgebracht. Hiermee kan je tot 10.000 euro van je isolatiemaatregelen laten subsidiëren.

Je moet minimaal 2 isolatiemaatregelen uit laten voeren door een bedrijf: je mag het niet zelf doen. Bij een spouwmuurisolatie die 800 euro kost, kan je denken aan 200 euro subsidie. Daarnaast zijn er in enkele gemeenten isolatiesubsidies.

2. Waar kan ik makkelijk zelf isoleren?

Als eerste kan je een aantal tochtstoppers in je huis aanbrengen. Je kan vrij makkelijk zelf je deuren, je brievenbus en eventuele andere naden en kieren dichten.

Daarnaast kan je radiatorfolie aanbrengen achter je verwarming, zodat de warmte makkelijker binnen blijft. Beide investeringen kosten een paar tientjes, heb je binnen een jaar terugverdiend en hebben een grote positieve impact op het klimaat. Buisisolatie is ook relatief makkelijk aan te brengen en heb je binnen een jaar terugverdiend.

En als laatste kan je isolerende gordijnen nemen als je op nog ouderwets dubbelglas hebt en dat binnenkort nog niet gaat vervangen. Ook deze zijn makkelijk aan te schaffen en verdien je binnen korte tijd weer terug.

3. Wat voor materialen kan ik het beste gebruiken?

Als je gaat klussen, kan je het beter meteen goed doen. Kies dus voor een hoge isolatiewaarde. De extra kosten zijn laag, maar je bespaart er veel meer energie mee. Meer moeite kost het sowieso niet.Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s als drijfgas is vanuit milieuoogpunt een afrader. De gebruikte HFK’s zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer natuurlijke isolatiematerialen op de markt. Alternatieven die een betere isolatie nog eenvoudiger maakt en bijdraagt aan een beter binnenklimaat. Bovendien is een goed geïsoleerd huis vaak ook minder vochtig als je voldoende ventileert  Zo blijft de lucht in je huis gezond.

4. Vloer isoleren​

Vloerisolatie is vaak gemakkelijk te plaatsen. Het effect is niet zo groot als bij dak- of muurisolatie, maar de vloer voelt wel minder koud aan en je hebt sneller warme voeten.

Het gemakkelijkste is het isoleren vanuit je kruipruimte, als je die hebt. Die hoeft niet diep te zijn: 35 cm is al genoeg. Als je kruipruimte ondieper is dan dat, kan je beter kiezen voor vloerisolatie.

Heb je geen kruipruimte? Dan kan je ervoor kiezen direct op je ondervloer te isoleren. Je kunt het isolatiemateriaal op je ondervloer leggen. Daarop komt je laminaat, parket of je tegelvloer. Dat betekent dat je je huidige vloer eruit moet halen.

5. Muren isoleren

Het tweede belangrijk deel voor je huis isoleren is de muur. De meeste huizen hebben een muur met een binnen en buitendeel. Daartussen zit ruimte voor isolatie. Zo’n muur wordt een spouwmuur genoemd. Deze muren isoleren is gemakkelijk, je hebt er geen last van in huis en het veroorzaakt geen troep. En het is één van de goedkoopste en effectieve manieren om CO2 én geld te besparen.

Om te bepalen of dit nuttig is voor jou, kijk je eerst naar de leeftijd van je huis. Het beste werkt deze maatregel voor huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1974. Die hebben vaak wel isolatie, maar heel weinig. De spouwmuren zijn gemakkelijk op te vullen met beter materiaal. Is je huis gebouwd tussen 1974 en 1992? Dan kun je waarschijnlijk nog steeds wat verbeteren, maar is er al wel redelijke isolatie. Als je huis van na 1992 is, dan is er vaak al goed geïsoleerd.

6. Dubbel glas isoleren

Voor je huis isoleren is het type glas dat je nu hebt ook heel belangrijk. In veel woningen is dubbel glas al de standaard. Maar de meeste woningen van voor 1995 hebben nog ‘oud’ dubbel glas. Zelfs het beste daarvan isoleert maar matig. Met enkel glas verlies je al helemaal veel warmte. Kijk het onderstaande filmpje om te ontdekken wat voor glas jij nu hebt.

Modern dubbel glas (HR++) heeft een speciaal metalen isolatielaagje aan de binnenkant. Daarom isoleert het beter dan ‘oud’ dubbel glas. Wij adviseren modern HR ++ glas te laten zetten. Als je echt voor een klimaatneutraal huis wilt gaan en je verwacht nog langere tijd in je huis te wonen kan driedubbelglas beter zijn.

7. Het dak isoleren

Warmte stijgt omhoog. Door je dak te isoleren kun je dan ook het meeste besparen. Ook als je de zolder niet verwarmt, behoudt je veel extra warmte. In de zomer blijft je huis koeler door je zolder te isoleren. Het is helaas niet de gemakkelijkste optie. Je moet je hele zolder opruimen en als je al verbouwingen hebt uitgevoerd (bijv. stucen), kan het lastig uit te voeren zijn.

Ongeveer 80% van de daken is al geïsoleerd. Toch is het de moeite waard om te kijken of bij jou nog verbeteringen mogelijk zijn. Vooral bij huizen die vóór 1992 zijn gebouwd of gerenoveerd valt er vaak nog veel te verbeteren.

8. Tips isolatiebedrijven & offertes aanvragen​

Als je dan offertes gaat uitvragen voor je huis isoleren, waar moet je dan op letten?

  1. Vraag altijd meerdere offertes aan. Competitie op prijs en kwaliteit zorgt ervoor dat je voor jouw situatie het beste aanbod kan krijgen.
  2. Een ruwe indicatie voor de prijs staat hierboven. Kijk op deze rekentool van de vereniging eigen huis om nauwkeuriger de kosten in te schatten, op basis van het type isolatie en het aantal vierkante meters.
  3. Lees jezelf van tevoren goed in, zodat je weet wat je eventueel zelf wilt doen en wat je aan een bedrijf wilt overlaten en zodat je snapt waar het bedrijf mee bezig is. Enkele isolatiemaatregelen kan je prima zelf doen, zoals zolderisolatie aan de binnenkant, radiatorfolie en buizenisolatie.

Wat heb ik aan mijn huis isoleren?

Goede isolatie is de beste eerste stap om duurzamer te wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee.

Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan wel 6% tot 8% schelen!

En niet onbelangrijk, door goede isolatie is het een stuk fijner wonen. Zo houdt een goed geïsoleerd huis warmte langer vast, is er minder tocht, minder condens en schimmel, heb je minder geluidsoverlast en warmere handen en voeten.

Isolatie kost relatief weinig moeite. Ingrijpende verbouwingen zijn niet nodig: vloerisolatie kan vaak in de kruipruimte worden geplaatst, isolatieglas wordt vanaf buiten gezet en ook muurisolatie wordt vanaf de buitenkant in je muur gespoten. Alleen dakisolatie gebeurt aan de binnenkant en vraagt dus dat je de zolder opruimt.

Isoleren is ook de eerste randvoorwaarde voor andere duurzame maatregelen. Als je van het gas af wilt met een warmtepomp heb je eerst een goed geïsoleerd huis nodig. Zie ook hoe werkt een warmtepomp. Zie verder ook onze pagina over energie besparen in huis voor andere duurzame maatregelen om je energieverbruik terug te brengen. 

Hoe weet ik hoeveel ik nog kan isoleren?

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van wat er al is. Heb je daar geen idee van? Het gemakkelijkste is vaak even contact te zoeken met de vorige bewoners of naar de bouwtekeningen te kijken.

Vind je daar niet wat je zoekt? Kijk dan eerst naar het bouwjaar. Dat kan je vinden op het kadaster, een site van de overheid. Hier kun je met je adres het bouwjaar van je huis achterhalen. Dat geeft vaak een idee van wat er al aan isolatie in je huis is. Als jouw huis voor 1992 is geïsoleerd, kan je ervan uitgaan dat je nog winst kan halen. Zie hieronder maatregelen per bouwjaar. Zie de pagina’s over je vloer, muren, ramen en dak voor meer details. 

Wat zijn isolatie maatregelen per bouwjaar?

Als de laatste isolatie van je huis voor 1974 is, raden we je aan offertes te vragen voor gehele huis. 

Huizen tot en met 1974 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren al wel iets verbeterd. Vaak is dat dakisolatie en dubbel glas. Als de verbeteringen al wat ouder zijn (van voor de jaren ’90), dan is het waarschijnlijk matige isolatie. De dakisolatie en het glas kun je dan beter vervangen. Vloer- en gevelisolatie is er meestal niet.

Is de laatste isolatie tussen 1975 – 1991 was, dan raden we isolatie op maat aan.

Huizen uit de periode 1975 tot 1991 hebben vaak matige spouwmuurisolatie en dakisolatie. De ramen in de woonkamer hebben ‘oud’ dubbel glas dat matig isoleert. Vloerisolatie is er vaak niet. Het is de moeite waard om extra isolatiemateriaal aan te brengen, de ramen beter te isoleren en HR++ of driedubbel glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je de kozijnen of ramen moet vervangen of de zolder gaat verbouwen. Vloer- en gevelisolatie zijn extra opties voor meer verbetering.

Is je huis van na 1992, dan is isolatie alleen nog gedeeltelijk mogelijk, of als je je huis energieneutraal wilt maken.

Voor huizen die na 1992 gebouwd of volledig gerenoveerd zijn, is het meestal niet zo effectief om verder te isoleren. De kosten- en milieubesparingen zijn niet zo groot meer. Alleen als je voor volledig energieneutraal wilt gaan, is dit de moeite waard.

In huizen van voor of uit het jaar 2000 is nog geen driedubbelglas of HR++ geplaatst. Daarmee kun je nog flink verbeteren. Als je vloer nog van voor 2000 is, kan extra vloerisolatie interessant zijn. Vanaf het bouwjaar 2000 is de isolatie meestal goed geregeld in Nederlandse woningen.

Gerelateerde artikelen

Warmtepomp boven

Van het gas af

Ontdek hier hoe jij van het gas af kan, wat de kosten en baten zijn en lees over de maatschappelijke ontwikkelingen die er spelen rond dit onderwerp.

Lees verder
Verwarming huis

Verwarming

Verwarming van je huis kost meeste energie. Overzicht rendement verwarmingsbronnen. Open haard, cv, pelletkachel. Als we naar het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland kijken dan valt op dat de verwarming van de ruimte en het water veruit het grootste deel van je totale energieverbruik is.

Lees verder
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.