De tijd dat de doe-het-zelver alleen de keuze had uit steen- of glaswol om zijn dak of binnenwanden te isoleren ligt alweer een tijdje achter ons. De milieuvriendelijke en verwerkingsvriendelijke varianten liggen als kapers op de kust en winnen steeds meer aan martktaandeel. Het nieuwste product dat in Nederland verkrijgbaar is, is Metisse isolatie, een isolatiemateriaal gemaakt van tweedehands kleding.

Oorsprong
 duurzaam isolatiemateriaal

Isolatie matisse duurzaamHet lijkt zo logisch: onszelf houden we al eeuwenlang warm met kleding, waarom dan niet ook onze gebouwen? Dat dit product nu pas op de markt komt, is eigenlijk niet eens zo gek. De laatste decennia is de kwaliteit van kleding namelijk steeds verder achteruit gegaan omdat kleding meer en meer een mode-artikel is geworden. De kwaliteit ervan is meer ondergeschikt geraakt. Als gevolg hiervan komt gekochte kleding steeds sneller in de kledingcontainer terecht. Vanwege de vaak inferieure kwaliteit, is deze kleding niet meer herdraagbaar en verdwijnt dan ook snel op de afvalberg of in de verbrandingsoven. Hartstikke zonde, want de katoenen vezels bezitten nog altijd waardevolle eigenschappen. Bijvoorbeeld de thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen.

Voordelen isolatie van katoen

Metisse isolatie biedt enkele kenmerkende voordelen t.o.v. andere isolatiematerialen. Ten eerste houdt het de warmte veel langer buiten in de zomer. Hoe dit komt? Katoenen vezels kunnen meer warmte opslaan dan bijv. minerale vezels (glas- of steenwol). Zodoende duurt het langer totdat de warmte erdoorheen dringt. Aangezien de meeste mensen geen airco bezitten, is dit voordeel niet zozeer in euro’s uit de drukken, maar een hoog comfort is ook wat waard!

Dit geldt eigenlijk ook voor de luchtvochtigheid. Mits goed geïnstalleerd, kan Metisse de luchtvochtigheid in gebouwen reguleren. Dit komt omdat de katoenen vezels damp kunnen opnemen en weer kunnen afgeven. Naast van nature vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken, ademt ieder mens damp uit. De overtollige damp wordt gebufferd door Metisse en hiermee ontstaat een veel constanter binnenklimaat. Niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor het tegengaan van groei van schimmels en bacteriën.

Metisse kledingDaarnaast is Metisse zeer huid- en verwerkingsvriendelijk. Geen mondkapjes of lange mouwen tegen irriterende vezels. Tijdens het verwerken van Metisse komen er sowieso weinig vezels vrij en bovendien zijn eventueel ingeademde vezels niet schadelijk.

Katoen is al jaren een bekende vezel in de akoestische isolatiemarkt. Met name in de automobielindustrie wordt dit al langere tijd toegepast. Toch is het voor de consument tot nu toe nog altijd niet verkrijgbaar geweest. Tests hebben uitgewezen dat Metisse akoestisch zeer goed dempt. In combinatie met gipsplaat en 45mm Metisse werd een demping gerealiseerd van wel 42 dB. Het mooiste is dat thermische isolatie en akoestische isolatie elkaar niet bijten, juist ook de combinatie van de twee biedt een hele grote meerwaarde.

Verkrijgbaarheid Metisse

Metisse isolatie is verkrijgbaar in matten en rollen en wordt door heel Nederland geleverd door VRK Isolatie uit Tilburg. Kijk voor meer informatie op de site van Isolatie Metisse
Ga naar overzicht duurzame isolatiematerialen