De Pissebed bestrijden

Geplaatst op 09 september 2010 in Lifestyle

Pissebedden ook keldermotten genoemd, verwerken allerlei organisch afval in de bodem en dienen als voedsel voor vogels, muizen en andere kleine dieren. Ze zijn onderdeel van ons mooie ecosysteem. Maar wij hebben ze zelf liever niet, want ze zorgen voor overlast in onze tuin en kelder. De diertjes geven de meeste mensen een automatische reactie van afschuw en koude rillingen. Niet nodig want ook al zijn ze niet moeders mooiste ze zijn onschadelijk voor mensen. Maar voor de mensen die ze toch liever kwijt dan rijk zijn hebben we een aantal natuurlijke, milieuvriendelijke en duurzame manieren op een rijtje gezet om de pissebed te weren.


Wat is een pissebed?

De naam Pissebed stamt uit onze eerste geneeskunde. Tegen het eind van de middeleeuwen werden Pissebedden gebruikt om het urineren (pissen) te bevorderen. Pissebedden (Oniscus asellus L.) zijn platte grijze, veelpotige dieren. Ze worden ongeveer 2 cm lang. Het zijn geleedpotige dieren, dus kreeftachtigen die zelfs hun kieuwen nog behouden hebben maar leven van zuurstof. De pissebed is de enige kreeftachtige die op het land kan leven, maar kan niet zonder vocht. Het lichaam van een pissebed bestaat uit over elkaar liggende schubben, die een pantser vormen.  Aan de voorzijde, bij de kop, bevinden zich tussen de ogen twee lange voelsprieten. Met 7 paar poten zou je verwachten dat ze zich snel kunnen voortbewegen. Hun eerste reactie is echter in veel gevallen het oprollen van het langwerpige lijf en stil blijven zitten. Pissebedden leggen het hele jaar door eitjes die bijna niet zichtbaar zijn met het blote oog. Uit de eieren komen larven die wit van kleur zijn. Kenmerkend is dat de diertjes in groepen leven. Pissebedden leven ongeveer één tot twee jaar, maar sterven bij kou omdat ze koudbloedig zijn en externe verwarming nodig hebben. In Nederland zijn er bijna 37 (!) soorten pissebedden. Het zijn nachtdieren die zodra de schemering invalt op zoek gaan naar voedsel. Voedingsbronnen zijn met name organisch materiaal, soms levende planten en in geval van voedselschaarste wordt er ook gegeten van dode dieren.

Pissebedden schadelijk voor mensen?

Pissebedden leven van organisch materiaal en kunnen indien ze in grote getale zijn schade toebrengen aan gewassen, zoals jonge zaailingen, bloemen en fruit. Hun voorkeur gaat daarbij vaker uit naar wat teerdere planten als tomaten, komkommer en aardbeien. In geval van voedselschaarste eet de Pissebed echter ook van dode dieren. Binnen kunnen Pissebedden ook voor overlast zorgen en zich te goed doen aan etenswaren. Belangrijker nog is dat ze mogelijk ook ziektes kunnen verspreiden.

Leefomgeving en natuurlijke vijanden

Vocht en warmte zijn essentieel voor Pissebedden om te kunnen overleven. De diertjes zijn er bijzonder bedreven in zich schuil te houden. Gewilde plaatsen om zich te vestigen zijn: onder bloempotten of losse tegels, onder dood en rottend hout, in een composthoop en ook tussen bladeren aan de voet van een heg. De Pissebed heeft aantal natuurlijke vijanden. Egels, kikkers, padden, vogels, spitsmuizen en spinnen doen zich te goed aan de diertjes.

Hoe kan ik pissenbedden bestrijden?

Warmte

Het bestrijden van de Pissebed kan het gehele jaar. De Pissebed is koudbloedig en heeft externe verwarming nodig. Als de buitentemperatuur lager is dan 14º C, kunnen ze buiten niet meer overleven. Dus zet ze dan gewoon je huis uit. Binnen is het bijna niet mogelijk om de temperatuur zo laag te laten zakken. Mocht het in je kelder vriezen dan heeft dat nu wel een voordeel.

Vocht

Pissebedden kunnen niet zonder vocht. Zodra er donkere plekjes zijn op een vochtige plaats zullen ze zich in hun schuilplaats nestelen en op zoek gaan naar voedsel. Pak dus allereerst het vochtprobleem aan door de bron van het vocht, zoals eventuele lekkages, te repareren. Vooral in kelders kan constant water beschikbaar zijn, ga dit zoveel mogelijk tegen. Zonder vocht drogen de diertjes uit. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht in huis tegen te gaan.

Verwijder schuilplaatsen

  • Losse tegels, lege bloempotten of stapels hout vormen een perfecte schuilplaats voor de Pissebed. Verwijder onnodige materialen en verplaats materiaal regelmatig om de onderliggende vloer te laten drogen. Kijk ook naar stapels kranten, dozen en eventueel voedsel. Zorg ervoor dat dit opgeborgen of verwijderd wordt.
  • Maak kieren en hoekjes dicht met kit. Stofzuig vervolgens alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de Pissebed te verwijderen en uitbreiding tegen te gaan.
  • Zorg dat er meer licht in een ruimte komt. Hoe minder donkere plaatsen, hoe sneller de Pissebed een andere leefomgeving gaat zoeken.

Pissebedden tegenhouden en vangen

Plaats horgaas voor ventilatieopeningen om te voorkomen dat de Pissebedden van buiten naar binnen komen. Zodra het buiten kouder wordt zullen ze op zoek gaan naar warmere oorden. Door het gaas worden ze tegengehouden. Door zelf een ideale schuilplaats te creëren in een ruimte of in je tuin, lok je Pissebedden naar een vast punt. Zet een omgekeerde bloempot in een vochtige hoek of laat een natte dweil met de kop omlaag een week staan. Vochtig hout werkt ook perfect. De kans is groot dat je na een week een groep Pissebedden eenvoudig in één keer kunt verwijderen met stoffer en blik. Pissebedden laten zich eenvoudig vangen in uitgeholde aardappels. Snijdt de aardappel half door, hol hem uit en zet met de platte kant omlaag op de grond. De aardappel is een goede voedingsbron voor de diertjes. Controleer regelmatig of er Pissebedden zijn en verwijder ze. Er zijn bij tuincentra speciale vallen en lijmvellen te koop om Pissebedden te vangen en te verwijderen. Dit is een betere oplossing dan met chemische middelen te spuiten.

Meer tips om pissebedden milieuvriendelijk te bestrijden

  • Pissebedden hebben een hekel aan barbecue-as en as van sigaretten. Strooi dit op de plaatsen waar ze zich schuilhouden en ze zullen een andere plek zoeken en verdwijnen.
  • Pissebedden houden niet van koper (zie ook mieren). Leg koperdraad op de plaats waar de dieren graag komen en ze zullen deze plek gaan mijden. Er is speciaal kopertape te verkrijgen.
  • In de binnenstad is het natuurlijk niet mogelijk, maar mocht je meer buitenaf wonen en echt last hebben van een Pissebeddenplaag dan is het te overwegen om een kip aan te schaffen. Deze zal zich uitleven op deze voedingsbron.
  • Er zijn biologische lokvallen te koop, waarin zich parasieten bevinden die de Pissebedden doden. Deze parasieten zijn een natuurlijke vijand van de Pissebed. Ze zijn onschadelijk voor mens en dier en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden.  Vanaf een temperatuur van 15º C is de parasiet werkzaam en na 7 dagen zullen de Pissebedden al ziek worden en sterven. Ongeveer 80% van de aangetrokken Pissebedden zal binnen 14 dagen zijn gedood. Deze vallen zijn te koop bij bedrijven voor land-en tuinbouw en vallen onder biologische plaagbestrijding.
  • Voor de meesten van ons zal het idee alleen al doen kokhalzen, maar het is een manier van bestrijding: eet de Pissebedden op! Je kunt Pissebedden namelijk net als slakken als maaltijd gebruiken. Zoals eerder aangegeven werden Pissebedden vroeger als medicijn gebruikt ter stimulering van de blaas, maar ook bijvoorbeeld als maagtablet. Dit laatste is omdat de schubben van de Pissebed een hoog kalkgehalte bevatten en daardoor een neutraliserende werking geven in de maag. Ze zijn dus, mits goed doorbakken om bacteriën te doden, eetbaar. De smaak schijnt naar vis en kreeft te neigen, maar helaas konden wij ons er niet toe zetten dit zelf uit te testen.
    Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes

Reacties (29)
Nexus
10/04/11 • 20:14

Wanneer je pissebedden in huis hebt kan ik mij voorstellen dat je dat niet fijn vindt maar dat er tips worden gegeven hoe je pissebedden in je tuin kwijt komt vind ik persoonlijk wat ver gaan, ze horen in een gezonde tuin. verder een informatief artikel, jammer dat het weghalen van de diertjes een zo groot deel is van het artikel.

Lexus
15/09/11 • 19:21

Wat had je dan verwacht in een artikel dat ‘Pissebedden bestrijden’ heet..?

Exus
23/05/12 • 17:20

Nexus, niet over nagedacht dat mensen een moestuin hebben! Als in die tuin alle net opgekomen boontjes worden opgegeten (zelfs de radijs is aangevreten)iedere keer weer, ga je op zoek. En je ontdekt dat de pissebedden de oorzaak zijn, dan wil je wel weten hoe die te bestrijden.

M.J.Hof
19/06/14 • 16:22

Ik wist niet dat de pissebedden mijn boontjes en radijsjes aanvraten. Door dit artikel ben ik weer een stuk wijzer geworden

Deem
28/06/14 • 10:37

Wat een lariekoek allemaal zeg. Pissebedden zijn onschadelijke en bijzonder nuttige diertjes. Ziektes verspreiden??? Welke dan wel? En dat aanvreten van groenten is ook nergens op gebaseerd. Spinnen kun je tegenwoordig ook laten verdelgen. Wel raar dat er dan opeens zoveel muggen zijn…
Dit alles past bij de mode om tuinen te bestraten. Mensen willen blijkbaar natuur, maar alleen de natuur die ze aanstaat.
Een tuin vol pissebedden is een gezonde, natuurlijke tuin!

Erwin
29/06/14 • 07:10

Help, de pissebedden vreten mijn rabarber aan. Is er een biologische bestrijding mogelijk?

Mirjam
30/07/14 • 10:52

En of pissebedden een plaag kunnen zijn….
Onze zoon van 13 is helemaal blij met z’n moestuin.
Met veel toewijding heeft hij zelf rode bieten gezaaid en er met net zoveel liefde en plezier voor gezorgd.
Ze groeien perfect en de kroten zagen er prachtig uit tot we vanmorgen ontdekten dat vrijwel alle rode bieten enorm aangevreten zijn door pissebedden. Ze zaten er bij veel nog gewoon in.
En omdat ik dat echt sneu vind voor onze zoon en dit ook niet het doel van een moestuin is ben ik in mijn zoektocht op deze pagina beland.
Dus niet omdat pissebedden niet nuttig zijn of wat dan ook maar gewoon omdat ze in zoonlief z’n rode bieten niet welkom zijn.
Overigens hebben wij binnen of op andere plaatsen nooit geen overlast van deze beestjes gehad.

Wilma
30/06/15 • 11:53

Nou Deem, hoor wel dat jij nog nooit een pissebeddenplaag in je tuin hebt gehad! Ik haal geen enkele gave aardbei uit m’n tuin, ze zijn allemaal uitgehold door die “nuttige” pissebedden en ik heb al 3 x opnieuw bonen gezaaid die zodra ze boven komen door de pissebedden met de grond gelijk worden gemaakt! Heb geprobeerd ze op een natuurlijke manier te bestrijden, maar dat is onbegonnen werk, dus je weet niet waar je over praat!

Hans
21/08/15 • 22:18

[In de binnenstad is het natuurlijk niet mogelijk, maar mocht je meer buitenaf wonen en echt last hebben van een Pissebeddenplaag dan is het te overwegen om een kip aan te schaffen. Deze zal zich uitleven op deze voedingsbron.]

Mooie oplossing, alleen werkt dit niet echt. Want de pissebedden komen sávonds (bij ons dan) pas tevoorschijn, maar dan zitten (onze) de kippen al op stok 😉

Frans M
03/09/15 • 09:29

Al jaren achtereen geen selderij meer geen aardbeien geen radijs alles vreten ze op en ja ik ga nu na alle mogelijke manieren te hebben uitgeprobeerd die(nuttige)krengen chemisch verdelgen.

Jose van de M.
24/09/15 • 08:12

Ow jee, al mijn coniferen worden opgevreten door pissebedden lijkt het. In de zomer werden in een keer alle takken bruin. Mogelijk verbrand door de zon? Ik gaf ze daarna veel water, en ook bloedmeel en biterzout. Enkele bomen maken nieuwe fris groene scheuten aan. Helaas worden deze direct bezocht door de pissenbedden. De topjes verkleuren alweer bruin. Ik wil het proces stoppen, maar houdt er niet van om ze (agresief) te bestrijden vanwege de egels. Herkent iemand dit probleem, en wat kan ik doen om het te verhelpen?

Kees
12/11/15 • 16:43

Wij hebben heel veel pissebedden op het dak onder de pannen. Als ik het dakraam open haal, vallen ze vaak al naar binnen. Wat moet ik doen? Kan ienand mij helpen met een antwoord. Dank u wel

Jan
19/01/16 • 22:30

Ik heb al een tijdje een nieuwe kamer, Mijn kamer was eerst een schuur waarbij de voorkant weg was gesloopt. Ze hebben alles weggehaald en van alles er weer bij gedaan. maar al sinds de begin had ik last van pissebedden (Niet zo’n klein beetje ook). Mijn bed stond eerst tegen een kale muur aan( die was vochtig en daarnaast stond er nog een schuur waar de wasmachine en de droger zit). De beestjes zaten gewoon op het plafon het lieten hun zelf gewoon lekker vallen op je bed of hoofd. nu dat mijn bed is verplaats is de kale muur kant afgenomen. ik slaap nu tegen een (ik verwacht een stalen) muur. Nu heb ik daar weer last van ze.

Weet iemand een keer wat echt nuttig is? Het is niet zo fris

Ato
10/04/16 • 11:57

ze moeten gewoon weg en een kip nemen voor alleen pissebedden vind ik eigenlijk egoistischer dan die pissebedde uitroeien want heb geen plant in me tuintje van 1 bij 4 en kan deuren en eigenlijk ramen ook niet constant open houden ivm spinnen en pissebedden en muggen daar heb k nou geen last van en woon dicht bij water dus dat vrede lievend omgaan ermee werkt niet, en regenwater wordt van de dak naar beneden met regenpijpen begeleid en dat droog houden denk t niet en dan heb je ook nog dat ze door muren heen komen als geesten ik ga t met chemie proberen dat is misschien niet helemaal ok maar hoop wel permanent

Frank
07/06/16 • 20:30

Jan, wellicht is een geurneutralisator die ozon produceert wat. Deze zijn te huur bij gereedschapverhuur bedrijven, om geur te neutraliseren. Het apparaat zet alle zuurstof om in ozon waardoor de ruimte zuurstofloos wordt en al het leven dood gaat (oa ook schimmels schijnt). Om die reden mag je zelf ook niet in de ruimte blijven, ozon is ook giftig. Ze zijn ook te koop. Bijv. elke maand even aan. Het is maar een idee.

Ingrid muffels
23/06/16 • 05:47

Hallo José
Zag jou stukje over pissenbedden in jou tuin. Mag ik vragen of het probleem inmiddels opgelost is en hoe je dat gedaan hebt?
Heb een plaag in de tuin. Ze beginnen zelfs nu aan mijn houten tuinstoelen…..
Alvast bedankt voor je reactie!
Grt Ingrid

Lisa
24/06/16 • 16:52

Wij hebben echt heel veel last van de pissebedden ze zitten zelfs in het konijnenhok!! Hou van de natuur maar vindt het nou wel genoeg we hebben een best vochtige tuin alleen ochtend en avond zo’n. Is er iets om de pissebedden bij me konijn weg te houden?

Ml
28/06/16 • 21:19

Ja dat vraag ik me ook af! Bij mij zitten ze ook in het hok! Er werd gezegd dat je het hok dan goed droog moet houden, maar ik ga dus echt niet ieder uur alle plasjes van de konijnen er uit halen 😵😵 misschien toch maar een kip🐓 bij de konijnen zetten 😂🐰

Janneke
06/07/16 • 13:58

Van mij mogen de pissebedden best in mijn tuin, maar ze vreten nu mn aardbeien op in de moestuin.
Dus ik ga ze vangen met een holle aardappel en ze elders in mn tuin hun gang laten gaan 🙂

SASKIA
14/09/16 • 20:15

En bij ons eten ze de appels op.

Vlinder
06/10/16 • 11:29

Ik heb geregeld pissebedden in huis, zelfs op m’n slaapkamer. Ik vind dit niet fris. Ik stofzuig en dweil regelmatig maar ze blijven terugkomen. Hoe kom ik van deze beestjes in mijn huis af?

01/09/17 • 11:11

Ik heb suikermais in mijn moestuin en die krengen kruipen gewoon de kolfen uit dus dan heb je echt geen zin meer in een maiskolf op je bord en alles zonde van het werk, ik heb al veel geprobeerd maar ze zijn gewoon niet uit te roeien

Adri
09/10/17 • 08:25

Amaai, zet er een kip bij ? deze kip gaat dan uw plantjes of aardbeien niet opeten, je zal de kip goed moeten africhten denk ik, ermee naar de kippenschool!!
Whoehahahaha….

Clara
14/04/18 • 12:10

Ik heb een moestuintje in hout en omdat het zoveel heeft geregend is dat hout nu helemaal doorweekt er zitten nu dus allemaal pissebedden in mijn moestuin en ze eten alles op wat moet k nu? Heeft er iemand tips?

06/10/18 • 13:14

Heb zowel somer als wintervast van pissebedden ,ze laten ook nog witte stippen achter die moeilijk teverwijderen zijn heb namelijk parket .Bij mij is alles droog geen vochtige plaatsen

Mirjam
23/05/19 • 16:15

Supertip dat ze niet tegen houtas kunnen. Ik heb normaal nooit last van ze. Ze zitten er wel (in de moestuin) maar eten alleen dood materiaal. Maar in mijn kas aten ze ineens mijn komkommerplanten op. Ze er steeds vanaf halen en naar buiten zetten hielp niet voldoende. Gisteravond uit de vuurkorf paar schepjes houtas gehaald, rond de voet van de planten gedaan. En sindsdien geen pissebed meer in de plant gezien!!
Wat ik me kan voorstellen als je er last van hebt in je moestuin: meer organisch materiaal toevoegen. Ze gaan aan je planten eten omdat je in feite te weinig dood materiaal hebt. Dus voeg bijv afgeknipt gras toe als mulch of andere dingen. Dat is denk ik ook even het probleem in mijn kas.

Teatske
07/09/19 • 19:35

Ik heb knutselwerkjes van mn zoontje in de wc hangen met plakband tot mijn verbazing zag ik net dat tussen de plakband en de muur nu pissebedden hangen dus plakband helpt ook

Piswants Kelderzeug
08/09/19 • 00:22

Beste Ato, na het lezen van jouw bericht zonder interpunctie moest ik gelijk aan het bericht van Jan denken. Een kip nemen is zeer egoïstisch inderdaad. Toch fijn dat de regenpijpen hun werk wel deugdelijk doen. We hebben een speciaal team op jouw zaak gezet i.v.m. de geesten verschijningen in de vorm van overleden pissebedden. Ik neem aan dat u al een seance heeft geprobeerd. Houd er rekening mee dat Jan zijn kip niet door de muur kan kijken en u zelf een deugdelijk pissen ouiabord verzorgd. Ik wens u een fijne voortzetting zonder muurvarkens en een goede geestelijke gezondheidszorg. Vriendelijke groeten aan Mirjam

Ecco snackje
08/09/19 • 00:23

Voor allen die last heeft van pissebedden
Lekkere recepten om pissebedden te bereiden !!

Pissebed op tafel
De pissebed is een kreeftachtige en is heel goed eetbaar. Maar eerlijk is eerlijk, je moet wel een beetje lef hebben. Maar voor wie durft, twee recepten om ze eenvoudig te bereiden:

Pissebedden (levend) koken, zodra er een sterke vislucht ontstaat zijn ze gaar en kunnen ze uit het water gehaald worden. Even laten uitlekken in een vergiet. In een koekenpan een uitje en paprika bakken en een teentje knoflook toe voegen. Vervolgens de pissebedden overbrengen in de pan en nog even meebakken. Serveren in een schaaltje en smullen maar!

Nog een ander eenvoudig recept:
Pissebedden even roerbakken in hete olie en met knoflooksaus en uitje serveren…

Eet smakelijk

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld