Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Pissebed

Pissebedden bestrijden op een natuurlijke manier

Impact
Milieuwinst
Gif voorkomen
Kosten
5 - 10 euro
Gemak
1 uur

Pissebedden, ook wel keldermotten genoemd, verwerken allerlei organisch afval in de bodem en dienen als voedsel voor vogels, muizen en andere kleine dieren. Ze zijn onderdeel van ons mooie ecosysteem. Ze kunnen wel zorgen voor overlast in je kelder of in andere plekken rond het huis. De diertjes geven veel mensen een automatische reactie van afschuw. Niet nodig want ook al zijn ze niet moeders mooiste, ze zijn onschadelijk voor mensen. Maar voor de mensen die ze toch liever kwijt dan rijk zijn hebben we een aantal natuurlijke, milieuvriendelijke en duurzame manieren op een rijtje gezet om zo met pissebedden bestrijden aan de slag te kunnen. 

Pissebedden bestrijden

Wat is een pissebed?

De naam Pissebed stamt uit onze eerste geneeskunde. Tegen het eind van de middeleeuwen werden Pissebedden gebruikt om het urineren (pissen) te bevorderen. Pissebedden (Oniscus asellus L.) zijn platte grijze, veelpotige dieren. Ze worden ongeveer 2 cm lang. Het zijn geleedpotige dieren, dus kreeftachtigen die zelfs hun kieuwen nog behouden hebben maar leven van zuurstof. De pissebed is de enige kreeftachtige die op het land kan leven, maar kan niet zonder vocht. Het lichaam van een pissebed bestaat uit over elkaar liggende schubben, die een pantser vormen.  Aan de voorzijde, bij de kop, bevinden zich tussen de ogen twee lange voelsprieten. Met 7 paar poten zou je verwachten dat ze zich snel kunnen voortbewegen. Hun eerste reactie is echter in veel gevallen het oprollen van het langwerpige lijf en stil blijven zitten. Pissebedden leggen het hele jaar door eitjes die bijna niet zichtbaar zijn met het blote oog. Uit de eieren komen larven die wit van kleur zijn. Kenmerkend is dat de diertjes in groepen leven. Pissebedden leven ongeveer één tot twee jaar, maar sterven bij kou omdat ze koudbloedig zijn en externe verwarming nodig hebben. In Nederland zijn er bijna 37 (!) soorten pissebedden. Het zijn nachtdieren die zodra de schemering invalt op zoek gaan naar voedsel. Voedingsbronnen zijn met name organisch materiaal, soms levende planten en in geval van voedselschaarste wordt er ook gegeten van dode dieren.

Pissebedden schadelijk voor mensen?

Pissebedden leven van organisch materiaal en kunnen indien ze in grote getale zijn schade toebrengen aan gewassen, zoals jonge zaailingen, bloemen en fruit. Hun voorkeur gaat daarbij vaker uit naar wat teerdere planten als tomaten, komkommer en aardbeien. Bij hinderlijke schade aan je planten kan je echter beter eerst aan de slag met slakken bestrijden of bladluis bestrijden. Pissebedden zijn over het algemeen minder schadelijk dan deze diertjes. In geval van voedselschaarste eet de Pissebed echter ook van dode dieren. Binnen kunnen Pissebedden ook voor overlast zorgen en zich te goed doen aan etenswaren. 

Leefomgeving en natuurlijke vijanden

Pissebedden huis tuin

Vocht en warmte zijn essentieel voor Pissebedden om te kunnen overleven. De diertjes zijn er bijzonder bedreven in zich schuil te houden. Gewilde plaatsen om zich te vestigen zijn: onder bloempotten of losse tegels, onder dood en rottend hout, in een composthoop en ook tussen bladeren aan de voet van een heg. De Pissebed heeft aantal natuurlijke vijanden. Egels, kikkers, padden, vogels, spitsmuizen en spinnen doen zich te goed aan de diertjes.

Hoe kan ik pissebedden bestrijden?

Warmte

Pissebedden bestrijden kan het gehele jaar. De Pissebed is koudbloedig en heeft externe verwarming nodig. Als de buitentemperatuur lager is dan 14º C, kunnen ze buiten niet meer overleven. Dus zet ze dan gewoon je huis uit. Binnen is het bijna niet mogelijk om de temperatuur zo laag te laten zakken. Mocht het in je kelder vriezen dan heeft dat nu wel een voordeel.

Vocht

Pissebedden kunnen niet zonder vocht. Zodra er donkere plekjes zijn op een vochtige plaats zullen ze zich in hun schuilplaats nestelen en op zoek gaan naar voedsel. Pak dus allereerst het vochtprobleem aan door de bron van het vocht, zoals eventuele lekkages, te repareren. Vooral in kelders kan constant water beschikbaar zijn, ga dit zoveel mogelijk tegen. Zonder vocht drogen de diertjes uit. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht in huis tegen te gaan.

Verwijder schuilplaatsen

  • Losse tegels, lege bloempotten of stapels hout vormen een perfecte schuilplaats voor de Pissebed. Verwijder onnodige materialen en verplaats materiaal regelmatig om de onderliggende vloer te laten drogen. Kijk ook naar stapels kranten, dozen en eventueel voedsel. Zorg ervoor dat dit opgeborgen of verwijderd wordt.
  • Maak kieren en hoekjes dicht met kit. Stofzuig vervolgens alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de Pissebed te verwijderen en uitbreiding tegen te gaan.
  • Zorg dat er meer licht in een ruimte komt. Hoe minder donkere plaatsen, hoe sneller de Pissebed een andere leefomgeving gaat zoeken.

Pissebedden in huis voorkomen en vangen

Plaats horgaas voor ventilatieopeningen om te voorkomen dat de Pissebedden van buiten naar binnen komen. Zie ook ons artikel over tochtstoppers. Zodra het buiten kouder wordt zullen ze op zoek gaan naar warmere oorden en komen pissebedden in huis. Door het gaas of andere tochtstoppers worden ze tegengehouden. Door zelf een ideale schuilplaats te creëren in een ruimte of in je tuin, lok je Pissebedden naar een vast punt. Zet een omgekeerde bloempot in een vochtige hoek of laat een natte dweil met de kop omlaag een week staan. Vochtig hout werkt ook perfect. De kans is groot dat je na een week een groep Pissebedden eenvoudig in één keer kunt verwijderen met stoffer en blik. Pissebedden laten zich eenvoudig vangen in uitgeholde aardappels. Snijdt de aardappel half door, hol hem uit en zet met de platte kant omlaag op de grond. De aardappel is een goede voedingsbron voor de diertjes. Controleer regelmatig of er Pissebedden zijn en verwijder ze. Er zijn bij tuincentra speciale vallen en lijmvellen te koop om Pissebedden te vangen en te verwijderen. Dit is een betere oplossing dan met chemische middelen te spuiten.

Meer tips om pissebedden in huis en in je tuin milieuvriendelijk te bestrijden

  • Pissebedden hebben een hekel aan barbecue-as en as van sigaretten. Strooi dit op de plaatsen waar ze zich schuilhouden en ze zullen een andere plek zoeken en verdwijnen.
  • Pissebedden houden niet van koper (zie ook mieren). Leg koperdraad op de plaats waar de dieren graag komen en ze zullen deze plek gaan mijden. Er is speciaal kopertape te verkrijgen. Deze weert ook andere insecten en slakken.
  • In de binnenstad is het natuurlijk niet mogelijk, maar mocht je meer buitenaf wonen en echt last hebben van een Pissebeddenplaag dan is het te overwegen om een kip aan te schaffen. Deze zal zich uitleven op deze voedingsbron.

Pissebedden bestrijden met natuurlijke vijanden en Diatomeeënaarde 

Bedenk dat pissebedden ook onderdeel zijn van een gezond ecosysteem in je tuin. Ze dragen bij aan het composteren en ze zijn een natuurlijke voedingsbron voor oa. vogels. Als je echt forse overlast hebt van de pissebedden in je huis en je wilt de pissebedden bestrijden, kan je beter natuurlijke vijanden en materialen gebruiken dan gif.

Er zijn biologische aaltjes bevattende lokvallen te koop. Aaltjes zijn een soort parasieten die de Pissebedden doden. Deze parasieten zijn een natuurlijke vijand van de Pissebed en zeer effectief in pissebedden bestrijden. Ze zijn onschadelijk voor mens en dier en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Vanaf een temperatuur van 15º C zijn de aaltjes werkzaam en na 7 dagen zullen de Pissebedden langzaam verdwijnen. Ongeveer 80% van de aangetrokken Pissebedden zal binnen 14 dagen weg zijn. Je kan een goede val met aaltjes bijvoorbeeld hier op biogroei vinden, of hier op bol.com.

Ecostyle aaltjes val tegen pissebedden m²

Ecostyle aaltjes val tegen Pissebedden 4m²

Diatomeeënaarde wordt al 2 decennia zowel binnen als buitenshuis gebruikt om de schade die ontstaat door insecten zoals pissebedden te beperken. Diatomeeënaarde beschadigt de schaal en het skelet van pissebedden. Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en ontgonnen van de bodem van rivieren, meren en zeeën en hebben een basis in oude fossiele resten. Wees wel voorzichtig met deze aarde, voor je longen is het niet gezond deze in te ademen als je het laat verstuiven. Voor de rest wordt Diatomeeënaarde ook gebruikt als aanvulling voor kippenvoer voor extra kalk. Je kan de aarde bijvoorbeeld hier vinden op biogroei, of hier op bol.com.

Lees hier meer over o.a natuurlijk slakken bestrijdenbladluis bestrijdenmieren bestrijdenzilvervisjes bestrijdenfruitvliegjes vangen en alle andere insecten in huis.

Diatomeeenaarde puur wit liter

Diatomeeenaarde (100% puur wit) 1 Liter

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

43 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pissebedden met plakstrippen verwijderen of met diatomeeen aarde waar pissebedden ziek van worden vind ik niet zo dier vriendelijk.

Welke ziekten zou een pissebed dan kunnen overbrengen? Volgens mij is dat echt op geen enkele manier ooit aangetoond en meer een laf excuus om deze onschuldige en vredelievende diertjes te bestrijden. (Ook een beetje raar om dit te beweren en vervolgens de optie geven om ze te eten… ) Lijmvallen en parasieten zijn nogal wrede methoden die totaal niet nodig zijn, gelukkig geven jullie wel veel andere opties. Pissebedden gaan altijd lekker dicht bij elkaar zitten, ook als ze elkaar niet kennen, dus idd met een uitgeholde aardappel en drogen/ventileren van de ruimte kun je ze vangen en gewoon buiten zetten. Buiten hoef je pissebedden helemaal niet te bestrijden. (Zoek dan psychologische hulp voor je hysterische overdreven reactie, misschien ook nog een optie om te vermelden).

Heb nu op zolder poeder gestrooid (bestemd tegen mieren), geen last meer.

Wij hebben ze tegen de flisotrap aanzitten, vlak bij de cv ketel. Hoe hier v/a te komen ???

helaas zitten pissebedden bij mijn in 3 bomen, bij de voet, en eten langzaam de bast op. Reeds as rondgestrooid maar blijven de bomen aantasten, heeft iemand vergelijkbare problemen en wat eraan te doen?

Niet alle dode bladeren en organische resten opruimen, want dat zullen ze liever eten. Ook egels en andere natuurlijke vijanden van pissebedden hebben last van te nette tuinen. Het ecosysteem is dan verstoord. Als je geen overdreven nette of kale tuin hebt dat lijkt het mij eerlijk gezegd sterk dat dit probleem door pissebedden wordt veroorzaakt. Denk dat er dan misschien meer aan de hand is met de boom..

Supertip dat ze niet tegen houtas kunnen. Ik heb normaal nooit last van ze. Ze zitten er wel (in de moestuin) maar eten alleen dood materiaal. Maar in mijn kas aten ze ineens mijn komkommerplanten op. Ze er steeds vanaf halen en naar buiten zetten hielp niet voldoende. Gisteravond uit de vuurkorf paar schepjes houtas gehaald, rond de voet van de planten gedaan. En sindsdien geen pissebed meer in de plant gezien!!
Wat ik me kan voorstellen als je er last van hebt in je moestuin: meer organisch materiaal toevoegen. Ze gaan aan je planten eten omdat je in feite te weinig dood materiaal hebt. Dus voeg bijv afgeknipt gras toe als mulch of andere dingen. Dat is denk ik ook even het probleem in mijn kas.

Ik heb een compostton naast het huis, die “vol” zat met pissebedden en al het organisch materiaal omzet. Nu momenteel nog niet één gezien.
Ik heb ze dus nodig voor het composteren

Heb zowel somer als wintervast van pissebedden ,ze laten ook nog witte stippen achter die moeilijk teverwijderen zijn heb namelijk parket .Bij mij is alles droog geen vochtige plaatsen

Dan zijn het géén pissebedden. Want die hebben echt behoorlijk veel vocht nodig om te overleven. En pissebedden laten ook geen witte stippen achter.

Nou Maaik, druk bezig geweest met reageren op deze pagina :) maar deze opmerking klopt niet wat je zegt, wij hebben nl ook last van witte stippen die pissebedden achterlaten op ons parket. Op verschillende plekken hebben we last van pissebedden in huis. Zo ook in de woonkamer en de gang, ze overleven niet lang wat ze drogen snel uit, maar op de plekken waar de meeste dode insecten liggen zitten ook die witte stippen waar hierboven naar verwezen wordt. Ze zijn lastig te verwijderen.

Ik heb een moestuintje in hout en omdat het zoveel heeft geregend is dat hout nu helemaal doorweekt er zitten nu dus allemaal pissebedden in mijn moestuin en ze eten alles op wat moet k nu? Heeft er iemand tips?

Pissebedden eten voornamelijk dode/afgevallen bladeren en organisch materiaal. Alleen bij voedseltekort zullen ze levende planten eten. Dus het is erg onwaarschijnlijk dat je planten door pissebedden worden opgegeten. Naaktslakken zijn meer waarschijnlijk. Je kunt wat vochtige lege eierdozen (vooral die groene voor biologische eieren, zijn 80% gras) en komkommerschillen neerleggen, dat eten slakken graag. En wat scherpe kiezeltjes rondom je plantjes leggen. Bij het wieden letten op groepjes kleine witte balletjes, dat zijn slakkeneitjes, die kun je verwijderen. Zorg dat je tuin een beetje rommelig is, niet alle dode bladeren weghalen, dat trekt egels en vogels aan, die eten slakken en pissebedden.

Amaai, zet er een kip bij ? deze kip gaat dan uw plantjes of aardbeien niet opeten, je zal de kip goed moeten africhten denk ik, ermee naar de kippenschool!!
Whoehahahaha….

Ik heb suikermais in mijn moestuin en die krengen kruipen gewoon de kolfen uit dus dan heb je echt geen zin meer in een maiskolf op je bord en alles zonde van het werk, ik heb al veel geprobeerd maar ze zijn gewoon niet uit te roeien

Ik heb geregeld pissebedden in huis, zelfs op m’n slaapkamer. Ik vind dit niet fris. Ik stofzuig en dweil regelmatig maar ze blijven terugkomen. Hoe kom ik van deze beestjes in mijn huis af?

Heb je het artikel wel gelezen? Daarin worden allerlei opties gegeven. Als je ze in huis hebt is het vochtig in je huis. Veel ventileren, goed isoleren, vochtverdrijvers. Het heeft niks met hygiene te maken. Ook eten ze plantaardig afvalmateriaal dus als het niet vochtig is in je huis en er zijn geen planten of vochtig papier/karton dan zijn het geen pissebedden waar je ‘last’ van hebt.

En bij ons eten ze de appels op.

erg onwaarschijnlijk dat dit pissebedden zijn

Wij hebben echt heel veel last van de pissebedden ze zitten zelfs in het konijnenhok!! Hou van de natuur maar vindt het nou wel genoeg we hebben een best vochtige tuin alleen ochtend en avond zo’n. Is er iets om de pissebedden bij me konijn weg te houden?

Ja dat vraag ik me ook af! Bij mij zitten ze ook in het hok! Er werd gezegd dat je het hok dan goed droog moet houden, maar ik ga dus echt niet ieder uur alle plasjes van de konijnen er uit halen ?? misschien toch maar een kip? bij de konijnen zetten ??

Jan, wellicht is een geurneutralisator die ozon produceert wat. Deze zijn te huur bij gereedschapverhuur bedrijven, om geur te neutraliseren. Het apparaat zet alle zuurstof om in ozon waardoor de ruimte zuurstofloos wordt en al het leven dood gaat (oa ook schimmels schijnt). Om die reden mag je zelf ook niet in de ruimte blijven, ozon is ook giftig. Ze zijn ook te koop. Bijv. elke maand even aan. Het is maar een idee.

ze moeten gewoon weg en een kip nemen voor alleen pissebedden vind ik eigenlijk egoistischer dan die pissebedde uitroeien want heb geen plant in me tuintje van 1 bij 4 en kan deuren en eigenlijk ramen ook niet constant open houden ivm spinnen en pissebedden en muggen daar heb k nou geen last van en woon dicht bij water dus dat vrede lievend omgaan ermee werkt niet, en regenwater wordt van de dak naar beneden met regenpijpen begeleid en dat droog houden denk t niet en dan heb je ook nog dat ze door muren heen komen als geesten ik ga t met chemie proberen dat is misschien niet helemaal ok maar hoop wel permanent

Ik heb al een tijdje een nieuwe kamer, Mijn kamer was eerst een schuur waarbij de voorkant weg was gesloopt. Ze hebben alles weggehaald en van alles er weer bij gedaan. maar al sinds de begin had ik last van pissebedden (Niet zo’n klein beetje ook). Mijn bed stond eerst tegen een kale muur aan( die was vochtig en daarnaast stond er nog een schuur waar de wasmachine en de droger zit). De beestjes zaten gewoon op het plafon het lieten hun zelf gewoon lekker vallen op je bed of hoofd. nu dat mijn bed is verplaats is de kale muur kant afgenomen. ik slaap nu tegen een (ik verwacht een stalen) muur. Nu heb ik daar weer last van ze.

Weet iemand een keer wat echt nuttig is? Het is niet zo fris

Volgens mij is het niet zo gezond om in een ruimte te slapen die zó vochtig is dat je veel last hebt van pissebedden. Denk dat vocht dan meer het probleem is (was). Pissebedden zijn meer het gevolg (symptoom) van het echte probleem.

Wij hebben heel veel pissebedden op het dak onder de pannen. Als ik het dakraam open haal, vallen ze vaak al naar binnen. Wat moet ik doen? Kan ienand mij helpen met een antwoord. Dank u wel

Ow jee, al mijn coniferen worden opgevreten door pissebedden lijkt het. In de zomer werden in een keer alle takken bruin. Mogelijk verbrand door de zon? Ik gaf ze daarna veel water, en ook bloedmeel en biterzout. Enkele bomen maken nieuwe fris groene scheuten aan. Helaas worden deze direct bezocht door de pissenbedden. De topjes verkleuren alweer bruin. Ik wil het proces stoppen, maar houdt er niet van om ze (agresief) te bestrijden vanwege de egels. Herkent iemand dit probleem, en wat kan ik doen om het te verhelpen?

Hallo José
Zag jou stukje over pissenbedden in jou tuin. Mag ik vragen of het probleem inmiddels opgelost is en hoe je dat gedaan hebt?
Heb een plaag in de tuin. Ze beginnen zelfs nu aan mijn houten tuinstoelen…..
Alvast bedankt voor je reactie!
Grt Ingrid

Al jaren achtereen geen selderij meer geen aardbeien geen radijs alles vreten ze op en ja ik ga nu na alle mogelijke manieren te hebben uitgeprobeerd die(nuttige)krengen chemisch verdelgen.

Gas brander voor onkruidbestrijding aanschaffen.
Bij ons op de finca duizenden en elke branden

[In de binnenstad is het natuurlijk niet mogelijk, maar mocht je meer buitenaf wonen en echt last hebben van een Pissebeddenplaag dan is het te overwegen om een kip aan te schaffen. Deze zal zich uitleven op deze voedingsbron.]

Mooie oplossing, alleen werkt dit niet echt. Want de pissebedden komen sávonds (bij ons dan) pas tevoorschijn, maar dan zitten (onze) de kippen al op stok ;-)

Nou Deem, hoor wel dat jij nog nooit een pissebeddenplaag in je tuin hebt gehad! Ik haal geen enkele gave aardbei uit m’n tuin, ze zijn allemaal uitgehold door die “nuttige” pissebedden en ik heb al 3 x opnieuw bonen gezaaid die zodra ze boven komen door de pissebedden met de grond gelijk worden gemaakt! Heb geprobeerd ze op een natuurlijke manier te bestrijden, maar dat is onbegonnen werk, dus je weet niet waar je over praat!

En of pissebedden een plaag kunnen zijn….
Onze zoon van 13 is helemaal blij met z’n moestuin.
Met veel toewijding heeft hij zelf rode bieten gezaaid en er met net zoveel liefde en plezier voor gezorgd.
Ze groeien perfect en de kroten zagen er prachtig uit tot we vanmorgen ontdekten dat vrijwel alle rode bieten enorm aangevreten zijn door pissebedden. Ze zaten er bij veel nog gewoon in.
En omdat ik dat echt sneu vind voor onze zoon en dit ook niet het doel van een moestuin is ben ik in mijn zoektocht op deze pagina beland.
Dus niet omdat pissebedden niet nuttig zijn of wat dan ook maar gewoon omdat ze in zoonlief z’n rode bieten niet welkom zijn.
Overigens hebben wij binnen of op andere plaatsen nooit geen overlast van deze beestjes gehad.

Help, de pissebedden vreten mijn rabarber aan. Is er een biologische bestrijding mogelijk?

Wat een lariekoek allemaal zeg. Pissebedden zijn onschadelijke en bijzonder nuttige diertjes. Ziektes verspreiden??? Welke dan wel? En dat aanvreten van groenten is ook nergens op gebaseerd. Spinnen kun je tegenwoordig ook laten verdelgen. Wel raar dat er dan opeens zoveel muggen zijn…
Dit alles past bij de mode om tuinen te bestraten. Mensen willen blijkbaar natuur, maar alleen de natuur die ze aanstaat.
Een tuin vol pissebedden is een gezonde, natuurlijke tuin!

Begin een pissebeddenfarm ?? tuurlijk kunnen ze ziektes brengen, ze zitten overal in, ik stuur ze wel naar je haha

Ja vooral hysterie en aanstelleritus brengen ze over … zeer kwalijke aandoeningen maar helaas vooral voor de beestjes zelf..

Ik wist niet dat de pissebedden mijn boontjes en radijsjes aanvraten. Door dit artikel ben ik weer een stuk wijzer geworden

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.