Pissebedden ook keldermotten genoemd, verwerken allerlei organisch afval in de bodem en dienen als voedsel voor vogels, muizen en andere kleine dieren. Ze zijn onderdeel van ons mooie ecosysteem. Maar wij hebben ze zelf liever niet, want ze zorgen voor overlast in onze tuin en kelder. De diertjes geven de meeste mensen een automatische reactie van afschuw en koude rillingen. Niet nodig want ook al zijn ze niet moeders mooiste ze zijn onschadelijk voor mensen. Maar voor de mensen die ze toch liever kwijt dan rijk zijn hebben we een aantal natuurlijke, milieuvriendelijke en duurzame manieren op een rijtje gezet om de pissebed te weren.

Pissebedden bestrijden

Wat is een pissebed?

De naam Pissebed stamt uit onze eerste geneeskunde. Tegen het eind van de middeleeuwen werden Pissebedden gebruikt om het urineren (pissen) te bevorderen. Pissebedden (Oniscus asellus L.) zijn platte grijze, veelpotige dieren. Ze worden ongeveer 2 cm lang. Het zijn geleedpotige dieren, dus kreeftachtigen die zelfs hun kieuwen nog behouden hebben maar leven van zuurstof. De pissebed is de enige kreeftachtige die op het land kan leven, maar kan niet zonder vocht. Het lichaam van een pissebed bestaat uit over elkaar liggende schubben, die een pantser vormen.  Aan de voorzijde, bij de kop, bevinden zich tussen de ogen twee lange voelsprieten. Met 7 paar poten zou je verwachten dat ze zich snel kunnen voortbewegen. Hun eerste reactie is echter in veel gevallen het oprollen van het langwerpige lijf en stil blijven zitten. Pissebedden leggen het hele jaar door eitjes die bijna niet zichtbaar zijn met het blote oog. Uit de eieren komen larven die wit van kleur zijn. Kenmerkend is dat de diertjes in groepen leven. Pissebedden leven ongeveer één tot twee jaar, maar sterven bij kou omdat ze koudbloedig zijn en externe verwarming nodig hebben. In Nederland zijn er bijna 37 (!) soorten pissebedden. Het zijn nachtdieren die zodra de schemering invalt op zoek gaan naar voedsel. Voedingsbronnen zijn met name organisch materiaal, soms levende planten en in geval van voedselschaarste wordt er ook gegeten van dode dieren.

Pissebedden schadelijk voor mensen?

Pissebedden leven van organisch materiaal en kunnen indien ze in grote getale zijn schade toebrengen aan gewassen, zoals jonge zaailingen, bloemen en fruit. Hun voorkeur gaat daarbij vaker uit naar wat teerdere planten als tomaten, komkommer en aardbeien. In geval van voedselschaarste eet de Pissebed echter ook van dode dieren. Binnen kunnen Pissebedden ook voor overlast zorgen en zich te goed doen aan etenswaren. Belangrijker nog is dat ze mogelijk ook ziektes kunnen verspreiden.

Leefomgeving en natuurlijke vijanden

Pissebedden huis tuinVocht en warmte zijn essentieel voor Pissebedden om te kunnen overleven. De diertjes zijn er bijzonder bedreven in zich schuil te houden. Gewilde plaatsen om zich te vestigen zijn: onder bloempotten of losse tegels, onder dood en rottend hout, in een composthoop en ook tussen bladeren aan de voet van een heg. De Pissebed heeft aantal natuurlijke vijanden. Egels, kikkers, padden, vogels, spitsmuizen en spinnen doen zich te goed aan de diertjes.

Hoe kan ik pissenbedden bestrijden?

Warmte

Het bestrijden van de Pissebed kan het gehele jaar. De Pissebed is koudbloedig en heeft externe verwarming nodig. Als de buitentemperatuur lager is dan 14º C, kunnen ze buiten niet meer overleven. Dus zet ze dan gewoon je huis uit. Binnen is het bijna niet mogelijk om de temperatuur zo laag te laten zakken. Mocht het in je kelder vriezen dan heeft dat nu wel een voordeel.

Vocht

Pissebedden kunnen niet zonder vocht. Zodra er donkere plekjes zijn op een vochtige plaats zullen ze zich in hun schuilplaats nestelen en op zoek gaan naar voedsel. Pak dus allereerst het vochtprobleem aan door de bron van het vocht, zoals eventuele lekkages, te repareren. Vooral in kelders kan constant water beschikbaar zijn, ga dit zoveel mogelijk tegen. Zonder vocht drogen de diertjes uit. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht in huis tegen te gaan.

Verwijder schuilplaatsen

  • Losse tegels, lege bloempotten of stapels hout vormen een perfecte schuilplaats voor de Pissebed. Verwijder onnodige materialen en verplaats materiaal regelmatig om de onderliggende vloer te laten drogen. Kijk ook naar stapels kranten, dozen en eventueel voedsel. Zorg ervoor dat dit opgeborgen of verwijderd wordt.
  • Maak kieren en hoekjes dicht met kit. Stofzuig vervolgens alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de Pissebed te verwijderen en uitbreiding tegen te gaan.
  • Zorg dat er meer licht in een ruimte komt. Hoe minder donkere plaatsen, hoe sneller de Pissebed een andere leefomgeving gaat zoeken.

Pissebedden tegenhouden en vangen

Plaats horgaas voor ventilatieopeningen om te voorkomen dat de Pissebedden van buiten naar binnen komen. Zodra het buiten kouder wordt zullen ze op zoek gaan naar warmere oorden. Door het gaas worden ze tegengehouden. Door zelf een ideale schuilplaats te creëren in een ruimte of in je tuin, lok je Pissebedden naar een vast punt. Zet een omgekeerde bloempot in een vochtige hoek of laat een natte dweil met de kop omlaag een week staan. Vochtig hout werkt ook perfect. De kans is groot dat je na een week een groep Pissebedden eenvoudig in één keer kunt verwijderen met stoffer en blik. Pissebedden laten zich eenvoudig vangen in uitgeholde aardappels. Snijdt de aardappel half door, hol hem uit en zet met de platte kant omlaag op de grond. De aardappel is een goede voedingsbron voor de diertjes. Controleer regelmatig of er Pissebedden zijn en verwijder ze. Er zijn bij tuincentra speciale vallen en lijmvellen te koop om Pissebedden te vangen en te verwijderen. Dit is een betere oplossing dan met chemische middelen te spuiten.

Pissebedden overlast

Meer tips om pissebedden milieuvriendelijk te bestrijden

  • Pissebedden hebben een hekel aan barbecue-as en as van sigaretten. Strooi dit op de plaatsen waar ze zich schuilhouden en ze zullen een andere plek zoeken en verdwijnen.
  • Pissebedden houden niet van koper (zie ook mieren). Leg koperdraad op de plaats waar de dieren graag komen en ze zullen deze plek gaan mijden. Er is speciaal kopertape te verkrijgen.
  • In de binnenstad is het natuurlijk niet mogelijk, maar mocht je meer buitenaf wonen en echt last hebben van een Pissebeddenplaag dan is het te overwegen om een kip aan te schaffen. Deze zal zich uitleven op deze voedingsbron.
  • Er zijn biologische aaltjes bevattende lokvallen te koop. Aaltjes zijn een soort parasieten die de Pissebedden doden. Deze parasieten zijn een natuurlijke vijand van de Pissebed. Ze zijn onschadelijk voor mens en dier en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Vanaf een temperatuur van 15º C is de parasiet werkzaam en na 7 dagen zullen de Pissebedden al ziek worden en sterven. Ongeveer 80% van de aangetrokken Pissebedden zal binnen 14 dagen zijn gedood. Deze vallen zijn te koop bij bedrijven voor land-en tuinbouw en vallen onder biologische plaagbestrijding.
  • Voor de meesten van ons zal het idee alleen al doen kokhalzen, maar het is een manier van bestrijding: eet de Pissebedden op! Je kunt Pissebedden namelijk net als slakken als maaltijd gebruiken. Zoals eerder aangegeven werden Pissebedden vroeger als medicijn gebruikt ter stimulering van de blaas, maar ook bijvoorbeeld als maagtablet. Dit laatste is omdat de schubben van de Pissebed een hoog kalkgehalte bevatten en daardoor een neutraliserende werking geven in de maag. Ze zijn dus, mits goed doorbakken om bacteriën te doden, eetbaar. De smaak schijnt naar vis en kreeft te neigen, maar helaas konden wij ons er niet toe zetten dit zelf uit te testen.
    Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes