Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
motten bestrijden

Motten bestrijden zonder gif: de beste tips

Er wonen twee motten, in me ouwe jas. We kennen het schattige lied van Doris allemaal en zingen vrolijk mee. Maar als je echt twee motten in je jas hebt, is daar niets schattigs aan. Deze twee motten leggen eitjes waaruit larven komen. De larven gaan enthousiast op zoek naar voeding in de vorm van textiel. Ze zullen niet alleen in je jas blijven maar verhuizen naar textiel dat in de buurt is. Dus kleding, tapijt en gordijnen worden opgegeten door de nakomelingen van deze schattige motten. Klinkt niet echt aanlokkelijk. Dus wij geven tips over motten bestrijden op een natuurlijke, duurzame manier, zónder je kleding te vervuilen met chemicaliën.

motten bestrijden

Wat is een mot?

Als we het over motten hebben is het eigenlijk onduidelijk welk diertje we precies bedoelen. Motten vallen onder de vlindersoort en hier zijn ruim 170.000 verschillende soorten motten van beschreven. De term mot gebruiken we voor kleine (minder dan 1 cm lang), meestal grijsachtige vlindertjes. Vrijwel alle soorten motten hebben het standaardmodel van een vlinder. Ze hebben vier grote met schubben bedekte vleugels, een ‘roltong’ en hun nakomelingen zijn rupsachtige larven.

‘Een volwassen mot legt tussen de 50 en 100 eitjes’

Sommige van de soorten motten leven binnenshuis. Een mot kan overal in huis rondvliegen, maar larven bevinden zich op specifieke plekken. Motten zijn niet schadelijk en geven geen gezondheidsrisico. Hun larven evenmin maar zij kunnen grote schade geven voordat ze volwassen zijn. De mot is 4 tot 6 maanden een larve. Volwassen motten eten niets omdat hun monddelen verschrompeld zijn, zogenaamde atrofiatie.  Ze leven op de energie die in het larvenstadium is opgeslagen (jouw trui?). Een volwassen mot legt tussen de 50 en 100 eitjes. De meest gevreesde mot is de textielmot omdat deze kleding aanvreet. Minder bekend is de vruchtmot en meelmot waarvan de larven zich voeden met bijvoorbeeld noten en gedroogde vruchten. Deze komen veel voor in keukens.

Schade door motten

De larven van motten brengen schade toe aan kleding, stoffen en tapijt. Als je de eerste motten in huis ziet betekent dit dat er zeer waarschijnlijk ook larven aanwezig zijn. Onderzoek textiel op larven, eventuele poppen (zijden cocons) of inmiddels aangetaste materialen om zeker te zijn van hun aanwezigheid. Door een vel wit papier op de bodem van de kast te leggen zie je eventuele afvalproducten van de insecten. Textiel op donkere plaatsen biedt de beste huisvesting voor de larven.  Proteïne houdende vezels, zoals wol, leer, bont en veren zijn hierbij het aantrekkelijkst. Textiel bestaande uit plantaardige vezels (katoen, linnen) of uit synthetische vezels, bevatten geen eiwitten en zijn niet geschikt als voedingsbron.

Een mottenplaag voorkomen

Het is bijna niet mogelijk om te voorkomen dat textielmotten zich op een dag in je huis nestelen. Larven kunnen eenvoudig worden overgebracht van kleding op kleding en zo binnenkomen. Ook kunnen volwassen motten in huis door ramen en deuren binnenkomen. Wel is het mogelijk om het aanwezige textiel zo oninteressant mogelijk te maken als voedingsbron.  Motten-larven houden vooral van kleding met vlekken of vette kragen. Vooral zweet-, urine- en vetvlekken vinden zij prettig. Hang ongewassen kleding daarom nooit zomaar voor langere tijd weg, maar gooi het eerst in de wasmachine. Laat kleding ook niet te lang ongebruikt op dezelfde plaats liggen. Zo voorkom je motten in huis.

‘Hoe lichter de plaats, hoe kleiner de kans dat dit een broedplaats wordt’

Sla kleding regelmatig uit en controleer dan direct op schade. De geur van laurier, cederhout of lavendel verdrijft motten. Er zijn in drogisterijen speciale geurbuiltjes te koop die eenvoudig in de kast te hangen zijn. Dit zijn geen mottenballen. Zie hieronder bij het hoofdstuk over motten bestrijden onze tip om met de geur van cederhout motten te voorkomen. Ouderwetse mottenballen zijn tegenwoordig verboden omdat ze erg chemische stoffen bevatten. Er zijn nieuwe soorten op de markt, maar ook deze bevatten chemische toevoegingen als dichloorbenzeen.

Motten (en hun larven) kunnen net als huisstofmijt slecht tegen zonlicht, hoe lichter de plaats, hoe kleiner de kans dat dit een broedplaats wordt.  Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst worden de eitjes gelegd. Motten bestrijden met azijn is dan een goed idee. Maak in deze periode je kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een beetje azijn. Schimmel verwijderen met azijn kan ook, maar het werkt in algemene zin goed als natuurlijk schoonmaakmiddel. De beste manier van motten bestrijden, is tenslotte motten voorkomen en motten bestrijden met azijn is wat ons betreft de beste tip.

motten bestrijden

Motten bestrijden op een natuurlijke manier

Met name wollen kleding is de plaats waar larven zich vestigen. Heb je larven ontdekt? Dan zijn er verschillende milieuvriendelijke mogelijkheden om de kleding van de larven, maar ook van eitjes en poppen, te ontdoen.

 • Was je kleding zo regelmatig mogelijk (bijvoorbeeld met de Eco Egg wasbal). Per beurt tenminste 30 minuten op minimaal 60°C.
 • Spoel wollen kleding die met hand gewassen is na met een klein beetje terpentine.
 • Bewaar wollen kleding in de zomer in gesloten plastic zakken.
 • Leg kleding, maar ook tapijt of gordijnen in de zomer in de zon. Door de hoeveelheid licht en warmte zal het insect sterven.
 • In de vriezer bereik je hetzelfde effect. Stop het kledingstuk of tapijt in de vriezer en laat het hier minimaal 48 uur. Dit is dé oplossing voor kledingstukken die niet gewassen kunnen worden zoals bijvoorbeeld hoeden van vilt.
 • Stofzuig wollen kleding als het lang niet gedragen is. Ook eitjes worden op deze manier weggenomen.
 • Berg kleding die lange tijd opgeslagen gaat worden op in een speciale mottenvrije zak. Deze is aan te schaffen bij drogisterijen.
 • Plaats een kartonnen doos met een pluk onbehandelde wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer twee cm en vang zelf de larven. Haal iedere week de val leeg en ververs de vulling.

‘Met cederhouten geur kan je jouw kleding fris, fruitig én mot-vrij houden’

 • Voorkom dat volwassen motten binnen komen door horren te plaatsen. Goed voor alle type woningen. Het houdt letterlijk alle type insecten tegen en is goed te wassen.
 • Motten bestrijden met azijn kan ook. Maak je kast regelmatig goed schoon te maken met azijn, om eventuele eitjes weg te halen. Om motten in tapijten of gestoffeerde meubelen te bestrijden kun je het tapijt of meubelstuk goed boenen met water gemengd met azijn. De verhouding is hierbij 1 op 1. Hier lees je meer tips over schoonmaken met azijn.
 • Er zijn ultrasonische ongedierteverjagers te krijgen die dus zonder gif of iets neer te leggen in je huis, op basis van geluid motten en andere beestjes verjagen.
 • Met cederhouten geur kan je jouw kleding fris, fruitig én mot-vrij houden. Deze geur houdt op een natuurlijke manier mufheid en ongedierte buiten de deur. En zo hangt er een fijne natuurlijke geur in je kamer. Het cederhout biedt ook bescherming tegen schimmel en meeldauw. Omdat cederhout een natuurproduct is, kan de dennengeur na verloop van tijd verminderen. Door het hout op te schuren met wat zandpapier komt de geur en de werking weer terug.

Last van andere insecten in huis? We hebben genoeg tips voor je, bijvoorbeeld over muizen bestrijden, spinnen bestrijden en zilvervisjes bestrijden.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
3.5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

26 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo,

Ik wil graag mijn dak (ca 15 m2) aan de binnenkant isoleren met ruwe schapenwol.

Hoe kan ik de wol motwerend maken en behouden?

Kan ik hier cederolie voor gebruiken? Blijft de geur behouden?

Hartelijke groet
Elena

Goedemorgen, in jullie artikel schrijven jullie dat ze niet van katoen houden; ik heb geen wollen kleding, geen bont, geen leer, alleen maar katoen en heb diverse (schone) t-shirts waar gaatjes in zitten, meestal ongeveer taillehoogte. Zijn dat dan geen motten? Graag hoor ik van jullie.

Ha Louise,
Meestal zullen ze niet voor katoen gaan (bevat geen goed voedsel voor ze). Maar dat is helaas geen gouden regel, het kan voorkomen dat ze hier alsnog voor gaan. Draag je kleding met regelmaat en zorg ervoor dat de kleding en de kast zo schoon mogelijk zijn, zodat ze geen voedingsbronnen hebben.
Groet,
Bart

Als jullie spreken over azijn, bedoelen jullie dan schoonmaakazijn of tafelazijn (die ook in de salade gaat)?

Hi Raoul! We bedoelen hier natuurlijk schoonmaakazijn, zie ook ons artikel over schoonmaken met azijn.

Kan ik mijn schapenvacht in de diepvries leggen i.v.m. Motten eitjes? Of wordt het leer aan de onderkand dan aangetast?

Dat kan zeker, Irma!

Ik heb ze in de keuken word vruchtmot genoemt wat kan ik hier aan doen heb de keuken al een paar keer ingespoten heb nu een motten plankje liggen maar niks werk help wat moet ik doen word er gek van

Heb ik ook eens gehad. Alles wat in de kastjes stond weggegooid. Maar het kwam steeds weer terug. De eitjes zaten in de standaard gaatjes (ikea kastje). Met wattenstaafjes en azijn een half jaar elke maand schoongemaakt. Veel werk maar het heeft wel geholpen

bedankt voor de tip ik heb een 2 delige tiener bureau kast met bureautjes eraan een mooi meubel in country stijl boven en onder bureau kasten met heel veel, gaatjes aan zijkanten en binnenkanten van de kastjes dat zal, dan well zo,n 5 jaren plan worden dan pfffffffffffffff wat een toestand kom je me helpen????? Marij

Ik heb ooit stukjes cederhout, met een gaatje voor een touwtje, gekocht. Dit kon aan een klerenhanger bevestigd worden. Na verloop van tijd verdween de geur. Mij werd aangeraden om het hout af te schuren zodat er door het nieuwe oppervlak opnieuw cedergeur te voorschijn zou komen.Ik heb geschuurd, maar geur kon ik niet ontdekken! Volgende raad: de stukjes hout met cederhoutolie insmeren. Oké, maar hoe hang je zoiets in de kast zonder vetvlekken van de olie op je kleding te krijgen?

Hallo Terry! Je kan overdag ook je kastdeuren open laten en de cederhanger aan de kastdeur hangen. Dat kan wellicht werken.

Je kan wol absoluut niet op 60 graden wassen. Dan krimpt het énorm. Wol kun je op hoogstens 30 graden wassen.

Wol kun je zelfs uitkoken. Je moet het alleen niet op hoge temperaturen in de wasmachine doen. Gebruik een grote pan of teil, veel water voor een kledingstuk. Laat het hete sop gewoon afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het met lauwvwater uitdpoelt.

Liggen van kranten onder kleed kan ook erg behulpzaam zijn,
Wegen het geur van inkt,

Heb zojuist in mijn mooi groot Nepalees tapijt ontdekt dat er onder de tafel meerdere stukken uitgevreten zijn. Bij nader onderzoek bleken het witte larven te zijn met een zwart kopje. Ik heb geprobeerd al die larven met de hand te verwijderen maar er zijn er zoveel dat het onbegonnen werk is. Tussen de wol vind ik ook een soort zandkorrels en vroeg me af of dit eitjes zijn. Het is een heel dik tapijt en het wordt minstens twee à driemaal per week gestofzuigd en hoop dat ik het niet moet weggooien want ik heb nog meerdere Oosterse tapijten liggen maar die zijn niet aangetast.

Je kan het ook herkennen als je allemaal ronde gaatjes heb in je kleding hebt. Ik heb dat ook in een t-shirt.

Hey ik heb er nu een in me kamer sins afgelopen zaterdag maar weet nu niet of het de zelfde is want er ziet er nu weer een ik weet zeker dat er geen eitjea in me huis liggen want alles word goed onderhouden weet niet waar hy nu is denk ergens onder me bed wacht nu tot me moeder wakker wordt

Dag Eva, terpentine is oorspronkelijk inderdaad een natuurproduct en dus in biologische vorm verkrijgbaar. Daartoe moet je jezelf wenden tot een winkel voor kunstschilder benodigheden. We noemen het dan terpentijn. Overigens verkoopt zo’n winkel ook de chemische variant die we ook bij de bouwmarkt kopen voor het schilderwerk van de kozijnen etc.

wij moeten een presentatie houden over materiaal ongedierte.
hoe kan je een goede uitleg geven over hoe motten dingen aantasten en hoe je ze moet bestrijden?

Ik heb de volgende natuurlijke middelen getest en hierbij beoordeeld: – Salus mottenstop. Patchoulikruid versterkt met patchouli etherische olie in een soort super theezak. De eerste weken erg sterke geur, daarna snel minder. Geur is aangenaam, in begin iets te sterk. Beetje alternatief ruikend. – Cederhout met cederhoutolie geimpreegneert. Matig sterke geur, gaat wel maanden mee. Redelijke geur. – Motten weg geurblokjes. Mengsel etherische olien in wasblokje. Sterke geur die maanden op kracht blijft. Geur is zelfs lekker te noemen. – Lavendel zakjes. Matig sterke geur. 2-wekelijks druppelen van lavendelolie houdt de kracht op pijl. Ja het blijft erg lekker van geur. De werking van deze middelen berust op het feit dat de bevruchte vrouwtjes mot niet meer de voedingsbron voor haar jongen (larven) ruikt en hier dus geen eitjes op af zet. Als de kleding eenmaal de geur heeft aangenomen zullen ook de larven de kleding niet meer lusten.… Lees verder »

Er zijn tegenwoordig 100% plantaardige mottenballen. Veel preventieve tips en uitleg over natuurlijke versus chemische middelen: https://www.motten-weg.nl/c-1569929/motten-bestrijden-tips-tegen-motten/

En sinds wanneer is terpentine goed voor in het riool? Of is die ook in een biologische vorm verkijgbaar?

lekker duurzaam, mensen aanraden al hun kleding regelmatig boven 60 graden te laten wassen..;)

Het is inderdaad beter om te wassen op een lage temperatuur, maar in het geval van motten raden we aan om af en toe een was te draaien op 60 graden. Dan gaan de insecten namelijk sneller weg.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.