Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
motten bestrijden

Motten bestrijden zonder gif: de beste tips

Er wonen twee motten, in me ouwe jas. We kennen het schattige lied van Doris allemaal en zingen vrolijk mee. Maar als je echt twee motten in je jas hebt, is daar niets schattigs aan. Deze twee motten leggen eitjes waaruit larven komen. De larven gaan enthousiast op zoek naar voeding in de vorm van textiel. Ze zullen niet alleen in je jas blijven maar verhuizen naar textiel dat in de buurt is. Dus kleding, tapijt en gordijnen worden opgegeten door de nakomelingen van deze schattige motten. Klinkt niet echt aanlokkelijk. Dus wij geven tips over motten bestrijden op een natuurlijke, duurzame manier, zónder je kleding te vervuilen met chemicaliën.

1
Wat is een mot precies?

motten bestrijden

Als we het over motten hebben is het eigenlijk onduidelijk welk diertje we precies bedoelen. Motten vallen onder de vlindersoort en er zijn ruim 170.000 verschillende soorten. De term ‘mot’ gebruiken we voor kleine grijsachtige vlindertjes. Vrijwel alle soorten motten hebben het standaardmodel van een vlinder. Ze hebben vier grote met schubben bedekte vleugels, een ‘roltong’ en hun nakomelingen zijn rupsachtige larven.

‘Een volwassen mot legt tussen de 50 en 100 eitjes’

Sommige van de soorten motten leven binnenshuis. Een mot kan overal in huis rondvliegen, maar larven bevinden zich op specifieke plekken. Motten zijn niet schadelijk en geven geen gezondheidsrisico. Hun larven ook niet, maar zij kunnen wel grote schade geven voordat ze volwassen zijn. De mot is namelijk 4 tot 6 maanden een larve.

Een volwassen mot legt tussen de 50 en 100 eitjes. De meest gevreesde mot is de textielmot omdat deze kleding aanvreet. Minder bekend is de vruchtmot en meelmot waarvan de larven zich voeden met bijvoorbeeld noten en gedroogde vruchten. Deze komen veel voor in keukens.

2
Zo onderzoek je of je motten in huis hebt

De larven van motten brengen schade toe aan kleding, stoffen en tapijt. Als je de eerste motten in huis ziet betekent dit dat er zeer waarschijnlijk ook larven aanwezig zijn. Onderzoek textiel dan ook op larven, eventuele poppen (zijden cocons) of inmiddels aangetaste materialen om zeker te zijn van hun aanwezigheid. Zo doe je dat!

  1. Leg een vel wit papier op de bodem van je kledingkast, onder het hanggedeelte.
  2. Laat het vel 2 tot 3 dagen liggen.
  3. Na een paar dagen kunnen er afvalproducten of cocons van motten op liggen en weet je dat je het insect in huis hebt.

Handig om te weten: Textiel op donkere plaatsen biedt de beste huisvesting voor de larven. Proteïne houdende vezels, zoals wol, leer, bont en veren zijn hierbij het aantrekkelijkst. Textiel bestaande uit plantaardige vezels (katoen, linnen) of uit synthetische vezels, bevatten geen eiwitten en zijn niet geschikt als voedingsbron.

3
De 5 tips om een mottenplaag te voorkomen in huis

Het is bijna niet mogelijk om te voorkomen dat textielmotten zich op een dag in je huis nestelen. Larven kunnen eenvoudig worden overgebracht van kleding op kleding en zo binnenkomen. Ook kunnen volwassen motten in huis door ramen en deuren binnenkomen. Wel is het mogelijk om het aanwezige textiel zo oninteressant mogelijk te maken als voedingsbron. Motten-larven houden vooral van kleding met vlekken of vette kragen. Vooral zweet-, urine- en vetvlekken vinden zij prettig.

Motten voorkomen? Dit zijn onze beste tips!

1
Gooi je ongewassen kleding direct in de wasmachine

Hang ongewassen kleding nooit zomaar voor langere tijd weg, maar gooi het eerst in de wasmachine. Laat kleding ook niet te lang ongebruikt op dezelfde plaats liggen, zoals in de wasmand. Zo voorkom je motten in huis.

2
Sla kleding regelmatig uit en controleer dan direct op schade.

Kijk of je kleine motten of cocons kunt zien zitten als je je kleding, bij voorkeur buiten, uitklopt. 

3
Hang geurbuiltjes in je kast

De geur van laurier, cederhout of lavendel verdrijft motten. Er zijn in drogisterijen speciale geurbuiltjes te koop die eenvoudig in de kast te hangen zijn. Ouderwetse mottenballen zijn tegenwoordig verboden omdat ze erg chemische stoffen bevatten. Er zijn nieuwe soorten op de markt, maar ook deze bevatten chemische toevoegingen als dichloorbenzeen. Let hierbij dus goed op en ga voor een duurzame optie.

4
Maak je kledingkast minimaal maandelijks schoon met azijn

Motten (en hun larven) kunnen net als huisstofmijt slecht tegen zonlicht, hoe lichter de plaats, hoe kleiner de kans dat dit een broedplaats wordt.  Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst worden de eitjes gelegd. Motten bestrijden met azijn is dan een goed idee. Maak in deze periode je kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een vochtige doek en water met een scheut azijn.

5
Leg tapijten en gordijnen in de zon (of in de vriezer)

Zorg dat je je kleding, maar ook tapijt of gordijnen in de zomer in de zon legt. Bijvoorbeeld in je tuin of op je balkon. Door de hoeveelheid licht en warmte zal het insect sterven.In de vriezer bereik je hetzelfde effect. Stop het kledingstuk of tapijt in de vriezer en laat het hier minimaal 48 uur. Dit is dé oplossing voor kledingstukken die niet gewassen kunnen worden zoals bijvoorbeeld hoeden van vilt.

Mottenballen Cederhout

Mottenballen & Cederhout

Ecozone Natuurlijke Mottenspray

Ecozone Natuurlijke Motten Spray

Opbergtassen

Housum Opbergtassen

4
Motten bestrijden op een natuurlijke manier in 5 stappen

1
Was je kleding af en toe op 60 graden
wasmachine filter duurzaam

Was je kleding zo regelmatig mogelijk (bijvoorbeeld met de Eco Egg wasbal). Doe dit eens in de zoveel tijd ook op een hoger aantal graden, een beurt van tenminste 30 minuten op minimaal 60°C is prima om motten te bestrijden.

Tip voor wollen kleding
Was je wollen kleding met de hand. Gebruik warm water en spoel na met een klein beetje terpentine of azijn. Je wollen kleding lang niet gedragen? Stofzuig je kledingstukken even. Eitjes worden op deze manier weggenomen.

2
Berg je kleding op in mottenvrije zakken
motten voorkomen tips tegen motten

Berg kleding die lange tijd opgeslagen gaat worden op in een speciale mottenvrije zakken. Deze opbergtassen kun je in de winkel en online kopen en houden je kleren mooi en schoon.

3
Hang cederhouten balletjes op in je kasten
Cederhouten Blokjes

Met cederhouten geur kan je jouw kleding fris, fruitig én mot-vrij houden. Deze geur houdt op een natuurlijke manier mufheid en ongedierte buiten de deur. Het cederhout biedt ook bescherming tegen schimmel en meeldauw. Omdat cederhout een natuurproduct is, kan de dennengeur na verloop van tijd verminderen. Door het hout op te schuren met wat zandpapier komt de geur en de werking weer terug.

Doe-het-zelf tip
Plaats een kartonnen doos met een pluk onbehandelde wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer twee cm en vang zelf de larven. Haal iedere week de val leeg en ververs de vulling.

4
Maak zelf een mottenval
mottenval maken

Denk je aan mottenvallen? Die kun je ook prima zelf maken. Plaats een kartonnen doos met een pluk onbehandelde wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer twee cm en vang zelf de larven. Haal iedere week de val leeg en ververs de vulling.

Je kunt ook een hangende mottenval maken, zoals je hier op de foto ziet. Gebruik hiervoor papier of karton en vouw er een huisje van. Leg een plakvel op de onderkant. Maak daarna twee gaatjes met een perforator in de bovenkant en hang hier een touwtje aan. Hang het hierna in je kledingkast.

5
Plaats horren in huis om motten tegen te gaan
horren tegen motten

Voorkom dat volwassen motten binnen komen door horren te plaatsen. Je kunt kiezen voor een raamhor en een deurhor. Ook kun je horren laten inbouwen bij jouw ramen. Hoe dan ook helpt de hor tegen insecten huis, waardoor het ook de motten op afstand houdt.

Last van andere insecten in huis? We hebben genoeg tips voor je, bijvoorbeeld over muizen bestrijden, spinnen bestrijden en zilvervisjes bestrijden.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

3.5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

26 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo,

Ik wil graag mijn dak (ca 15 m2) aan de binnenkant isoleren met ruwe schapenwol.

Hoe kan ik de wol motwerend maken en behouden?

Kan ik hier cederolie voor gebruiken? Blijft de geur behouden?

Hartelijke groet
Elena

Goedemorgen, in jullie artikel schrijven jullie dat ze niet van katoen houden; ik heb geen wollen kleding, geen bont, geen leer, alleen maar katoen en heb diverse (schone) t-shirts waar gaatjes in zitten, meestal ongeveer taillehoogte. Zijn dat dan geen motten? Graag hoor ik van jullie.

Ha Louise,
Meestal zullen ze niet voor katoen gaan (bevat geen goed voedsel voor ze). Maar dat is helaas geen gouden regel, het kan voorkomen dat ze hier alsnog voor gaan. Draag je kleding met regelmaat en zorg ervoor dat de kleding en de kast zo schoon mogelijk zijn, zodat ze geen voedingsbronnen hebben.
Groet,
Bart

Als jullie spreken over azijn, bedoelen jullie dan schoonmaakazijn of tafelazijn (die ook in de salade gaat)?

Hi Raoul! We bedoelen hier natuurlijk schoonmaakazijn, zie ook ons artikel over schoonmaken met azijn.

Kan ik mijn schapenvacht in de diepvries leggen i.v.m. Motten eitjes? Of wordt het leer aan de onderkand dan aangetast?

Dat kan zeker, Irma!

Ik heb ze in de keuken word vruchtmot genoemt wat kan ik hier aan doen heb de keuken al een paar keer ingespoten heb nu een motten plankje liggen maar niks werk help wat moet ik doen word er gek van

Heb ik ook eens gehad. Alles wat in de kastjes stond weggegooid. Maar het kwam steeds weer terug. De eitjes zaten in de standaard gaatjes (ikea kastje). Met wattenstaafjes en azijn een half jaar elke maand schoongemaakt. Veel werk maar het heeft wel geholpen

bedankt voor de tip ik heb een 2 delige tiener bureau kast met bureautjes eraan een mooi meubel in country stijl boven en onder bureau kasten met heel veel, gaatjes aan zijkanten en binnenkanten van de kastjes dat zal, dan well zo,n 5 jaren plan worden dan pfffffffffffffff wat een toestand kom je me helpen????? Marij

Ik heb ooit stukjes cederhout, met een gaatje voor een touwtje, gekocht. Dit kon aan een klerenhanger bevestigd worden. Na verloop van tijd verdween de geur. Mij werd aangeraden om het hout af te schuren zodat er door het nieuwe oppervlak opnieuw cedergeur te voorschijn zou komen.Ik heb geschuurd, maar geur kon ik niet ontdekken! Volgende raad: de stukjes hout met cederhoutolie insmeren. Oké, maar hoe hang je zoiets in de kast zonder vetvlekken van de olie op je kleding te krijgen?

Hallo Terry! Je kan overdag ook je kastdeuren open laten en de cederhanger aan de kastdeur hangen. Dat kan wellicht werken.

Je kan wol absoluut niet op 60 graden wassen. Dan krimpt het énorm. Wol kun je op hoogstens 30 graden wassen.

Wol kun je zelfs uitkoken. Je moet het alleen niet op hoge temperaturen in de wasmachine doen. Gebruik een grote pan of teil, veel water voor een kledingstuk. Laat het hete sop gewoon afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het met lauwvwater uitdpoelt.

Liggen van kranten onder kleed kan ook erg behulpzaam zijn,
Wegen het geur van inkt,

Heb zojuist in mijn mooi groot Nepalees tapijt ontdekt dat er onder de tafel meerdere stukken uitgevreten zijn. Bij nader onderzoek bleken het witte larven te zijn met een zwart kopje. Ik heb geprobeerd al die larven met de hand te verwijderen maar er zijn er zoveel dat het onbegonnen werk is. Tussen de wol vind ik ook een soort zandkorrels en vroeg me af of dit eitjes zijn. Het is een heel dik tapijt en het wordt minstens twee à driemaal per week gestofzuigd en hoop dat ik het niet moet weggooien want ik heb nog meerdere Oosterse tapijten liggen maar die zijn niet aangetast.

Je kan het ook herkennen als je allemaal ronde gaatjes heb in je kleding hebt. Ik heb dat ook in een t-shirt.

Hey ik heb er nu een in me kamer sins afgelopen zaterdag maar weet nu niet of het de zelfde is want er ziet er nu weer een ik weet zeker dat er geen eitjea in me huis liggen want alles word goed onderhouden weet niet waar hy nu is denk ergens onder me bed wacht nu tot me moeder wakker wordt

Dag Eva, terpentine is oorspronkelijk inderdaad een natuurproduct en dus in biologische vorm verkrijgbaar. Daartoe moet je jezelf wenden tot een winkel voor kunstschilder benodigheden. We noemen het dan terpentijn. Overigens verkoopt zo’n winkel ook de chemische variant die we ook bij de bouwmarkt kopen voor het schilderwerk van de kozijnen etc.

wij moeten een presentatie houden over materiaal ongedierte.
hoe kan je een goede uitleg geven over hoe motten dingen aantasten en hoe je ze moet bestrijden?

Ik heb de volgende natuurlijke middelen getest en hierbij beoordeeld: – Salus mottenstop. Patchoulikruid versterkt met patchouli etherische olie in een soort super theezak. De eerste weken erg sterke geur, daarna snel minder. Geur is aangenaam, in begin iets te sterk. Beetje alternatief ruikend. – Cederhout met cederhoutolie geimpreegneert. Matig sterke geur, gaat wel maanden mee. Redelijke geur. – Motten weg geurblokjes. Mengsel etherische olien in wasblokje. Sterke geur die maanden op kracht blijft. Geur is zelfs lekker te noemen. – Lavendel zakjes. Matig sterke geur. 2-wekelijks druppelen van lavendelolie houdt de kracht op pijl. Ja het blijft erg lekker van geur. De werking van deze middelen berust op het feit dat de bevruchte vrouwtjes mot niet meer de voedingsbron voor haar jongen (larven) ruikt en hier dus geen eitjes op af zet. Als de kleding eenmaal de geur heeft aangenomen zullen ook de larven de kleding niet meer lusten.… Lees verder »

Er zijn tegenwoordig 100% plantaardige mottenballen. Veel preventieve tips en uitleg over natuurlijke versus chemische middelen: https://www.motten-weg.nl/c-1569929/motten-bestrijden-tips-tegen-motten/

En sinds wanneer is terpentine goed voor in het riool? Of is die ook in een biologische vorm verkijgbaar?

lekker duurzaam, mensen aanraden al hun kleding regelmatig boven 60 graden te laten wassen..;)

Het is inderdaad beter om te wassen op een lage temperatuur, maar in het geval van motten raden we aan om af en toe een was te draaien op 60 graden. Dan gaan de insecten namelijk sneller weg.

Volg ons op Facebook