Er wonen twee motten, in me ouwe jas. We kennen het schattige lied van Doris allemaal en zingen vrolijk mee. Maar als je echt twee motten in je jas hebt, is daar niets schattigs aan. Deze twee motten leggen eitjes waaruit larven komen. De larven gaan enthousiast op zoek naar voeding in de vorm van textiel. Ze zullen niet alleen in je jas blijven maar verhuizen naar textiel dat in de buurt is. Dus kleding, tapijt en gordijnen worden opgegeten door de nakomenlingen van deze schattige motten. Klinkt niet echt aanlokkelijk. Dus wij geven tips over motten bestrijden op een natuurlijke, duurzame manier, zónder je kleding te vervuilen met chemicaliën.

Mot bestrijden

Wat is een mot?

Als we het over motten hebben is het eigenlijk onduidelijk welk diertje we precies bedoelen. Motten vallen onder de vlindersoort en hier zijn ruim 170.000 verschillende soorten van beschreven. De term mot gebruiken we voor kleine (minder dan 1 cm lang), meestal grijsachtige vlindertjes. Vrijwel alle soorten hebben het standaardmodel van een vlinder. Ze hebben vier grote met schubben bedekte vleugels, een ‘roltong’ en hun nakomelingen zijn rupsachtige larven. Sommige van de soorten die we onder motten verstaan leven binnenshuis. Een mot kan overal in huis rondvliegen, maar larven bevinden zich op specifieke plekken.  Motten zijn niet schadelijk en geven geen gezondheidsrisico. Hun larven evenmin maar zij kunnen grote schade geven voordat ze volwassen zijn. De mot is 4 tot 6 maanden een larve. Volwassen motten eten niets omdat hun monddelen verschrompeld zijn, zogenaamde atrofiatie.  Ze leven op de energie die in het larvenstadium is opgeslagen (jouw trui?). Een volwassen mot legt tussen de 50 en 100 eitjes. De meest gevreesde mot is de textielmot omdat deze kleding aanvreet. Minder bekend is de vruchtmot en meelmot waarvan de larven zich voeden met bijvoorbeeld noten en gedroogde vruchten. Deze komen veel voren in keukens.

Schade door motten

De larven van motten brengen schade toe aan kleding, stoffen en tapijt. Als je de eerste motten ziet betekent dit dat er zeer waarschijnlijk ook larven aanwezig zijn. Onderzoek textiel op larven, eventuele poppen (zijden cocons) of inmiddels aangetaste materialen om zeker te zijn van hun aanwezigheid. Door een vel wit papier op de bodem van de kast te leggen zie je eventuele afvalproducten van de insecten. Textiel op donkere plaatsen biedt de beste huisvesting voor de larven.  Proteïne houdende vezels, zoals wol, leer, bont en veren zijn hierbij het aantrekkelijkst. Textiel bestaande uit plantaardige vezels (katoen, linnen) of uit synthetische vezels, bevatten geen eiwitten en zijn niet geschikt als voedingsbron.

Voorkomen mottenplaag

Het is bijna niet mogelijk om te voorkomen dat textielmotten zich op een dag in je huis nestelen. Larven kunnen eenvoudig worden overgebracht van kleding op kleding en zo binnenkomen. Ook kunnen volwassen motten door ramen en deuren binnenkomen. Wel is het mogelijk om het aanwezige textiel zo oninteressant mogelijk te maken als voedingsbron.  Motten-larven houden vooral van kleding met vlekken of vette kragen. Vooral zweet-, urine- en vetvlekken vinden zij prettig. Hang ongewassen kleding daarom nooit zomaar voor langere tijd weg, maar gooi het eerst in de wasmachine. Laat kleding ook niet te lang ongebruikt op dezelfde plaats liggen. Sla kleding regelmatig uit en controleer dan direct op schade. De geur van laurier, cederhout of lavendel verdrijft motten. Er zijn in drogisterijen speciale geurbuiltjes te koop die eenvoudig in de kast te hangen zijn. Dit zijn geen mottenballen. Zie hieronder bij het hoofdstuk over motten bestrijden onze tip om met de geur van cederhout motten te voorkomen. Ouderwetse mottenballen zijn tegenwoordig verboden omdat ze erg chemische stoffen bevatten. Er zijn nieuwe soorten op de markt, maar ook deze bevatten chemische toevoegingen als dichloorbenzeen. . Motten (en hun larven) kunnen net als huisstofmijt slecht tegen zonlicht, hoe lichter de plaats, hoe kleiner de kans dat dit een broedplaats wordt.  Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst worden de eitjes gelegd. Maak in deze periode kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een beetje azijn. De beste manier van motten bestrijden, is motten voorkomen.

Motten bestrijden op een natuurlijke manier

Met name wollen kleding is de plaats waar larven zich vestigen. Heb je larven ontdekt? Dan zijn er verschillende milieuvriendelijke mogelijkheden om de kleding van de larven, maar ook van eitjes en poppen, te ontdoen.

 • Mot kledingkastWas je kleding zo regelmatig mogelijk. Per beurt ten minste 30 minuten op minimaal 60°C.
 • Spoel wollen kleding die met hand gewassen is na met een klein beetje terpentine.
 • Bewaar wollen kleding in de zomer in gesloten plastic zakken.
 • Leg kleding, maar ook tapijt of gordijnen in de zomer in de zon. Door de hoeveelheid licht en warmte zal de insect sterven.
 • In de vriezer bereik je hetzelfde effect. Stop het kledingstuk of tapijt in de vriezer en laat het hier minimaal 48 uur. Dit is dé oplossing voor kledingstukken die niet gewassen kunnen worden zoals bijvoorbeeld hoeden van vilt.
 • Stofzuig wollen kleding als het lang niet gedragen is. Ook eitjes worden op deze manier weggenomen.
 • Berg kleding die lange tijd opgeslagen gaat worden op in een speciale mottenvrije zak. Deze is aan te schaffen bij drogisterijen.
 • Plaats een kartonnen doos met een pluk onbehandelde wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer twee cm en vang zelf de larven. Haal iedere week de val leeg en ververs de vulling.
 • Voorkom dat volwassen motten binnen komen door horren te plaatsen.  Goed voor alle type woningen. Het houdt letterlijk alle type insecten tegen en is goed te wassen.
 • Vergeet niet de kast regelmatig goed schoon (met azijn) te maken om eventuele eitjes weg te halen. Om motten in tapijten of gestoffeerde meubelen te bestrijden kun je het tapijt of meubelstuk goed boenen met water gemengd met azijn. De verhouding is hierbij 1 op 1.
 • Er zijn ultrasonische ongedierteverjagers te krijgen die dus zonder gif of iets neer te leggen in je huis, op basis van geluid motten en andere beestjes verjagen.
 • Met cederhouten geur kan je jouw kleding fris, fruitig én mot-vrij houden. Deze geur houdt op een natuurlijke manier mufheid en ongedierte buiten de deur. En zo hangt er een fijne natuurlijke geur in je kamer. Het cederhout biedt ook bescherming tegen schimmel en meeldauw. Omdat cederhout een natuurproduct is, kan de dennengeur na verloop van tijd verminderen. Door het hout op te schuren met wat zandpapier komt de geur en de werking weer terug.

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes