Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gezond brood bento

Duurzaam overblijven op school

De kinderen gaan al weer naar school of het is binnenkort zo ver. Een goed moment om even stil te staan bij de lunchpakketten die we onze kinderen meegeven. Hoe duurzaam is de lunch in hun tas? Je kunt daarbij kijken naar de hoeveelheid afval die er over blijft, naar de veiligheid van de bekers en boxen en naar de inhoud. 

duurzame-broodtrommels-drinkbekers

Weg met de pakjes en zakjes!

Het ontbijt is spitsuur bij een gezin met kinderen. Wassen, aankleden, ontbijten en zorgen dat er eten en drinken mee gaat naar school. Weinig tijd, dus we willen alles zo efficiënt mogelijk. Kant en klare deelverpakkingen lijken de oplossing. Maar heb je wel eens in de prullenbak in de klas gekeken aan het eind van de dag? Vol lege drinkpakjes, plastic zakjes en plastic bekertjes. Zo veel onnodig verpakkingsmateriaal. Een pakje sap lijkt lekker gemakkelijk. Maar in de tijd dat je het pakje uit het plasticje hebt gehaald, heb je ook een beker of flesje gevuld met water of sap uit een pak. Een boterham zit sneller in een bakje dan in een zakje en een appel kan zo in de tas. Is het veel meer moeite om een plak ontbijtkoek uit een groter pak in een bakje te doen, dan de voorverpakte koek te nemen? Het is gewoon een ‘mindset’, een keuze. Het gebruik van herbruikbare bakjes en bekers bespaart niet alleen materiaal, maar ook geld. Want voorverpakte kleine porties van wat dan ook zijn erg duur. Daarmee heb je de eenmalige investering voor goede broodtrommels en lekvrije drinkbekers er zo weer uit. Deze moeten natuurlijke wel zo de vaatwasser in kunnen en van geen schadelijk materiaal gemaakt worden.

Broodtrommel zonder BPA’s

Grofweg zijn broodtrommels gemaakt van plastic of RVS. Voor bekers komt daar nog glas bij. Vanuit duurzaam oogpunt is glas de beste keuze, maar misschien een beetje onpraktisch. Daarna komt RVS. Plastic wordt het liefst vermeden. Om verschillende redenen. Uit plastic komen schadelijke stoffen vrij die het verpakte eten kunnen ‘besmetten’. Het gaat hier om chemicaliën (BPA’s) die kankerverwekkend zijn en de hormoonbalans kunnen verstoren. Daarnaast is plastic moeilijk te recycleren. Maar herbruikbaar plastic is nog altijd beter dan wegwerp verpakkingen. Hier vindt u welke plastics relatief veilig en recyclebaar zijn.

Dopper

Dopper

De drinkfler Dopper is een voorbeeld van een handig ontworpen, verantwoord kunststof product. Maar misschien is het toch een goed idee om wat extra geld uit te geven aan anti-lekbekers en lunchboxen van RVS. Oa op de site van Greenjump vind je een mooie selectie van RVS producten. RVS heeft een lang leven, neemt geen geuren in zich op en kan goed gerecycled worden. En heel belangrijk; kan prima in de vaatwasser.

gezond-brood-bento

Ik wil ook…

Een duurzame inhoud van het sap- en lunchpakket is nog het lastigste onderdeel. Kies voor pure, niet bewerkte, producten. Ongezoet en zonder zout. Liever water dan een sapje, liever karnemelk dan gewone melk. We weten het wel. Maar de gezonde bruine boterham moet concurreren met lekker uitziende zoetwaren op witte bolletjes met een cupje vruchtenyoghurt na. Onze ervaring is dat het helpt om de kinderen van jongs af aan mee te nemen in het hoe en waarom van gezond voedsel. Dat het goed is voor je eigen lijf, maar ook voor de wereld. Dan heeft je kind een antwoord als er iets wordt gezegd over het saaie, verantwoorde broodtrommeltje. Daarnaast moeten er wat ons betreft ook uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Af en toe wel iets er in waar je als ouder niet helemaal achter kunt staan. Of je laat het eten in de broodtrommel er gewoon heel mooi (en dus lekker) uit zien. Hier is het er nog niet van gekomen, maar we zijn wel geïnspireerd door de, van oorsprong Japanse, bento boxes (google eens een keer). Uitgebreide, mooi opgemaakte meeneemmaaltijden, waarbij over elk detail is nagedacht. Al vragen wij ons wel af, hoe die lunchbox er uit ziet als hij opengemaakt wordt na in een schooltas te zijn rondgezwiept en in een hoek gegooid.

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.