Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Huis

Alles wat je moet weten over het energielabel voor woningen

Wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren, ben je verplicht om een geldig energielabel te hebben. Het energielabel voor woningen laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig je huis is. Handig, want een zuinigere woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort, en is dus beter voor het milieu! Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor woningen verplicht. Hoe zit dit nieuwe label in elkaar? En wat voor winst levert het je op?

Hoe werkt het energielabel voor woningen?

Met een energielabel kun je zien hoe energiezuinig een woning is. Om dit te bepalen wordt er gekeken naar de isolatie van je dak, muren, vloer en ramen. Ook geeft het energielabel aan hoe zuinig de installaties voor de verwarming of ventilatie zijn.  Zo scoor je bijvoorbeeld hoog in de ranking als je zonnepanelen, een goede isolatie of triple glas hebt. 

Dit is interessante informatie als je een huis gaat kopen of huren, want een zuiniger huis betekent een lagere energierekening, is goed voor het milieu en biedt meer wooncomfort. Ook geeft het label voor wooneigenaren inzicht in hoe je je woning verder kan verduurzamen. Hiermee kan je flink kosten besparen! Daarnaast geldt: hoe hoe hoger de klasse van het energielabel,  voor hoe meer geld je je woning kunt verkopen. 

Het energielabel is gebouwgebonden en geeft, op basis van een berekening, informatie over de hoeveelheid energie die bij gestandaardiseerd gebruik van dat gebouw nodig is. Het betreft gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. 

Het is het dus waard om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. In dit artikel geven we je meer info en tips voor het aanvragen van het energielabel voor woningen. 

Energielabelduurzaamthuis

In een oogopslag is te zien hoe energiezuinig een gebouw is.

  1. De energieprestatie van het gebouw wordt weergegeven in een energie-index en in een gestandaardiseerde energieklasse (A t/m G en kleuren). Zeer energiezuinige gebouwen hebben een A en zijn heldergroen, zeer onzuinige panden hebben een G en zijn felrood. Dit is te vergelijken met de energielabels die in de witgoedsector worden gehanteerd (bijvoorbeeld bij koelkasten).
  2. Daarnaast geeft het energielabel bij bestaande bouw een lijstje met mogelijke maatregelen die de energieprestatie van het gebouw kunnen verbeteren. Zie voorbeeld certificaat
  3. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Nieuw energielabel per 1 januari 2021

Al sinds 2008 is een energielabel verplicht bij de oplevering, verkoop en het verhuur van je woning. Echter: sinds 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel wordt bepaald veranderd.

Het oude label kon je zelf online aanvragen op basis van ingestuurde documenten en afmetingen. Voor het nieuwe energielabel daarentegen moet een gecertificeerde energieadviseur thuis langskomen om het label vast te stellen. De overheid heeft dit ingevoerd om fraude te voorkomen. 

Het doel? Duurzame woningen stimuleren door via het energielabel duidelijk te maken welke acties nodig zijn om je huis energiezuiniger te maken. 

Kritiek op het nieuwe energielabel voor woningen

Klinkt veelbelovend, maar er is ook kritiek geuit op het nieuwe energielabel voor woningen. Bijvoorbeeld door Vereniging Eigen Huis, die stellen dat woningeigenaren met het nieuwe label flink op de kosten worden gejaagd, zonder dat de kwaliteit van het label werkelijk is verbeterd.

Doordat je een energieadviseur moet inhuren is het nieuwe label namelijk een stuk duurder geworden. Kosten kunnen oplopen tot wel honderden euro’s, een fors verschil met het oude energielabel dat voor een paar tientjes te verkrijgen was.

Volgens de Vereniging zijn woningbezitters hier de dupe van, zonder veel profijt te hebben van het nieuwe label. Soepel loopt het niet. Er is namelijk een gebrek aan gekwalificeerde energieadviseurs waardoor er lange wachtlijsten ontstaan, en waardoor mensen hun huis niet kunnen verkopen en prijzen voor afspraken enorm oplopen.

Radar maakte een uitzending over het nieuwe energielabel. In de uitzending laten ze drie adviseurs een woning opmeten die te koop staat, die alle drie andere methodes gebruiken en daardoor op een verschillend label uitkomen…

Bekijk hier de uitzending

Boete energielabel voor woningen

Let op: als je geen geldig energielabel hebt op een transactiemoment van je huis (oplevering, verhuur en verkoop van het huis) dan kun je een boete krijgen. Deze verschillen per situatie en zijn terug te vinden op site van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).  

Stappenplan aanvragen energielabel voor woningen

Ga je binnenkort een energielabel aanvragen, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Duurzaamthuis heeft een stappenplan gemaakt voor het aanvragen van energielabel op je woning. Ons advies is om de afspraak vanwege de wachttijden ruim van tevoren in te plannen. Daarnaast is het belangrijk om een betrouwbare energieadviseur in te schakelen. Lees hier ons stappenplan voor het aanvragen van een energielabel

Isolatie

Hoe maak je je woning duurzamer? 

  1. Om een betere beoordeling te krijgen op je energiezuinigheid, kun je verschillende dingen doen. Op onze site geven we praktische tips om de duurzaamheid in je huis te verbeteren.
  2. Zo kun je je huis beter isoleren, zonnepanelen op je dak leggen, of een energiezuinige koelkast aanschaffen.
  3. Bekijk onze 10 gouden tips voor een duurzame woning.

Toekomst energielabel

Persoonlijk sta ik volledig achter de regel. Het is goed om mensen er bewust van te maken wat het woningverbruik is. Een goed energielabel moet een goede weergave van het energieverbruik van een woning geven. Dit is naar mijn mening van belang om de hoogte van de maandelijkse lasten bij het wonen in dat huis te bepalen. Ervaring leert dat steeds meer mensen afgaan op het energielabel bij de aanschaf van witgoed. Het kan dus echt werken. En de besparing van een energiezuinig huis is veel groter dan die je ooit met een wasmachine kunt bereiken. Het blijft raar dat mensen zich bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine vaak langer en beter laten voorlichten over energieverbruik dan bij de aankoop van een huis!

Om het energielabel te laten slagen is het denk ik verstandig om de kosten voor het label in rekening te brengen bij de aankopende partij. Zij genieten door de toetsing ten slotte ook het voordeel. Ook zal de overheid, als blijkt dat in de praktijk de verplichting niet wordt nageleefd, de regels moeten aanpassen. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het energielabel in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Volg ons op Facebook