Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Papier tapijt duurzaam

Papieren tapijt

Impact
Milieuwinst
Redelijk materiaal
Kosten
15-50 p/m2
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.3/10

Er zijn veel meer duurzame vloeren dan je denkt. Een vloer die in opkomst is, is de vloer van gerecycled papier. Van gerecycled papier wordt namelijk papieren tapijt gemaakt. En dat blijkt een hele duurzame optie, omdat de milieubelasting ontzettend laag is. Dit is wat je nog meer wilt weten over papieren tapijt.

papieren vloer papieren tapijt gerecycled papier duurzame vloer

Papieren tapijt: wat is dat precies?

Tapijt van papier wordt helemaal van duurzame materialen gemaakt: vezels van langzaam groeiende en gekweekte bomen worden met water en hars vermengd tot een houtpulp. Met het papier dat zo ontstaat worden tapijten geweven, versterkt met draad. Meestal heeft een dergelijk tapijt een rug van jute of latex. 

‘Wie een groene stap wil maken, doet er goed aan om voor duurzaam laminaat te gaan’

Er bestaat ook tapijt gemaakt van gerecycled papier. Hiervoor is de papier al eerder gewonnen, waarna het tot tapijt wordt verwerkt. Kortom: materiaal op de vloer gemaakt van papier is qua milieubelasting een zeer goed idee. De schade is namelijk minimaal. Ook wordt het papier zo gemaakt dat het niet erg brandbaar is en niet te snel slijt.

Op dit moment is papieren tapijt nog in opkomst. Het materiaal is nog weinig verkrijgbaar per m2 zodat je het als vloerbedekking kunt gebruiken. Wel zijn er kleden en tapijten voor op de vloer van (gerecycled) papier. Duurzaam Thuis houdt de ontwikkelingen hiervan voor je in de gaten op deze pagina.

Voor- en nadelen van papieren tapijt

Het grootste voordeel van papieren tapijt is dat de milieubelasting zo laag is. Bovendien kan het papier uit Europa worden gewonnen. Bij vloeren van duurzaam materiaal is dit niet altijd het geval, zo komt kokos tapijt veelal uit India waarbij tijdens het vervoer naar Europa erg veel CO2 vrijkomt. Dit zijn alle voor- en nadelen van papieren tapijt op een rij.

Voordelen

 1. Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces bij papieren tapijt, mits lokaal geproduceerd.
 2. Het onderhoud is gemakkelijk. Het papieren tapijt is behandeld met een vuilafstotend middel. Vlekken dienen direct verwijderd te worden met een vochtige doek.
 3. Het is relatief goedkoop, zeker in vergelijking met andere duurzame vloeren. 
 4. Papieren tapijt is verkrijgbaar in veel kleuren. Je vind het veelal in natuurlijke, zachte tinten, maar ook er zijn ook fellere kleuren te krijgen.
 5. Het is gemaakt van natuurlijke materialen en heeft een natuurlijke uitstraling.
 

Nadelen

 1. Papieren tapijt is vaak gecoat met een fluorpolymeer die volgens de fabrikanten geen stoffen afgeeft aan de omgeving. Wel zijn fluorpolymeren niet tot nauwelijks biologisch afbreekbaar.
 2. Papieren tapijt is niet enorm slijtvast. Het is daarom in principe minder geschikt voor een veelbelopen vloeroppervlak.

Papieren tapijt

Papier tapijt duurzaam
Kwaliteit
7
Materiaal
Redelijk duurzaam
Prijs
€15 - 50 per m2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.3/10
Omschrijving
...
papier tapijt

Tapijt van 100% papiergaren

Tapijt gemaakt van 100% papiergaren, verkrijgbaar in verschillende soorten.
papieren tapijt vloerkleed

Woodnotes San Francisco Vloerkleed

€533,-
Gemaakt van 86% papiergaren en 14% katoen
Schermafbeelding om

VM Carpet Tunturi Koperen Vloerkleed

€403,-
Gemaakt van 58% papiergaren en 42% wol

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

 • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.