Parket vloer

laminaat-vloer-duurzaam

Productieproces: gelamineerd parket is een samengesteld materiaal. Hard en zacht hout afgewisseld. Omdat alleen de toplaag van hardhout gemaakt hoeft te worden, is er daarvan veel minder nodig en dus is het duurzamer. De onderlaag kan van restmateriaal van snelgroeiend hout gemaakt worden.
Uitstraling: gelamineerd parket heeft dezelfde uitstraling als een massief houten parket. Er is echter een grotere variatiemogelijkheid (de afmeting van de boom is niet meer maatgevend) in afmetingen dan bij massief hout.
Toepasbaarheid: het samengestelde materiaal is nog minder gevoelig voor vocht dan massief hout. Het heeft dus ook zeer veel toepassingsmogelijkheden.
Onderhoud: Krassen en deuken zijn moeilijker te herstellen omdat de toplaag van hardhout dun is. Afhankelijk van de dikte van deze laag is het opschuren beperkt mogelijk. Bij de keuze voor deze vloer is het dus goed u te laten informeren over de dikte van de toplaag.
Levensduur: gelamineerd parket heeft een duidelijk kortere levensduur dan een massieve vloer, met name door de beperktere mogelijkheden voor herstel.
Milieubelasting: de milieubelasting is hoger dan bij een massieve vloer.
Giftige stoffen: de verschillende houtsoorten worden met elkaar verlijmd. Uit deze lijm kunnen tijdens de levensduur gassen ontsnappen.
Keurmerk: ook hier is het FSC-keurmerk van toepassing.
Hergebruik: door de toevoeging van lijmen is dit materiaal moeilijk te recyclen.

Tips?

We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.