Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
duurzame houten vloer

Een duurzame houten vloer

Impact
Milieuwinst
Goed dzm. materiaal
Kosten
30-80 p/m2
Gemak
1 dag
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.3/10

Denk je eraan om een duurzame houten vloer in huis te nemen? Dat kan zeker. De mooie warme houten vloer is een echte eye-catcher in huis en gaat erg lang mee. Dit is wat je wilt weten over je houten vloer isoleren, het beste duurzame materiaal om te kiezen en je houten vloer onderhouden.

duurzame houten vloer, houten vloer onderhouden

Een duurzame houten vloer: wat is dat precies?

Hout wordt gekapt, gezaagd en geschuurd. Grofweg gezegd, wordt hout verdeeld in hard en zacht hout. Hardhout heeft veel tijd nodig om te groeien, zachthout heeft een kortere tijd nodig om opnieuw volwassen te worden. Hardhout heeft door de grotere dichtheid van het materiaal een langere levensduur en veel toepassingsgebieden. Zachthout is kwetsbaarder. Beide soorten hout kunnen duurzaam zijn. Een duurzame houten vloer is namelijk een vloer die gemaakt is van verantwoord gekapt hout uit duurzaam beheerde bossen.

‘Een duurzame houten vloer is een vloer die gemaakt is van verantwoord gekapt hout uit duurzaam beheerde bossen’

Wat ook fijn is zijn de opties die je hebt bij een houten vloer. Hout kan vrijwel elke gewenste uitstraling hebben. Het kan heel strak afgewerkt worden of juist rustiek. Blank hout kan variëren van bijna wit tot bijna zwart, met heel veel (rood)bruintinten daartussenin. Het kan afgewerkt worden met verf, lak, beits of olie. Ons advies? Koop een houten vloer altijd onafgewerkt, zodat je zelf kunt kiezen voor een duurzame finish zonder oplossingsmiddelen.

Hout is daarnaast een van de weinige materialen die mooier worden met de tijd. Beschadigingen geven het karakter. Maar als er te veel verkleuringen of beschadigingen zijn, is het mogelijk een laag van de vloer te schuren. De vloer is daarna weer als nieuw. Afhankelijk van de dikte van de vloer kan dit een aantal malen gebeuren tijdens de levensduur.

Voor- en nadelen van een duurzame houten vloer

Voordelen

 1. Een duurzame houten vloer gaat lang mee, de gemiddelde levensduur ligt tussen de 20 en 40 jaar. Dat is meer dan laminaat (15 tot 20 jaar) en minder dan een beton- of gietvloer (50 tot 60 jaar). Hoe lang je houten vloer meegaat hangt af van het soort hout dat je gebruikt en de dikte daarvan. Een dikkere houten vloer kun je namelijk vaker opschuren en weer als nieuw maken. 
 2. Duurzaam hout is een materiaal dat goed te recyclen is. Van het hout kunnen zo weer andere dingen gemaakt worden, zoals meubels of houtsnippers voor in de tuin. Gooi het dus nooit zomaar weg, maar breng het naar een plek in jouw gemeente waar het materiaal wordt hergebruikt.
 3. Een houten vloer is volledig van natuurlijke materialen gemaakt. 
 4. Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces als het lokaal wordt gedaan en uit een verantwoord bos komt. 
 5. Geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik.
 6. Er zijn veel duurzaam keurmerken beschikbaar die aangeven of het hout duurzaam is, zoals FSC en PEFC.
   
 
 

Nadelen

 1. Een massieve houten vloer is minder goed te combineren met vloerverwarming omdat het de warmte minder goed doorlaat.
 2. Het is relatief duur in vergelijking met andere duurzame vloeren. Laminaat kost bijvoorbeeld 15 tot 50 euro per m2.
 3. Een duurzame houten vloer is lastiger in onderhoud dan andere vloeren. Een houten vloer onderhouden doe je op een duurzame manier door te kiezen voor lak, een watergedragen olie of was. Helaas zijn veel middelen niet erg duurzaam, let daar dus op bij je houten vloer onderhouden. Varianten met oplosmiddel kun je het beste vermijden, omdat deze vluchtige organische stoffen bevatten. Die stoffen dragen bij aan smog en hebben nadelen voor je gezondheid, aldus Milieu Centraal.

Duurzame houten vloer

duurzame houten vloer leggen
Kwaliteit
8
Materiaal
Goed
Prijs
€30 - 80 per m2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.3/10
Omschrijving
...

Veelgestelde vragen over houten vloeren

1
Is een houten vloer wel echt duurzaam?

Ja, een houten vloer kan zeker duurzaam zijn. Hout heeft namelijk een relatief lage productie-energie. Er zijn niet veel energie-vretende handelingen nodig om van een boom een vloer te maken. Het heeft wel de voorkeur om een lokale houtsoort te kiezen, zodat er ook niet veel energie nodig is voor het vervoer.

2
Op welke keurmerken moet ik letten?

Het is van belang dat je kiest voor houten producten afkomstig van een duurzame bron. Het FSC-keurmerk staat er garant voor dat het hout met dit keurmerk uit duurzaam beheerde bossen gewonnen wordt. Hiermee wordt ook de rest van de flora en fauna van die bossen gewaarborgd. Ook het keurmerk PEFC en KIWA geven een duurzaamheidsscore aan. Meer over deze keurmerken voor hout lees je hier.

3
Is een tweedehands houten vloer kopen een goed idee?

Ja, dat is zeker een goed idee en extra milieubewust omdat je materiaal hergebruikt. Houten vloeren worden daarnaast vaak opnieuw verkocht. Deze tweedehands vloeren geven (nieuwe) gebouwen direct een geleefde uitstraling. Inspecteer bij de aanschaf van een dergelijke vloer wel even goed. Check of er geen te erge beschadigingen zijn en let op houtworm en ander ongedierte. 

4
Kun je een houten vloer isoleren?

Een houten vloer isoleren kan zeker. In dit artikel lees je meer over een houten vloer isoleren met kruipruimte. Ook als je geen kruipruimte hebt, is een houten vloer zeker te isoleren. Denk daarbij een isolatieplaten. Hier vind je een overzicht van duurzame isolatiematerialen die je kunt gebruiken voor de vloer.

5
Hoe zit het met vloerverwarming voor een houten vloer?

Vloerverwarming voor een houten vloer bestaat zeker. Alleen niet iedere duurzame houten vloer is helaas geschikt door vloerverwarming. Vooral een massieve vloer laat weinig warmte door, waardoor je aan vloerverwarming niets hebt. Een normale houten vloer of een parketvloer in combinatie met vloerverwarming is meestal wel mogelijk.

6
Hoe moet ik een houten vloer onderhouden?

Een houten vloer onderhouden doe je met lak, was of watergedragen olie. Kies altijd voor een onderhoudsmiddel zonder schadelijke stoffen. Varianten met oplosmiddel bevatten namelijk vluchtige organische stoffen, ook wel VOS. Deze stoffen dragen bij aan smog en zijn niet goed voor je gezondheid. Als je zo'n middel gebruikt moet je zelfs een maand lang extra ventileren in huis. Een duurzaam middel is dus een stuk beter en is bovendien gezonder.

Houten vloer afwerken

Een houten vloer onderhouden doe je dus onder andere met lak. In de video hieronder zie je stap voor stap hoe je dat zelf kunt doen.

KARWEI | Houten vloer afwerken met lak
KARWEI | Houten vloer afwerken met lak

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

 • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.