Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Houten vloer

  Houten vloer

  houten-parket-vloer-duurzaam

  Productieproces: hout wordt gekapt, gezaagd en geschuurd. Grofweg gezegd, wordt hout verdeeld in hard en zacht hout. Hardhout heeft veel tijd nodig om te groeien, zachthout heeft een kortere tijd nodig om opnieuw volwassen te worden. Hardhout heeft door de grotere dichtheid van het materiaal een langere levensduur en veel toepassingsgebieden. Zachthout is kwetsbaarder.
  Uitstraling: hout kan elke gewenste uitstraling hebben. Het kan heel strak afgewerkt worden of juist rustiek. Blank hout kan variëren van bijna wit tot bijna zwart, met heel veel (rood)bruintinten daartussenin. Het kan afgewerkt worden met verf, lak, beits of olie. Koop een houten vloer altijd onafgewerkt, zodat je zelf kunt kiezen voor een duurzame finish zonder oplossingsmiddelen.
  Toepasbaarheid: hout kan in vrijwel elke ruimte worden toegepast. Afhankelijk van de houtsoort is het meer of minder bestand tegen vocht.
  Onderhoud: Hout is een van de weinige materialen die mooier worden met de tijd. Beschadigingen geven het karakter. Maar als er te veel verkleuringen of beschadigingen zijn, is het mogelijk een laag van de vloer te schuren. De vloer is daarna weer als nieuw. Afhankelijk van de dikte van de vloer kan dit een aantal malen gebeuren tijdens de levensduur.
  Levensduur: Een houten vloer heeft een lange levensduur en is daardoor zeer duurzaam.
  Milieubelasting: Hout heeft een relatief lage productie-energie. Er zijn niet veel energie-vretende handelingen nodig om van een boom een vloer te maken. Het heeft wel de voorkeur om een lokale houtsoort te kiezen, zodat er ook niet veel energie nodig is voor het vervoer.
  Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit het natuurlijke materiaal.
  Keurmerk: Het is van belang dat je kiest voor houten producten afkomstig van een duurzame bron. Het FSC-keurmerk staat er garant voor dat het hout met dit keurmerk uit duurzaam beheerde bossen gewonnen wordt. Hiermee wordt ook de rest van de Flora en Fauna van die bossen gewaarborgd.
  Hergebruik: Houten vloeren worden vaak opnieuw verkocht. Deze tweedehands vloeren geven (nieuwe) gebouwen direct een geleefde uitstraling. Inspecteer bij de aanschaf van een dergelijke vloer wel goed op houtworm, ander ongedierte of schade alvorens tot de koop over te gaan.

  Tips?

  We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.
  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.