Insecten in huis

Insecten zijn een cruciaal onderdeel van ons mooie ecosysteem. Maar insecten in huis of in de tuin zijn soms lastig. Zo zijn er plaaginsecten als de huisstofmijt en vlooien. En in je tuin kunnen bladluizen, mieren of slakken de nodige overlast veroorzaken. Als je deze dieren wilt aanpakken, kun je dat het beste op een natuurlijke manier doen zonder dat je andere insecten of de natuur beschadigd. Er wordt al teveel gif gebruikt, waardoor bijvoorbeeld de bijensterfte is toegenomen. Kijk ook vooral hoe jij je omgeving zo kan inrichten zodat je geen last meer hebt van insecten. Wist je bijvoorbeeld dat veel insecten niet goed tegen koper en kruiden als rozemarijn kunnen? En heb je al gekeken of je huis niet teveel tochtgaten heeft waardoor insecten continu naar binnen zullen kruipen? 

1. Insecten in huis aanpakken

Grijp niet meteen naar de chemische bestrijdingsmiddelen als je insecten in huis wilt aanpakken. Bestrijdingsmiddelen zijn namelijk per definitie giftig en doden naast de plaagdieren vaak ook andere dieren. Er zijn genoeg andere manieren om op een natuurlijke manier de aanval in te zetten en daarmee insectensterfte te voorkomen. Hieronder vind je tips voor het aanpakken van die insecten in je huis, zoals fruitvliegjes, motten, zilvervisjes en spinnen.

2. Plaaginsecten in huis bestrijden

Sommige insecten in huis kunnen schadelijk zijn voor je huisdieren en voor jezelf. Muggen kunnen bijten en je wakker houden en van huisstofmijt in je bed kan je een geïrriteerde huid krijgen. En vlooien kunnen vooral voor je huisdieren een ware marteling zijn. Voor deze plaaginsecten geldt ook: voorkomen is beter dan genezen.

3. Insecten in de tuin aanpakken

Insecten in de tuin zijn een vitaal onderdeel van je ecosysteem. Voor een gezonde tuin heb je ze vooral nodig. Sommige insecten kunnen echter hinder veroorzaken voor je plantjes, aangezien bladluizen bijvoorbeeld je planten kunnen aantasten of slakken je moestuin volledig kunnen verorberen. Wederom: als je dit duurzaam wilt oplossen, grijp dan niet naar gif, maar kies voor een natuurlijke manier. We hebben genoeg tips voor je! Denk aan planten die insecten weren of op een natuurlijke manier groene aanslag in de tuin verwijderen, zodat je het bodemleven niet aantast.

4. Plaaginsecten in de tuin aanpakken

Er zijn enkele insecten die ronduit schadelijk kunnen zijn voor jou en het andere leven in je tuin. Ook deze kan je zonder gif en zo natuurlijkvriendelijk als mogelijk aanpakken. De belangrijkste 2 op dit moment zijn wespen en de eikenprocessierups. 

5. Insectensterfte voorkomen

Kiezen voor een duurzame tuin begint met het bewust worden van een groot probleem: insectensterfte. Door klimaatverandering zijn er veel minder vlinders en is ook bijensterfte een groot probleem. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de insecten die in de bodem leven. Bij een duurzame tuin is eigenlijk de stelregel: meer groen, minder tegels en minder gif. Dat komt het milieu, jezelf en ook zeker de insecten ten goede. Kleinere tuin of een balkon en toch iets doen? Kies dan voor een insectenhotel

6. Verbeter je omgeving om meer met insecten te kunnen leven

Voorkomen is beter dan genezen. Als je wilt dat insecten minder je huis binnenkomen, zorg er dan voor dat je huis goed is geïsoleerd. Als je nog overal kieren hebt zullen de insecten op de warmte en het voedsel in jouw huis afkomen. Tochtstoppers kunnen daarbij al helpen. Insecten maken ook deel uit van een gezond ecosysteem in je duurzame tuin. Gebruik dan ook liever geen gif voor het onkruid of voor de schadelijke insecten. Andere insecten zoals bijen lopen hiermee ook schade op. Denk na over de natuurlijke vijanden van insecten. Vogels en kippen zullen bijvoorbeeld de meeste insecten in je tuin opeten. 

Insecten in huis en in de tuin

Er sterven steeds meer insecten uit. In de afgelopen dertig jaar is het aantal insecten zelfs met 75 procent afgenomen. Dat komt doordat er minder ruimte is voor natuur, klimaatverandering en het gebruiken van bestrijdingsmiddelen. We kunnen niet aan al deze oorzaken iets veranderen, maar een klein steentje bijdragen kan wél. Zorg dat je insecten zoals spinnen die je in huis aantreft niet doodmaakt, maar in de tuin zet.

Andere insecten kun je natuurlijk bestrijden, vooral door de bij de bron aan te pakken. Ga na wat er aan de hand is. Zilvervisjes zijn insecten in je huis die gedijen bij vocht. Goed isoleren en de temperatuur in huis goed reguleren helpt erbij om deze plaaginsecten te verjagen. Een stuk diervriendelijker dan een giftige spray!

‘Veel last van slakken? Plant dan een Oost-Indische kers in de tuin’

Insecten in huis zijn al meestal niet gewenst, maar veel mensen hebben ook een hekel aan insecten in de tuin. Aangezien insecten massaal uitsterven is het verstandig om juist niet aan de slag te gaan met bestrijdingsmiddelen. Hou ze zoveel mogelijk in leven óf kies ervoor om bepaalde planten in je tuin te zetten. Veel last van slakken? Dan kun je, naast vochtige hoekjes in je tuin beperken, een Oost-Indische kers planten. Deze oranje plant heeft namelijk een natuurlijk verdrijvende werking op slakken. Als je veel ruimte hebt, kun je er ook over nadenken om een kip te nemen. 

insecten in huis

Extra hulp voor bijen, vlinders en andere insecten

Aangezien sommige insecten het vooral moeilijk hebben, is het ook verstandig om insecten te helpen in de tuin. Als je dat wilt doen, kun je bepaalde hoekjes met takken en bladeren creëren (ook fijn voor egels!). Insecten die in de bodem leven worden daar erg blij van. Ook de bekende insectenhotels werken goed voor vlinders lieveheersbeestjes en bijen. De stukjes schors en bamboe zijn voor hen fijn om in te nestelen. Bovendien neemt een insectenhotel, vlinderkastje of lieveheersbeesthuisje weinig ruimte in. Ideaal voor in een kleine tuin of op een balkon!

Als je nog een stap verder wilt gaan om insecten in de tuin te helpen, kun je  – naast bloembakken  plaatsen – denken aan een verticale tuin. Insecten zoals bijen vinden vooral bepaalde kruiden fijn. Voordat je zaden gaat planten is het geen gek idee om je daarin te verdiepen, in dit artikel over bijensterfte vertellen we je daar meer over. Let er daarnaast op dat je altijd biologische zaden koopt, zodat je zeker weet dat er geen gifstoffen voor insecten inzitten. Kruiden die bijen sowieso erg fijn vinden zijn bijvoorbeeld dille, rozemarijn en tijm. Goed voor de bijen en handig voor jezelf, omdat je het in de keuken kunt gebruiken. 

Heb jij nog handige tips als het om insecten in huis of in de tuin gaat? We horen ook graag jouw aanvullingen in een reactie hieronder.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We hebben 2015 de spauwmuren van ons hoekhuis laten isoleren.
De kruipruimte onder ons huis is afgedekt met een dekzeil over de soms vochtige zandgrond.

We hebben van dec 2016 tot april 2017 overwinterd in Spanje.
Ons huis is deze wintermaanden konstand op ca 15 graden Celcius verwarmd.
Toen we in April thuiskwamen lag ons huis vol met overwegend dode Pissebedden.
De meeste op de beganegrond van het huis nabij de CV radiatoren.
Ook op de 1 ste etage vonden we Pissebedden.

Wij vermoeden dat het Pissebedden probleem is veroorzaakt door de spauwisolatie.

Vraag:
Hoe dit probleem op te lossen ???

PS: Ook deze winter weggeweest en wederok overal overwegend dode Pissebedden.

Zelf houden van kippen, konijnen in de tuin en andere huisdieren zijn geweldig leuk en zeker leerzaam voor kinderen.De praktijk leert dat ze ook ongedierte aantrekken. Rondslingerend voedsel is daar meestal de oorzaak van. Heeft u kippen, konijnen of andere huisdieren dan zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden om geen overlast van ongedierte in huis te krijgen. Enkele dingen die u kunt doen om ongedierte buiten huis te houden: 1. Laat geen voedsel rondslingeren 2. Sla diervoeder op in afgesloten bakken 3. Voorkom nestelplaatsen 4. Maak openingen in uw buitenmuur dicht 5. Laat vuilnis niet onnodig lang buiten staan 6. Zet diervoeding s’nachts weg Ik weet dat het niet altijd meevalt om alles hermetisch af te sluiten. Uw woning is echter wel goed dicht te maken. Hiervoor zijn diverse materialen te verkrijgen en het is ook belangrijk om te doen. Houdt u kippen of konijnen dan… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.