Koken vind ik heerlijk om te doen. Of het nou om echt iets speciaals neer te zetten en een spannend recept te volgen, een ‘gewoon’ avondmaaltje op tafel zetten of een leuk probeersel te creeëren, het geeft me altijd een vrij ontspannen en daardoor zen gevoel. Nu kwam ik in recepten steeds vaker azijn tegen en vanwege mijn voorliefde voor azijn, wilde ik hier uiteraard meer van weten en vooral waarvoor kan ik het gebruiken. Hieronder heb ik wat tips onder elkaar gezet.

Azijn om mee te koken

  • Vinaigrette salade dressing: 1 deel azijn en 4 delen olie. Die kun je aanvullen met zoet, zout en kruiden.
  • Marineer vlees in een mengsel met azijn. Dit maakt het vlees extra mals. Ook stoofvlees wordt zachter als er azijn aan de saus is toegevoegd. Who knew?!
  • Pep elke soep of saus op met een eetlepel wijnazijn.
  • Een klein beetje azijn over vers, zoet fruit geeft een lekkere aparte smaak. Denk aan balsamico azijn over aardbeien.
  • Doe een beetje azijn in het water waarin je een ei pocheert. Het wit blijft mooier in vorm.
  • Laat de geur van uien op je handen verdwijnen door ze even te spoelen met azijn.
  • Compenseer een te veel aan zout in een gerecht door er een eetlepel azijn en suiker aan toe te voegen.
  • Je krijgt mooie en lekkere rijst door een eetlepel azijn aan het kookwater toe te voegen.
  • Eieren barsten niet tijdens het koken als je een eetlepel azijn in het kookwater doet.
  • Elke zelfgebakken chocoladecake wordt lekkerder met een eetlepel azijn in het beslag.
  • Verwijder kookluchtjes uit de (open) keuken door een beetje water met een kopje azijn te verwarmen. De stoom laat etenslucht verdwijnen.
  • Sprenkel een beetje lekkere azijn over de frietjes, op z’n Engels.
  • Doe een beetje azijn bij het kookwater van pasta, daardoor wordt die minder plakkerig.
  • Voeg een beetje azijn toe bij het koken van groenten (bloemkool, bieten, bonen). De kleur blijft mooier, de smaak voller en het voorkomt winderigheid.
  • Pep verlepte groenten op door ze te weken in water met een scheut azijn.

Nu ben ik nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden om azijn te gebruiken tijdens het koken. Weet jij er een paar? Zet het in de comments hieronder!