Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Azijn om mee te koken

Koken met azijn? Zo doe je dat

Azijn is, naast baking soda, met recht een wondermiddel te noemen. We legden al uit hoe je kunt schoonmaken met azijn, maar je kunt ook koken met azijn. Van een lepel azijn door je beslag tot het toevoegen aan het kookwater – zo kun je koken met azijn.

koken met azijn

Waarom azijn?

De twee redenen om azijn te gebruiken zijn deze: het is goedkoop én het is duurzaam. Een goede combinatie, vinden wij. Azijn is daarnaast oneindig houdbaar en je kunt het makkelijk in je keukenkastje bewaren. Dat komt omdat er een natuurlijk zuur in zit. Zo blijft het altijd goed. Verder is azijn onwijs veelzijdig. Met sommige soorten kun je schoonmaken en bijvoorbeeld vieze geurtjes uit kleding verwijderen. Ook schimmel verwijderen kan met azijn. Met natuurazijn heb je weer andere mogelijkheden en daar gaan we het in dit artikel over hebben. Met dit azijn kun je namelijk koken en het gebruiken in je baksels. 

Koken met azijn

  • Eieren koken | Eieren barsten niet tijdens het koken als je een eetlepel azijn in het kookwater doet.
  • Ei pocheren | Doe een beetje azijn in het water waarin je een ei pocheert. Het wit blijft mooier in vorm.
  • Groente koken | Voeg een beetje azijn toe bij het koken van groenten (bloemkool, bieten, bonen). De kleur blijft mooier, de smaak voller en het voorkomt winderigheid.
  • Groente weken in azijn | Pep verlepte groenten op door ze te weken in water met een scheut azijn.
  • Over de frietjes | Bij koken met azijn denk je vast niet direct aan frietjes, maar azijn is hier ook heerlijk bij! Sprenkel een beetje azijn over de frietjes, op z’n Engels en je bent klaar om aan tafel te gaan.
  • Pasta koken | Doe een beetje azijn bij het kookwater van pasta, daardoor wordt die minder plakkerig.

‘Compenseer een teveel aan zout in een gerecht door er een eetlepel azijn en suiker aan toe te voegen’

  • Rijst koken | Je krijgt mooie en lekkere rijst door een eetlepel azijn aan het kookwater toe te voegen.
  • Vinaigrette salade dressing | Maak een saladedressing met 1 deel azijn en 4 delen olie. Die kun je aanvullen met zoet, zout en kruiden naar smaak.
  • Vlees marineren | Marineer vlees in een mengsel met azijn. Dit maakt het vlees extra mals. Ook stoofvlees wordt zachter als er azijn aan de saus is toegevoegd. Who knew?!
  • Wijnazijn in de soep of saus | Pep elke soep of saus op met een eetlepel wijnazijn.
  • Zoute smaak compenseren | Compenseer een teveel aan zout in een gerecht door er een eetlepel azijn en suiker aan toe te voegen.

Wat je ook nog kunt doen met azijn

  • Aan je beslag toevoegen | Elke zelfgebakken chocoladecake wordt lekkerder met een eetlepel azijn in het beslag.
  • Fruit een andere smaak geven| Een klein beetje azijn over vers, zoet fruit geeft een lekkere aparte smaak. Denk aan balsamico azijn over aardbeien.
  • Handen wassen | Klaar in de keuken?  Laat de geur van uien op je handen verdwijnen door ze even te spoelen met azijn.
  • Keuken weer fris maken | Verwijder kookluchtjes uit de (open) keuken door een beetje water met een kopje azijn te verwarmen. De stoom laat etenslucht verdwijnen. Ook de magnetron schoonmaken met azijn kan.
  • Het gebruiken in de wasmachine | bijvoorbeeld om je handdoeken zacht te houden.
  • Je huisdier helpen | azijn helpt tegen vlooien en teken, maar ook om bijvoorbeeld geurtjes tegen te gaan.
aardbeien koken met azijn
Maarten Drukker
Expertise: Energie,Huishouden

Maarten schrijft over het hergebruiken van producten, consuminderen en het handig gebruik maken van duurzame huishoudmiddelen. Daarnaast weet hij veel van duurzame energie.

3 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Azijn bij pasta water? Nee joh, duurzamer is pasta 2 minuten korter dan wat je wilt te koken en het in de saus die laatste twee minuten te geven, dan is de saus onderdeel van de pasta, veel lekkerder en iets korter koken scheelt energie. water (met zetmeel) kan je gebruiken om saus te binden of dingen te koelen zoals in onderstaand recept: Spaghetti in pan, water aan kook brengen in waterkoker, vlak voor het kookt vuur/stroom aan onder pan, snuf zout. (snelste wijze voor pasta in kokend water) Timer op 2 minuten voor je gewenste gaarheid pasta zetten. Brede pan, 3 tot 5 tenen knoflook per persoon dunne plakjes snijden. Laagje olijfolie en alle knoflook bakken, zodra de knoflook wat goudbruin is geworden lepel pasta water erbij zodat het niet te lang bakt en te donker (bitter) is. Timer gaat, met tang de spaghetti bij knoflook/olie/water doen, roeren, kan… Lees verder »

Volg ons op Facebook