Koken met azijn? Zo doe je dat

Azijn is, naast baking soda, met recht een wondermiddel te noemen. We legden al uit hoe je kunt schoonmaken met azijn, maar je kunt ook koken met azijn. Van een lepel azijn door je beslag tot het toevoegen aan het kookwater – zo kun je koken met azijn.

koken met azijn

Waarom azijn?

De twee redenen om azijn te gebruiken zijn deze: het is goedkoop én het is duurzaam. Een goede combinatie, vinden wij. Azijn is daarnaast oneindig houdbaar en je kunt het makkelijk in je keukenkastje bewaren. Dat komt omdat er een natuurlijk zuur in zit. Zo blijft het altijd goed. Verder is azijn onwijs veelzijdig. Met sommige soorten kun je schoonmaken en bijvoorbeeld vieze geurtjes uit kleding verwijderen. Ook schimmel verwijderen kan met azijn. Met natuurazijn heb je weer andere mogelijkheden en daar gaan we het in dit artikel over hebben. Met dit azijn kun je namelijk koken en het gebruiken in je baksels. 

Koken met azijn

  • Eieren koken | Eieren barsten niet tijdens het koken als je een eetlepel azijn in het kookwater doet.
  • Ei pocheren | Doe een beetje azijn in het water waarin je een ei pocheert. Het wit blijft mooier in vorm.
  • Groente koken | Voeg een beetje azijn toe bij het koken van groenten (bloemkool, bieten, bonen). De kleur blijft mooier, de smaak voller en het voorkomt winderigheid.
  • Groente weken in azijn | Pep verlepte groenten op door ze te weken in water met een scheut azijn.
  • Over de frietjes | Bij koken met azijn denk je vast niet direct aan frietjes, maar azijn is hier ook heerlijk bij! Sprenkel een beetje azijn over de frietjes, op z’n Engels en je bent klaar om aan tafel te gaan.
  • Pasta koken | Doe een beetje azijn bij het kookwater van pasta, daardoor wordt die minder plakkerig.

‘Compenseer een teveel aan zout in een gerecht door er een eetlepel azijn en suiker aan toe te voegen’

  • Rijst koken | Je krijgt mooie en lekkere rijst door een eetlepel azijn aan het kookwater toe te voegen.
  • Vinaigrette salade dressing | Maak een saladedressing met 1 deel azijn en 4 delen olie. Die kun je aanvullen met zoet, zout en kruiden naar smaak.
  • Vlees marineren | Marineer vlees in een mengsel met azijn. Dit maakt het vlees extra mals. Ook stoofvlees wordt zachter als er azijn aan de saus is toegevoegd. Who knew?!
  • Wijnazijn in de soep of saus | Pep elke soep of saus op met een eetlepel wijnazijn.
  • Zoute smaak compenseren | Compenseer een teveel aan zout in een gerecht door er een eetlepel azijn en suiker aan toe te voegen.

Wat je ook nog kunt doen met azijn

  • Aan je beslag toevoegen | Elke zelfgebakken chocoladecake wordt lekkerder met een eetlepel azijn in het beslag.
  • Fruit een andere smaak geven| Een klein beetje azijn over vers, zoet fruit geeft een lekkere aparte smaak. Denk aan balsamico azijn over aardbeien.
  • Handen wassen | Klaar in de keuken?  Laat de geur van uien op je handen verdwijnen door ze even te spoelen met azijn.
  • Keuken weer fris maken | Verwijder kookluchtjes uit de (open) keuken door een beetje water met een kopje azijn te verwarmen. De stoom laat etenslucht verdwijnen. Ook de magnetron schoonmaken met azijn kan.

    Heb jij nog tips voor het koken met azijn?
aardbeien koken met azijn

Gerelateerde artikelen

Keuken
Duurzaam wonen

Duurzame keuken

Wat betekend Duurzaam Wonen voor de Keuken? Overzicht en tips voor het vergroten van de duurzaamheid in de keuken. Gids voor een duurzame keuken.

Lees verder
Baking soda zuiveringszout
Lifestyle

Wondermiddel Baking soda

Lees hier alle tips wat je met baking soda kunt doen. Deze alleskunner heet ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout en is voor heel veel te gebruiken!

Lees verder
3 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.