Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kleine woonruimte inrichten duurzaam

Leef compact en slim en wees gelukkig

In de afgelopen decennia zijn we steeds meer en meer gaan kopen. We leken steeds meer nodig te hebben om gelukkig te zijn. Maar het tegenovergestelde is waar. Voor al die spullen moet gezorgd worden en daardoor wordt beslag op tijd, energie en (weer meer) geld gelegd. Wat als we zouden besluiten dat we wel met iets minder toe zouden kunnen? Oprichter van de eco-blog Treehugger Graham Hill geeft het goede voorbeeld.
 
Graham Hill's 350-square-foot bachelor micro-studio
Kleiner wonen en groter leven
 
Graham Hill zegt dat we tegenwoordig 3x keer zoveel ruimte ter beschikking hebben als 50 jaar geleden. Maar we kopen zo veel dat zelfs die ruimte niet genoeg is. En wat levert het ons op? Schulden, CO2 uitstoot en veel stress. Niets om blij van te worden. Hij stelt voor om alle onnodige dingen uit ons leven te schrappen. Zelf heeft hij bewust een klein appartement van amper 40 m2 gekocht. Hij leeft daar, met alles wat hij nodig heeft, een opgeruimd en efficiënt leven. Al zijn wensen zijn samengevoegd tot een comfortabel appartement. Met het geld dat hij over had door het kopen van een kleiner huis, bouwde hij slimme geïntegreerde ruimtes in het huis. De ideeën daarvoor verkreeg hij via een online ontwerpwedstrijd.

Iedereen kan klein(er) leven

Zo extreem hoeft het natuurlijk niet meteen. Hill zegt niet dat we allemaal zo klein moeten gaan wonen, maar hij wil ons de voordelen laten zijn van een dergelijk ‘geredigeerd’ leven. Op vakantie zijn we gelukkig met een koffer met spullen en een hotelkamer. Zouden we dat gevoel ook niet een beetje mee naar huis kunnen nemen? Met de tips van Graham Hill is het gemakkelijk om een start te maken naar een duurzame toekomst met minder spullen en meer geluk. Begin vandaag!
 

Tip 1: Schoon je leven op

Doe alles weg wat je al lang niet meer gebruikt of gedragen hebt. De meeste dingen die je een jaar niet hebt aangeraakt zijn overbodig. Daarnaast moet je er voor zorgen dat er niet te veel je huis binnenkomt. Bedenk daarom bij elk ding dat je wilt aanschaffen of het je gelukkiger zal maken. Het gaat er niet om dat je helemaal niets meer koopt, maar het is belangrijk dat je na een paar jaar nog steeds blij bent met wat je eerder gekocht hebt.
 

Tip 2: Denk compact

Waarom een grote auto als je die eigenlijk zelden nodig hebt? Waarom een kookplaat met 6 pitten als je er bijna nooit meer dan 4 gebruikt? Probeer zo te denken bij alle dingen die je wilt aanschaffen. De computer en het internet zijn ook zeer behulpzaam op dit vlak. Geen boekenkasten vol met ooit gelezen boeken, mappen met het archief van jaren en stapels cd’s.
Kleine woonruimte inrichten duurzaam
 

Tip 3: Kies voor multifunctionele meubels en spullen

Deze stap vraagt al wat meer toewijding, maar wellicht ben je na de twee eerste tips enthousiast geworden. Zorg dat je meerdere functies in een object samenvoegt. Een paar voorbeelden uit het appartement van Hill: Een verrijdbare muur herbergt een uitklapbaar werkblad. Badkamer en toilet bevinden zich in een ruimte. De kleine tafel klapt gemakkelijk uit tot een grote tafel voor een diner.

Maak een start naar een leven met minder spullen, maar met meer tijd, vrijheid en ruimte voor de dingen die echt belangrijk zijn. Meer over Duurzaam Wonen

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als je goed nadenkt dan is het mogelijk compact te leven

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.