Spinnen bestrijden in je huis

Als je last hebt van spinnen in je huis, dan heb je waarschijnlijk last van een heel klein percentage van alle spinnen die in je huis leven. De meeste van de gemiddeld 1500 spinnen zitten op plekken waar de stofzuiger niet bij kan, waar je zelfs niet met de grote voorjaarsschoonmaak langskomt. Een spinvrij huis bestaat niet, zelfs nieuwbouwhuizen hebben plekken waar een spin zich thuis voelt. Van alle kleine dieren jagen spinnen de meeste bewoners de stuipen op het lijf. Toch zijn zij onze bondgenoot. Bewoner en spin hebben namelijk dezelfde vijand: insecten. Spinnen vangen insecten, doden ze en eten ze op. Opgeruimd staat netjes, daar kan geen plaagdierenverwijderingsteam tegenop. Als je een antwoord wilt hebben op de vraag hoe je de spinnenpopulatie in je huis duurzaam reguleert dan is dat: begin bij de insecten. Dit zijn nog meer tips over spinnen bestrijden in huis.

spinnen bestrijden

Welke soorten spinnen zijn er in huis te vinden?

Als je een spin wilt beledigen dan noem je hem een insect. Spinnen hebben acht poten en insecten zes. Daarentegen heeft een spin geen vleugels en insecten vaak wel. Bovendien bestaat het lijf van een spin uit slechts twee delen en dat van een insect uit drie of meer.

De meest voorkomende spinnen in je huis zijn huiskaardespinnen of muurkaardespinnen. Je merkt de aanwezigheid van de huiskaardespin vaak pas in de ochtend. De eerste die de voordeur opent en naar buiten stapt krijgt het web van deze nachtwerker in het gezicht. De spin zelf zit dan allang weer in een kier naast de deur te wachten op een prooi. De huiskaardespin bouwt zijn web voor openingen en ramen zodat hij de insecten vangt die op het licht afkomen. Zijn broertje de muurkaardespin is ondertussen binnenshuis druk bezig de reeds aanwezige insecten te vangen. Met hun zwarte lijf en stevige poten zijn het deze spinnen die de meeste mensen de schrik om het lijf jagen.

De minst eng uitziende spin is de zogenaamde trilspin, ook wel de hooiwagen genoemd. Weinig lijf, veel poten. Als verdediging tegen vijanden trillen ze in hun web, zodat de vijand niet meer kan scherpstellen op zijn prooi. Hoewel de hooiwagen er wiebelig en onbeholpen uitziet, is het de kannibaal onder de spinnen. Hij eet soortgenoten, ook de dikke, harige kaardespinnen en harige trechterspinnen – de types die plotseling hard door je huis rennen en een web met een punt maken. Dus als je de spinnen in je huis handmatig wilt uitroeien, wacht dan tot het laatst met de verwijdering van de hooiwagen. Van alle bondgenoten is dat je beste maatje.

Zijn spinnen in Nederland gevaarlijk?

De spinnenrassen die in Nederland voorkomen zijn volstrekt ongevaarlijk voor de mens en bovendien gelukkig vrij klein van omvang. In en om het huis hebben we te maken met een tweedeling: de huisspin en de tuinspin. Een huisspin die je vangt en ‘vrijlaat’ in de tuin zal proberen zo snel mogelijk terug in het huis te komen. Spinnen bestrijden buiten? Een tuinspin blijft het liefst in de tuin, dus daar hoef je je weinig zorgen om te maken.. Veel mensen denken dat tuinspinnen in de herfst de warmte van het huis opzoeken, omdat ze opeens veel meer spinnen in huis vinden, maar dat heeft een andere reden. In het najaar zijn de spinnen volwassen geworden. De mannetjes kruipen uit hun kieren en holletjes om op zoek te gaan naar een vrouwtje.

Tips: Spinnen bestrijden in huis

  • De zichtbare, beangstigende spinnen per stuk vangen is een korte termijn oplossing voor de gemoedsrust. Dappere mensen vangen een spin met de hand. Anderen kunnen speciale spinnenvangers kopen, zie ook hieronder.
  • Een web kapot maken heeft geen zin. Een spin zal vrij snel op dezelfde plek een nieuw web bouwen. Je kan wel de favoriete plekjes van spinnen opsporen en goed, regelmatig, schoonmaken zodat ze daar geen nest kunnen maken.

‘Een web kapot maken heeft geen zin, een spin zal vrij snel op dezelfde plek een nieuw web bouwen’

  • Een spin heeft rust nodig om een nestje of een web te maken. Kijk dus op plekken waar je zelf niet vaak komt of niet bij kan, zoals achter het kookstel/de inductieplaat, achter plinten, achter kasten, tussen kasten en het plafond, rond vuilnisemmers, tussen afvoerbuizen, in holle ruimtes en natuurlijk op zolder en in de kelder.
  • Spinnen bestrijden buiten? Controleer dan ook hoekjes met bladeren en ruim alles een beetje op. De natuur zijn vrije gang laten gaan is ook een optie, vooral als je insectensterfte tegen wilt gaan of egels in de tuin wilt in de herfst. Weeg de voor- en nadelen van spinnen bestrijden buiten tegen elkaar af voor jezelf.
spinnen bestrijden

Hoe houd je de spinnen weg?

Als je eenmaal alle hoeken en gaten hebt schoongemaakt en het spinnen verjagen achter de rug is, dan wil je dat graag zo houden.

  • Spinnen verjagen doe je door ze van hun voedsel weg te houden. Zorg dat er geen insecten in je huis zijn. Geen ramen open en licht aan ’s avonds zodat de muggen op bezoek komen, geen rottend fruit op de schaal, gooi regelmatig je vuilnisbak en gft-bak leeg, houd de favoriete spinnenhoekjes schoon en leeg. Als dat moeilijk is omdat de kieren te klein zijn of de zolder te donker, zet dan een bakje met azijn en water op die plek. Spinnen houden niet van die geur en zullen daar niet meer bivakkeren.
  • Een laatste oplossing tegen alle insecten is een apparaat dat hoge geluidsgolven uitzendt Daarmee kun je spinnen verjagen maar bijvoorbeeld ook muggen bestrijden.


De conclusie is eigenlijk: wees niet te hard voor de spin. Het is begrijpelijk dat de enge zwarte soorten je niet echt een rustig gevoel geven in je huis. De overige soorten zijn eigenlijk je grootse vriend in de strijd tegen andere insecten. Een duurzamere vriend in huis kun je eigenlijk niet bedenken.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heel hard moeten lachen. De buurvrouw wil persee het raam direct naast hoe van mij dicht, dit in de galerij.
Vanwege spinnen. Zelf merk ik daar weinig in huis van. Oa door de opgeruimde vuilnis enz. En ik ben niet ergens bang voor.
Sinds de ramen in de galerij open kunnen denk ze dat 10 cm duidend verschuil gaat maken.
Moest dus hard lachen over jullie artikel. En zo waar als wat. Maar mijn bezem blijft ze nu af.

Mijn gewitte muur is inmiddels zwart van de hoeveelheid verpletterede spinnen. Zodra de temperatuur boven de 20° stijgt sta ik al klaar met mijn krantje om deze 6 potige insecten van de aardbodem te verwijderen. Ze kruipen regelmatig mijn bed in, ik word er helemaal gek van.

Niet doden zo te lezen. Oude bezem ze aan de haak slaan is beter. Slaan figuurlijk dan.
Zo behouden van een witte muur.

Je kunt de spinnen inderdaad beter niet doden, maar op een andere plaats buiten zetten. Spinnen zijn namelijk juist erg nuttige dieren.

het dier op de onderste foto is geen echte spin, maar een spinachtige (Opiliones), een hooiwagen. Deze maken geen webben, hebben daar geen spinklieren voor. Dus de hooiwagen die jullie in je tekst noemen is een hooiwagenspin, die wel tot de spinnen behoort. Het verschil is dat een (hooiwagen)spin een kopborststuk heeft wat duidelijk te onderscheiden is van het achterlijf en een hooiwagen is meer één geheel. Nederlandse naamgeving is hier een beetje verwarrend.

Kastanjes van de paardekastanje houdt ook spinnen weg. Ideaal voor het raam van de badkamer

Goede tip Monique! En ook heel natuurlijk :)

hannibal1

Die met pepermunt mag juist niet heeft geen goedkeuring.
Hier kan je lezen wat mag en niet,
https://www.spinvrij.com/ons-product.htm

“Bewoner en spin hebben namelijk dezelfde vijand: insecten. Spinnen vangen insecten, doden ze en eten ze op. Opgeruimd staat netjes, daar kan geen plaagdierenverwijderingsteam tegenop.”

Je vergeet alleen een ding. Spinnen moeten ook wel eens schijten. Die trilspinnen bv. laten overal zwarte vlekjes achter.

Deze reactie is verwijderd

beetje insectclean van ruikt naar pepermunt en weer de spinnen, werkte goed bij mij thuis

mijn 2 katten eten ook de spinnen in huis op, maar even later is het kotsen geblazen, dus minder aangenaam. Kan ik de spinnen beter handmatig buiten de deur zetten.

Nog een oplossing om spinnen te verwijderen, is een kat in huis nemen. Regelmatig horen we smakelijk smakkende geluiden van onze kat, om later weer een paar verloren spinnepootjes op de vloer te vinden.
Een mooie oplossing als je zelf te bang bent om de spinnen aan te pakken. :-)

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.