Als je last hebt van spinnen in je huis, dan heb je waarschijnlijk last van een heel klein percentage van alle spinnen die in je huis leven. De meeste van de gemiddeld 1500 spinnen zitten op plekken waar de stofzuiger niet bij kan, waar je zelfs niet met de grote voorjaarsschoonmaak langskomt. Een spinvrij huis bestaat niet, zelfs nieuwbouwhuizen hebben plekken waar een spin zich thuis voelt. Van alle kleine dieren jagen spinnen de meeste bewoners de stuipen op het lijf. Toch zijn zij onze bondgenoot. Bewoner en spin hebben namelijk dezelfde vijand: insecten. Spinnen vangen insecten, doden ze en eten ze op. Opgeruimd staat netjes, daar kan geen plaagdierenverwijderingsteam tegenop. Als je een antwoord wilt hebben op de vraag hoe je de spinnenpopulatie in je huis duurzaam reguleert dan is dat: begin bij de insecten.

Kruisspin huis bestrijden

Welke spinnen zijn er in huis te vinden?

Als je een spin wilt beledigen dan noem je hem een insect. Spinnen hebben acht poten en insecten zes. Daarentegen heeft een spin geen vleugels en insecten vaak wel. Bovendien bestaat het lijf van een spin uit slechts twee delen en dat van een insect uit drie of meer.

De meest voorkomende spinnen in je huis zijn huiskaardespinnen of muurkaardespinnen. Je merkt de aanwezigheid van de huiskaardespin vaak pas in de ochtend. De eerste die de voordeur opent en naar buiten stapt krijgt het web van deze nachtwerker in het gezicht. De spin zelf zit dan allang weer in een kier naast de deur te wachten op een prooi. De huiskaardespin bouwt zijn web voor openingen en ramen zodat hij de insecten vangt die op het licht afkomen. Zijn broertje de muurkaardespin is ondertussen binnenshuis druk bezig de reeds aanwezige insecten te vangen. Met hun zwarte lijf en stevige poten zijn het deze spinnen die de meeste mensen de schrik om het lijf jagen.

De minst eng uitziende spin is de zogenaamde trilspin, ook wel de hooiwagen genoemd. Weinig lijf, veel poten. Als verdediging tegen vijanden trillen ze in hun web, zodat de vijand niet meer kan scherpstellen op zijn prooi. Hoewel de hooiwagen er wiebelig en onbeholpen uitziet, is het de kannibaal onder de spinnen. Hij eet soortgenoten, ook de dikke, harige kaardespinnen en harige trechterspinnen – de types die plotseling hard door je huis rennen en een web met een punt maken. Dus als je de spinnen in je huis handmatig wilt uitroeien, wacht dan tot het laatst met de verwijdering van de hooiwagen. Van alle bondgenoten is dat je beste maatje.

Spinnen huis overlast

Spinnen in Nederland gevaarlijk?

De spinnenrassen die in Nederland voorkomen zijn volstrekt ongevaarlijk voor de mens en bovendien gelukkig vrij klein van omvang. In en om het huis hebben we te maken met een tweedeling: de huisspin en de tuinspin. Een huisspin die je vangt en ‘vrijlaat’ in de tuin zal proberen zo snel mogelijk terug in het huis te komen. En een tuinspin blijft het liefst in de tuin. Veel mensen denken dat tuinspinnen in de herfst de warmte van het huis opzoeken, omdat ze opeens veel meer spinnen in huis vinden, maar dat heeft een andere reden. In het najaar zijn de spinnen volwassen geworden. De mannetjes kruipen uit hun kieren en holletjes om op zoek te gaan naar een vrouwtje.

Hoe bestrijd je spinnen in huis?

  • De zichtbare, beangstigende spinnen per stuk vangen is een korte termijn oplossing voor de gemoedsrust. Dappere mensen vangen een spin met de hand. Anderen kunnen speciale spinnenvangers kopen, zoals bijvoorbeeld de LuxeBugAway.
  • Een web kapot maken heeft geen zin. Een spin zal vrij snel op dezelfde plek een nieuw web bouwen. Je kan wel de favoriete plekjes van spinnen opsporen en goed, regelmatig, schoonmaken zodat ze daar geen nest kunnen maken.
  • Een spin heeft rust nodig om een nestje of een web te maken. Kijk dus op plekken waar je zelf niet vaak komt of niet bij kan, zoals achter het kookstel, achter plinten, achter kasten, tussen kasten en het plafond, rond vuilnisemmers, tussen afvoerbuizen, in holle ruimtes en natuurlijk op zolder en in de kelder.

Hoe houd je de spinnen weg?

Hooiwagen huis bestrijdenAls je eenmaal alle hoeken en gaten hebt schoongemaakt en je weer door de ramen naar buiten kan kijken, dan wil je dat graag zo houden.

  • Spinnen houd je weg door hun voedsel weg te houden. Zorg dat er geen insecten in je huis zijn. Geen ramen open en licht aan ’s avonds zodat de muggen op bezoek komen, geen rottend fruit op de schaal, gooi regelmatig je vuilnisbak en gft-bak leeg, houd de favoriete spinnenhoekjes schoon en leeg. Als dat moeilijk is omdat de kieren te klein zijn of de zolder te donker, zet dan een bakje met azijn en water op die plek. Spinnen houden niet van die geur en zullen daar niet meer bivakkeren.
  • Een laatste oplossing tegen alle insecten is een apparaat dat hoge geluidsgolven uitzendt en daarmee spinnen, muggen en andere insecten op afstand houdt.

De conclusie is eigenlijk wees niet te hard voor de spin. Het is begrijpelijk dat de enge zwarte soorten je niet echt een rustig gevoel geven in je huis. De overige soorten zijn eigenlijk je grootse vriend in de strijd tegen andere insecten. Een duurzamere vriend in huis kun je eigenlijk niet bedenken.

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en muizen