Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
spinnen bestrijden

Spinnen bestrijden in je huis

Als je last hebt van spinnen in je huis, dan heb je waarschijnlijk last van een heel klein percentage van alle spinnen die in je huis leven. De meeste van de gemiddeld 1500 spinnen zitten op plekken waar de stofzuiger niet bij kan, waar je zelfs niet met de grote voorjaarsschoonmaak langskomt. Een spinvrij huis bestaat niet, zelfs nieuwbouwhuizen hebben plekken waar een spin zich thuis voelt. Van alle kleine dieren jagen spinnen bewoners het meest de stuipen op het lijf. 

Toch zijn zij onze bondgenoot. Bewoner en spin hebben namelijk dezelfde vijand: insecten. Spinnen vangen insecten, doden ze en eten ze op. Opgeruimd staat netjes, daar kan geen plaagdierenverwijderingsteam tegenop! Als je een antwoord wilt hebben op de vraag hoe je de spinnenpopulatie in je huis duurzaam reguleert dan is dat: begin bij de insecten. Dit zijn nog meer tips over spinnen bestrijden in huis.

spinnen bestrijden

Welke soorten spinnen zijn er in huis te vinden?

Als je een spin wilt beledigen dan noem je hem een insect. Spinnen hebben acht poten en insecten zes. Daarentegen heeft een spin geen vleugels en insecten vaak wel. Bovendien bestaat het lijf van een spin uit slechts twee delen en dat van een insect uit drie of meer.

De meest voorkomende spinnen in je huis zijn huiskaardespinnen of muurkaardespinnen. Je merkt de aanwezigheid van de huiskaardespin vaak pas in de ochtend. De eerste die de voordeur opent en naar buiten stapt krijgt het web van deze nachtwerker in het gezicht. De spin zelf zit dan allang weer in een kier naast de deur te wachten op een prooi. De huiskaardespin bouwt zijn web voor openingen en ramen zodat hij de insecten vangt die op het licht afkomen. Zijn broertje, de muurkaardespin, is ondertussen binnenshuis druk bezig de reeds aanwezige insecten te vangen. Met hun zwarte lijf en stevige poten zijn het deze spinnen die de mensen het meest de schrik op het lijf jagen.

De minst eng uitziende spin is de zogenaamde trilspin, ook wel de hooiwagen genoemd. Weinig lijf, veel poten. Als verdediging tegen vijanden trillen ze in hun web, zodat de vijand niet meer kan scherpstellen op zijn prooi. Hoewel de hooiwagen er wiebelig en onbeholpen uitziet, is het de kannibaal onder de spinnen. Hij eet soortgenoten, ook de dikke, harige kaardespinnen en harige trechterspinnen – de types die plotseling hard door je huis rennen en een web met een punt maken. Dus als je de spinnen in je huis handmatig wilt uitroeien, wacht dan tot het laatst met de verwijdering van de hooiwagen. Van alle bondgenoten is deze spin je beste maatje.

spinnen bestrijdenZijn spinnen in Nederland gevaarlijk?

De spinnenrassen die in Nederland voorkomen zijn volstrekt ongevaarlijk voor de mens en bovendien gelukkig vrij klein van omvang. In en om het huis hebben we te maken met een tweedeling: de huisspin en de tuinspin. Een huisspin die je vangt en ‘vrijlaat’ in de tuin zal proberen zo snel mogelijk terug in huis te komen. Een tuinspin blijft het liefst in de tuin, dus daar hoef je je weinig zorgen om te maken… Veel mensen denken dat tuinspinnen in de herfst de warmte van het huis opzoeken omdat ze dan opeens veel meer spinnen in huis vinden, maar dat heeft een andere reden. In het najaar zijn de spinnen volwassen geworden. De mannetjes kruipen uit hun kieren en holletjes om op zoek te gaan naar een vrouwtje.

Spinnen bestrijden in huis

1
Maak favoriete spinnenplekjes goed schoon
Schoonmaken vergetenplekken shutterstock x

Spoor de favoriete plekjes van spinnen op en maak hier goed en regelmatig schoon. Een spin heeft rust nodig om een nestje of een web te maken. Kijk dus op plekken waar je zelf niet vaak komt of niet bij kan, zoals achter het kookstel/de inductieplaat, achter kasten, tussen kasten en het plafond, rondom vuilnisemmers en  afvoerbuizen, in holle ruimtes en natuurlijk op zolder en in de kelder. Een web kapot maken heeft geen zin. Een spin zal vrij snel op dezelfde plek een nieuw web bouwen. 

2
Houd insecten buitenshuis
Bestrijding fruitvliegjes

Spinnen verjagen doe je door ze van hun voedsel weg te houden. Zorg dat er zo min mogelijk insecten in je huis zijn. Beperk het muggenbezoek door 's avonds de lichten uit te doen en ramen te sluiten, voorkom rottend fruit op de schaal en gooi regelmatig de vuilnisbak en gft-bak leeg. 

3
Maak de omgeving van je huis aantrekkelijk voor vogels
Duurzaam vogelhuisje

Insecten en spinnen staan bij veel vogels op het dagelijks menu. Door vogels aan te trekken, kun je de populatie spinnen en insecten rondom je huis op een natuurlijke manier beperken. Hoe maak je je omgeving vogelvriendelijk? Vogels zijn altijd op zoek naar wat lekkers. Plant bijvoorbeeld een bessenstruik in de tuin of hang een voersilo op je balkon. Daarnaast houden vogels van beschutte plekken waar ze veilig zijn voor roofdieren en een nestje kunnen bouwen. Kortom, denk aan de 3 V's: voedsel, veiligheid en voortplanting! 

4
Gebruik natuurlijke middelen tegen spinnen
Bakje azijn

Plaats een bakje met azijn en water in de buurt van favoriete spinnenplekken waar je moeilijk bij kunt, zoals smalle kieren of donkere zolderhoekjes. Spinnen houden niet de geur van azijn en zullen daar niet meer bivakkeren. Een andere oplossing tegen insecten in het algemeen is een apparaat dat hoge geluidsgolven uitzendt. Daarmee kun je spinnen verjagen maar bijvoorbeeld ook muggen bestrijden.

5
Verwijder spinnen op diervriendelijke wijze
Spinnenvanger lange steel

De zichtbare, beangstigende spinnen per stuk vangen is een kortetermijnoplossing voor de gemoedsrust. Dappere mensen vangen een spin met de hand. Je kunt ook een potje of een spinnenvanger met een lange steel gebruiken, zie hieronder. 

Spinnenvanger lange steel

Spinnenvanger Bug Away met 72cm lange steel

Ultrasone muizenvanger

Forgoods Ultrasone Muizenverjager en Ongedierte Verjager

Timto insectenvanger

Timto Insectenvanger

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heel hard moeten lachen. De buurvrouw wil persee het raam direct naast hoe van mij dicht, dit in de galerij.
Vanwege spinnen. Zelf merk ik daar weinig in huis van. Oa door de opgeruimde vuilnis enz. En ik ben niet ergens bang voor.
Sinds de ramen in de galerij open kunnen denk ze dat 10 cm duidend verschuil gaat maken.
Moest dus hard lachen over jullie artikel. En zo waar als wat. Maar mijn bezem blijft ze nu af.

Mijn gewitte muur is inmiddels zwart van de hoeveelheid verpletterede spinnen. Zodra de temperatuur boven de 20° stijgt sta ik al klaar met mijn krantje om deze 6 potige insecten van de aardbodem te verwijderen. Ze kruipen regelmatig mijn bed in, ik word er helemaal gek van.

Niet doden zo te lezen. Oude bezem ze aan de haak slaan is beter. Slaan figuurlijk dan.
Zo behouden van een witte muur.

Je kunt de spinnen inderdaad beter niet doden, maar op een andere plaats buiten zetten. Spinnen zijn namelijk juist erg nuttige dieren.

het dier op de onderste foto is geen echte spin, maar een spinachtige (Opiliones), een hooiwagen. Deze maken geen webben, hebben daar geen spinklieren voor. Dus de hooiwagen die jullie in je tekst noemen is een hooiwagenspin, die wel tot de spinnen behoort. Het verschil is dat een (hooiwagen)spin een kopborststuk heeft wat duidelijk te onderscheiden is van het achterlijf en een hooiwagen is meer één geheel. Nederlandse naamgeving is hier een beetje verwarrend.

Kastanjes van de paardekastanje houdt ook spinnen weg. Ideaal voor het raam van de badkamer

Goede tip Monique! En ook heel natuurlijk :)

hannibal1

Die met pepermunt mag juist niet heeft geen goedkeuring.
Hier kan je lezen wat mag en niet,
https://www.spinvrij.com/ons-product.htm

“Bewoner en spin hebben namelijk dezelfde vijand: insecten. Spinnen vangen insecten, doden ze en eten ze op. Opgeruimd staat netjes, daar kan geen plaagdierenverwijderingsteam tegenop.”

Je vergeet alleen een ding. Spinnen moeten ook wel eens schijten. Die trilspinnen bv. laten overal zwarte vlekjes achter.

Deze reactie is verwijderd

beetje insectclean van ruikt naar pepermunt en weer de spinnen, werkte goed bij mij thuis

mijn 2 katten eten ook de spinnen in huis op, maar even later is het kotsen geblazen, dus minder aangenaam. Kan ik de spinnen beter handmatig buiten de deur zetten.

Nog een oplossing om spinnen te verwijderen, is een kat in huis nemen. Regelmatig horen we smakelijk smakkende geluiden van onze kat, om later weer een paar verloren spinnepootjes op de vloer te vinden.
Een mooie oplossing als je zelf te bang bent om de spinnen aan te pakken. :-)

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.