Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zelfmaak zonnecel convectie

  Bouw je eigen zonnecollector

  Soms verdienen oude ideeën een tweede kans. Zoals de Heat Grabber (warmte grijper) uit 1977. Een zelfbouw zonnecollector in de vorm van een doos die je aan de buitenkant onder een naar het zuiden gericht schuifraam plaatst. De lucht wordt verwarmd en rechtstreeks in huis geblazen. Op koude, heldere dagen kan de zon zo helpen de ruimte te verwarmen. Een duurzaam eenvoudig, maar doeltreffend systeem met mogelijkheden.

  Zelfmaak zonnecel convectieZonnecollector zelf diy

  Gratis zonnewarmte

  De Heat Grabber is een waterdichte doos, geïsoleerd aan de onderkant en zijkanten, met een glazen bovenkant. Binnenin is een scheidingswand van isolatie aangebracht die reikt tot aan het raam. De doos haakt over de vensterbank en het schuifraam sluit bovenop de doos. Daartussenin zitten de open sleuven waardoor lucht wordt aan- en afgevoerd. Door het verschil in temperatuur in de twee lagen in de doos komt er convectie tot stand. Koude lucht wordt aangezogen en opgewarmde lucht uitgeblazen. Als de zon schijnt begint deze unit dus vanzelf te werken en pompt zo een heleboel gratis duurzame zonnewarmte het huis in.

  Heat grabber zonnecel

  Goedkoop, dus met een korte terugverdientijd

  Volgens het eerste concept kan iedere handige doe-het-zelver deze zonnecollector in een uur in elkaar zetten. Twee uur voor de iets minder geoefende klusser. En dat met eenvoudige materialen en gereedschappen uit de bouwmarkt. Voor weinig geld en met twee bouwtekeningen maak je zo zelf een Heat Grabber. Ga naar de originele handleiding op Mother Earth

  Zelfbouw zonnecollector

  Ware het niet dat de, in de plannen van 1977 genoemde, isolatieplaat niet of nauwelijks meer te verkrijgen is. Ook heeft niet iedereen, of bijna niemand, schuiframen meer in huis. Maar het idee… kunnen we niet iets met het principe doen? Geintegreerd in een zonwering misschien? Wij gaan er eens over nadenken. Jullie ook? we horen graag hieronder jullie reacties!

  Kvg portretfoto kristel

  Kristel van Genugten

  Expertise: Duurzaam wonen
  Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  2 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Als je op internet even zoekt op “tin can air heater”, vind je tal van zelfbouw projecten van air-heaters op basis van zwart geverfde drankblikjes.

  Misschien niet zo goedkoop als een zelfgebouwde “heat grabber”, maar wel makkelijker te installeren zijn de Deense Solarventi solar-air-heaters. Je kunt ze in Nederland zo bestellen. (zie link)

  Klap raam. In plaats van een rechthoek een druppel vorm (met lens voor winter mischien). Klein zonnepaneel onder aan. Binnenkant van het aparatus moet de koude lucht toevoer per buis omlaag geleidt worden. Via een klein ventilatortje (6v ofzo) laat je het onder de koudere lucht opzuigen (zonnepaneel energie) en zo creeer je cirulatie.

  Mischien een idee als 2012 update voor zonnige winter dagen?

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.