Bouw je eigen zonnecollector

Geplaatst op 22 juni 2012 in Energie

Soms verdienen oude ideeën een tweede kans. Zoals de Heat Grabber (warmte grijper) uit 1977. Een zelfbouw zonnecollector in de vorm van een doos die je aan de buitenkant onder een naar het zuiden gericht schuifraam plaatst. De lucht wordt verwarmd en rechtstreeks in huis geblazen. Op koude, heldere dagen kan de zon zo helpen de ruimte te verwarmen. Een duurzaam eenvoudig, maar doeltreffend systeem met mogelijkheden.

Gratis zonnewarmte

De Heat Grabber is een waterdichte doos, geïsoleerd aan de onderkant en zijkanten, met een glazen bovenkant. Binnenin is een scheidingswand van isolatie aangebracht die reikt tot aan het raam. De doos haakt over de vensterbank en het schuifraam sluit bovenop de doos. Daartussenin zitten de open sleuven waardoor lucht wordt aan- en afgevoerd. Door het verschil in temperatuur in de twee lagen in de doos komt er convectie tot stand. Koude lucht wordt aangezogen en opgewarmde lucht uitgeblazen. Als de zon schijnt begint deze unit dus vanzelf te werken en pompt zo een heleboel gratis duurzame zonnewarmte het huis in.

Goedkoop, dus met een korte terugverdientijd

Volgens het eerste concept kan iedere handige doe-het-zelver deze zonnecollector in een uur in elkaar zetten. Twee uur voor de iets minder geoefende klusser. En dat met eenvoudige materialen en gereedschappen uit de bouwmarkt. Voor weinig geld en met twee bouwtekeningen maak je zo zelf een Heat Grabber. Ga naar de originele handleiding op Mother Earth

Ware het niet dat de, in de plannen van 1977 genoemde, isolatieplaat niet of nauwelijks meer te verkrijgen is. Ook heeft niet iedereen, of bijna niemand, schuiframen meer in huis. Maar het idee… kunnen we niet iets met het principe doen? Geintegreerd in een zonwering misschien? Wij gaan er eens over nadenken. Jullie ook? we horen graag hieronder jullie reacties!

Reacties (2)
Dakraam
22/06/12 • 17:28

Klap raam. In plaats van een rechthoek een druppel vorm (met lens voor winter mischien). Klein zonnepaneel onder aan. Binnenkant van het aparatus moet de koude lucht toevoer per buis omlaag geleidt worden. Via een klein ventilatortje (6v ofzo) laat je het onder de koudere lucht opzuigen (zonnepaneel energie) en zo creeer je cirulatie.

Mischien een idee als 2012 update voor zonnige winter dagen?

23/07/12 • 09:23

Als je op internet even zoekt op “tin can air heater”, vind je tal van zelfbouw projecten van air-heaters op basis van zwart geverfde drankblikjes.

Misschien niet zo goedkoop als een zelfgebouwde “heat grabber”, maar wel makkelijker te installeren zijn de Deense Solarventi solar-air-heaters. Je kunt ze in Nederland zo bestellen. (zie link)

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld