Naast de betonvloer is de ook de gietvloer enorm populair de laatste jaren. Denk je erover om een gietvloer te nemen? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij én checken hoe duurzaam gietvloeren nu echt zijn.
Wat je moet weten over gietvloeren
Wie een hippe vloer wil, kiest meestal voor een betonvloer of een gietvloer. Alleen werkt een betonvloer storten net even anders dan een gietvloer gieten. De vloeren lijken dan wel op elkaar qua uiterlijk, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een betonvloer is namelijk van cement in combinatie met zand, steenslag of grind gemaakt. Ook is de beton vloer een stuk dikker (7 cm) in vergelijking met een gietvloer (2-5 mm). Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen kunsthars. Grofweg heb je twee soorten gietvloeren: gietvloeren van epoxy en gietvloeren van polyurethaan.
‘In huizen wordt bijna altijd voor de gietvloer van polyurethaan gekozen’
Gietvloeren van epoxy kosten tussen de 50 en 110 euro per m2 en zijn gemiddeld goedkoper. Vloeren van epoxy zijn harder omdat de kunsthars die voor de vloer wordt gebruikt simpelweg harder materiaal is. Je vindt epoxy vloeren daarom vaak in werkplaatsen en loodsen, omdat er zelfs makkelijk heftrucks overheen kunnen rijden. In huizen wordt bijna altijd voor de gietvloer van polyurethaan gekozen, ook wel de Pu-gietvloer. De prijs van deze vloer ligt tussen de 60 en 130 euro per m2. De Pu-vloer is gemaakt van polyurethaanhars, die iets zachter en elastischer is. Bovendien is zijn Pu-gietvloeren geschikter voor in huis omdat ze krasvrijer zijn dan epoxy.
Voor- en nadelen van gietvloeren
Voordelen
- Een gietvloer gaat relatief lang mee. De levensduur is 50 tot 60 jaar. Dat is veel meer dan laminaat (10 jaar) en evenveel als een betonvloer (50 tot 60 jaar).
- De vloer is naadloos en daarom makkelijk in onderhoud. Er hoeven geen chemische middelen te worden gebruikt om de vloer te onderhouden. Stofzuigen en dweilen is voldoende.
- Een gietvloer combineren met vloerverwarming is mogelijk. Als je dat wilt ben je gemiddeld tussen de 110 en 160 euro per m2 kwijt.
- Voor gietvloeren zijn er veel meer mogelijkheden dan bij betonvloeren. De gietvloer is in veel kleuren verkrijgbaar – van roze tot blauw – en je kunt zelfs een apart effect toevoegen aan de toplaag, als je dat wilt.
- Gietvloeren van natuurlijke biopolymeren zijn recyclebaar en op het gebied van gietvloeren de beste keuze die je kunt maken.
Nadelen
- Een gietvloer is relatief duur en kost gemiddeld 95 euro per m2. Dat is meer dan een houten vloer (30-80 per m2).
- Gietvloeren zijn net als betonvloeren van zichzelf niet waterdicht. Er moet daarom nog een coating overheen. Dat kan extra kosten opleveren.
- UV-stralen en lichtstralen in huis kunnen ervoor zorgen dat je vloer geler wordt en verkleurd. Gietvloeren van polyurethaan zijn gelukkig wel UV-bestendig. Toch kunnen met name lichte gietvloeren sneller verkleuren. Hou hier dus rekening mee.
- Een gietvloer gieten duurt best lang. Meestal heb je 4 tot 5 dagen nodig. In die tijd kun je ook niet op de vloer lopen, omdat de lagen goed moeten drogen.
- Veel gietvloeren zijn nog niet gemaakt van milieuvriendelijke materialen.
Duurzaamheid gietvloer
Duurzaamheid & gietvloeren
Er bestaan tegenwoordig recyclebare gietvloeren die gemaakt zijn van plantaardige biopolymeren. Dit materiaal wordt op basis van plantaardige olie gemaakt, in tegenstelling tot epoxy en polyurethaan die op basis van aardolie tot stand komen.MacLean Kantenband
Histor Perfect Finish Betonvloer Zijdeglans 750 ml
Wixx AQ 300 Excellent betonverf Antraciet
Stappenplan gietvloer van polyurethaan gieten
Als eerste zorg je ervoor dat je een goede ondergrond hebt. Schuur je vloer vervolgens met een schuurmachine en vul gaten op met mortel/epoxy plamuur.
Een gietvloer bestaat uit meerdere lagen. Je begint op de eerste dag met een epoxy schraplaag. Plak de randjes netjes af met tape. Daarna begin je aan de laag. Hiervoor gebruik je een plakspaan of schuurbord om het te egaliseren. Laat dit 24 uur drogen.
Als de eerste epoxy schraplaag 24 uur lang heeft gedroogd, kun je op de tweede dag weer verder. Het is tijd om de tweede laag aan te brengen. Doe dit weer met een schone plakspaan of schuurbord. Laat wederom 24 uur drogen.
Voordat je de gietvloer kunt leggen, moet je eerst de epoxylagen bijschuren. Bij een groot oppervlak werkt een schuurmachine het beste.
Dan is het tijd voor de gietvloer. Breng de vloer aan met een schone plakspaan of schuurbord en smeer alles zo egaal mogelijk uit. Werk van achter naar voor en laat vervolgens een dag drogen.
Om de vloer mooi te houden, breng je na het drogen van de gietvloer de eerste laag Pu-sealer aan. Dit doe je met een verfroller zodat je staand de sealer op de vloer kunt rollen. Zorg dat de gehele vloer is bedekt en het egaal wordt aangebracht.
Als laatste breng je nog een laag Pu-sealer aan. Laat dit weer 24 uur drogen. Haal daarna de tape weg bij de randen van de vloer. Je gietvloer is nu helemaal klaar.
Offerte aanvragen voor een gietvloer
Je kunt een gietvloer ook laten gieten door een erkend bedrijf. Wil je een offerte aanvragen? Vul hieronder je gegevens in en krijg offertes van de vier beste bedrijven die de vloer bij je kunnen gieten.