Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
gietvloeren gietvloer leggen

Gietvloeren

Impact
Milieuwinst
Redelijk duurzaam
Kosten
60-130 p/m2
Gemak
4-5 dagen
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.3/10
Sluiten
Toelichting

Gietvloer isoleren: 30 tot 50 euro per m2
Gietvloer storten: 60 tot 130 euro per m2

Een gietvloer is relatief duurzaam en valt bij ons in de categorie 'redelijk duurzaam materiaal'.

Naast de betonvloer is de ook de gietvloer enorm populair de laatste jaren. Denk je erover om een gietvloer te nemen? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij én checken hoe duurzaam gietvloeren nu echt zijn.

gietvloeren gietvloer leggen

Wat je moet weten over gietvloeren

Wie een hippe vloer wil, kiest meestal voor een betonvloer of een gietvloer. Alleen werkt een betonvloer storten net even anders dan een gietvloer gieten. De vloeren lijken dan wel op elkaar qua uiterlijk, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een betonvloer is namelijk van cement in combinatie met zand, steenslag of grind gemaakt. Ook is de beton vloer een stuk dikker (7 cm) in vergelijking met een gietvloer (2-5 mm). Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen kunsthars. Grofweg heb je twee soorten gietvloeren: gietvloeren van epoxy en gietvloeren van polyurethaan.

‘In huizen wordt bijna altijd voor de gietvloer van polyurethaan gekozen’

Gietvloeren van epoxy kosten tussen de 50 en 110 euro per m2 en zijn gemiddeld goedkoper. Vloeren van epoxy zijn harder omdat de kunsthars die voor de vloer wordt gebruikt simpelweg harder materiaal is. Je vindt epoxy vloeren daarom vaak in werkplaatsen en loodsen, omdat er zelfs makkelijk heftrucks overheen kunnen rijden. In huizen wordt bijna altijd voor de gietvloer van polyurethaan gekozen, ook wel de Pu-gietvloer. De prijs van deze vloer ligt tussen de 60 en 130 euro per m2. De Pu-vloer is gemaakt van polyurethaanhars, die iets zachter en elastischer is. Bovendien is zijn Pu-gietvloeren geschikter voor in huis omdat ze krasvrijer zijn dan epoxy.

Voor- en nadelen van gietvloeren

Voordelen

  1. Een gietvloer gaat relatief lang mee. De levensduur is 50 tot 60 jaar. Dat is veel meer dan laminaat (10 jaar) en evenveel als een betonvloer (50 tot 60 jaar).
  2. De vloer is naadloos en daarom makkelijk in onderhoud. Er hoeven geen chemische middelen te worden gebruikt om de vloer te onderhouden. Stofzuigen en dweilen is voldoende.
  3. Een gietvloer combineren met vloerverwarming is mogelijk. Als je dat wilt ben je gemiddeld tussen de 110 en 160 euro per m2 kwijt.
  4. Voor gietvloeren zijn er veel meer mogelijkheden dan bij betonvloeren. De gietvloer is in veel kleuren verkrijgbaar – van roze tot blauw – en je kunt zelfs een apart effect toevoegen aan de toplaag, als je dat wilt.
  5. Gietvloeren van natuurlijke biopolymeren zijn recyclebaar en op het gebied van gietvloeren de beste keuze die je kunt maken.

Nadelen

  1. Een gietvloer is relatief duur en kost gemiddeld 95 euro per m2. Dat is meer dan een houten vloer (30-80 per m2).
  2. Gietvloeren zijn net als betonvloeren van zichzelf niet waterdicht. Er moet daarom nog een coating overheen. Dat kan extra kosten opleveren.
  3. UV-stralen en lichtstralen in huis kunnen ervoor zorgen dat je vloer geler wordt en verkleurd. Gietvloeren van polyurethaan zijn gelukkig wel UV-bestendig. Toch kunnen met name lichte gietvloeren sneller verkleuren. Hou hier dus rekening mee.
  4. Een gietvloer gieten duurt best lang. Meestal heb je 4 tot 5 dagen nodig. In die tijd kun je ook niet op de vloer lopen, omdat de lagen goed moeten drogen.
  5. Veel gietvloeren zijn nog niet gemaakt van milieuvriendelijke materialen.

Duurzaamheid gietvloer

gietvloeren gietvloer leggen
Kwaliteit
9,6
Materiaal
Epoxy- en/of polyurethaan
Prijs
€60 - 130 p/m2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.3/10
Omschrijving
Gietvloeren zijn qua levensduur zeer duurzaam omdat ze lang meegaan. Het materiaal dat nu wordt gebruikt kan alleen een stuk milieuvriendelijker. Je kunt daarom het beste voor een Pu-vloer gaan of, nog beter, een gietvloer van biopolymeren.
...

Duurzaamheid & gietvloeren

Er bestaan tegenwoordig recyclebare gietvloeren die gemaakt zijn van plantaardige biopolymeren. Dit materiaal wordt op basis van plantaardige olie gemaakt, in tegenstelling tot epoxy en polyurethaan die op basis van aardolie tot stand komen.
Maclean kantenband

MacLean Kantenband

betonvloer verven

Histor Perfect Finish Betonvloer Zijdeglans 750 ml

Wixx aq excellent betonverf antraciet

Wixx AQ 300 Excellent betonverf Antraciet

Stappenplan gietvloer van polyurethaan gieten

1
Schuur de vloer en vul gaten op
gietvloer leggen

Als eerste zorg je ervoor dat je een goede ondergrond hebt. Schuur je vloer vervolgens met een schuurmachine en vul gaten op met mortel/epoxy plamuur.

2
Breng de eerste epoxylaag aan
gietvloeren

Een gietvloer bestaat uit meerdere lagen. Je begint op de eerste dag met een epoxy schraplaag. Plak de randjes netjes af met tape. Daarna begin je aan de laag. Hiervoor gebruik je een plakspaan of schuurbord om het te egaliseren. Laat dit 24 uur drogen.

3
Breng de tweede epoxylaag aan
gietvloer leggen, duurzame gietvloer

Als de eerste epoxy schraplaag 24 uur lang heeft gedroogd, kun je op de tweede dag weer verder. Het is tijd om de tweede laag aan te brengen. Doe dit weer met een schone plakspaan of schuurbord. Laat wederom 24 uur drogen.

4
Schuur de vloer op met een schuurmachine
gietvloer plaatsen

Voordat je de gietvloer kunt leggen, moet je eerst de epoxylagen bijschuren. Bij een groot oppervlak werkt een schuurmachine het beste.

5
Breng de Pu-gietvloer aan
gietvloer onderhouden, gietvloer aanbrengen

Dan is het tijd voor de gietvloer. Breng de vloer aan met een schone plakspaan of schuurbord en smeer alles zo egaal mogelijk uit. Werk van achter naar voor en laat vervolgens een dag drogen.

6
Breng de eerste laag Pu-sealer aan
gietvloer onderhouden, gietvloer aanbrengen

Om de vloer mooi te houden, breng je na het drogen van de gietvloer de eerste laag Pu-sealer aan. Dit doe je met een verfroller zodat je staand de sealer op de vloer kunt rollen. Zorg dat de gehele vloer is bedekt en het egaal wordt aangebracht.

7
Breng een tweede laag Pu-sealer aan.
gietvloer onderhouden, gietvloer aanbrengen

Als laatste breng je nog een laag Pu-sealer aan. Laat dit weer 24 uur drogen. Haal daarna de tape weg bij de randen van de vloer. Je gietvloer is nu helemaal klaar.

PU Gietvloer proces in 5 dagen | door: Creafloors.nl
PU Gietvloer proces in 5 dagen | door: Creafloors.nl

Offerte aanvragen voor een gietvloer

Je kunt een gietvloer ook laten gieten door een erkend bedrijf. Wil je een offerte aanvragen? Vul hieronder je gegevens in en krijg offertes van de vier beste bedrijven die de vloer bij je kunnen gieten.

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.