Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
vloer isoleren zonder kruipruimte

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Ook als je geen kruipruimte hebt, kun je je vloer isoleren. In plaats van bodemisolatie kies je dan voor vloerisolatie. Een hele duurzame stap omdat je een positieve impact maakt op het milieu door minder CO2 uit te stoten, maar ook een fijne stap voor je huis. Door vloerisolatie heb je minder last van geluidsoverlast en blijft je vloer in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel. Dit is wat je nog meer wilt weten over vloerisolatie.

Vloerisolatie: dit wil je weten

Je vloeren isoleren begint natuurlijk met het opstellen van en plan. Vloerisolatie is best een behoorlijke klus en we adviseren het je dan ook om te doen tijdens een verbouwing of verhuizing. Na het plan ga je kijken naar het soort isolatiemateriaal dat je wilt gebruiken. Wij adviseren je deze materialen:

    • Vlasisolatie – Vlas is flexibel en kun je met touwtjes tegen je balken onder de vloer op hun plek houden. Dat is wel wat extra werk, omdat je touwtjes moet spannen of latten moet gebruiken om het materiaal op zijn plek te houden. Het voordeel bij vlas is dat de matten makkelijk zijn te vouwen, wat handig is als je met het materiaal door een kruipluik moet komen. Deze Isovlas isolatiematten (20-25 euro per m2) of deze Isovlas ondervloer (4,43 per m2) zijn daarvoor erg geschikt.
    • Houtwol isolatie – Houtwol is steviger materiaal  en klem je makkelijk tussen de balken. Het schuift minder en je hebt minder gedoe met touwtjes of latten. Wel kan het de vloer een paar centimeter ophogen, omdat het over het algemeen wat dikker is. Het kan dus zo zijn dat je je deuren moet aanpassen. We tippen je deze Pavatex ondervloer (5 euro per m2) als je een dunnere plaat zoekt en deze Pavatex houtvezel platen (29 euro per m2).

Na het kiezen van het isolatiemateriaal is het tijd om te bepalen of je gaat voor: zelf je vloer isoleren of een bedrijf inhuren. In dit artikel geven we je tips voor beide opties.

vloer isoleren zonder kruipruimte

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

1
Wat is vloerisolatie?

Als je je kruipruimte gaat isoleren noemen we dat bodemisolatie. Als je direct onder de planken van je vloer gaat isoleren en niet op de bodem van je huis in de kruipruimte, heet het vloerisolatie. Vloerisolatie wordt gedaan met isolatieplaten die onder je vloer worden geplaatst. Ook bestaat er bovenvloerse isolatie, waarbij er (dik) isolatiemateriaal wordt geplaatst bovenop de huidige (betonnen) vloer, waarna er een nieuwe vloer overheen wordt geplaatst. Dit wordt vooral gedaan bij zeer vochtige ruimtes.

2
Is er subsidie voor vloerisolatie?

Ja, als je je vloer laat isoleren zijn er mogelijkheden voor subsidie. Lees hier meer over subsidie vloerisolatie.

3
Is je vloer isoleren zonder kruipruimte een grote klus?

Je vloer isoleren zonder kruipruimte is een flinke klus, zeker op de begane grond. Het is dan ook verstandig dit te doen tijdens een verbouwing of verhuizing. Dan heb je er het minste last van.

4
Kan ik mijn vloer zelf isoleren?

Door zelf de vloer te isoleren, bespaar je veel geld. Dat kan dus de moeite waard zijn, maar je hebt wel wat kluservaring nodig. Omdat het een flinke klus is, raden we je aan een klusbedrijf in te schakelen. Zo bespaar je veel tijd. De investering verdien je meestal wel terug, want je bespaart al 15% op je energierekening.

5
Kan ik vloerisolatie met vloerverwarming combineren?

Een ander punt om rekening mee te houden, is vloerverwarming. Als je vloerverwarming overweegt, is het verstandig om die verbouwing tegelijkertijd te doen met het isoleren van je vloer. Vloerverwarming zonder vloerisolatie heeft minder zin. Bovendien ben je in één keer klaar als je dit combineert.

6
Wat voor isolatiemateriaal kan ik het beste kiezen?

Er zijn veel soorten isolatiemateriaal, en kiezen kan lastig zijn: zeker als je aan de bovenkant isoleert en een zo dun mogelijk materiaal wilt. Glaswol en steenwol komen het meeste voor en zijn goede keuzes. Steenwolplaten zijn er met een dikte van 6 cm en een isolatiewaarde van Rd 2,7. Je kan ook kiezen voor piepschuim (EPS), wat iets minder isoleert, maar wel wat dunner is.

Bovenop je isolatiemateriaal leg je nog een laag bescherming. Dat kunnen kunststof platen zijn, maar ook folie. Houd rekening met welke vloerbedekking je wilt gebruiken. Sommige isolatiematerialen of ondervloeren kunnen bijvoorbeeld aangetast worden door lijm. Vraag dus na bij de bouwmarkt welk materiaal voor jou het beste is.

Om te verkennen, kan je ook alvast deze keuzehulp doen of ons overzicht van duurzame isolatiematerialen bekijken.

vloer isoleren, zelf vloer isoleren, vloerisolatie

Miofol 125 AV dampdichte folie

vloerisolatie, vloer isoleren, slagpluggen

Fisher slagpluggen 50 stuks

vloer isoleren, zelf vloer isoleren, vloerisolatie

Stanley FatMax isolatiemes (350 mm)

Zelf je vloer zonder kruipruimte isoleren

1
Maak de ruimte waar je gaat isoleren leeg

Verplaats alle meubels en maak de kamer zo leeg mogelijk. Zo heb je alle ruimte om goed te kunnen isoleren, wel zo fijn.

2
Verwijder je vloer

Haal je huidige vloer er tijdelijk uit. Voor een houten vloer is een koevoet aan te raden. Bij laminaat kun je het beste bij de plinten beginnen en die voorzichtig loshalen. Daarna kun je de planken meestal zo omhoog wippen. Sommige vloeren zitten meer vastgelijmd, hier is vloerisolatie een stuk moeilijker. Voor vastgelijmde vloeren heb je namelijk een vloeren stripmachine nodig, die je bijvoorbeeld kunt huren. Let er wel op dat een vastgelijmde vloer weghalen een tijdrovendere klus is dan het verwijderen van een normale vloer.

3
Zorg dat de vloer helemaal schoon is

Pak de stofzuiger erbij en zorg dat je op een schoon oppervlak werkt.

4
Breng dampwerende folie aan

Begin met het aanbrengen van dampwerende folie. Dampwerende folie wordt ook wel dempremmende folie, een dampscherm of dampdichte folie genoemd. Deze folie zorgt ervoor dat er geen vocht bij je isolatiemateriaal terecht komt. Het vormt een laag tussen de bodem van je huis en het isolatiemateriaal. Hierdoor neemt de folie het vocht op, waardoor je isolatiemateriaal niet beschimmeld. Kies daarom altijd voor een goede folie die bij jouw vloertype past zodat je isolatiemateriaal lang meegaat. Maak de folie goed vast met spijkers of nietjes. 

5
Plaats het isolatiemateriaal

Nu is het tijd om het isolatiemateriaal te plaatsen. Snij op maat met een isolatiemes of isolatiezaag of gebruik elektrisch gereedschap. Het hangt er helemaal vanaf wat voor materiaal je gebruikt. Zorg er voor dat je alles netjes op maat snijdt zodat je hele vloer wordt bedekt. Als je isolatieplaten gebruikt, bevestig je ze aan de vloer met isolatieschroeven. In andere gevallen wordt soms lijm gebruikt. Kijk goed wat het beste bij jouw isolatiemateriaal past.

6
Leg de vloer er weer in en zet de meubels weer op hun plek

Alles helemaal klaar? Dan is het tijd om je oude vloer (of een nieuwe vloer, natuurlijk) er weer in te leggen. Zorg dat er geen kieren ontstaan of tochtplekken. Als de vloer weer ligt kun je je meubels weer op zijn plek zetten. 

Insulating A Suspended Timber Floor
Insulating A Suspended Timber Floor
Zoldervloer isoleren: isolatieplaten en OSB-platen
Zoldervloer isoleren: isolatieplaten en OSB-platen

Vrijblijvend offertes aanvragen voor vloer isoleren zonder kruipruimte

Je kunt je vloer isoleren zonder kruipruimte ook aan een bedrijf overlaten. Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan voor jouw huis namelijk inschatten wat het beste is. Als je een offerte wilt aanvragen, doe dit dan bij minstens twee isolatiebedrijven. Via het onderstaande formulier kun je via de vergelijkingstool van Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen, zodat jij voor jouw huis een persoonlijke inschatting kan krijgen. Voor extra kwaliteitsgaranties kan je kijken of het isolatiebedrijf bij de branchvereniging Venin is aangesloten.

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Steenwolplaten zijn er met een dikte van 6 cm en een isolatiewaarde van Rd 2,7.

Om Rd 2,7 te halen heb je zo’n 12cm steenwol nodig. PIR is dan beter, dan ben je met 6 cm wel klaar.

Volg ons op Facebook