Vloer isoleren zonder kruipruimte

Ook als je geen kruipruimte hebt, kan je je vloer isoleren. Dan breng je isolatiemateriaal aan onder je vloerbedekking, parket, of laminaat. Je vloer isoleren zonder kruipruimte is iets minder efficiënt, maar zorgt wel voor een warmere vloer en minder geluidsoverlast.

Je vloer isoleren zonder kruipruimte is wel een flinke klus, zeker op de begane grond. Het is dan ook verstandig dit te doen tijdens een verbouwing of verhuizing. Dan heb je er het minste last van.

Zelf doen?

Door zelf de vloer te isoleren, bespaar je veel geld. Dat kan dus de moeite waard zijn, maar je hebt wel wat kluservaring nodig. Omdat het een flinke klus is, raden we je aan een klusbedrijf in te schakelen. Zo bespaar je veel tijd. De investering verdien je meestal wel terug, want je bespaart al 15% op je energierekening.

Houd er wel rekening mee dat je met doe-het-zelven geen subsidie kunt krijgen. Meer lezen over subsidie kan hier.

Vrijblijvend offertes aanvragen voor vloer isoleren zonder kruipruimte

Een gecertificeerd isolatiebedrijf voor jou thuis inschatten wat het beste is. Als je een offerte wilt aanvragen, doe dit dan bij minstens 2 isolatie bedrijven. Via het onderstaande formulier kan je via de vergelijkingstool van Solvari vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen, zodat jij voor jouw huis een persoonlijke inschatting kan krijgen. Voor extra kwaliteitsgaranties kan je kijken of het isolatiebedrijf bij de branchvereniging Venin is aangesloten.

Van tevoren

Als je een vloer gaat isoleren zonder kruipruimte, moet je een ‘zwevende dekvloer’ leggen. Dat betekent dat je op je ondervloer (dus onder je huidige parket, laminaat, of tegels), een tweede vloer legt. Daartussen plaats je het isolatiemateriaal.

Bedenk daarbij dat je vloer een stuk hoger wordt: je deuren kunnen daardoor gaan klemmen. Die moet je dus inkorten. Denk ook aan je plinten en drempels: die komen soms niet meer boven je vloer uit.

Een alternatief om je vloer te isoleren, is je vloerbedekking vervangen. Je kan bijvoorbeeld tapijt kiezen met een laag isolerende folie eronder. Dit is relatief gemakkelijk zelf te doen, maar heeft een vrij lage isolatiewaarde.

Vloerverwarming

Een ander punt om rekening mee te houden, is vloerverwarming. Als je vloerverwarming overweegt, is het verstandig om die verbouwing tegelijkertijd te doen met het isoleren van je vloer. Vloerverwarming zonder vloerisolatie heeft minder zin. Bovendien ben je in één keer klaar als je dit combineert.

Materialen

Er zijn veel soorten isolatiemateriaal, en kiezen kan lastig zijn: zeker als je aan de bovenkant isoleert, en een zo dun mogelijk materiaal wilt. Glaswol, steenwol komen het meeste voor en zijn goede keuzes. Steenwolplaten zijn er met een dikte van 6 cm en een isolatiewaarde van Rd 2,7. Je kan ook kiezen voor piepschuim (EPS), wat iets minder isoleert, maar wel wat dunner is.

Bovenop je isolatiemateriaal leg je nog een laag bescherming. Dat kunnen kunststof platen zijn, maar ook folie. Houd rekening met welke vloerbedekking je wilt gebruiken. Sommige isolatiematerialen of ondervloeren kunnen bijvoorbeeld aangetast worden door lijm. Vraag dus na bij de bouwmarkt welk materiaal voor jou het beste is.

Om te verkennen, kan je ook alvast deze keuzehulp doen.

Gerelateerde artikelen

Insulation
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Je huis isoleren is een eerste stap om je energieverbruik flink te reduceren. Overzicht isolatie mogelijkheden en subsidie overzicht.

Lees verder

Annika Van veen

Met mijn bijdrage aan duurzaamthuis hoop ik mensen te helpen zelf de stappen te zetten die bij hen passen. Ondertussen doe ik zelf ook mijn best, in mijn eigen huis en in mijn dagelijks leven.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Steenwolplaten zijn er met een dikte van 6 cm en een isolatiewaarde van Rd 2,7.

Om Rd 2,7 te halen heb je zo’n 12cm steenwol nodig. PIR is dan beter, dan ben je met 6 cm wel klaar.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.