We gebruiken enorm veel plastic in ons dagelijkse leven.  Bijna al ons voedsel wordt verpakt in plastic. Vervolgens verwerken wij dit weer met allerlei plastic keukengerei. Onze kinderen lopen met allerlei plastic speelgoed rond en het ergste: ze steken het ook nog in hun mond. Maar de vraag is: is al dat plastic niet giftig? Krijgen we op deze manier niet veel teveel chemische stoffen binnen? Het blijkt dat er grote verschillen zitten in het type plastic waar je mee te maken hebt. Door kritisch te kijken naar het plastic en de verschillende typen plastic codes kun je de hoeveelheid gif waar je mee in aanraking komt beperken.

Schadelijke stoffen als BPA in eten door plastic verpakkingen, bakjes en keukengerei

Dat niet alle plastics gezond zijn begint langzaam door te dringen. Op Babylepeltjes en speentjes zie je steeds vaker staan BPA vrij. Dit betekend dat er geen gevaarlijke weekmakers in zitten. Maar op de meeste plastics staat echter nog niets. Toch is het mogelijk om wat kritischer te kijken met wat voor plastic je te maken hebt. In de meeste gevallen staat op plastic namelijk een recycle code. Deze codes geven aan van wat voor materiaal het plastic is gemaakt.  

Recycle: plastic codes

Je moet maar eens kijken op (vaak onderkant) van een plastic product. Daar zie je vaak een driehoekje staan met cijfertjes en een afkorting eronder. Zie de voorbeelden hierboven. De veilige plastic codes zijn 1, 2, 4 en 5 en de nummers 3,6, en 7 moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Om een echte plastic kenner te worden hebben we hieronder de plastic codes met nummer en naam in het kort uitgewerkt:

plastic-recycle-code

Code 1 – Polyethyleen tereftalaat of PET: relatief veiligpetflessen-giftig

PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. Deze naam ken je waarschijnlijk iets beter omdat water- en frisdrankflessen van dit materiaal gemaakt worden de zogenaamde petflessen.  Verder zijn saladebakken, bakjes waar koekjes in zitten, olieflessen en allerlei verpakkingsmateriaal hiervan gemaakt. Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig.
Hergebruik deze plastics alleen niet voor een tweede maal, zoals bijvoorbeeld het navullen van je waterflesje. Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde. Stoffen die kankerverwekkend zijn en de hormoonbalans kunnen verstoren.

Code 2 – Hoge dichtheid polyethyleen of HDPE : veilig

HDPE is een ander woord voor hoge dichtheid polyethyleen. HDPE is een vrij stevig, ondoorzichtige plasticsoort wat je zult herkennen van bijvoorbeeld flessen van schoonmaakmiddelen, shampoo, de ondoorzichtige sapflessen en plastic tassen. Maar ook speelgoed wordt er soms van gemaakt. Hoge dichtheid polyethyleen is veilig en je kunt het veilig opnieuw gebruiken.

Code 3 – Polyvinyl chloride of PVC: vermijden

PVC is een andere naam voor polyvinyl chloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Gelukkig vrij snel te herkennen aan de sterke geur. Denk aan de geur van luchtbedden, opblaasbare boten, zwembandjes, zwembadjes en matrasbeschermers. Maar het zit ook regelmatig in kleren en meubels. Ook daar valt vaak de specifieke geur op. De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding. PVC is dus zeer onveilig en dient vermeden te worden behalve als het deze phthalate vrij is. Dit is echter zelden het geval.

Code 4 – Lage dichtheid polyethyleen of LDPE: veilig

pvc-zwemband

LDPE is een ander woord voor lage dichtheid polyethyleen. LDPE kennen we vooral van de plastic winkeltasjes. Verder allerlei andere zachte verpakkingsproducten en seals. LDPE is veilig in gebruik.

Code 5 – Polypropeen of PP: veilig

PP oftewel Polypropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen. Veel Ikea spul en Tupperware hebben deze code (let op niet alle producten, sommige producten zijn van het gevaarlijke Polystyreen). Ook het meeste magnetron plastic is vaak van dit materiaal gemaakt. Is Polypropeen giftig? Volgens heet laatste onderzoek is PP een veilig plastic wat eventueel nog een keer opnieuw gebruikt kan worden.

Code 6 – Polystyreen of PS: vermijden

PS oftewel Polystyreen is een plastic wat je in de gaten moet houden. Polystyreen is er in een foamachtige vorm en een harde variant. Het foamachtige plastic ken je wel van bijvoorbeeld de Mac Donald. Of van de bakjes waar vlees of eieren in zitten in de supermarkt. Ook piepschuim is meestal polystyreen. De harde vorm kennen we van bijvoorbeeld frietbakjes en wegwerpbekertjes. Het is bekend dat deze bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken als styreen en Benzeen. Styreen en Benzeen zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend. Dus als je elke dag warme thee drinkt uit zo’n bekertje op je werk dan zet dat te denken. Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu. Ongeveer 71% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van deze soort.

Code 7 OTHER: vermijden tenzij het biologisch afbreekbaar plastic is

Dan hebben we nog code 7. Dit is de grote vergaarbak van al het andere plastic. Het lastige is dat een paar jaar terug biologisch plastic ook in deze categorie is opgenomen.
Biologisch plastic is natuurlijk een goede keuze. De overige plastics met deze code zijn vaak weer des te slechter. Dit zijn juist de meest exotische varianten. Als voorbeeld zit onder deze code policarbonaat, wat weer bekend staat om het ‘lekken’ van weekmakers (BPA). Dus als plastic deze code bevat en het is geen biologisch plastic dan kun je deze het beste laten staan.

Plastic code niet aanwezig

Helaas kom je het nog vaak tegen, plastic zonder code. Komt het veel in contact met je voeding of huid dan is het advies om dit zoveel mogelijk te vermijden. Fabrikanten die niet werken met een code zijn over het algemeen niet de meest professionele partijen en je kunt de vraag stellen waaruit het plastic bestaat.

Plastic vervangen door RVS en glas

Plastic is niet altijd te vermijden en daarnaast erg praktisch in gebruik. Dus je ontkomt er niet aan om plastic in huis te hebben. Probeer wel zo verstandig mogelijk om te gaan met plastic. In de keuken is het vaak makkelijk te vervangen door glas en rvs producten. Lees ook: 7 redenen om te kiezen voor glas. Dan weet je zeker dat er geen gif in je voedsel komt. Harde plastics met uitzondering van PP zijn vaak beter omdat deze minder weekmakers bevatten.
Probeer daarnaast zo weinig mogelijk voedsel te bewerken in plastic. Door warmte kan plastic gaan ‘zweten’ waardoor er chemische stoffen vrij komen. Dit zie je wel eens aan plastic wat uit de vaatwasser komt  wat glimmend en wat plakkerig is. Tip: weg ermee! En probeer zoveel mogelijk plastic te vervangen door glas en RVS.