Weet wat je eet, hoe giftig is plastic? Alle plastic codes op een rij.

We gebruiken enorm veel plastic in ons dagelijkse leven.  Bijna al ons voedsel wordt verpakt in plastic. Vervolgens verwerken wij dit weer met allerlei plastic keukengerei. Onze kinderen lopen met allerlei plastic speelgoed rond en het ergste: ze steken het ook nog in hun mond. Maar de vraag is: is al dat plastic niet giftig? Krijgen we op deze manier niet veel teveel chemische stoffen binnen? Het blijkt dat er grote verschillen zitten in het type plastic waar je mee te maken hebt. Door kritisch te kijken naar het plastic en de verschillende typen plastic codes kun je de hoeveelheid gif waar je mee in aanraking komt beperken.

Schadelijke stoffen als BPA in eten door plastic verpakkingen, bakjes en keukengerei

Dat niet alle plastics gezond zijn begint langzaam door te dringen. Op Babylepeltjes en speentjes zie je steeds vaker staan BPA vrij. Dit betekend dat er geen gevaarlijke weekmakers in zitten. Maar op de meeste plastics staat echter nog niets. Toch is het mogelijk om wat kritischer te kijken met wat voor plastic je te maken hebt. In de meeste gevallen staat op plastic namelijk een recycle code. Deze codes geven aan van wat voor materiaal het plastic is gemaakt.  

Recycle: plastic codes

Je moet maar eens kijken op (vaak onderkant) van een plastic product. Daar zie je vaak een driehoekje staan met cijfertjes en een afkorting eronder. Zie de voorbeelden hierboven. De veilige plastic codes zijn 1, 2, 4 en 5 en de nummers 3,6, en 7 moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Om een echte plastic kenner te worden hebben we hieronder de plastic codes met nummer en naam in het kort uitgewerkt:

plastic-recycle-code

Code 1 – Polyethyleen tereftalaat of PET: relatief veiligpetflessen-giftig

PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. Deze naam ken je waarschijnlijk iets beter omdat water- en frisdrankflessen van dit materiaal gemaakt worden de zogenaamde petflessen.  Verder zijn saladebakken, bakjes waar koekjes in zitten, olieflessen en allerlei verpakkingsmateriaal hiervan gemaakt. Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig.
Hergebruik deze plastics alleen niet voor een tweede maal, zoals bijvoorbeeld het navullen van je waterflesje. Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde. Stoffen die kankerverwekkend zijn en de hormoonbalans kunnen verstoren.

Code 2 – Hoge dichtheid polyethyleen of HDPE : veilig

HDPE is een ander woord voor hoge dichtheid polyethyleen. HDPE is een vrij stevig, ondoorzichtige plasticsoort wat je zult herkennen van bijvoorbeeld flessen van schoonmaakmiddelen, shampoo, de ondoorzichtige sapflessen en plastic tassen. Maar ook speelgoed wordt er soms van gemaakt. Hoge dichtheid polyethyleen is veilig en je kunt het veilig opnieuw gebruiken.

Code 3 – Polyvinyl chloride of PVC: vermijden

PVC is een andere naam voor polyvinyl chloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Gelukkig vrij snel te herkennen aan de sterke geur. Denk aan de geur van luchtbedden, opblaasbare boten, zwembandjes, zwembadjes en matrasbeschermers. Maar het zit ook regelmatig in kleren en meubels. Ook daar valt vaak de specifieke geur op. De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding. PVC is dus zeer onveilig en dient vermeden te worden behalve als het deze phthalate vrij is. Dit is echter zelden het geval.

Code 4 – Lage dichtheid polyethyleen of LDPE: veilig

pvc-zwemband

LDPE is een ander woord voor lage dichtheid polyethyleen. LDPE kennen we vooral van de plastic winkeltasjes. Verder allerlei andere zachte verpakkingsproducten en seals. LDPE is veilig in gebruik.

Code 5 – Polypropeen of PP: veilig

PP oftewel Polypropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen. Veel Ikea spul en Tupperware hebben deze code (let op niet alle producten, sommige producten zijn van het gevaarlijke Polystyreen). Ook het meeste magnetron plastic is vaak van dit materiaal gemaakt. Is Polypropeen giftig? Volgens heet laatste onderzoek is PP een veilig plastic wat eventueel nog een keer opnieuw gebruikt kan worden.

Code 6 – Polystyreen of PS: vermijden

PS oftewel Polystyreen is een plastic wat je in de gaten moet houden. Polystyreen is er in een foamachtige vorm en een harde variant. Het foamachtige plastic ken je wel van bijvoorbeeld de Mac Donald. Of van de bakjes waar vlees of eieren in zitten in de supermarkt. Ook piepschuim is meestal polystyreen. De harde vorm kennen we van bijvoorbeeld frietbakjes en wegwerpbekertjes. Het is bekend dat deze bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken als styreen en Benzeen. Styreen en Benzeen zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend. Dus als je elke dag warme thee drinkt uit zo’n bekertje op je werk dan zet dat te denken. Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu. Ongeveer 71% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van deze soort.

Code 7 OTHER: vermijden tenzij het biologisch afbreekbaar plastic is

Dan hebben we nog code 7. Dit is de grote vergaarbak van al het andere plastic. Het lastige is dat een paar jaar terug biologisch plastic ook in deze categorie is opgenomen.
Biologisch plastic is natuurlijk een goede keuze. De overige plastics met deze code zijn vaak weer des te slechter. Dit zijn juist de meest exotische varianten. Als voorbeeld zit onder deze code policarbonaat, wat weer bekend staat om het ‘lekken’ van weekmakers (BPA). Dus als plastic deze code bevat en het is geen biologisch plastic dan kun je deze het beste laten staan.

Plastic code niet aanwezig

Helaas kom je het nog vaak tegen, plastic zonder code. Komt het veel in contact met je voeding of huid dan is het advies om dit zoveel mogelijk te vermijden. Fabrikanten die niet werken met een code zijn over het algemeen niet de meest professionele partijen en je kunt de vraag stellen waaruit het plastic bestaat.

Plastic vervangen door RVS en glas

Plastic is niet altijd te vermijden en daarnaast erg praktisch in gebruik. Dus je ontkomt er niet aan om plastic in huis te hebben. Probeer wel zo verstandig mogelijk om te gaan met plastic. In de keuken is het vaak makkelijk te vervangen door glas en rvs producten. Lees ook: 7 redenen om te kiezen voor glas. Dan weet je zeker dat er geen gif in je voedsel komt. Harde plastics met uitzondering van PP zijn vaak beter omdat deze minder weekmakers bevatten.
Probeer daarnaast zo weinig mogelijk voedsel te bewerken in plastic. Door warmte kan plastic gaan ‘zweten’ waardoor er chemische stoffen vrij komen. Dit zie je wel eens aan plastic wat uit de vaatwasser komt  wat glimmend en wat plakkerig is. Tip: weg ermee! En probeer zoveel mogelijk plastic te vervangen door glas en RVS.

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
39 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb een Nature kweekbak gekocht. Gemaakt van polystyreen…… Hoe zuiver blijft hiermee mijn biologisch gekweekte groente…..?

Wie zegt dat biologisch afbreekbaar niet schadelijk is? Het is misschien wel afbreekbaar door een paar micro-organismen, maar kan ook gerecycled zijn en van vanalles gemaakt zijn. Het kan dus ook alles lekken.

BIDONS van serrereiniging met flusol,redusol, en kalk in gewest kan ik deze gebruiken voor water of beter nog om wijn te maken? ALS DE PLASTIC PROPER GESPOELD IS KA DAT TOCH GEEN KWAAD?

Diverse frisdranken (cocacola, rivella, etc.) kunnen vast wel in droge vorm in een glazen potje in de handel worden gebracht. Vervoer van water over de weg moet worden belast. Dit resulteert in minder verkeer, en minder plastic gebruik.

whahaha en waarom vind ik hier het belangrijkste stoff niet die plastic hard maakt ik ben op zoek naar de stof die plastic hard maakt en in het begin is getest voor anticonceptie gebruikt zou worden maar toen kwam men er achter dat het erg schadelijk zou zijn voor de vrouwen en dus is het in de ijskast gekomen 10 jaar later is gestart met het proberen of het plastic hard zou maken nu 40 jaar veder zijn 80% van de amerikanen alleen al besmet en vergiftigt de getallen zijn nog niet bekend hier in nederland deze stof veroorzaakt geesten ziektes en kanker dit middel(stof) word wel gebruikt bij katten anticonceptie pillen en is beknt gemaakt dat dit na 3 maand kanker cellen aan maakt en je kat erg ziek word stop plastic nu

ik drink al jaren water uit de flesjes van spa en vul ze steeds opnieuw .ben ik nu ten dode opgeschreven?cynisch bedoelt, maar toch…..

Nee hoor. Je hebt alleen een extreem verhoogd risico op kanker. Niet cynisch bedoeld.

*Correctie Het woord “extreem” moet daar niet staan.

Helaas is ook het kraanwater vervuilt, restanten van medicijnen etc.

Bijvoorbeeld in Engeland hebben steeds meer mannen borstvorming!

Door oestrogeen afkomstig van restanten van de PIL die in het drinkwater terecht komen!

Ook ons goede leidingwater! bevat sporen van chemicalien. zoals de pil, xtc etcetera.

Er word beweerd dat we steeds ouder worden en dus later met pensioen gaan, maar is dat wel zo? en is de overheid nu zo naief of is dit een vooropgezet plan.

Bedenk zelf maar wat je er van vind en hoe je er mee verder gaat.

Ik wens jullie wijsheid en gezondheid.

BPA vrij is beter maar er zijn ook andere vormen zoals BPS etc.

Deze zijn ook schadelijk, helaas vaak niet vermeld!

nrs 2 4 en 5 zijn redelijk veilig.

6 zoals de koffie bekers uit de automaten die tegenwoordig overal staan
is slecht.

Ook blikjes worden aan de binnenkant bespoten met troep!!!

Geen wonder dat de vruchtbaarheid in westerse landen enorm afneemt!!!

Lijkt opzettelijk om overbevolking een halt toe te roepen???

Volgens mij slaan we allemaal een beetje door.
Dan is dit goed en dan is dat weer goed en hier word je wel ziek van en hier niet en dit kan je beter niet doen en dat weer wel.
Eerst hebben we Joris Driepinter met slogan drie glazen melk per dag dat doet het.
Vervolgens horen we weer dat melk drinken niet goed is voor je botten.
Leef je eigen leven en doe wat je wil laat andere niet bepalen waar we uit drinken en of wat we eten, één ding is zeker oh nee twee, belasting betalen en dood gaan.

Hoi,
Ik wil zelf wasbare broodzakjes maken, maar kom niet helemaal tot een voedselveilige waterdichte stof voor de binnenkant. Sommigen zeggen PEVA, anderen PUL. Kunt u me vertellen of er een materiaal is dat voedselveilig en waterdicht is wat ik hiervoor kan gebruiken?

Hoe zit het met PP-sebs?
Is dit ook veilig? Of kan je dat beter vermijden?

Goed om te lezen. Omdat er steeds meer aandacht voor en vraag naar is, verkoop ik duurzame producten die geen schadelijke stoffen bevatten.
Dit is te vinden op Facebook: DuurzameKeus.

verbaas me nog altijd!i grote bv ook ziekenhuizen waar koffie automaten zijn komt gewoon plastic beker.
onder zo bekerstaat nr 6 dat betekend vermijden me combinatie met warme dranken!
omdat schadelijk is!!
we worden vergiftig waar we er bijstaan!

we moeten wel betalen voor de plastic tas!!

Er is ook speelgoed met weekmakers bekend. Dit is speelgoed dat in of voor de zestiger jaren is gemaakt. Kinderen kunnen daar beter niet mee spelen en in de mond stoppen.Er zitten giftige stoffen in.

Plastic met BPA zijn de polycatbonaten valt onder code 7. Er zijn ook polycarbonaten die niet uit PBA gemaakt zijn en dus veilig zijn. Voordeel van polycarbonaten is datze hard zijn en doorzichtig.
Polyethyleen (HDPE EN LDPE) is niet per definitie veilig, hier kunnen giftige weekmakers in zitten.
Niet alle weekmakers zijn overigens giftig.
Maar de weekmakers worden helaas niet op het plastic vermeld.

Ben het zeer eens met Robbert. Voor mezelf hanteer ik de volgende vuistregel. Als voedsel (water in bidon, eten opgewarmd in plastic bakje in de magnetron) naar plastic smaakt of ruikt, zijn er stoffen vanuit het plastic in het voedsel terecht gekomen. Ik neem aan dat dit voornamelijk weekmakers zullen zijn. Dit vermijd ik dus zoveel mogelijk. Ook plastic met BPA vermijd ik (dit proef je volgens mijn niet). Maar ik zou wel eens wat meer willen weten over die plastic smaak in combinatie met de gezondheid.

Op mijn bidon staat de afkorting (code) PE. Waar staat die voor?

En reactie @mat Door asbest zijn zeer veel slachtoffers gevallen. (n.b. was al heel lag bekend maar werd toch nog gebruikt). Dat let onverlet dat er nog steeds gezonde mensen rondlopen met een asbestverleden. In Vlissingen werd vooral veel met asbest gewerkt op de scheepsbouw, niet toevallig dat het een Vlissingse arts was die het verband ontdekte met asbest.

Fijn voor die arts, maar het vervelende is dat de fabrikanten al veel eerder wisten dat asbest schadelijk kon zijn. En nu mag de onschuldige consument (zoals mijn vader) het oplossen.

Bevat een plastic tafelzeil met moltonachtige achterkant en ook een wasbaar tafelzeil hormoonverstorende stoffen ?

Meer dan 45 jaar heb ik ,zeker in de begin jaren zeer veel met pvc en ps gewerkt ,als thermovormer.bij het verwarmen en daarna vervormen zijn zeer veel weekmakers vrij gekomen (dit was te merken aan de vettige laag op spanten en balken )toch heb ik nooit ergens last van gehad ,ben vader van 4 volwassen en gezonde kinderen ,en opa van 3 kleinkinderen, dus ik denk dat al dezd verhalen sterk overdreven zijn , het zelfde gebeurd nu met het asbest verhaal .

Hoi, ik vraag me af of het schadelijk is om de plastic wasbol mee te wassen. Dat doe ik eigenlijk altijd. Maar soms gooi ik m ook per ongeluk bij een was op 90 graden…Dat is denk ik sowieso niet de bedoeling. Iemand?

Zolang onze overheid over lijken gaat en het belang van multinationale bedrijven voor de burger gaat moet je goed opletten wat je precies eet en drinkt.

Deze wereld is corrupt mensen, er gaat teveel geld om in de voedsel- en farmaceutische industrie om alles maar zomaar te geloven wat je gezegd wordt. Immers wat men ons niet verteld, komen wij ook niet te weten, en dan hoeft ook niemand zich verantwoorden.

Wat is er nou gemakkelijker om de wereldbevolking op de lange termijn ziek/dom te houden via voedsel om daarna nóg een keer te verdienen met veelste dure medicijnen.

Neem als voorbeeld suiker… heel normaal toch zou je denken, suiker. Maar het is verslavender als cocaïne, en de grap is… het zit letterlijk overal in verwerkt, en het maakt op de lange termijn dood en dood ziek.

Gegroet mensen

Beetje stemmingmakend stuk vol schrijffouten en onwaarheden. Ten eerste: De ene weekmaker is de andere niet. De kankerverwekkende zijn de phtalaten en die mogen niet meer worden gebruikt. BPA is geen weekmaker maar 1 van de monomeren die gebruikt worden bij de productie van Polycarbonaat en migreert uit het plastic. Bij PET kan Antimoon uit het materiaal logen. Zo is er bij ieder plastic wel wat. Ook voor PVC zijn tegenwoordig andere phtalaatvrije weekmakers beschikbaar die een food goedkeur hebben en gebruikt mogen worden in kinderspeelgoed. Het zou mooi zijn als de auteur zich wat beter op de hoogte zou stellen van plastics of er geen artikel over zou schrijven.

N vriendje van me ging speciaal naar België om plastic flessen te kopen die niet deze reactie’s vertonen.

Ik hoorde,dat bij plastic flessen,als deze warmer worden dan 17graden Celcius Dat er n stof vrijkomt,n vrouwelijke hormoon. Waardoor jonge kinderen te veel vrouwelijke hormonen krijgen.met alle gevolgen……. Kunnen we dit samen uitzoeken?

De Dopper heeft ook een getal onder de fles, en is ook gewoon plastic wat uiteindelijk schadelijk is? Of is deze fles echt veilig, volgens mij moeten we juist zoveel mogelijk van plastic af je komt er nl nooit meer van af. Tc

39
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.