Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Plastic

Hoe duurzaam is plastic? Alle plastic codes op een rij.

Per jaar produceren we zo’n 368 miljoen ton aan plastic. Dat is zo’n 475 keer het gewicht van de Eiffeltoren! Plastic zit verwerkt in veel producten die we dagelijks gebruiken: van verpakkingen tot auto-onderdelen en van speelgoed tot regenkleding. Maar wat is plastic nou precies, en is het wel veilig? En hoe zit het met het recyclen van dit materiaal?

Wat is plastic?

Plastic is een overkoepelende term voor kunststof materialen die gemaakt worden uit aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren; lange moleculen die bestaan uit steeds dezelfde bouwstenen. Er zijn zeven hoofdsoorten plastic, waarvan de eigenschappen afhankelijk zijn van de polymeerlengte.

Het SPI resin identificatie code systeem geeft deze zeven soorten weer. Dit systeem bestaat uit een reeks symbolen waarmee het type polymeer van plastic geïdentificeerd wordt. Het hoofddoel van deze plastic codes is om verschillende polymeren zo goed mogelijk te kunnen scheiden voor een optimaal recycleproces.

Een ander begrip dat goed is om te kennen: BPA, of BPA-vrij. BPA staat voor Bisfenol A. Deze chemische stof is een weekmaker die te vinden is in verschillende soorten plastic producten. Als je te veel BPA binnenkrijgt, is het schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het het hormoonsysteem beïnvloeden. Gelukkig zijn er strenge Europese regels voor het gebruik van bisfenol A in verpakkingen voor voedsel. 

Plastic is niet altijd te vermijden en daarnaast erg praktisch in gebruik. Probeer wel zo verstandig mogelijk om te gaan met plastic. Want hoewel het gebruik van plastic over het algemeen veilig is, is het niet altijd vriendelijk voor het milieu. Kies daarom bijvoorbeeld voor glas of RVS. Lees ook: 7 redenen om te kiezen voor glas. Of voor biologisch afbreekbaar bioplastic natuurlijk! Lees ook hier ons artikel om van wegwerp naar wasbaar te gaan en minder wegwerp plastic te gebruiken. 

Plastic recycle code

Plastic codes

Op de onderkant van veel plastic producten zul je een driehoekje met een cijfer en afkorting zien. Dit zijn de 7 eerder genoemde plastic codes.  Om een echte plastic-kenner te worden hebben we hieronder de plastic codes met hun nummers en naam verzameld.

1
Code 1 - Polyethyleentereftalaat of PET/PETE

PET (ook wel PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. Deze naam ken je misschien al, omdat water- en frisdrankflessen hiervan gemaakt worden: de zogenaamde petflessen. Verder zijn saladebakken, bakjes waar koekjes in zitten, olieflessen en allerlei ander verpakkingsmateriaal hiervan gemaakt. Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig.

Hergebruik kan, maar let op met hoge temperaturen. Het plastic kan dan een kleine hoeveelheid BPA afgeven. Waterflesjes die een tijdje in de zon hebben gestaan, kun je dus beter weggooien.

2
Code 2 – Hoge dichtheid polyetheen of HDPE

HDPE is de afkorting van hoge dichtheid polyethyleen. HDPE is een vrij stevige, ondoorzichtige plasticsoort die je kunt herkennen van bijvoorbeeld flessen van schoonmaakmiddelen, shampoo, ondoorzichtige sapflessen en plastic tassen. Maar ook speelgoed wordt er soms van gemaakt. Hoge dichtheid polyethyleen is veilig. Je kunt dit ook veilig opnieuw gebruiken.

3
Code 3 – Polyvinylchloride of PVC

Pexels juan salamanca

PVC staat voor polyvinyl chloride. Dit is een plasticsoort waar je iets zorgvuldiger mee om moet gaan. Gelukkig is deze soort vrij snel te herkennen aan de sterke geur. Denk aan de geur van luchtbedden en opblaasbare zwembadjes. Maar deze plasticsoort is ook te vinden in kleren en meubels. 

Producten gemaakt van PVC zijn bij normaal gebruik veilig. Wel kan het verstandig zijn om nieuw gekochte producten van PVC uit de verpakking te halen en een paar dagen buiten of in een goed geventileerde ruimte te laten luchten. Zo kunnen eventueel achtergebleven vluchtige organische stoffen verdampen. Meer daarover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.

4
Code 4 – Lage dichtheid polyetheen of LDPE

LDPE staat voor lage dichtheid polyethyleen. LDPE kennen we vooral van de plastic winkeltasjes. Verder van allerlei andere zachte verpakkingsproducten en seals. LDPE is veilig in gebruik.

5
Code 5 – Polypropyleen of PP

PP plastic of pp5 plastic is gemaakt van polypropeen. Dit is ook bekend onder de wat oudere naam polypropyleen. Het is een wat harder soort plastic. Veel bakjes, schalen en lunchboxen zijn gemaakt van pp5 plastic. Bekijk duurzame vershoudbakjes op bol.com en check voor de zekerheid de code in de beschrijving. Ook het meeste magnetron-plastic is vaak van dit materiaal gemaakt. Volgens het laatste onderzoek is polypropyleen niet giftig. PP plastic kan daarnaast goed  worden gercycled.

6
Code 6 – Polystyreen of PS

PS, oftewel polystyreen, bestaat in een foamachtige vorm en een harde variant. Bakjes waar vlees of eieren in worden verkocht zijn vaak gemaakt van polystyreen. Ook piepschuim is meestal polystyreen. Het kan ook gebruikt worden als isolatiemateriaal. Voordeel van deze plasticsoort is dat het goed tegen water kan, en zeer lang mee gaat. Helaas is dit ook meteen het nadeel, want achtergelaten polystyreen kan lang in het milieu rondzwerven.

7
Code 7 - Overig

De laatste van alle plastic nummers kan gezien worden als de grote verzamelnaam van al het ‘‘andere’’ plastic. Het lastige is dat een paar jaar terug biologisch afbreekbaar plastic ook in deze categorie is opgenomen. Zonde, want biologisch afbreekbaar plastic is vaak een goede keuze. De overige plastics met deze code zijn helaas vaak des te slechter. Polycarbonaat, bijvoorbeeld, wat bekend staat om het ‘lekken’ van weekmakers. Dus: als een item deze code bevat en het geen biologisch plastic is, kun je deze het beste vermijden.

Recyclen en bioplastic

Pexels juan pablo serrano arenas

Plastic is over het algemeen goed te recyclen. Als plastic niet gescheiden wordt van restafval, wordt het verbrand. Aangezien een groot deel van plastics bij verbranding giftig is, is verbranding schadelijk voor het milieu. 

De vraag naar plastics die minder milieuschade veroorzaken, neemt dan ook toe. Een van die nieuwe soorten is bioplastic. Bioplastic bestaat (soms deels) uit plantaardig materiaal in plaats van aardolie. Een van de mogelijke grondstoffen voor bioplastics is maiszetmeel, maar ook  suikerriet of zeewier kunnen hier voor gebruikt worden. Let bij het scheiden van afval op het volgende: biologisch afbreekbaar bioplastic mag in de GFT bak als het kiemplantlogo of OK-compost logo er op staat. In alle andere gevallen moet ook bioplastic gewoon bij het restafval. 

Maar let op: de term bioplastic betekent niet dat de stof niet schadelijk is voor het milieu. Niet biologisch afbreekbaar bioplastc is namelijk chemisch identiek aan ‘gewone’ plastics, en is daarmee net zo schadelijk als het in het milieu terechtkomt. Het onderscheid tussen afbreekbare en niet-afbreekbare plastics is niet voor alle consumenten duidelijk. Daardoor komt er nu regelmatig niet-afbreekbaar plastic bij het gft-afval terecht, melden afvalverwerkingsbedrijven. Dit is erg milieuvervuilend. Gelukkig staat op de meeste producten van bioplastic aangegeven of het biologisch afbreekbaar is. 

Microplastics

Microplastics zijn kleine kunststof deeltjes van maximaal 5 millimeter. Ze komen op grote schaal in het milieu voor, maar de risico’s daarvan zijn nog onbekend. Via allerlei bronnen en routes komt een groot deel van de microplastics in zee terecht. Via de wasmachine, bijvoorbeeld. Ze zijn slecht oplosbaar in water en niet afbreekbaar. Via het milieu komen ze ook steeds meer voor in dier en mens. Zo worden er microplastics gevonden in mosselen en vissen, die wij vervolgens weer opeten. Volgens recent onderzoek zijn de effecten van microplastics op de gezondheid nog onbekend en is er vooral meer onderzoek nodig.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze minuscule plastic deeltjes in de menselijke bloedsomloop rondzwerven. Eerder is al aangetoond dat mensen via voedsel en water microplastics binnen kunnen krijgen, maar in bloed was het veel lastiger aan te tonen. Polyethyleentereftalaat (PET), polyethyleen en styreenpolymeren waren de meest aangetroffen soorten plastic in de bloedmonsters. Volgens de onderzoekers komen de deeltjes waarschijnlijk via inname of inademing in ons lichaam terecht. Over de gevolgen zeggen de onderzoekers het volgende: ‘‘Hoe lang plastic deeltjes precies in de bloedbaan blijven zitten, is op dit moment onbekend, evenals het lot van deze deeltjes in het menselijk lichaam.” Hoewel de (lange termijn)gevolgen dus nog niet bekend zijn, is vervolgonderzoek hierin belangrijk. We kunnen nog niet met zekerheid zeggen wat de effecten zijn, maar enkele tips om microplastics te vermijden:

  • Verblijf niet teveel in de buurt van drukke autowegen.
  • Houd je huis zo veel mogelijk schoon & stofvrij.
  • Wees alert op het eten van schelpdieren zoals mosselen, hier zit in veel gevallen een relatief hogere concentratie microplastics in.
  • Beperk het gebruik van plastic in je huis. Zoals hierboven weergegeven zijn de meeste vormen van plastic veilig in gebruik. Maar, er kan altijd een vorm van slijtage zijn die microplastics veroorzaakt. Bijvoorbeeld door zonlicht, heet water of gewoon frequent gebruik. 
  • Vermijd micoplastics in je verzorgingsproducten. Recentelijk is deze app uitgebracht waarmee je kan zien of microplastics in jouw verzorgingsproducten zitten. 

 

In Nederland is het afbreken van plastic zwerfafval de grootste bron van microplastics, gevolgd door restanten vanuit autobanden, verf, pellets en kleding. De microplastics die in oceanen gevonden worden, komen nauwelijks van Nederlandse consumenten. Dit omdat Nederland een goed ontwikkeld afval- en recyclingssysteem heeft. Wel zijn de Nederlandse vissersnetten en scheepvaart een bron van microplastics in de oceaan. 

Geschatte micorplastics bronnen
Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

3 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

43 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het artikel bevat veel spelfouten en feitelijke onjuistheden, om niet te zeggen klinklare onzin. Polycarbonaat (met een y!) is een hard glashelder materiaal waarvan o.a. brillenglazen, motorhelmvizieren en andere hoogwaardige producten worden gemaakt. Het bevat geen weekmakers. BPA kan vrijkomen bij langdurig contact met heet water, dus PC is minder geschikt voor babyflesjes, alhoewel onderzoeken op dit gebied niet eenduidig zijn. PVC bevat geen dioxines. Wel komen ze vrij bij de verbranding van PVC. Acetylaldehyde komt in minieme hoeveelheden vrij uit PET, maar die hoeveelheden vallen volledig in het niet bij de hoeveelheid die als afbraakproduct van alcohol vrijkomen na het drinken van 1 glas wijn. Polystyreen is al vaak onderzocht op toxiciteit en is volkomen veilig. Wetenschappelijke rapporten hierover zijn op internet te vinden.
Informeer jezelf beter voordat je wat schrijft, Dirk.

Dank voor je reactie. Of het artikel klinkklare onzin bevat weet ik niet, ik zal het doorgeven aan Dirk. Het staat op de lijst om binnenkort een update bij te maken. We zullen je input meenemen. En ik zal het hier laten weten als de update is uitgevoerd. Als je nog meer suggesties hebt zijn deze altijd welkom. Doel is mensen beter praktisch voorlichting te geven over duurzaam wonen, alle hulp daarbij is welkom.

Ik heb een Nature kweekbak gekocht. Gemaakt van polystyreen…… Hoe zuiver blijft hiermee mijn biologisch gekweekte groente…..?

Wie zegt dat biologisch afbreekbaar niet schadelijk is? Het is misschien wel afbreekbaar door een paar micro-organismen, maar kan ook gerecycled zijn en van vanalles gemaakt zijn. Het kan dus ook alles lekken.

BIDONS van serrereiniging met flusol,redusol, en kalk in gewest kan ik deze gebruiken voor water of beter nog om wijn te maken? ALS DE PLASTIC PROPER GESPOELD IS KA DAT TOCH GEEN KWAAD?

Diverse frisdranken (cocacola, rivella, etc.) kunnen vast wel in droge vorm in een glazen potje in de handel worden gebracht. Vervoer van water over de weg moet worden belast. Dit resulteert in minder verkeer, en minder plastic gebruik.

whahaha en waarom vind ik hier het belangrijkste stoff niet die plastic hard maakt ik ben op zoek naar de stof die plastic hard maakt en in het begin is getest voor anticonceptie gebruikt zou worden maar toen kwam men er achter dat het erg schadelijk zou zijn voor de vrouwen en dus is het in de ijskast gekomen 10 jaar later is gestart met het proberen of het plastic hard zou maken nu 40 jaar veder zijn 80% van de amerikanen alleen al besmet en vergiftigt de getallen zijn nog niet bekend hier in nederland deze stof veroorzaakt geesten ziektes en kanker dit middel(stof) word wel gebruikt bij katten anticonceptie pillen en is beknt gemaakt dat dit na 3 maand kanker cellen aan maakt en je kat erg ziek word stop plastic nu

ik drink al jaren water uit de flesjes van spa en vul ze steeds opnieuw .ben ik nu ten dode opgeschreven?cynisch bedoelt, maar toch…..

Nee hoor. Je hebt alleen een extreem verhoogd risico op kanker. Niet cynisch bedoeld.

*Correctie Het woord “extreem” moet daar niet staan.

Helaas is ook het kraanwater vervuilt, restanten van medicijnen etc.

Bijvoorbeeld in Engeland hebben steeds meer mannen borstvorming!

Door oestrogeen afkomstig van restanten van de PIL die in het drinkwater terecht komen!

Ook ons goede leidingwater! bevat sporen van chemicalien. zoals de pil, xtc etcetera.

Er word beweerd dat we steeds ouder worden en dus later met pensioen gaan, maar is dat wel zo? en is de overheid nu zo naief of is dit een vooropgezet plan.

Bedenk zelf maar wat je er van vind en hoe je er mee verder gaat.

Ik wens jullie wijsheid en gezondheid.

BPA vrij is beter maar er zijn ook andere vormen zoals BPS etc.

Deze zijn ook schadelijk, helaas vaak niet vermeld!

nrs 2 4 en 5 zijn redelijk veilig.

6 zoals de koffie bekers uit de automaten die tegenwoordig overal staan
is slecht.

Ook blikjes worden aan de binnenkant bespoten met troep!!!

Geen wonder dat de vruchtbaarheid in westerse landen enorm afneemt!!!

Lijkt opzettelijk om overbevolking een halt toe te roepen???

Volgens mij slaan we allemaal een beetje door.
Dan is dit goed en dan is dat weer goed en hier word je wel ziek van en hier niet en dit kan je beter niet doen en dat weer wel.
Eerst hebben we Joris Driepinter met slogan drie glazen melk per dag dat doet het.
Vervolgens horen we weer dat melk drinken niet goed is voor je botten.
Leef je eigen leven en doe wat je wil laat andere niet bepalen waar we uit drinken en of wat we eten, één ding is zeker oh nee twee, belasting betalen en dood gaan.

Hoi,
Ik wil zelf wasbare broodzakjes maken, maar kom niet helemaal tot een voedselveilige waterdichte stof voor de binnenkant. Sommigen zeggen PEVA, anderen PUL. Kunt u me vertellen of er een materiaal is dat voedselveilig en waterdicht is wat ik hiervoor kan gebruiken?

Hoe zit het met PP-sebs?
Is dit ook veilig? Of kan je dat beter vermijden?

Goed om te lezen. Omdat er steeds meer aandacht voor en vraag naar is, verkoop ik duurzame producten die geen schadelijke stoffen bevatten.
Dit is te vinden op Facebook: DuurzameKeus.

verbaas me nog altijd!i grote bv ook ziekenhuizen waar koffie automaten zijn komt gewoon plastic beker.
onder zo bekerstaat nr 6 dat betekend vermijden me combinatie met warme dranken!
omdat schadelijk is!!
we worden vergiftig waar we er bijstaan!

we moeten wel betalen voor de plastic tas!!

Er is ook speelgoed met weekmakers bekend. Dit is speelgoed dat in of voor de zestiger jaren is gemaakt. Kinderen kunnen daar beter niet mee spelen en in de mond stoppen.Er zitten giftige stoffen in.

Plastic met BPA zijn de polycatbonaten valt onder code 7. Er zijn ook polycarbonaten die niet uit PBA gemaakt zijn en dus veilig zijn. Voordeel van polycarbonaten is datze hard zijn en doorzichtig.
Polyethyleen (HDPE EN LDPE) is niet per definitie veilig, hier kunnen giftige weekmakers in zitten.
Niet alle weekmakers zijn overigens giftig.
Maar de weekmakers worden helaas niet op het plastic vermeld.

Ben het zeer eens met Robbert. Voor mezelf hanteer ik de volgende vuistregel. Als voedsel (water in bidon, eten opgewarmd in plastic bakje in de magnetron) naar plastic smaakt of ruikt, zijn er stoffen vanuit het plastic in het voedsel terecht gekomen. Ik neem aan dat dit voornamelijk weekmakers zullen zijn. Dit vermijd ik dus zoveel mogelijk. Ook plastic met BPA vermijd ik (dit proef je volgens mijn niet). Maar ik zou wel eens wat meer willen weten over die plastic smaak in combinatie met de gezondheid.

Op mijn bidon staat de afkorting (code) PE. Waar staat die voor?

En reactie @mat Door asbest zijn zeer veel slachtoffers gevallen. (n.b. was al heel lag bekend maar werd toch nog gebruikt). Dat let onverlet dat er nog steeds gezonde mensen rondlopen met een asbestverleden. In Vlissingen werd vooral veel met asbest gewerkt op de scheepsbouw, niet toevallig dat het een Vlissingse arts was die het verband ontdekte met asbest.

Fijn voor die arts, maar het vervelende is dat de fabrikanten al veel eerder wisten dat asbest schadelijk kon zijn. En nu mag de onschuldige consument (zoals mijn vader) het oplossen.

Bevat een plastic tafelzeil met moltonachtige achterkant en ook een wasbaar tafelzeil hormoonverstorende stoffen ?

Meer dan 45 jaar heb ik ,zeker in de begin jaren zeer veel met pvc en ps gewerkt ,als thermovormer.bij het verwarmen en daarna vervormen zijn zeer veel weekmakers vrij gekomen (dit was te merken aan de vettige laag op spanten en balken )toch heb ik nooit ergens last van gehad ,ben vader van 4 volwassen en gezonde kinderen ,en opa van 3 kleinkinderen, dus ik denk dat al dezd verhalen sterk overdreven zijn , het zelfde gebeurd nu met het asbest verhaal .

Hoi, ik vraag me af of het schadelijk is om de plastic wasbol mee te wassen. Dat doe ik eigenlijk altijd. Maar soms gooi ik m ook per ongeluk bij een was op 90 graden…Dat is denk ik sowieso niet de bedoeling. Iemand?

Het is nu al even een tijdje terug. Heb je inmiddels de wasbol ge hoelahoepel

Zolang onze overheid over lijken gaat en het belang van multinationale bedrijven voor de burger gaat moet je goed opletten wat je precies eet en drinkt.

Deze wereld is corrupt mensen, er gaat teveel geld om in de voedsel- en farmaceutische industrie om alles maar zomaar te geloven wat je gezegd wordt. Immers wat men ons niet verteld, komen wij ook niet te weten, en dan hoeft ook niemand zich verantwoorden.

Wat is er nou gemakkelijker om de wereldbevolking op de lange termijn ziek/dom te houden via voedsel om daarna nóg een keer te verdienen met veelste dure medicijnen.

Neem als voorbeeld suiker… heel normaal toch zou je denken, suiker. Maar het is verslavender als cocaïne, en de grap is… het zit letterlijk overal in verwerkt, en het maakt op de lange termijn dood en dood ziek.

Gegroet mensen

Beetje stemmingmakend stuk vol schrijffouten en onwaarheden. Ten eerste: De ene weekmaker is de andere niet. De kankerverwekkende zijn de phtalaten en die mogen niet meer worden gebruikt. BPA is geen weekmaker maar 1 van de monomeren die gebruikt worden bij de productie van Polycarbonaat en migreert uit het plastic. Bij PET kan Antimoon uit het materiaal logen. Zo is er bij ieder plastic wel wat. Ook voor PVC zijn tegenwoordig andere phtalaatvrije weekmakers beschikbaar die een food goedkeur hebben en gebruikt mogen worden in kinderspeelgoed. Het zou mooi zijn als de auteur zich wat beter op de hoogte zou stellen van plastics of er geen artikel over zou schrijven.

N vriendje van me ging speciaal naar België om plastic flessen te kopen die niet deze reactie’s vertonen.

Ik hoorde,dat bij plastic flessen,als deze warmer worden dan 17graden Celcius Dat er n stof vrijkomt,n vrouwelijke hormoon. Waardoor jonge kinderen te veel vrouwelijke hormonen krijgen.met alle gevolgen……. Kunnen we dit samen uitzoeken?

Volg ons op Facebook