De tien gouden regels voor duurzaam wonen

Geplaatst op 14 april 2008 in Duurzaam wonen

Duurzaamheid: van abstract begrip naar concreet doen.

Op NU.nl las ik het artikel: “Duurzaamheid voor consument nog te vaag begrip”. Voor mij sloeg dit verhaal de spijker op de kop. Samengevat stond er dat vrijwel iedereen een positief gevoel heeft bij de term duurzaamheid, maar tegelijkertijd kan bijna niemand je vertellen wat duurzaamheid precies inhoudt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.

Voor mij was dit laatste juist het uitgangspunt om Duurzaam Thuis te starten. Mijn doel: mensen helpen praktisch bezig te zijn met duurzaamheid. Ik wil duurzaamheid uit de hoek trekken van de marketingjongens die heel goed in de gaten hebben dat duurzaamheid hot is, en daarom elk product of dienst een duurzaam sausje geven. Ik kies voor een andere aanpak. Ik wil een breed publiek informeren over echte, authentieke duurzame initiatieven, die je in en om je huis concreet kunt invullen.

Wat is duurzaam wonen nou eigenlijk?

Ik vind dat duurzaam wonen altijd een mix moet zijn. Een mix van enerzijds thuis duurzame verbeteringen aanbrengen (duurzame ontwikkeling) en anderzijds op duurzame wijze consumeren.

Om dit in de praktijk te brengen, moet je natuurlijk wel goed weten wat de begrippen duurzame ontwikkeling en duurzaam consumeren inhouden.

De beste definitie die ik ooit las voor duurzame ontwikkeling, stond in ‘Our Common Future’, het rapport van de Brundtland Commission. Hun definitie:

‘Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.’

Duurzame ontwikkeling krijgt handen en voeten door het in te vullen met drie P’s: people (mensen), planet (planeet) en profit (winst / welvaart). Deze P’s staan voor de sociale, de ecologische en de economische dimensie van duurzame ontwikkeling. Het streven is om bij elke verbetering die je doorvoert, de drie P’s (oftewel: natuur, samenleving en economie) zo harmonieus mogelijk met elkaar te laten werken.

Onder duurzaam consumeren versta ik consumptie waarbij het milieu in de meest brede zin van het woord (mens, dier en ecosystemen) zo min mogelijk schade ondervindt. Dat betekent dat je als consument altijd rekening dient te houden met de manier waarop de producten die je koopt en verbruikt tot stand zijn gekomen, vervoerd worden, afbreekbaar en recyclebaar zijn, enzovoort.

De 10 gouden regels voor Duurzaam Wonen

Vanuit het voorgaande heb ik ‘de 10 gouden regels voor duurzaam wonen’ opgesteld. Deze regels helpen mij telkens weer te beseffen dat ‘less’ vaak ‘more’ is. En om de juiste keuzes te maken om duurzaamheid in en rondom het huis verder te vergroten

1. Kies een efficiënte locatie
Denk goed na over de juiste woonlocatie. Kies voor de locatie met de minste reismomenten. Dicht in de buurt van je werk en je vrijetijdsbesteding. Leven op het platteland is leuk maar als je daar elke dag twee uur voor in de file moet staan is de belasting erg groot.

2. Leef groots maar kies een compact huis
Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie je gebruikt. Door je interieur creatief en efficiënt in te delen kun je op een relatief klein woonoppervlak de ideale leefomgeving creëren.

3. Kies veilige producten en diensten
Kies voor een huis, ruimte, materialen en producten die goed zijn voor de leefomgeving en geproduceerd zijn op een maatschappelijk verantwoorde manier en veilig zijn voor alle levende wezens.

4. Kies voor attractief en praktisch in gebruik
Kies voor producten en materialen die attractief en praktisch in gebruik zijn, zodat je ze graag en blijvend gebruikt. Het meest onduurzame product dat je kunt aanschaffen is het hebbeding dat je niet of nauwelijks gebruikt.

5. Bescherm biosfeer / binnenklimaat
Kies voor producten en materialen die de vervuiling van aarde, lucht en water zoveel mogelijk beperken.

6. Maak duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen
Maak voor materialen en producten zoveel mogelijk gebruik van onuitputtelijke natuurlijke bronnen. Stel hierbij de bescherming van vegetatie, leefgebieden van dieren, de open ruimte en de natuur voorop.

7. Reduceer afval
Reduceer afval door het verminderen, hergebruiken of recyclen van producten en het stimuleren van gebruik van herwonnen, tweedehands en gerecyclede producten.

8. Maak verstandig gebruik van energie
Probeer energiegebruik zoveel mogelijk in te perken. Neem energiebesparende maatregelen thuis en kies daarnaast voor onuitputtelijke energiebronnen.

9. Haal groen dichterbij
Haal het maximale uit je tuin of dakterras. Bomen zijn bijvoorbeeld ideale natuurlijke thermostaten. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat het huis lekker koel blijft en in de winter laten de ‘kale’ takken de zon lekker door om het huis te verwarmen.

10. Maximaliseer je behoeftebevrediging en minimaliseer je consumptie
Probeer je zoveel mogelijk te richten op bevrediging van je (basis)behoeften op een niet materiële manier. Bewust minder consumeren kan je uiteindelijk meer geluk opleveren.

Auteur: Dirk van Genugten

Reacties (9)
20/02/09 • 17:45

Heel goede tips!
Maar hoe doe je zoiets als je maar een klein budget hebt? Bij ons gaat ons geld iedere maand op aan biologisch eten, we houden daarna weinig over om naast de gewone en extra rekeningen biologische kleding en zo’n mooi biologisch wollen dekbed aan te schaffen. Besparen op elektra en water doen we al maximaal en een tuin om eigen groente te verbouwen hebben we niet. Laat staan dat er een budget is om zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Dus hoe doe je duurzaam met een klein budget?

Met vriendelijke groet,
Danielle

12/04/09 • 19:51

Wij verkopen leuke, mooi vormgegeven producten die werken op alternatieve energie.
Kijk op Heavenlyheroes Bijvoorbeeld lampionnen op zonne-energie of een telefoonoplader op windenergie.

05/09/09 • 15:50

Antiek is mogelijk de meest duurzame wijze om een huis in te richten. Er komen geen nieuwe grondstoffen aan te pas (ev. restauratie daar gelaten), laat staan spaanplaat of MDF.

Antiek hoeft niet uit China, Indonesie etc gehaald te worden, maar direkt om de hoek bij een antiek- of curiosawinkel.

Valt een antieke tafel niet meer in de smaak, dan kan deze weer verkocht of ingeruild worden i.p.v. afgevoerd te worden naar de milieustraat.

12/10/09 • 11:49

Dit is een leuk artikel maar, mijns inziens is het concept van duurzaamheid nog niet helemaal vertaald in concrete acties. Bijvoorbeeld, wat is duurzaam consumeren en hoe kan ik dit doen? Heb een beter link: http://www.duurzamelifestyle.com/?page_id=218

24/03/12 • 06:55

leuke site, veel goede informatie

Danielle
20/02/09 • 17:45
Laat staan dat er een budget is om zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Dus hoe doe je duurzaam met een klein budget?

ik heb een mogelijke oplossing, gratis panelen, mail me via mijn site

09/05/12 • 19:22

Ik leef zelf zo bewust mogelijk en ben 9 jaar geleden een eigen bedrijf begonnen in duurzame meubels. Gekeurd hout, natuurlijke olie en verven en in het ontwerp wordt rekening gehouden met duurzaamheid, recycling en milieubelasting. In sommige gevallen kan ik de klant niet overtuigen van het gebruik van duurzame materialen, kosten technisch kiest men dan voor een korte termijnoplossing, wat ik betreur.

23/09/14 • 06:37

Leagueoflegends.com OMG IK BEN ZO MLG PRO OMMGMGMGMGGG

23/09/14 • 06:40

OMGGGGGGGGG ZULke lkkre bananen Zeg dog food lid andersom HEB IK wist je dat omg leagueoflegendS.COM DUURZAAM WONEN VOOR BITCHES OMG BULLSHIT

23/09/14 • 06:42

Ik leef zelf zo bewust mogelijk en ben 9 jaar geleden een eigen bedrijf begonnen in duurzame meubels. Gekeurd hout, natuurlijke olie en verven en in het ontwerp wordt rekening gehouden met duurzaamheid, recycling en milieubelasting. In sommige gevallen kan ik de klant niet overtuigen van het gebruik van duurzame materialen, kosten technisch kiest men dan voor een korte termijnoplossing, wat ik betreur

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Mérens Natuurlijk slapen

Bedden, boxsprings, matrassen

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld