Tien gouden regels voor duurzaam wonen

Wat is duurzaam wonen nu eigenlijk? Er zijn heel veel verschillende theorieën, wat het soms best lastig maakt om een vertaling te maken naar je eigen situatie. Als handvat hebben we daarom de ‘de 10 gouden regels voor duurzaam wonen’ opgesteld. Deze regels helpen je beseffen dat ‘less’ vaak ‘more’ is en om in de dagelijkse praktijk betere keuzes te maken over duurzaamheid rondom je huis. De top 10 is opgesteld op basis van de hoeveelheid CO2 per jaar die een gemiddeld persoon in Nederland kan besparen. Hoeveel jij kan besparen hangt natuurlijk af van hoe zuinig je al bent. De verschillen zijn binnen Nederland zeer groot. 10% van de huishoudens leeft al zeer zuinig met 1.700 kWh per jaar en 10% leeft zeer onzuinig met meer dan 5.000 kWh per jaar. Besparingen zijn indicatief en gaan ervanuit dat je de acties nog niet hebt genomen. 

Top 10 acties voor duurzaam wonen

1. Je huis isoleren

Goede isolatie is de beste eerste stap voor duurzaam wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee. Isolatie verdien je in zo’n 8,8 jaar terug.
Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland nog slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie is de meest effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden.

 • Isoleer je dak: kost gemiddeld 5.200 euro, spaart per jaar 550 euro en 1600 kilo CO2.
 • Isoleer je muren: kost gemiddeld 800 euro, spaart per jaar 220 euro en 1600 kilo CO2.
 • Neem modern dubbelglas: kost gemiddeld 3.100 euro, spaart per jaar 250 euro en 800 kilo CO2.
 • Isoleer je vloer: kost gemiddeld 1400 euro, spaart per jaar 170 euro en 600 kilo CO2.

Milieuwinst

4600 kilo CO2 per jaar, als je nog niets had gedaan.

Eenmalige kosten

10.500 euro

Besparing

1190 per jaar bij een gemiddeld gezin.

Subsidies

Ja, minimaal 25%

Tijd/gemak

enkele dagen

2. Echt duurzame energie

Overstappen op groene stroom is de makkelijkste stap met de grootste impact voor duurzaam wonen. Groene stroom is niet duurder dan grijze stroom. Er zit geen verschil tussen ‘grijze’ elektriciteit of ‘groene’ elektriciteit, behalve dat het anders is opgewekt. In Nederland wordt veel ‘groene stroom’ verkocht. Toch komt 93% van de stroom die huishoudens verbruiken nog uit fossiele bronnen. Hoe kan dat?

Milieuwinst

4000 kilo CO2 per jaar

Eenmalige kosten

0 euro

Besparing

Bij overstap vaak korting

Subsidies

Nee

Tijd/gemak

1 uur

3. Duurzaam vervoer

Door dichter bij je werk te gaan wonen wordt het aantrekkelijker de auto minder te gebruiken, of zelfs helemaal niet meer te gebruiken. Dichtbij wonen is dus ook duurzaam wonen. Doe je auto gewoon weg, tegenwoordig kun je met de combinatie van openbaar vervoer, OV-fiets en deelauto’s overal gemakkelijk komen in Nederland. Als je twijfelt; probeer het eerst een maand helemaal zonder auto.

Milieuwinst

3800 kilo CO2 per jaar

Kosten

Eventuele extra OV kosten

Besparing

3468 euro per jaar bij stoppen met de auto

Subsidies

Nationaal fietsplan

Tijd/gemak

Enkele uren

4. Zonnepanelen

Zonnepanelen installeren is een enorme stap in duurzaam wonen. Je bent zeker van duurzame energie, en de investering verdien je zeker terug. Huizen met zonnepanelen zijn namelijk meer waard. Bovendien blijven energieprijzen naar verwachting verder stijgen.

 

Milieuwinst

1600 kilo CO2 per jaar

Eenmalige kosten

4400 euro

Besparing

460 euro per jaar

Subsidies

Ja, vrijstelling BTW (21%)

Tijd/gemak

Een halve dag

5. Energie besparen

Veel energie wordt verspild. Door op te letten kan je soms wel de helft van je energieverbruik besparen! Dat hangt er natuurlijk wel vanaf hoe zuinig je al bent.

 • Gebruik je verwarming zuiniger: bespaar 50 euro per jaar.
 • Gebruik een slimme meter om je verbruik omlaag te krijgen: bespaar ruim 100 euro per jaar.
 • Draai alleen een volle was: bespaar tot 30 euro per jaar.
 • Ga zuinig om met licht: bespaar tot 30 euro.
En nog veel meer.
 

Milieuwinst

1500 kilo CO2 per jaar

Eenmalige kosten

Enkele honderden euro´s

Besparing

Enkele honderden euro´s per jaar

Subsidies

Nee

Tijd/gemak

Enkele uren

6. Van het gas af en aan de warmtepomp

Een warmtepomp regelt je verwarming met elektriciteit. Zo heb je minder fossiele brandstoffen nodig, en ben je eerder van het gas af. Met jouw huis van het gas af gaan is een uitdaging in Nederland. Bij veel huizen moet eerst nog het nodige veranderd worden. Ontdek hier welke maatregelen je kan nemen om dit te bereiken en hoe je dit het beste kan aanpakken. 

Milieuwinst

600 kilo CO2 per jaar

Eenmalige kosten

6500 / 14.000 euro (excl isoleren en verwarming)

Besparing

450 euro per jaar

Subsidies

Ja

Tijd/gemak

Enkele dagen, complex

7. Minder afval produceren en recycling

Je afval scheiden en recyclen is in Nederland gemakkelijk. Nog belangrijker dan afval scheiden is afval voorkomen. Over beide onderwerpen kan je hier praktische tips vinden.

 • Vermijd afval: voorkomen is beter dan genezen.
 • Repareer spullen en gooi ze niet weg: repareren is (bijna) altijd beter dan vervangen.
 • Verkoop of geef weg: een tweede kans voor je spullen.
 • Afval scheiden.

 

Milieuwinst

600 kilo CO2 per jaar

Eenmalige kosten

Enkele tientjes voor betere scheidingsbakken.

Besparing

Enkele honderden euro's

Subsidies

Nee

Tijd/gemak

Enkele uren per maand.

8. Duurzaam interieur

Bij duurzaam interieur moet je denken aan meubels die lang mee gaan, die niet snel slijten en die relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend zijn. Tweedehands meubels vallen hier ook onder, aangezien deze een minimale belasting van grondstoffen hebben. 

Milieuwinst

Enkele honderden kilo's CO2 per jaar

Eenmalige kosten

Niets extra, alleen nieuw interieur nemen als het echt nodig is.

Besparing

Fors als je tweedehands gaat.

Subsidies

Nee

Tijd/gemak

Iets beter kijken bij aankoop

9. Vergroen je omgeving en plant bomen

Van alle planten vangen bomen verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. En een klein bos om je huis is natuurlijk ook aangenaam duurzaam wonen. Bomen zijn ideale natuurlijke thermostaten. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat het huis lekker koel blijft en in de winter laten de ‘kale’ takken de zon lekker door om het huis te verwarmen. Daarnaast kan je een fijne omgeving maken voor jezelf en de lokale dieren met meer planten, wat jouw omgeving ook meer weerbaar maakt tegen temperatuurwisselingen. Haal de tegels uit je tuin en vergroen! 

Milieuwinst

22 kilo CO2 per boom per jaar

Eenmalige kosten

Enkele tientjes

Besparing

Geen

Subsidies

Nee

Tijd/gemak

Enkele uren

10. Consuminderen

Probeer je zoveel mogelijk te richten op bevrediging van je (basis)behoeften op een niet materiële manier. Bewust minder consumeren kan je uiteindelijk meer geluk opleveren. Het grootste deel van de uitstoot die jij veroorzaakt ligt in de indirecte uitstoot die je veroorzaakt met het kopen van spullen. De exacte uitstoot hierbij is lastig vast te stellen en verschilt te sterk bij persoon. Daarom vonden wij het lastig deze op 1 te zetten, maar voor veel mensen is dit de absolute nummer 1 voor CO2 emissies.

 • Door minder vlees te eten maak je veel verschil. Zo zorgt wekelijks een gezinsmaaltijd steak op jaarbasis voor 900 kilo CO2.
 • Koop tweedehands en leen. De productie van nieuwe spullen is een flinke belasting voor het milieu.
 • Consuminder. Koop geen spullen die je niet nodig hebt.
 • Koop producten die lang meegaan. Goedkoop is duurkoop.

 

Milieuwinst

Als je echt verandert, meer dan onze top 3.

Eenmalige kosten

geen

Besparing

Als je echt verandert kan een gemiddelde Nederlander makkelijk voor duizenden euro's minder kopen.

Subsidies

Nee

Tijd/gemak

Gedragsverandering

Om hoeveel kilo CO2 gaat het per jaar?

Je huis isoleren

0
Ton CO2

duurzame energie

0
Ton CO2

Stop met de auto

0
Ton CO2

Plant 100 bomen

0
Ton CO2

Retour thailand

0
Ton CO2

365 burgers eten

0
Ton CO2

Besparingen zijn indicatief,  uitgaande van een gemiddelde gezinswoning en gemiddeld leefgedrag. De retour Thailand geldt voor 1 persoon. Alle acties voor het milieu zijn belangrijk. Door een idee te geven van de impact hopen we dat je met meer urgentie aan de slag gaat met jouw keuzes met de grootste impact. 

Wat is duurzaam wonen nou eigenlijk?

Duurzaam wonen is een mix van enerzijds thuis duurzame verbeteringen aanbrengen (duurzame ontwikkeling) en anderzijds op duurzame wijze consumeren. Beide begrippen zetten we hier beide even op een rijtje.

Leefregels duurzaam wonen

Duurzame ontwikkeling

Een goede definitie van duurzame ontwikkeling, staat in ‘Our Common Future’, het rapport van de Brundtland Commission. Hun definitie is:

‘Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.’

Duurzame ontwikkeling krijgt handen en voeten door het in te vullen met drie P’s: people (mensen), planet (planeet) en profit (winst / welvaart). Deze P’s staan voor de sociale, de ecologische en de economische dimensie van duurzame ontwikkeling. Het streven is om bij elke verbetering die je doorvoert, de drie P’s (oftewel: natuur, samenleving en economie) zo harmonieus mogelijk met elkaar te laten werken.

Duurzaam consumeren

Onder duurzaam consumeren verstaan we consumptie waarbij het milieu in de meest brede zin van het woord (mens, dier en ecosystemen) zo min mogelijk schade ondervindt. Dat betekent dat je als consument altijd rekening dient te houden met de manier waarop de producten die je koopt en verbruikt tot stand zijn gekomen, vervoerd worden, afbreekbaar en recyclebaar zijn, enzovoort.

De beste acties om duurzaam te wonen. 

In het onderstaande fragment hebben we de 6 belangrijkste acties van de bovenstaande top 10  nog een keer voor jou uitgelegd. Deel met je vrienden en ga aan de slag! 

Acties met impact om mee aan de slag te gaan

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
4.7 6 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Geachte redactie, heel goed dat jullie onmiddellijk met deze tips komen. Ondanks overstromingen droogte orkanen heb ik noch vanuit de lokale overheid noch vanuit de landelijke overheid enige vorm van informatie ontvangen , zoals jullie nu doen. Voor mij is het belangrijk te weten wat levert mijn bijdrage op? Als het een gezamenlijk doel wordt en er wordt bijv een Co2 meter opgesteld, dan kun je bij v per maand zien wat de vermindering aan Co2 is door de bijdrage van een persoon, een stad etc. met een beetje fantasie is dat wel te maken. Nu is het probleem zo groot dat het leidt tot fatalisme: het is te laat het is onze schuld wat kan ik er nou aan doen ik kijkde andere kant uit. Toch knaagt de verantwoordelijkheid. Ik ben kind van de jaren 60 en stond aan de bakermat van de glascontainer die nu niet meer is… Lees verder »

Ik leef zelf zo bewust mogelijk en ben 9 jaar geleden een eigen bedrijf begonnen in duurzame meubels. Gekeurd hout, natuurlijke olie en verven en in het ontwerp wordt rekening gehouden met duurzaamheid, recycling en milieubelasting. In sommige gevallen kan ik de klant niet overtuigen van het gebruik van duurzame materialen, kosten technisch kiest men dan voor een korte termijnoplossing, wat ik betreur.

leuke site, veel goede informatie

Danielle
20/02/09 • 17:45
Laat staan dat er een budget is om zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Dus hoe doe je duurzaam met een klein budget?

ik heb een mogelijke oplossing, gratis panelen, mail me via mijn site

Dit is een leuk artikel maar, mijns inziens is het concept van duurzaamheid nog niet helemaal vertaald in concrete acties. Bijvoorbeeld, wat is duurzaam consumeren en hoe kan ik dit doen?

Antiek is mogelijk de meest duurzame wijze om een huis in te richten. Er komen geen nieuwe grondstoffen aan te pas (ev. restauratie daar gelaten), laat staan spaanplaat of MDF.

Antiek hoeft niet uit China, Indonesie etc gehaald te worden, maar direkt om de hoek bij een antiek- of curiosawinkel.

Valt een antieke tafel niet meer in de smaak, dan kan deze weer verkocht of ingeruild worden i.p.v. afgevoerd te worden naar de milieustraat.

Wij verkopen leuke, mooi vormgegeven producten die werken op alternatieve energie.
Kijk op Heavenlyheroes Bijvoorbeeld lampionnen op zonne-energie of een telefoonoplader op windenergie.

Heel goede tips!
Maar hoe doe je zoiets als je maar een klein budget hebt? Bij ons gaat ons geld iedere maand op aan biologisch eten, we houden daarna weinig over om naast de gewone en extra rekeningen biologische kleding en zo’n mooi biologisch wollen dekbed aan te schaffen. Besparen op elektra en water doen we al maximaal en een tuin om eigen groente te verbouwen hebben we niet. Laat staan dat er een budget is om zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Dus hoe doe je duurzaam met een klein budget?

Met vriendelijke groet,
Danielle

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.