Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonneenergie

Subsidie Zonnepanelen

Zonne-energie is een duurzame energiebron die kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Met behulp van zonnepanelen of een zonneboiler bijvoorbeeld. Beide zijn relatief gemakkelijk te installeren en te beheren, en daarmee een goede (eerste) stap bij het verduurzamen van een woning. Voor de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler gelden aantrekkelijke financiële regelingen.

Subsidie zonnepanelen

De aanschaf/installatie van zonnepanelen valt niet onder de landelijke ISDE-subsidie. Wel zijn er andere financiële mogelijkheden:

1
0% BTW op de aanschaf van zonnepanelen

De btw op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. In het verleden kon je het btw-bedrag terugvragen bij de Belastingdienst. Dat hoeft nu niet meer: het nultarief is al berekend in de prijs van de zonnepanelen.

2
Salderingsregeling

Particulieren met zonnepanelen kunnen op dit moment nog gebruik maken van de salderingsregeling. Daardoor is het mogelijk om opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het net, voor dezelfde prijs als waarvoor stroom wordt afgenomen. Simpeler gezegd: je ontvangt een vergoeding voor stroom die je 'teruggeeft' aan het net. In Nederland is dat gemiddeld €0,22 per kWh. 

Maar, de huidige salderingsregeling wordt waarschijnlijk afgebouwd vanaf 1 januari 2025. Daarna mag nog maar een deel van de teruggeleverde stroom verrekend worden met de hoeveelheid stroom die is verbruikt. 

3
Energiebespaarlening

Met behulp van de Energiebespaarlening kun je de aankoop van zonnepanelen tegen gunstige voorwaarden financieren. Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €1.000 en €25.000, waar je voor de looptijd van de lening een vast rentepercentage van 4 tot 4,5% over betaalt.

4
Lokale subsdies

Op lokaal / gemeentelijk niveau zijn er soms nog wel subsidies te verkrijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Check onderstaande subsidietool voor mogelijkheden in jouw gemeente.

Subsidie zonneboiler

Met een zonneboiler verwarm je water met behulp van de zon. Daardoor hoeft je cv minder hard te werken, verbruik je minder gas, en is er dus minder CO₂ uitstoot. Je kunt voor de aanschaf/plaatsing van een zonneboiler de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie (de ISDE-subsidie) aanvragen. De subsidie vergoedt een deel van de aanschaf- en installatiekosten van bepaalde zonneboilers. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.