Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen huis

De Energiebespaarlening: betaalbare financiering voor verduurzaming

Wil je graag energiebesparende maatregelen uit laten voeren maar heb je er niet voldoende financiële middelen voor? Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp, of isolatiemaatregelen. Zowel woningeigenaren als VVE’s (Vereniging van Eigenaren) kunnen gebruik maken van deze lening. 

Maatregelen

Campagne huis verduurzamen

Je kunt de Energiebespaarlening gebruiken voor 24 verschillende maatregelen. Van advies en begeleiding tot de aankoop van zonnepanelen. De gehele lijst met maatregelen vind je op de website van het Warmtefonds. Let goed op of jouw maatregel/apparaat in de lijst staat: voor de aanleg van een sedumdak of de aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp kun je bijvoorbeeld geen lening aanvragen. Deze maatregelen zijn volgens het Warmtefonds niet zuinig genoeg.

Je kunt de lening gebruiken om 1 maatregel te financieren, maar je kunt de lening ook gebruiken voor meerdere maatregelen. Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €1.000 en €25.000, waar je voor de looptijd van de lening een vast rentepercentage van 4 tot 4,5% over betaalt. Ook goed om te weten: de lening is combineerbaar met de landelijke ISDE-subsidie voor  energiebesparende maatregelen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de Energiebespaarlening, moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Wij hebben de belangrijkste 5 hieronder verzameld. Bekijk hier de gehele lijst met voorwaarden.

1
Je bent eigenaar (en als particulier ook bewoner) van de te verduurzamen woning.
2
De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig.
3
Je kunt de Energiebespaarlening alleen gebruiken voor maatregelen uit de maatregelenlijst.
4
De maatregelen moeten worden uitgevoerd door een KVK-geregistreerde aannemer of installateur. je kunt dit dus niet zelf doen.
5
Voor al uitgevoerde maatregelen kun je geen lening aanvragen, tenzij deze maximaal twee maanden voorafgaand aan de aanvraagdatum van de lening zijn gefactureerd.

Particulieren en VVE’s

Zoals gezegd kunnen sinds 1 december 2022 ook VVE’s de Energiebespaarlening aanvragen. De rente en aflossing van de VvE Energiebespaarlening worden onderdeel van de VvE bijdrage. Voor VVE’s gelden aanvullende voorwaarden. Voor de gehele lijst met voorwaarden voor VVE’s kun je hier terecht.

1
De VvE moet bestaan uit tenminste twee appartementsrechten met een woonfunctie.
2
De totale lening mag niet minder zijn dan € 25.000 per VvE. Het maximale leenbedrag is € 30.000 per appartementsrecht.
3
Er is een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) nodig voor minimaal de looptijd van de lening.
4
De lening wordt alleen verstrekt aan actieve VvE’s die inzicht willen verschaffen in de jaarstukken van de afgelopen twee jaar.
5
Alle leden moeten de akkoordverklaring ondertekenen. Daarin staat dat alle leden het eens zijn met het afsluiten van de lening en de voorwaarden van de lening.

Andere leningen

Naast de energiebespaarlening kun je ook bij sommige banken een speciale lening aanvragen voor verduurzamende maatregelen. Verdiep je goed in de mogelijkheden, want elke bank heeft verschillende voorwaarden. Sommige hypotheekverstrekkers bieden daarnaast mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Ook geeft een aantal banken een rentekorting als je voor een energiezuinige woning kiest of als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen.

Tenslotte is er nog de Duurzaamheidslening: dit is een lening voor particulieren, waarmee zij geld kunnen lenen uit een speciaal fonds om hun woning energiezuinig te maken. Gemeentes werken hiervoor samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Deze lening lijkt qua voorwaarden op de Energiebespaarlening, maar wordt in tegenstelling tot de Energiebespaarlening niet in alle Nederlandse gemeentes aangeboden.

Het verschilt per situatie welke lening of financiele regeling het meest voordelig is. Woon je al jaren in een (ouder) huis en wil je een aantal isolerende maatregelen uitvoeren? Dan is de Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening waarschijnlijk de beste keuze. Koop je een (nieuwbouw)huis? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om voor rentekorting op de hypotheek te kiezen. Maar let op: dit verschilt echt per situatie. Je kunt daarom het beste (vrijblijvend) advies aanvragen bij jouw bank, hypotheekadviseur, of bij het Warmtefonds.

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.