Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Eerlijke bankwijzer

Duurzaam bankieren? Hoe duurzaam en transparant is jouw bank?

Bankieren doe je tegenwoordig vanuit huis. Voor Duurzaam Thuis aanleiding om de Nederlandse banken eens onder de loep te nemen. Gelukkig is daar sinds vorig jaar een makkelijke site voor namelijk: eerlijkebankwijzer.nl. Met de eerlijke bankwijzer kun je kijken hoe jouw bank het doet. Kun je banken onderling vergelijken op belangrijke maatschappelijke thema’s als klimaat, natuur, wapens, mensenrechten, transparantie en betrouwbaarheid. In feite vraagt de Eerlijke Bankwijzer twee dingen van de banken: duurzamer worden en transparanter.
Eerlijke-bankwijzer

Vergelijking banken op duurzaamheid en transparantie

De website eerlijkebankwijzer.nl vergelijkt twaalf banken onderling op een aantal aspecten van hun beleid en beoordeelt daarnaast in aparte onderzoeken de implementatie van dit beleid in de praktijk. Daarbij gaat het er niet alleen om hoe banken de eigen kantoren voorzien van dubbel glas, of ze vrouwen een eerlijke kans geven op promotie of dat het personeel een energiezuinig wagenpark bestuurt. Het gaat om de vraag waar de banken hun geld in steken.

ASN en Triodos winnaars

De ASN en Triodos komen als absolute winnaars uit de bus. De andere banken in de scan scoren stuk voor stuk lager. Vooral Aegon, DSB, Frieslandbank en SNS komen slecht uit het onderzoek. Deze banken kijken niet of nauwelijks of hun investeringen maatschappelijk verantwoord zijn. Middenmoters in het onderzoek zijn Fortis, ABN Amro en ING; ze scoren op enkele onderwerpen voldoende, maar vaker onvoldoende of slecht.  De Rabobank en Robeco scoren redelijk tot goed.

Bewustwording banken groeit

Sinds de lancering van De Eerlijke Bankwijzer site is er al een hoop verandert in de financiële sector.  De site heeft al 110.00 bezoekers gehad en maar liefst 9000 mensen hebben bij hun bank aangegeven verandering te willen.  Schoorvoetend lijkt de financiële sector in te zien dat consumenten belang hechten aan een duurzaam beleid en meer transparantie.

Geef een bank een gele kaart

Komt jou bank niet zo lekker uit de Eerlijke Bankwijzer onderneem dan actie. Ga naar de site van www.eerlijkebankwijzer.nl en vraag je bank om verantwoord te investeren door een gele kaart te sturen en steun daarmee de petitie. Geloof je helemaal niet meer in je eigen bank stap dan over naar een bank die wel nadenkt over de toekomst en niet alleen over de hoogte van bonussen.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.