Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Lucht lucht warmtepomp

Goedkoop je gasverbruik omlaag met de airco als verwarming

Niet iedereen kan het zich veroorloven het huis 100% te isoleren en een normale warmtepomp te kopen. Maar wist je dat veel airco’s ook zeer zuinig kunnen verwarmen als zogenoemde lucht-lucht warmtepomp? We hadden al eerder de ervaringen van de lucht -lucht warmtepomp op een rij gezet met een interview. Hans Strikkers is deze wereld volledig ingedoken, heeft gekeken wat de kosten en baten zijn en waar je op moet letten als je een airco als verwarming concreet gaat kopen. 

1
Mijn kennismaking met de airco als verwarming

Moet ik nog wel investeren in een dure warmtepomp met al die negatieve berichten over bevroren units in de winter? Of even mijn huis van top tot teen isoleren en dan ook nog HR++ glas laten plaatsen? Wat als over 5 jaar waterstof ineens de oplossing blijkt te zijn? En hoe zit het dan met elektrische kachels? Al deze vragen hebben mij jaren tegengehouden om te investeren in iets waarvan ik het rendement en het succes niet kan voorspellen. Zo heb ik een paar jaar geleden geïnvesteerd in vloerisolatie. Dat zou voor mij het meeste rendement opleveren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het verschil niet heb kunnen aantonen in mijn gasverbruik. Maar nu heb ik een goede oplossing gevonden die mijn gasverbruik enorm vermindert en waar ik direct aantoonbaar veel geld mee bespaar.

Een jaar of 6-7 geleden ben ik Henk tegengekomen. Een voorloper op het gebied van het verduurzamen van zijn woning. Hij was 6 jaar geleden al van zijn gas af. Hij vertelde ons dat hij zijn huis verwarmde met een airco. Ik verklaarde hem toentertijd voor gek. Wie wil er nou zo’n lelijk energieslurpend apparaat in huis? Maar hij bleek dubbel en dwars gelijk te hebben met zijn redenatie.

Tegenwoordig worden airco’s verkocht onder de naam lucht lucht warmtepomp. Want een airco die kan verwarmen functioneert niet veel anders dan een warmtepomp. Ze werken volgens hetzelfde principe. Maar aan de naam airco kleeft nou eenmaal een slechte naam. Inmiddels zijn er airco’s met het A+++ label en dat houdt in dat deze gewoon kunnen worden aangesloten op een stopcontact binnen een bestaande groep waarop je bijvoorbeeld ook je lampen hebt zitten. Dus je hoeft niet per se nieuwe groepen aan te leggen.

2
Inzicht gasverbruik

GrafiekHet eureka lampje ging bij mij branden toen ik door kreeg hoeveel gas ik verbruikte in de winter en in de zomer. In de zomer zat dat rond de 13-16 m3 maar in de winter steeg dit wel naar 250-260m3. Het verhaal van Henk kwam toen weer bovendrijven die toen al zei dat het verwarmen met een airco al snel een 3 tot 5 keer zo efficiënt was als een HR-CV.

Ik heb toen stroomverbruik cijfers opgezocht bij airco’s en ben toen gaan rekenen. Op papier klopte het verhaal van Henk en omdat mijn vrouw al langer een airco wilde, maar dan om te koelen, besloot ik om het uit te proberen. Heel spannend kan ik je vertellen want ik stoor me al snel aan geluid makende apparatuur. 

1. Je energierekening verlagen door te verwarmen met een airco? Je gasverbruik hiermee verminderen?
1. Je energierekening verlagen door te verwarmen met een airco? Je gasverbruik hiermee verminderen?

3
Eerste ervaringen

De eerste ervaringen waren wisselend. In de stilste stand hoor je de airco echt nauwelijks. Vergelijkbaar met het stromen van het water door de buizen van je CV. Echt heel zacht. Maar wanneer de temperatuur buiten rond het vriespunt zat, werd in de stilste stand de woonkamer/keuken niet warmer dan 19,5 graden. Ik ging toen bijverwarmen met de CV waardoor ik ook meer gas ging verbruiken. Maar nog steeds significant minder.

Inmiddels heb ik een andere werkwijze gevonden door de airco even in een wat hoger stand te zetten en dan weer terug te zetten. Werkt eigenlijk prima en het gasverbruik blijft heel laag. Het is dus even zoeken wat voor jou de meest ideale werkwijze is en wat bij jou als persoon het beste past. Daar zal je dus echt even aan moeten wennen en de tijd voor nemen.  Het wordt pas leuk wanneer je je gasverbruik significant ziet dalen.

4
De uiteindelijke besparing

Toen ik mijn nieuwe tarieven van stroom en gas binnen kreeg, ben ik enorm geschrokken. Op voorhand was mij door de energieleverancier verteld dat er voor mij  niet veel zou veranderen. Het tegendeel bleek waar te zijn. De prijzen waren enorm gestegen. Gelijkertijd kreeg ik ook een hartverzakking want ik zag dat de stroomtarieven  enorm waren toegenomen. Was het wel slim geweest om met de airco te gaan verwarmen? Ja dus. En niet zo’n beetje ook. Na het doen van mijn rekensommetjes blijkt dat ik op jaarbasis ruim 1000 euro bespaar.

5. Je huis verwarmen met een airco is de beste tip om je gasverbruik te verminderen!!
5. Je huis verwarmen met een airco is de beste tip om je gasverbruik te verminderen!!

5
Waar let je dan op bij aanschaf?

Het eerste waar je op moet letten is het aantal kW dat de airco kan leveren bij verwarmen. Zelf heb ik een huis uit de jaren 70 met dubbelglas en enige isolatie. Dus niet optimaal geïsoleerd. De woonkamer en open keuken zijn bij elkaar iets over de 100m3. Dan zou 3,5 tot 4 kW voldoende moeten zijn. (grof genomen een 1kW per 30m3) Voor mijn werk en slaapkamer was een airco van 2,5 kW voldoende.

Vervolgens was voor mij van belang dat zowel de binnenunit als buitenunit zo stil als mogelijk waren want wij storen ons allebei aan apparaten die geluid maken. Ook zijn wij van mening dat onze buren geen enkele overlast mogen ervaren aan de buitenunit.

Vervolgens is het stroomverbruik natuurlijk van groot belang. De airco’s moesten daarom van het label A+++ zijn. Die zijn wel duurder maar na een aantal jaren gebruik verdien je dat snel terug.

Een andere tip die wij kregen was, omdat de units veel gebruikt gaan worden, dat de airco’s voldoende kwaliteit moesten hebben. Dus niet de goedkoopste units kiezen van een merk.

Zelf heb ik meerdere installateurs om advies gevraagd en in de consumentengids stonden ook een aantal aanbevelingen. Zo ben ik eigenlijk bij twee merken uitgekomen waaruit ik heb gekozen.  LG en Mitsubishi. Het is uiteindelijk Mitsubishi geworden i.v.m. de snelle levertijd.

6
Wanneer is de airco als verwarming interessant?

Bijverwarmen met mijn HR-CV

Het is grappig om te bemerken dat veel installateurs tegenwoordig hybride warmtepompen adviseren i.p.v de standaard warmtepomp.  Dit omdat in de winter de standaard warmtepomp nogal eens een storing kan geven. (bevriezen) Dit is één van de reden waarom ik mijn CV gewoon laat bestaan. Hierdoor beschik ik altijd over een back-up systeem wanneer het extreem koud weer mocht worden. Daarnaast behoud ik de optie om kamers die ik niet verwarm met de airco toch nog verwarmen met de CV wanneer dat nodig is.

Voor wie is dit nou interessant?

  • Voor diegene die niet gelijk een 25K wil of kan investeren in duurzame maatregelen om van het gas af te komen maar wel wil.
  • Voor diegene die veel gas verbruikt bij het verwarmen van het huis en dit drastisch willen verminderen. (al snel 60%)
  • Voor diegene wiens energiecontract is afgelopen en nu met dubbel kosten zit.
  • Voor diegene die in stappen van het gas af wil. Qua kosten en baaten is dit de grootste stap die je kunt zetten.
  • Heel interessant voor mensen die voornamelijk 1 ruimte verwarmen zoals een gecombineerde woonkamer en keuken zoals veel appartementen. (maar 1 apparaat nodig )
  • Voor diegene die de CV nog wil behouden om voor de toekomst vrij te zijn voor mogelijke ontwikkelingen zoals een CV op waterstof.

Voor wie minder interessant?

  • Wanneer je meerdere kinderen hebt waarbij je alle kinderkamers separaat wilt kunnen verwarmen weet ik niet of deze methode de slimste is. Er bestaan multi-split units maar die zijn minder effectief bij verwarmen.
  • De buitenunits vergen ruimte. Daar moet je wel plek voor hebben of reserveren.

Tot slot

Nederland moet in 2050 gasvrij zijn. De oplossing die je terug kunt vinden in alle media betreft voornamelijk het investeren in goede isolatie en warmtepompen. Heel erg leuk maar voor veel mensen en situaties te kostbaar. (25-35K) De snelste en meest effectieve oplossing die onderbelicht blijft is het verwarmen met een airco. Met een kleine investering scheelt dit minimaal 60% van je gasverbruik. (bij mij zelfs 72%)  Je kunt dus zelf grote stappen zetten met een relatief kleine investeringen.

Dit artikel is een gastblog van ervaringsdeskundige Hans Strikkers van energieinfo

7
Kooptips & Airco aanschaffen

Vanuit Duurzaam Thuis hebben we aanvullend op het verhaal van Hans de kooptips op een rij gezet en gekeken welke airco’s wij er voor verwarming vinden uitspringen. 

  • Ga voor een koudemiddel met een zo laag mogelijke klimaatimpact. Voor nieuwe mobiele airco’s is een natuurlijk koudemiddel verplicht, die hebben een lage klimaatimpact. (bijvoorbeeld propaan, isobutaan of CO2). 
  • Kies een airco met energielabel A+++ en een laag energieverbruik in kWh per jaar (dit staat ook op het energielabel).
  • Laat een split-airco installeren door een bedrijf met het STEK-logo: dan weet je zeker dat het deskundig gebeurt.
  • Een mobiele airco is minder efficient, zorg dat je een vast split model met mogelijkheid tot verwarming laat installeren.
  • Om een groot huis op deze manier te verwarmen, heb je een multi-split systeem nodig (dus met meerdere binnenunits). Deze zijn wel weer minder efficiënt.
  • Let ook op het geluid dat de buitenunit maakt: met een stille buitenunit doe je de buren een plezier.
  • Let erop dat het apparaat ook echt geschikt is voor verwarmen. Een airco voor verwarming is besparend in vergelijking tot bijv. verwarmen met gas of een elektrische verwarming. Maar een airco om te koelen kost (onnodig) veel energie. 
  • Laat een split-airco regelmatig schoonmaken zodat hij zuinig blijft en goed blijft werken. Je kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Laat vooral ook checken of er koudemiddel uit de airco lekt. Laat ook de buitenunit regelmatig schoonmaken: als daar veel vuil inkomt, maakt hij meer lawaai.
 
Vanuit duurzaamthuis adviseren wij tegen het gebruik van de airco voor koeling, aangezien er hiervoor (meestal) genoeg meer energiezuinige alternatieven zijn

7
Offertes aanvragen voor een airco (lucht-lucht warmtepomp)

  • Je kan via het onderstaande formulier van bedrijvenvergelijker Slimster verschillende offertes aanvragen voor een een airco als verwarming (lucht-lucht warmtepomp). Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
  • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
  • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
  • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 
Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

3.3 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Beste , u stelt dat de airco ongeveer 200 watt per uur neemt , 15 uur per dag is 3KWH , zeg 200 dagen stoken per jaar , ik kom dan tot ongeveer 600 KWH voor een 100 kuub woonkamer . Ik begrijp nu niet waar uw forse stroomverbruik vandaan komt.

ik heb nu hete lucht verwarming van Brink deze word verwarmt via een CV. De cv zorgt ook voor warmwater in de douche. Heeft het zin om de woonkamer te verwarmen tot 15 graden en dan middels een airco naar 20 graden te gaan? Of kan een airco ook voor een constante lagere temperatuur zorgen. Wat is de beste oplossing?

We hebben in de woonkamer/keuken een airco geïnstalleerd om tijdens de komende winterperiode het gasverbruik te reduceren. De installateur raadt mij nu aan om tijdens de koudeperiode de kamertemperatuur dag en nacht constant te houden. Op deze wijze zou de airco het spaarzaamst functioneren. Klopt dat?

Ik zou graag mijn bovenste verdieping met een slaapkamer en een werkkamer willen koelen en verwarmen maar ook ventileren. Volgens mij circuleren airco’s alleen lucht. Zijn er ook airco’s die buitenlucht naar binnen kunnen halen? En zijn de systemen zo slim dat als de buitentemperatuur in de nacht zakt de airco uitgeschakeld word en de airco alleen koude lucht van buiten naar binnen haalt om de ruimte te koelen?

Goede vraag. Dat zou je bij een airco leverancier moeten vragen. Zelf zet ik altijd uit gewoonte de rooster boven mijn raam open voor frisse luchtaanvoer. Maar via de airco zou nog slimmer zijn.
Van de ‘slimme’ systemen van airco’s weet ik te weinig. Dat zal denk ik ook per merk verschillen. Bij de meest eenvoudige modellen kan je een timer instellen (tijd en graden)
Zelf gebruik ik dit niet.

Volg ons op Facebook