Interessante ontwikkeling: de zonnekegel

Geplaatst op 06 februari 2013 in Duurzaam wonen

Als we aan zonne-energie denken, denken we aan zonnepanelen. En het woord zegt het al panelen zijn platte vlakken. Maar eigenlijk is dat niet zo logisch. Panelen richten zich naar één kant en vangen alleen de zonnestralen die uit betreffende richting komen. Daarmee missen ze toch een substantieel deel van het zonlicht. Maar het duurde even voordat iemand ‘out of the box’ dacht en een ‘paneel’ ontwikkelde met zonnecellen naar alle kanten: de zonnekegel. Twintig keer zo efficiënt als het reguliere paneel.

zonne-energie-kegel-V3solar

Gekoelde zonnecellen

Het Amerikaanse bedrijf V3solar bedacht deze kegel, die meer noviteiten in zich bergt. Nog niet op de markt, maar zeker veelbelovend. Het systeem bestaat uit een dubbele kegel. De binnenste kegel is bezet met driehoekige zonnecellen en draait rond. Het ronddraaien gebeurt door middel van magnetisch velden. Dit is weerstandsloos en het kost heel weinig energie om de kegels draaiend te houden. Door de beweging worden de zonnecellen steeds maar kort belicht en warmen daardoor nauwelijks op. Een warmere cel heeft een grotere weerstand en levert daardoor minder energie. Door de rotatie ontstaat ook een luchtstroom waardoor de cellen nog meer gekoeld worden.

Lenzen bundelen zonnestralen

De buitenste kegel beschermt de eerste kegel met cellen, waardoor de zonnecellen een relatief lange levensduur hebben. Op de transparante schil zijn lenzen aangebracht. Deze concentreren het zonlicht, waardoor met een betrekkelijk klein oppervlak toch veel zonlicht gevangen kan worden. De kosten van pv-cellen zijn veel hoger dan die van lenzen. Daarom lijkt het er op dat dit naast een efficiënt ook een relatief goedkoop systeem kan worden.

Plug and play

De magneten die zorgen voor de rotatie van de kegel worden ook gebruikt om de zonne-energie om te zetten naar bruikbare elektriciteit. De convertor is dus al in het systeem opgenomen en de stekker in het stopcontact is genoeg om alles in werking te zetten. We zijn benieuwd en houden de ontwikkelingen met de zonnekegel in gaten.

Reacties (3)
22/01/16 • 15:29

ik heb er een grootte markt voor

Chris
09/12/16 • 14:10

Wat een onzin allemaal. Weten waarom?
https://www.youtube.com/watch?v=zMQA9khsF10

06/11/18 • 13:18

goed bezig ,hier heb ik ook grote belangstelling voor.
Graag wil ik er wel 1 a 2 bestellen en wat zijn de kosten.
Of waar kun je deze bestellen.
graag wat meer info ,wie deze kan leveren.
Vr groet Ger Idzinga

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld