Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
led-lampen met sensor

Led-lampen met sensor

Impact
Milieuwinst
90% minder CO2
Kosten
€50
Terugverdientijd
<1 jaar
Gemak
1 uur
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Gemiddeld is er 70% minder CO2-uitstoot bij led-verlichting, een led-lamp verbruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp en 85% minder dan een hallogeenlamp.

Wie gloeilampen door led-lampen vervangt is al goed op weg om duurzamer te wonen. Door led-lampen met sensor te kopen ga je nog een stap verder. Naast dat het preventief werkt voor inbraak, is het namelijk ook energiezuinig omdat de lamp door de sensor beperkt aangaat. Vaak kan de lamp zonder stroom worden aangesloten. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij. Denk bij alle opties die wij hier geven wel na of het echt nodig is. De meest duurzame optie is geen overbodige zaken kopen. Led-lampen met sensor zijn vooral duurzaam als het alternatief een normale lamp is. Verlichting is ook niet overal in je huis echt nodig.

Waar kun je led-lampen met sensor plaatsen?

Sensorverlichting in de gemeenschappelijke ruimtes

Veel energie wordt verspild in gemeenschappelijk ruimtes, zoals in de gang en hal in een flat. Op sommige plekken staan de lampen de hele nacht aan. Kaart dit bij jouw vereniging van eigenaren (VVE) of huisbaas aan. En stel voor lampen met bewegingssensoren op te hangen. Je zult zien dat dit meer dan een factor 10 aan energieverbruik kan schelen. Dat maakt het uiteindelijk voor de VVE goedkoper, maar ook vooral een stuk duurzamer.

Sensorverlichting buitenshuis

Veelal de meeste sensorverlichting wordt buiten geplaatst. Je hebt natuurlijk het klassieke lampje naast de deur dat aangaat als er beweging is, maar er zijn nog meer plaatsen waar deze verlichting kan worden geplaatst. Bij de voorzijde van een huis kun je denken aan onder een carport, op strategische plekken in de tuin zoals langs het pad, bij een schuur of tuinhuis of bij een schuttingdeur. Slim omdat je zo zelf meer zicht hebt in het donker en dus goed kunt zien waar je loopt zonder over fietsen, bloembakken of kinderspeelgoed te struikelen.

‘Kijk altijd of lampen op de plekken in je huis meerwaarde hebben’

Sensorverlichting binnenshuis

Sensorverlichting kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Als je binnenshuis aan de slag wilt, dan zijn slaapkamers, gangen, trappen en (inbouw)kasten de beste plekken om de led-lampen te installeren. Wie ’s nachts naar de badkamer loopt, hoeft niet in het duister te tasten naar lichtknoppen omdat de sensorverlichting automatisch aangaat. Hetzelfde geldt voor trapverlichting. Je kunt sensorverlichting bij/onder de traptredes plaatsen of simpelweg een lampje in een stopcontact plaatsen op de gang.

Daarnaast kan je led-strips met sensoren in (inbouw)kasten of opbergruimtes te plaatsen. Dat is ten eerste handig als je kasten op donkere plekken in huis hebt staan, zeker tijdens donkere dagen in het najaar. Ten tweede is het handig omdat je direct een goed overzicht hebt in een kast en je binnen no-time de juiste kleding of spullen hebt gevonden die je nodig hebt. Kijk natuurlijk altijd of lampen op deze plekken echt meerwaarde hebben!

De voordelen van led-lampen met sensor

  • Je bespaart er energiekosten mee. Een sensorlamp gaat alleen aan als het donker wordt óf als er beweging wordt waargenomen. De lamp gaat niet onnodig aan, wat betekent dat je minder stroom verbruikt en je energierekening lager is
  • Het kan inbraak voorkomen. Wie buiten een sensorlamp naast de deur heeft hangen of in de tuin heeft staan, ziet wie er op bezoek komt. Bovendien zijn er ook led-lampen met sensor die een ingebouwde camera hebben of zelfs een intercom, voor als je ongenode gasten écht buiten de deur wilt houden, maar uit het raam kijken om te zien wie er voor de deur in het licht staat kan natuurlijk ook.
  • Het is veilig en fijn voor jezelf als je thuiskomt als het donker is. Je kunt beter zien waar je loopt op het tuinpad zodat je niet struikelt, ook ben je sneller binnen omdat de deur en daarbij het sleutelgat goed verlicht is.
  • Sensorlampen zijn makkelijk te installeren. Je hoeft geen professionele klusser te zijn om ze op te hangen of in je tuin te plaatsen. Sommige lampjes hoef je enkel in het stopcontact te plaatsen voor gebruik of met plakstrips te bevestigen. Appeltje-eitje.
Pexels maria orlova
  • Er zijn ook sensorlampen die niet op stroom werken maar op batterijen of zonne-energie. Dat levert een lagere energierekening op omdat je minder stroom verbruikt en, wederom, is het installeren dan een stuk makkelijker. Je hoeft dan geen stopcontacten in je tuin te hebben of een snoer via de schuur aan te sluiten.
  • Heb je nog bezwaren tegen led-lampen, bijvoorbeeld dat het niet voldoende licht geeft? In dit artikel vergelijken we een aantal led-lampen en kijken we of de vooroordelen kloppen.
Ortho® dummy camera led buitenlamp

Ortho® Dummy Camera LED buitenlamp

Soorten led-lampen met sensor

1. De led-lamp met bewegingssensor
De bekendste led-lamp met sensor is die met een bewegingssensor. Veel mensen hangen zo’n lamp op bij de voordeur, zodat je kunt zien wie er voor de deur staat maar ook om inbrekers af te schrikken. Een bewegingssensor is ook handig binnenshuis, bijvoorbeeld als je ’s nachts naar de badkamer loopt of een trap af moet.

Automatische led verlichting met bewegingssensor

Automatische Led verlichting met bewegingssensor.

2. Een makkelijke led-lamp die direct in het stopcontact kan
In de slaapkamer of in de gang kun je het beste gebruik maken van led-lampen met sensor die in het stopcontact kunnen. Er is veel keuze op dat gebied, zo zijn er sensorlampen die je ook kunt dimmen of waar fijne extra’s bij zitten. Hieronder zie je bijvoorbeeld een led-lampje die een extra USB-aansluitingen heeft. Als je een beperkt aantal stopcontacten hebt bij je bed, is dat erg handig, zo heb je naast goede verlichting ook de mogelijkheid om ’s nachts je telefoon op te laden.

Qumax led nachtlampje stopcontact stuks

Qumax LED Nachtlampje Stopcontact 4 stuks

3. De (buiten)lamp met dag/nacht sensor
In de tuin zijn led-lampen met schemerschakelaar (ook wel dag/nacht sensor) praktisch. Een schemerschakelaar reageert niet op beweging, maar op hoeveelheid licht. Als het ’s avonds donker wordt en gaat schemeren, gaat de lamp automatisch aan en kun je dus nog prima buiten blijven zitten. Als de zon opkomt in de ochtend, schakelt de lamp zichzelf automatisch uit.

Led whitelabel solar tuinfakkel set van

LED WhiteLabel Solar tuinfakkel set van 6

4. Sensorverlichting op zonne-energie
De tuin is allang niet meer alleen een stukje grond, in de zomer is het een verlengde van het wonen geworden. Op zomeravonden is het prettig om langer buiten te zitten met sensorverlichting die op zonne-energie werkt. Prik bijvoorbeeld sensorverlichting in de grond langs het tuinpad of op andere strategische plekken.

Happy goods solar prikspot buitenlampen

Happy Goods - Solar Prikspot - Buitenlampen

5. Led-strips
Als laatste zijn er nog led-strips. Je kunt deze makkelijk plaatsen door middel van een plakstrip. De beste plaatsen zijn in de slaapkamer, de gang of onder keukenkastjes, zo zijn er led-strips voor vlak onder het bed en voor bij de traptredes. Naast energiezuinig ziet dat er vaak ook mooi uit omdat het doet denken aan een hotel. Een beetje hotelchic in eigen huis dus! Voor wie helemaal los wil gaan zijn er ook nog led-strips die je in alle kleuren van de regenboog kunt instellen, leuk voor bijvoorbeeld een kinder- of gamekamer. Bij de led-strips van B.K. Licht hieronder kun je via een app of met spraakbesturing de kleur aanpassen.

Trapverlichting ledstrip

Trapverlichting ledstrip

led-lampen met sensor

Waar je op moet letten bij het kopen van led-lampen met sensor

  • Kijk naar de reikwijdte van de smart lampen: tot hoe ver komt het licht? Als het slechts een paar meter is, is het prima voor een kleine voortuin, maar voor een grotere tuin heb je een reikwijdte van meer meters nodig.
  • Let op de detectiehoek bij led-lampen die een bewegingssensor hebben. Bij een grotere tuin of oprit is het fijn dat de lamp ook in de breedte beweging ziet, zodat je eerder opmerkt dat er iemand aankomt. Bij een kleine voortuin is een kleine detectiehoek meestal prima, zodat de lamp alleen aangaat bij mensen die voor de deur staan en niet bij voorbijgangers die langslopen.

Tips voor de installatie

  • Als je een (middel)grote tuin hebt en aan de slag wilt, maak dan eerst een plattegrond. Hierop kun je zelf bepalen waar je de verlichting wilt hebben, kies bijvoorbeeld voor paaltjes die op zonne-energie werken om in de grond te steken langs het tuinpad, een grote lamp bij de overkapping en een slimme led-lamp met sensoren bij de voordeur.
  • Hang lampen bij deuren buiten hoog op. Zo kan een inbreker er minder makkelijk bij en voorkom je ook eventuele andere schade.

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.