Doe meer met citroenschillen

Als we verkouden waren, griep of keelpijn hadden, dan maakte moeder altijd een citroendrankje voor ons. Sap van 1 of 2 citroenen in een mok, aanvullen met kokend water, een flinke eetlepel honing en dan zo heet mogelijk opdrinken. Een lekker drankje en je voelde je meteen een stuk beter. We maken het drankje nu zelf ook. Veel citroenen, veel bruikbare biologische citroenschillen. Zonde om weg te gooien. Hieronder een aantal tips voor het gebruik van citroenschillen.

duurzaam-leven-citroenschillen

Citroen om op te eten

  • Citroenzout: heerlijk om vlees te kruiden. Rasp de schillen van de citroen, voeg eenzelfde hoeveelheid grof gemalen peper en zout toe. Spreid dit mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en laat op lage temperatuur drogen. Maal het afgekoelde mengsel fijn met de staafmixer of keukenmachine. Naar smaak kun je nog wat extra zout toevoegen aan het mengsel.
  • Citroen olijfolie: lekker frisse olie voor dressings. Rasp de citroenschil en doe dit bij de olijfolie in de fles. Sluit deze af en laat het zo twee weken staan, terwijl je de fles af en toe schud. Daarna de olijfolie zeven en terug in de fles doen.
  • Citroenextract: voor in koekjes en cakes. Rasp de schillen en doe ze in een jampotje. Giet er zo veel wodka bij dat de rasp net onder staat en sluit af. De alcohol neemt de smaak van de rasp aan en zorgt er voor dat het goed blijft. Laat het 8 weken staan en zeef dan de schillen er uit.

Citroen om mee schoon te maken

  • Allesreiniger: een duurzame desinfecterende schoonmaker. Doe de citroenschillen weer in een jampot, maar giet er blanke azijn over heen deze keer. Tot de schillen net onder staan. Sluit de pot af en wacht twee weken. Zeef het mengsel en leng de azijn aan met evenveel water. Klaar is je universele schoonmaakmiddel!
  • Luchtverfrisser: leg 1 of 2 citroenschillen in de koelkast en deze blijft fris ruiken. Of leg een paar citroenen op de bodem van de vuilnisbak tegen vieze geurtjes. Of doe een paar schillen, samen met een kaneelstokje en een paar kruidnagelen in een pannetje en laat dit zachtjes pruttelen voor een heerlijke geur in huis.
  • Aanslag verwijderaar: zet heet water met een citroenschil in een theekan, koffiepot of vaas en laat het een tijdje staan. Daarna is alle aanslag weg.

Voor je gezondheid

  • Tegen wagenziekte: zuig op een citroenschilletje om te voorkomen dat je ziek wordt in de auto.
  • Voor zachte ellebogen: Doe een beetje zout op een halve uitgeperste citroen en wrijf deze paar minuten over je elleboog alsof je de citroen aan het persen bent. Daarna afspoelen en drogen.
  • Maak een scrub voor onder de douche: meng een half kopje suiker met de rasp van 1 citroen. Roer er dan genoeg olijfolie door om er een pasta van te maken en scrubben maar.
  • Voetenbadje: kook de schillen 10 minuten in water. Laat het afkoelen en zeef de schillen er uit. Meng het citroenwater met 4 eetlepels melk en 2 eetlepels olie. Badder je voeten 20 minuten in dit mengsel en ze zijn weer helemaal zacht.
3.7 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Citroen en backing gebruiken om roosters schoon te maken van de bbq,bak platen,ovens,kook platen

De tip van allesreiniger heb ik onlangs ergens anders gelezen.Ik had de nodige schillen énazijn, dus alles in een weckpot en wachten. Nu is de allesreiniger klaar, maar ik heb het idee dat het na gebruik erg plakt én dat er fruitvliegjes op af komen… Het ruikt ook echt heerlijk, dus ik begrijp die vliegjes wel ???? Daarom, heb jij misschien tips hoe ik beide kan voorkomen? Anders denk ik dat ik het goedje toch maar weg ga gooien! En nog een vraagje: waar kan ik deze allesreiniger het beste wél voor gebruiken (en waar niet)… alvast bedankt!

Heel erg inspirerend ik ben er blij mee

3
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.