Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
natuurlijk middel tegen muggen

Muggen natuurlijk bestrijden

Impact
Milieuwinst
Minder vergiftiging
Kosten
5 - 50 euro
Gemak
1 uur
Sluiten
Toelichting

Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor zowel mens als natuur. Naast het feit dat het voor luchtweg- en huidaandoeningen kan zorgen, vervuilt het ook grond, water en lucht.

In deze tijd van het jaar zijn de muggen nog steeds behoorlijk actief. Bijna iedereen heeft er wel last van, en woon je in de buurt van water, dan is het alleen nog maar erger. We hebben al snel de neiging om ons in te smeren met allerlei vreemd ruikende zalfjes om de muggen uit de buurt te houden en meestal zijn dit niet de meest gezonde varianten.  Maar hoe voorkom je nu muggenbeten zonder direct naar chemische middelen te grijpen? Denk bijvoorbeeld aan een potje azijn tegen muggen. Dit zijn onze tips voor muggen bestrijden op een natuurlijke manier.

Muggen bestrijden

1
Draag goed bedekkende kleding
Lange kleding tegen muggen
Muggen zijn vooral actief net voordat de zon opkomt en wanneer het begint te schemeren. Je kunt jezelf tijdens deze uren het beste beschermen door het dragen van een shirt met lange mouwen, een lange broek en (hoge) sokken.
2
Blijf schoon en geurloos
natuurlijke zeep

Gebruik in deze tijd zo weinig mogelijk producten waar parfum in zit zoals shampoo, bodymilk en zeep. Mocht je hier niet zonder kunnen dan is het aan te raden producten te gebruiken zonder parfum.
Muggen worden ook aangetrokken tot een zweetgeur, dus hoe schoner je bent hoe beter.

3
Plaats geuren die muggen afstoten
Basilicum tegen muggen
Muggen houden niet van een citroengeur. Een citronella kaars aansteken of een citroenplant in de vensterbank zetten helpt even, maar na een paar uren zijn de muggen aan de geur gewend en gaan ze weer prikken. Daarnaast kan het helpen planten als goudsbloem, citroentijm, geraniums, basilicum of citrusplanten neer te zetten.
4
Verklein het aantal broedplaatsen voor muggen
muggenbroed plek stil water
Muggen broeden in stilstaand water. Check emmers, potten, vuilnisbakken en andere plekken voor stilstaand water binnen-, en buitenshuis.
5
Gebruik horren voor de ramen
Hor tegen muggen

Houd deuren zo veel mogelijk dicht en overweeg horren aan te schaffen. Als je ook last hebt van motten is dit ook meteen een tip voor motten bestrijden.

6
Hang een klamboe boven je bed
Klamboe tegen muggen
Om jezelf tijdens de nacht te beschermen is het verstandig een klamboe boven je bed te hangen. Je hebt dan misschien nog wel last van het gezoem maar je kunt in ieder geval niet meer geprikt worden.
7
Zet een ventilator aan
ventilator tegen muggen
Muggen hebben een hekel aan wind. Omdat ze zo licht zijn hebben ze last van luchtstromen waardoor ze minder goed kunnen vliegen. Een ventilator aanzetten is dan ook een oplossing.
8
Maak schoon met azijn
Azijn voor in huis

Schoonmaken met azijn werkt altijd preventief tegen ongewenste insecten. Hoewel je het beter niet in de tuin kunt gebruiken tegen insectensterfte, is het wel een goed middel om muggen mee te weren en preventief mee schoon te maken. Maak bijvoorbeeld een potje azijn tegen muggen. Zet bijvoorbeeld een schoteltje azijn naast je bed of een potje azijn tegen muggen in de keuken. Door de geur zullen ze snel verdwijnen uit je huis. Een fijn natuurlijk middel tegen muggen! Ook een potje azijn tegen muggen in de tuin kan goed werken.

Citronella waxinelichtjes

Citronella waxinelichtjes

Raamhor

Qwality Universeel raamhor

Klamboe muggennet

TRVLMORE Tweepersoons klamboe

Tips tegen muggenbulten

Een natuurlijk middel tegen muggen of een potje azijn tegen muggen is fijn, maar misschien wordt je alsnog gestoken. Dat kan natuurlijk gebeuren. Dit zijn onze tips tegen muggenbulten. En ook daar blijkt azijn verrassend handig.

  • Wrijf met een doorgesneden ui over de muggenbult. De stof die voor de jeuk zorgt wordt door de zwavel in de ui geneutraliseerd.
  • Maak een katoenen doek nat met azijn en leg deze enkele minuten op de plek waar je bent gebeten.
  • In de natuur kun je ook planten vinden die de jeuk kunnen verminderen. Altijd handig wanneer je niets anders in de buurt hebt. Van de weegbree of de klimop kun je het blad kneden waarna je het over de bult kunt wrijven. De jeuk verdwijnt dan binnen enkele minuten. De weegbree groeit altijd in de buurt van brandnetels. Er zijn ook producten te koop op natuurlijke basis die de jeuk kunnen verlichten, zoals Bye Bites of Aloë Vera softgel van Harmonie.

Extra tip: Krab niet aan de muggenbult! Als  je dit doet stroomt er meer bloed naar de plek en daardoor gaat het nog meer jeuken.

Karin de Vries van Alleen Natuurlijk

natuurlijk middel tegen muggen

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Graag zou ik wat meer doen aan het kweken van insecten, o.a. Muggen en muizen.
dit is immers de basis van de natuur. Hoe zou ik dit het beste kunnen doen?

… Het balkon straat vol met de planten
20 cm vanaf de deur. Me zelf In gesmeerd met citroen. Zelfs een ventilator geeft geen Zin Al’s je een mug hebt die gaat zinnen op je gezet heeft….

Ze roept Al naar zusse n…

Ondanks Al die (zogenaamde GeWeldige !)natuurljjke hill middeltjes Komen ze met Grote getalen in huis
ER is zelfs een periods geweest dat ze ook hun weg door de horren vonden.

nee vind ik nie goed

De beste oplossing tegen muggen, inwrijven met blaadjes v aloë vera, een gesneden ajuin en potje azijn mr moet wel een stukje keukenrol inzitten. Of wc papier. Aan het hoofdeinde en voeteinde van je bed….dg bay-bay muggen….

Uw slipper, een goed oog en geduld ;)

Heel simpel doe gewoon een tipje tandpasta op de gebeten plek.
Het beste werkt de gewone witte maar die is tegenwoordig vrijwel nergens meer te koop. Het meeste kans heb je met een heel goedkope versie.

Wij hebben zelf een hele fijne ervaring met alle overlast van vliegende en kruipende insecten in binnenruimtes gegarandeerd opgelost.

Er zijn inderdaad nog twijfels over DEET qua veiligheid. Als het afgeraden wordt te gebruiken bij kinderen onder 2 jaar,concentraties > 30% niet te gebruiken in het eerste trimester van zwangerschap, kan je daar vraagtekens bij zetten. De muggenstekkers met bio-allethrin zijn in 2000 ook stilletjes van de markt verdwenen omdat er toch risico was op zenuwschade bij jonge kinderen. DEET is tot nu toe wel het enige erkende effectieve weringmiddel. Toch werken producten met etherische olien wel. Wat zo jammer is, is dat fabrikanten een deel van de etherische olie gebruiken, bijvoorbeeld natuurlijke citronellol uit citronella olie. Er zit circa 50% citronellol in citronella olie. De fabrikanten doen dit omdat het veel makkelijker is een zuivere stof in oplossing, in emeulsie, schoonverdampend te maken dan een mengsel stoffen waarvan de samenstelling anders is afhankelijk van land van oorsprong of warm/koud seizoen. Maar muggen (en alle dieren) wennen makkelijk aan… Lees verder »

Maar dat zal niet lang werken! want muggen zouden snel aan citronella gewent zijn,en komen dan als nog bij jou.

Wat vaak helpt is DEET. Nou is dit een chemisch goedje en wetenschappers zijn er nog niet over uit of het kanker verwekkend is. Maar het is wel uitermate geschikt om bijvoorbeeld rond het raamkozijn te spuiten. Muggen raken namelijk de weg kwijt van DEET en zijn zo niet meer in staat om jou binnen te ruiken en vliegen dus door.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.