Muggen natuurlijk bestrijden

Muggen bestrijdenIn deze tijd van het jaar zijn de muggen nog steeds behoorlijk actief. Bijna iedereen heeft er wel last van, en woon je in de buurt van water dan is het alleen nog maar erger. We hebben al snel de neiging om ons in te smeren met allerlei vreemd ruikende zalfjes om de muggen uit de buurt te houden en meestal zijn dit niet de meest gezonde varianten.  Maar hoe voorkom je nu muggenbeten zonder direct naar chemische middelen te grijpen? Wil je toch bescherming op een natuurlijke manier dan zijn hier alvast enkele tips om muggen te bestrijden:

 • Muggen zijn vooral actief net voordat de zon opkomt en wanneer het begint te schemeren. Je kunt jezelf tijdens deze uren het beste beschermen door het dragen van een shirt met lange mouw,  een lange broek en sokken.
 • Houd deuren zoveel mogelijk dicht en gebruik horren voor de ramen. Werkt ook goed tegen motten
 • Om jezelf tijdens de nacht te beschermen is het verstandig een klamboe boven je bed te hangen. Je hebt dan misschien nog wel last van het gezoem maar je kunt in ieder geval niet meer geprikt worden.
 • Wil je de kans op muggen verkleinen in de buurt van je woning, dan kun je bepaalde planten neerzetten zoals goudsbloem, citroentijm, geraniums, basilicum of citrusplanten.
 • Muggen houden niet van een citroengeur. Een citronella kaars aansteken of een citroenplant in de vensterbank zetten helpt even, maar na een paar uren zijn de muggen aan de geur gewend en gaan ze weer prikken.
 • Probeer zoveel mogelijke broedplaatsen voor muggen te voorkomen, zoals stilstaand water in emmers, potten en vuilnisbakken.
 • Gebruik in deze tijd zo weinig mogelijk producten waar parfum in zit zoals shampoo, bodymelk en zeep. Mocht je hier niet zonder kunnen dan is het aan te raden producten te gebruiken zonder parfum.
 • Muggen hebben een hekel aan wind. Omdat ze zo licht zijn hebben ze last van luchtstromen en daardoor kunnen ze niet goed meer vliegen. Een ventilator aanzetten is dan ook een oplossing.
 • Muggen worden ook aangetrokken tot een zweetgeur, dus hoe schoner je bent hoe beter.

Muggenbult

Hieronder volgen nog enkele tips voor als je door een mug geprikt bent:

 • Wrijf met een doorgesneden ui over de muggenbult. De stof die voor de jeuk zorgt wordt door de zwavel in de ui geneutraliseerd.
 • Maak een katoenen doek nat met azijn en leg deze enkele minuten op de plek waar je bent gebeten.

In de natuur kun je ook planten vinden die de jeuk kunnen verminderen. Altijd handig wanneer je niets anders in de buurt hebt. Van de weegbree of de klimop kun je het blad kneden waarna je het over de bult kunt wrijven. De jeuk verdwijnt dan binnen enkele minuten. De weegbree groeit altijd in de buurt van brandnetels. Er zijn ook producten te koop op natuurlijke basis die de jeuk kunnen verlichten, zoals Bye Bites of Aloë Vera softgel van Harmonie.

Tip: Krab niet aan de muggenbult. Als  je dit doet stroomt er meer bloed naar de plek en daardoor gaat het nog meer jeuken. Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes

Karin de Vries van Alleen Natuurlijk

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Graag zou ik wat meer doen aan het kweken van insecten, o.a. Muggen en muizen.
dit is immers de basis van de natuur. Hoe zou ik dit het beste kunnen doen?

… Het balkon straat vol met de planten
20 cm vanaf de deur. Me zelf In gesmeerd met citroen. Zelfs een ventilator geeft geen Zin Al’s je een mug hebt die gaat zinnen op je gezet heeft….

Ze roept Al naar zusse n…

Ondanks Al die (zogenaamde GeWeldige !)natuurljjke hill middeltjes Komen ze met Grote getalen in huis
ER is zelfs een periods geweest dat ze ook hun weg door de horren vonden.

nee vind ik nie goed

De beste oplossing tegen muggen, inwrijven met blaadjes v aloë vera, een gesneden ajuin en potje azijn mr moet wel een stukje keukenrol inzitten. Of wc papier. Aan het hoofdeinde en voeteinde van je bed….dg bay-bay muggen….

Uw slipper, een goed oog en geduld ;)

Heel simpel doe gewoon een tipje tandpasta op de gebeten plek.
Het beste werkt de gewone witte maar die is tegenwoordig vrijwel nergens meer te koop. Het meeste kans heb je met een heel goedkope versie.

Wij hebben zelf een hele fijne ervaring met alle overlast van vliegende en kruipende insecten in binnenruimtes gegarandeerd opgelost.

Er zijn inderdaad nog twijfels over DEET qua veiligheid. Als het afgeraden wordt te gebruiken bij kinderen onder 2 jaar,concentraties > 30% niet te gebruiken in het eerste trimester van zwangerschap, kan je daar vraagtekens bij zetten. De muggenstekkers met bio-allethrin zijn in 2000 ook stilletjes van de markt verdwenen omdat er toch risico was op zenuwschade bij jonge kinderen. DEET is tot nu toe wel het enige erkende effectieve weringmiddel. Toch werken producten met etherische olien wel. Wat zo jammer is, is dat fabrikanten een deel van de etherische olie gebruiken, bijvoorbeeld natuurlijke citronellol uit citronella olie. Er zit circa 50% citronellol in citronella olie. De fabrikanten doen dit omdat het veel makkelijker is een zuivere stof in oplossing, in emeulsie, schoonverdampend te maken dan een mengsel stoffen waarvan de samenstelling anders is afhankelijk van land van oorsprong of warm/koud seizoen. Maar muggen (en alle dieren) wennen makkelijk aan… Lees verder »

Maar dat zal niet lang werken! want muggen zouden snel aan citronella gewent zijn,en komen dan als nog bij jou.

Wat vaak helpt is DEET. Nou is dit een chemisch goedje en wetenschappers zijn er nog niet over uit of het kanker verwekkend is. Maar het is wel uitermate geschikt om bijvoorbeeld rond het raamkozijn te spuiten. Muggen raken namelijk de weg kwijt van DEET en zijn zo niet meer in staat om jou binnen te ruiken en vliegen dus door.

10
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.