Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Windmolens met zonnepanelen

Test: Zonnepanelen of een kleine windmolen?

Bij Duurzaamthuis.nl krijgen we regelmatig de vraag wat we het beste kunnen doen om eigen duurzame energie op te wekken: investeren in zonne-energie door zonnepanelen of in windenergie door een kleine windmolen? Wat is voordeliger? En wat levert het meeste winst voor het milieu op? In dit artikel vergelijken we het rendement windmolen vs zonnepanelen.

1
Vergelijking rendement windmolen vs zonnepanelen

Laten we nu eens vergelijken wat de prijs is per kWh voor zonnepanelen die minimaal 25 jaar meegaan. We kiezen voor een flinke PV installatie met 10 panelen (van 2500 Wattpiek) met een aanschaf prijs van €5000 per Wp.

Rendement 10 zonnepanelen

  • Jaarlijks wekt deze  installatie ongeveer 2900 kWh op. Daarnaast krijg je door de btw terug te vragen aan de Belastingdienst 21 procent van de kosten terug. De eindprijs voor de panelen komt dus uit op € 4.200.
  • Ook krijg je via de salderingsregeling een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het energienet. Bij een set van 10 panelen is de terugverdientijd zo’n 7 jaar. De salderingsregeling geldt echter nog tot 2023.
  • Met een set van 10 zonnepanelen reduceer je zo’n 1400 kg CO2 per jaar ten opzichte van stroom uit fossiele bronnen.
  • Zonnepanelen zijn in de afgelopen 10 jaar steeds goedkoper geworden. Inclusief BTW, installatie en omvormer is de prijs per wattpiek van 10 zonnepanelen anno 2020 zo’n € 1,52 per wattpiek. Wattpiek is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken. 

Hierdoor kom je voor deze zonnepanelen op een bedrag van € 0,05822 / kWh bij een levensduur van 25 jaar. De rekensom is als volgt: €4.200 / (2900 kWh x 25 jaar = 72.500 kWh) = € 0.058/kWh. Hierdoor kom je op een bedrag van € 0,058/kWh bij een levensduur van 25 jaar.

Dit vergelijken we vervolgens met de best presterende kleine windmolen (2009) de SkyStream.

Rendement kleine windmolen

  • De aanschafkosten van de Skystream zijn €11.000 en deze levert in de test 2200 kWh op. Gemiddeld gaan de molens zo’n 20 jaar mee. Dit lijkt aardig overeen te komen met de zonnepanelen alleen hebben we nog geen onderhoudskosten meegenomen en gaan we er vanuit dat de omstandigheden overal hetzelfde zijn als op de testlocatie in Zeeland van de Skystream.
  • Bij windenergie komen geen schadelijke stoffen de lucht in. Het is een schone bron. Echter, moet flink wat windenergie opgewekt worden om de CO2-uitstoot van de bouw en de verwerking te overstijgen. Of de windmolens voldoende opwek genereren is afhankelijk van de locatie. Er moet minstens een gemiddelde windkracht van 5.5 km/uur zijn. Kustlocaties zijn daardoor het meest geschikt. In de stad functioneren de kleine windturbines een stuk minder goed en moeten de molens flink uitsteken boven de bebouwde omgeving. 
  • Terwijl grote windmolens zo’n 8.8 eurocent per kWh opleveren, zijn kleine windmolens een stuk duurder. Stroom opgewekt door een kleine windturbine kost gemiddeld tussen de 25 en 35 cent per kWh. Vergeleken met de 0,058 eurocent /kWh voor de zonnepanelen in bovenstaand voorbeeld, is de kleine windmolen dus een stuk duurder. 
  • Voor de kleine windmolens gaat de salderingsregeling helaas niet op en overheidssubsidies voor de aanschaf zijn en er enkel in een aantal gemeenten. 
  • Daarnaast is de procedure voor het plaatsen van een windmolen in je achtertuin een stuk ingewikkelder dan die van een PV installatie. Als je overigens dezelfde vergelijking zou maken tussen de overige windmolens uit de test en vooral die met een verticale as zoals de Turby en Swift dan komen zonnepanelen ruim als winnaar uit de bus in de vergelijking van rendement windmolen vs zonnepanelen.

Conclusie: zonnepanelen of een eigen windmolen?

Samengevat lijkt het er momenteel op dat de investering in zonnepanelen het meest interessant is. Dit is ook wat er op andere sites zoals Milieucentraal en Vattenval wordt geadviseerd. Een vergelijking met een PV installatie laat zien dat dit goedkoper is qua prijs/kWh ten opzichte van een kleine windturbine.

2
De kleine windmolen en zonnepanelen naast elkaar

1
Zonnepanelen compleet pakket 2800 Watt

Onze keuze
Zonnepanelen pakket
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.5/10
Voordelen
Levensduur van gemiddeld 25-35 jaar
2800 Watt (2660 Kwh) voor 3000 euro
Terugverdientijd 5-10 jaar
Past beter in de omgeving en vergt nauwelijks onderhoud
Nadelen
Geen energie als het donker is
Niet alle daken hebben de goede hoek voor zonne-energie
Omschrijving
★ 10 zonnepanelen van 280W Polykristallijn ★ 1 geschikte omvormer met WIFI monitoring ★ bevestigingsysteem voor een schuin pannendak in portrait opstelling ★ gelijkstroom bekabeling en connectoren ★ Compleet doe-het-zelf pakket met 10 zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 2660 kwh bij een schaduwvrije zuid-opstelling. ★ Na bestelling wordt gekeken in welke opstelling en configuratie u de panelen wenst te plaatsen. Het montagemateriaal wordt dan geleverd voor uw specifieke opstelling.
...

2
Pikasola Wind Turbine Generator 400W

Pikasola Wind Turbine Generator 400W windmolen voor thuis
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Levensduur van gemiddeld 15-20 jaar
440 Kwh voor 229 euro
Terugverdientijd 5-10 jaar
Dag en nacht duurzame energie
Nadelen
Vergunningaanvraag vaak nodig & omwonende kunnen bezwaar maken
Meer onderhoud & risico's (bijv. voor vogels)
Kosten/baten minder positief dan zonnepanelen
Omschrijving
★ Feature: Starting with low speed; high wind energy utilization; low vibration on operation, high efficiency. ★ Wind Blade: 23.4inch in length, made of nylon carbon fiber. The longer the blades are, the more kinetic energy they generate and the more power they produce. Nylon material waterproof, corrosion resistant, lightweight. ★ Generator: three-phase permanent magnet synchronous motor. Efficient and compact ac generator with high performance NdFeB permanent magnet. A fully integrated voltage regulator that automatically shuts down when the battery is fully charged. The wind generator is controlled by MPPT intelligent microprocessor, which can effectively adjust current and voltage ★Rotating Body: with yaw adjustment system, the wind direction position is automatically read and the rotor position is adjusted to capture the maximum wind energy. The tail fin is designed according to the aerodynamic principle. ★Real Parameter, Not False: Our product parameters are Real & Actual, not False. Base on designed after repeated experimental testing. Wind turbine parameters can be customized, please contact us if you have requirement.
...

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Windenergie gebruiken wij al meer dan 50 jaar en we besparen er ongeveer 400 KWh per jaar mee.
De constructie bestaat uit gespannen lijnen van geplastificeerd draad.
met behulp van zogenaamde wasknijpers kun je middels windenergie je was drogen. Geeft een veel mildere vorm van horizonvervuiling bovendien.
(weet nog adresje waar ze wasknijpers verkopen)

Beste Dirk,

De tijden zijn gelukkig veranderd. De nieuwe generatie windturbines zijn gearriveerd en deze leveren beduidend meer op dan de eerste generatie windturbines. En gelukkig maar. Nu heb je wel een reden om een verticale windturbine aan te schaffen.
Een verticale windturbine van 1 kw levert per jaar 1.600 kWh op tegen een aanschafprijs van euro 9.500,-.

Dat is een beduidend lagere prijs/kwaliteitverhouding dan de windturbines van het testen in zeeland.

zo zie je dat windenergie wel degelijk rendabel is geworden.

met vriendelijke groeten,

Luc

Je kan ook lid worden van een coöperatieve windmolenvereniging, zoals bijvoorbeeld de https://windvogel.nl/. Minder energie gebruiken is natuurlijk het beste :-)

Op afgelegen locaties zonder net aansluiting is de combinatie wind en zon ideaal!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.